bebeklerde-b12-vitamin-eksikligi

Bebeklerde B12 Eksikliği İle İlgili Bilmeniz Gerekenler!

Bebeklerin gelişimi için son derece önemli olan vitaminler hakkında annelerin ve babaların dikkatli olması gerekir. Çünkü bebeklerde B12 eksikliği gibi önemli besin değerlerinin ihtiyaçtan daha az olması gelişimlerini olumsuz etkiler. Süreç takip edilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle sizler için konuyla ilgili mutlaka bilmeniz gereken detayları listeledik.

B12 Vitamini Nedir?

Yağda çözünen ve vücutta az miktarda depolanabilen B12 vitamini en çok karaciğerde bulunur. Sağlıklı bir bireyin karaciğerinde 2 mg, vücudun diğer tüm bölgelerinde yine 2 gr olmak üzere toplam 4 gr olması beklenir. Vücutta uzun süre depolanabilen bir vitamin olmaması sebebiyle günlük olarak besin yoluyla alınması gerekir.

İnsan vücudunun ağırlığına oranla miktarı az gibi görünse de etkisi miktarından çok daha fazlasıdır. Çünkü kandaki alyuvarların üretimi, sinir hücrelerinin sağlıklı çalışması için diğer vitaminlerle birlikte çalışması gereken önemli bir içeriktiır.

Bebeklerde B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de B12 eksikliği ciddi sorunlara yol açabilir. Vitamin değerinin en az 200 pg/mg olması gerektiği belirtilse de uzmanlar bu değerin minimum 500 pg/mg olması gerektiğini belirtir. Çünkü eksik olması durumunda özellikle 1 yaşından küçük olan çocuklarda nörolojik bozulmalar ile kendini gösterir. Bu nedenle yetersiz olduğunu anlamak ve hemen müdahale edebilmek için belirtileri iyi tanımak önemlidir. Bebeklerde en sık görülen B12 eksikliği belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • 3-4 aylık olduğu hâlde başını tutmakta zorlanma
  • 7-8 aylık olduğu hâlde desteksiz oturmakta zorlanma
  • Hareketlerde zayıflık, güçsüzlük
  • Patolojik uyku durumu – letarji – derin uyku hâli
  • Konuşmanın beklenenden daha fazla gecikmesi
  • Bebeğin yürümeye geç başlaması
  • İshal durumu
  • Titreme
  •  Uykusunun ağırlaşması
  • Hareketlerinde yavaşlık
  • Kol ve bacak hareketlerini kontrol edememe
  • Reflekslerinde zayıflama

Tedavi edilmediği sürece ileride büyük hastalıklara sebep olabilecek B12 vitaminin eksikliğinde en büyük görev anne babalara düşüyor. Ebeveynler yavrularının gelişim sürecini iyi takip etmeli, belirtilerin görülmesi durumunda derhal doktor ile iletişime geçerek zaman kaybetmeden gerekli tedaviye başlamalıdır.

Bebeklerde B12 Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Her hastalıkta olduğu gibi B12 vitamini eksikliğinde de önemli olan altta yatan ana sebebi bulmak oluyor. Sorunun en önemli sebeplerden biri hiç şüphesiz yetersiz beslenme olduğu için öncelikle bebeğin beslenmesini dikkatle incelemek gerekiyor.

Ardından atılması gereken ilk adım B12 vitamini içeren besinlerden yeterince tüketmesini sağlayacak bir beslenme programı hazırlamak olmalıdır. Özellikle hayvansal gıdalarda bulunan bu içeriğin bebekler tarafından alınması için mamaların içerisine yumurta, yoğurt, süt gibi gıdalar eklemeyi de ihmal etmeyin.

Bebeklerin Tüketebileceği B12 Vitamini İçeren Besinler

B12 vitamini yönünden zengin olan peynir ve süt ürünleri bebeklere yedirmesi hem en kolay olan, hem de farklı faydaları da bulunan gıdalar. Potasyum ve kalsiyum deposu olan bu gıdalara ek olarak, bebeğinize her gün yedirebileceğiniz yoğurdu da mutlaka listede üst sıraya almak gerekiyor.

