Babalar Doğuma Girmeli Mi?

Babalar Doğuma Girmeli Mi?

Babalar Doğuma Girmeli Mi?

Gebelik boyunca babanın görevleri ve yapması gerekenler son yıllarda daha çok gündeme alınan bir konudur. Babanın anneye desteğinin ölçüsü tartışılırken ele alınan bir konu da babanın doğuma girmesi gerekip gerekmediğidir.

Bu mutlu anı anne ve babanın yan yana deneyimlemek istemesi gayet doğaldır. Bu kararın verilişinde esas etken anne ve baba adaylarının istek ve beklentileridir. İki tarafın isteklerini göz önünde bulundurmadan sağlıklı bir karar vermek maalesef mümkün değildir.

Karar Verirken Diyaloğun Önemi

Babanın doğuma girip girmeyeceğine karar verirken en önemli nokta karşılıklı diyaloğun doğru bir şekilde kurulması ve isteklerin doğrudan dile getirilmesidir. Eğer iki taraf da aynı fikirde değilse kendi sebeplerini karşı tarafa anlatmalıdır.

Bir tarafın diğerini zorlaması ya da gerçek fikrini belirtmeden kabullenmesi anne ve baba arasındaki ilişkiye negatif yönde etki edebilir. Aynı zamanda doğumun daha huzurlu geçmesi açısından ve son dakika karar değişikliklerinin olmaması açısından da önemlidir.

Babalar doğuma girmelidir ya da girmemelidir şeklinde kesin bir yargıdan bahsetmek mümkün değildir. Bunun sebebi, bu konuda herkes için geçerli tek bir doğrunun olmamasıdır.

Her anne babanın bu kararı kendi koşulları ve istekleri içerisinde değerlendirmesi doğru olacaktır. Örneğin, babanın doğuma girmesinin birçok yararı olabilir; fakat annenin istememesi durumunda bu konuda ısrar edilmesi tam tersine doğum esnasında anneyi huzursuz edebilir.

Babalar Doğuma Girmeli Mi?

Baba Doğuma Girmek İstemiyorsa

Babanın doğuma girmek istemediği ama annenin babayı doğum esnasında yanında istediği durumda baba çekincelerini açıkça dile getirmelidir. Bu çekinceleri dile getirmezse hem anne ile baba arasında net bir iletişim olmaz hem de konuşarak çözülebilecek endişeleri varsa bu endişeler çözümsüz kalır.

Babanın hastane, doktor veya ameliyat fobisi olması, kan görünce bayılması gibi durumlarda babanın doğuma katılmaması annenin endişelerini azaltmak için daha uygun bir karar olabilir. Eğer baba doğum esnasında anneye destek olabilecek durumda olmayacaksa ve kendisi de zorlanacaksa sağlık çalışanlarının onunla ilgilenmesi ekstra bir yük olacaktır.

Doğumhanede kargaşanın engellenmesi ve odağın annede kalması daha kolay bir doğum süreci sağlayacaktır. Eğer baba doğuma girmek istemiyorsa onu zorlamak yanlış bir karar olacaktır.

Peki Ya Babanın Doğuma Girmesini Anne İstemiyorsa?

İlk olarak, doğumu yapan kişi anne olduğu için onun talepleri ve beklentileri önceliklidir. Baba, annenin isteklerini makul olduğu ölçüde uygulamaya çalışmalıdır.

Annenin rahatı ve huzuru önce geldiğinden baba bu süreçte elinden geldiğince anlayışlı olmalıdır. Eğer doğuma girme isteğine anne karşı çıkıyorsa bunun sebeplerini sormalı ve düşüncelerini etraflıca belirtmelidir.

Babanın çocuğunun dünyaya gelme anına tanıklık etme isteği elbette ki çok doğaldır ama bu kararda anneye danışmak zorundadır.

Babanın isteğine karşı çıkıldığı için öfkelenmesi ve fevri davranması kimseye faydası olmayan bir tartışmaya veya kırgınlığa sebep olabilir. Eğer aralarında konuştuktan sonra hala annenin kararı kesinse, baba bu konuda anlayışlı davranmak durumundadır.

Babanın Doğuma Girmesinin Faydaları

Babaların doğuma girmesinin en iyi yanı bu hem zorlu hem de büyülü anı anne ile paylaşmasıdır. Hayatları boyunca hatırlayacakları bu anı birlikte paylaşmış olmak aralarındaki bağı kuşkusuz güçlendirecektir.

Aynı zamanda annenin bu süreçte yaşadığı zorlukları ve çabasını görerek onunla daha iyi empati kurabilecektir. Annenin deneyimini daha iyi anlayan baba doğum sonrasında anneye destek olurken daha anlayışlı olacaktır.

Doğum annelere bazen korkutucu ve endişe verici bir deneyim olarak görülebiliyor. Anneler doğumun en iyi şekilde geçmesi için ve çocuklarının en sağlıklı biçimde dünyaya gelmesi için aylarca hazırlık yaparlar.

Doğuma girecek olan babaların bu hazırlık sürecine daha çok hâkim olmaları gerekir. Doktorun ve hastanenin seçiminden acil durumlar için plan yapılmasına kadar çok teferruatlı olan bu işte babanın desteği anneyi büyük oranda rahatlatır.

Annenin bu süreçte yalnız olmadığını hissetmesi, acil durumlarda yanında güveneceği birinin olduğunu hissetmesi çok daha rahat bir doğum süreci sağlar. Özellikle ilk kez doğum yapacak bir kadın nasıl bir deneyim yaşayacağını bilmediğinden baba yanındaysa güvende hissedecektir.

Babalar Doğuma Girmeli Mi?

Baba Doğuma Girmeden Nasıl Hazırlanmalı?

Babanın doğumdan önce hazırlık yapması oldukça önemlidir. Bu hazırlık doğumla ilgili kitaplar okumak veya bilgilendirici videolar izlemek şeklinde olabileceği gibi doğuma hazırlık eğitimlerine katılmak da olabilir.

Doğuma hazırlık yapmadan giren babanın faydadan çok zararı olabilir. Doğum esnasında sağlık çalışanları arasındaki işleyişi bozma ya da anneyle yanlış iletişim kurma gibi durumlar ihtimal dahilindedir.

Baba doğum sırasında hem anneye olumlu telkinlerde bulunma hem de sorumluluğu dahilindeki ihtiyaçlarını karşılama yükümlülüğündedir.

Örneğin, annenin pozisyonunu değiştirme, istediği noktalara masaj yapma, nefes egzersizlerine eşlik etme gibi desteklerde bulunması gerekir. Bunun yanında, doğum başladığında yapılacaklara hâkim olmalı ve hastaneye ulaşımı sağlamalıdır.

Tüm bu destekleri etkin bir şekilde verebilmesi için babanın doğuma hazırlık kurslarına katılması çok önemlidir. Bu süreçte yapılması gerekenler doğaçlamaya bırakılamayacak kadar hayatidir.

 

İlhan Çamiçi

“Anne ve Baba Omak İsteyenler Nasıl Beslenmeli?” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Anne ve Baba Omak İsteyenler Nasıl Beslenmeli?: https://www.bebek.com/anne-ve-baba-olmak-isteyenler-nasil-beslenmeli/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın