bebek-anne-karninda-nasil-nefes-alir

Bebek Anne Karnında Nasıl Hava Alır?

Bir bebeğin annesinin karnında, yani daha doğrusu ana rahmi içinde yaşamını ve gelişimini sürdürebilmesi için sizin de bildiğiniz gibi havaya, yani oksijene ve tabi ki temel besin maddelerine ihtiyacı vardır.

Bununla birlikte kendi için zararlı olan maddeleri de dışarıya atabilmesi gerekir. Bebekler tüm bu madde alışverişlerini anne aracılığı ile yapabilir. Anne ile bebeğin arasında bulunan tüm madde alışverişleri plasenta aracılığıyla gerçekleşir. Plasenta rahmin içinde, bebekle aynı zamanda gelişerek, rahmin iç duvarına yerleşerek, bebeğin yanında bulunur.

Hamilelik süresince doğuma kadar görev yaparak, doğumdan sonra görevi sona erer. Bebeğin doğumunun ardından, yaklaşık beş-on dakika içinde, rahmin kasılma hareketleri ile de dışa atılır. Anne ile bebeğim kanları, plasentada karşı karşıya gelirler, fakat birbirlerine kesinlikle karışmazlar.

Bu noktada, gerekli maddelerin alışverişi yapıldıktan sonra annenin kanı anneye, bebeğin kanı da yeniden bebeğe döner. Ayrıca bu organın yani plasentanın hormon üretimi gibi başka önemli görevleri de bulunur. Bebeğin kanı plasentaya göbek kordonu aracılığıyla, annenin kanı ise rahimdeki kan damarları sayesinde ulaşır.

bebek anne karninda nasil hava alir

Kordon içinde bulunan damarlar sayesinde plasentaya ulaşan bebek kanı, oradan ihtiyaç duyduğu maddeleri alır ve kendisi için zararlı maddeleri de anne kanına verir. Bebek tarafından alınan maddeler, onun doğru şekilde gelişmesi ve büyümesi için gereken su, oksijen, tuz, protein, kalsiyum, demir ve vitamin benzeri temel maddelerdir. İhtiyacı olmayan karbondioksit ve diğer madde artıklarını ise anneye verir.

Bebek ihtiyacı olan maddeleri annede yeteri kadar bulunmasa bile alacaktır. Bu maddeleri almak için annenin kendisine yeteri kadar kalıp kalmayacağını düşünmez. Eskilerin söylediği “tüm hamilelikler bir dişe mal olur” deyişi bu durumdan kaynaklanmaktadır.

Bu da şu demek; anne vücudunda yeteri kadar kalsiyum olmazsa annenin dişlerindeki kalsiyum kana geçer ve bebeğin kalsiyum eksikliğini gidermeye çalışır. Dolayısıyla da anne, bebeğinin ihtiyacını karşılayabilmek için bir dişini kaybeder.

Bebeklerin annelerinin karnındaki solunumu, akciğerleri yoluyla yapılmaz. Sizin de bildiğiniz gibi solunum oksijen alınıp karbondioksit verilerek gerçekleştirilir. Bebekte bu durum farklıdır. Bebek anne kanından doğrudan oksijen alır ve yine doğrudan ihtiyacı olmayan karbondioksiti anne kanma bırakır. Başka bir deyişle solunumunu annenin akciğerleri aracılığıyla yapmaktadır.

Anne karnında hafta hafta bebek gelişimi videolarını izlemek için tıklayın: https://www.bebek.com/hamilelik/hafta-hafta-hamilelik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Karnında 10 Önemli Teşhis

Hamilelikte Apandisit Ağrısı

Hamilelikte Aşı