Yine bebeklerin en sık tüketebileceği sağlıklı besinlerden olan yumurta da B12 vitamini açısından zengin. Bu nedenle bebeğe gün içerisinde mutlaka yumurtalı bir öğün yedirilmesi tavsiye ediliyor.

bebeklerin-tuketebilecegi-b12-besinler

Bebeklerde B12 Eksikliği İğne Tedavisi

B12 vitamini eksikliği her zaman beslenme programını değiştirerek çözebileceğiniz bir sorun değildir. Çünkü yetişkinler bile kabuklu deniz ürünleri, ciğer ve karaciğer gibi  B12 vitamini yönünden zengin besinleri tüketmekte zorlanabiliyorken bu gıdaları bebeklere yedirmek elbette mümkün değildir. Bu nedenle hayvansal gıdalar, süt ve süt ürünlerinden oluşan bir beslenme programı ile tedavi için ilk adımı atmanıza rağmen sorunu çözemediğinizde doktorunuz enjeksiyon tedavisi tavsiye edebilir.

Beslenme düzeninin değiştirilmesi ile çözülemeyen bebeklerde B12 eksikliği problemini  ortadan kaldırmak için tercih edilen B12 eksikliği iğne tedavisi değerlerin hızla yükselmesi için etkili bir yöntemdir. Ortalama 3-4 ay içerisinde bebeklerin tedaviye yanıt vermesi ve nörolojik bulguların azalması beklenir. Tamamen tedavi ise yaklaşık 1 yıl kadar sürebilir. Genellikle güvenli kabul edilen iğne tedavisinin nadiren de olsa yan etki gösterebildiği de unutulmamalıdır.

Hamilelikte Görülen B12 Vitamini Eksikliği Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik ve emzirme döneminde doktorlar anne adayına balık, et ve tavuk gibi B12 vitamini yönünden zengin hayvansal gıdaların tüketilmesini tavsiye eder. Çünkü B12 vitamini hamilelikte plasenta yoluyla, doğumdan sonra ise anne sütü ile bebeğe geçer. Bu sebeple anne adaylarında ve emziren annelerde görülen eksiklik ne yazık ki bebeği de etkiler.

Annenin B12 vitamini eksikliği yaşaması durumunda, bebek de bu vitamini alamaz. Bu nedenle bebeklerin ileride kalıcı ve ciddi sorunlar yaşamaması için erkenden gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Özellikle vejetaryen beslenmeyi tercih eden hamilelerin ve emzirme dönemindeki annelerin sıkı bir doktor kontrolünde olması gerekir.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Yol Açabileceği Sorunlar

Tedaviye geç kalınması ya da vitamin içeriğinin yeterli düzeyde alınmasına rağmen, bağırsaklarda yeterli emilimin gerçekleşmemesi durumunda B12 eksikliği devam eder ve ileride birçok sağlık sorununu beraberinde getirir.

  • Nörolojik Sorunlar: B12 vitamini eksikliği giderilmediği sürece öncelikle nörolojik problemler artarak devam eder. Nörolojik problemlerin ortaya çıkmasının ana sebebi ise beyin ve sinir dokusunun etkilenmesidir. Bu durumda karşılaşılan nörolojik rahatsızlıklar; denge kaybı, ellerde ayaklarda uyuşma hissi ve karıncalanma durumu, halsizlik, dikkat dağınıklığı, kulakta çınlama ve yürümede zorluk olarak karşımıza çıkar.
  •  Ağız içinde yaralar: Demir eksikliği ve kansızlıkta da görülebilen ağız içi yaraları, B12 vitamini eksikliğinde de görülebilir. Sorun genellikle kendi kendine geçse de miniklerde, özellikle de bebeklerde iştahsızlığa ve huzursuzluğa yol açabilir.
  • Yeme içme problemleri: Bebeklerde iştahsızlığa sebep olur. İştahsızlık her ne kadar geçici bir problem gibi görünse de iştahsız bebekler birçok gıdayı tüketmek istemezler. Bu da sadece B12 değil, diğer önemli besin içeriklerinin de yeteri kadar alınasının önüne geçer. Sonucunda yetersiz beslenme ile birlikte farklı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir.

Hızlı bir büyüme ve gelişme süreci içerisinde olan bebeklerde dengeli ve yeterli beslenme hayati bir öneme sahiptir. Bebeklerde B12 eksikliği başta olmak üzere birçok içeriğin yetersiz alınması beraberinde sağlık sorunları getirir. Bu nedenle siz ebeveynler bebeğinizin yaşına göre düzenli ve yeteri kadar beslendiğinden emin olmalısınız.

BEBEKLERDE KANSIZLIK BELİRTİLERİ VE ETKİLERİ NELERDİR? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

BEBEKLERDE KANSIZLIK BELİRTİLERİ VE ETKİLERİ NELERDİR? https://www.bebek.com/bebeklerde-kansizlik-belirtileri-ve-etkileri-nelerdir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Bebekler için Gece Maması Tarifi

Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü/ Yüksekliği