Yenidoğan Kimliği Nasıl Çıkartılır?

Yenidoğan Kimliği Nasıl Çıkartılır?

Yenidoğan Kimliği Nasıl Çıkartılır?

Belki yıllardır hayalini kurduğunuz ana geldiniz. Artık biricik bebeğiniz kucağınızda. O sevimli gülümsemesi tüm dertlerinizi ortadan kaldırabilir. Fakat artık onun da bir ismi olmalı. Onun da kendisini tanıtacak bir kimlik kartı olmalı.

Bu nedenle bilinçli bebeveynler olarak minik yavrunuzun kimlik kartına sahip olabilmesi için gerekli işlemleri çabucak başlatmalısınız. Bazı sağlık kuruluşlarında bu işlemler yapılabilmektedir. Evet doğru duyduğunuz, altyapısı olan bazı sağlık kuruluşlarında kimlik kartı işlemleri yapılabilmektedir.

Bu altyapıya sahip olup olmadığını öğrenmek için sağlık kuruluşları ile iletişime geçebilirsiniz. Gerekli koşulları karşılamayan sağlık kuruluşlarında doğum yapıldıysa ise Nüfus Müdürlükleri’ne başvurmak gerekecek.

Siz de eğer yenidoğan bebeğinize kimlik kartını nasıl çıkartacağınızı merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Yazımızda bu konudaki tüm meraklarınızı ortadan kaldıracağız. Keyifli okumalar.

Yenidoğan Kimliği Ne Zaman Çıkartılır?

Yenidoğan bebeğinize kimlik kartı çıkarmak için 30 günlük bir süreye sahipsiniz. 30 günü aşan sürelerde para cezası ödeyebilirsiniz. Bu nedenle bebeğinizin doğduğu gün gerekli işlemleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Yurt dışında yaşayanlar için ise bu süre 60 gündür. 60 gün içerisinde gerekli işlemleri yerine getirmelisiniz. Gerekli işlemler yapılmadığı takdirde yurt dışında yaşayan bebeveynlere de para cezası uygulanmaktadır.

Özellikle de eski dönemlerde bu tür işlemlerin gününde yapılmamasından dolayı birçok insanın doğum tarihi doğru değildir. Sadece işlemlerin gününde yapılmaması değil ağır işleyen sistemlerden dolayı da bu sorun ortaya çıkıyordu.

Fakat günümüzde artık yenidoğan bir bebeğe kimlik çıkartmak çok kolaydır. Yerine getirmeniz gereken sadece birkaç işlem vardır.

Bu işlemleri yerine getirdiğiniz takdirde bebeğinizin doğum tarihi ve diğer bilgileri en doğru şekilde kimlik kartında yer alacaktır. Bu konuda bir endişeye kapılmanıza gerek yoktur.

Siz iyisi mi doğacak ya da yenidoğan bebeğinizin isminin ne olacağına karar vermekle ilgilenin. Eğer bu konuda da endişeleriniz varsa size yardımcı olabiliriz. En güzel ve en doğru bebek isim önerilerine ulaşmak için tıklayın!

Bebek İsimleri – https://www.bebek.com/bebek-isimleri/

Kimlik Kartını Nerelerde Çıkarabilirsiniz?

Yenidoğan bebeğinizin kimlik kartı işlemlerini Nüfus Müdürlükleri’nde yapabilirsiniz. Dilediğiniz bir Nüfus Müdürlüğü’ne giderek bu işlemleri yapabilirsiniz.

Dilerseniz ikametgâh ettiğiniz bölgedeki Nüfus Müdürlüğü’nde bu işlemleri yapabilirsiniz.  Dilerseniz de bebeğinizin doğduğu bölgedeki Nüfus Müdürlüğü’ne giderek gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

Nüfus Müdürlüğüne bebeveynler, büyük anne, büyük baba, yenidoğan bebeğin 18 yaşından büyük bir kardeşi ve vekâletname sahipleri başvuru yapabilirler.

Nüfus Müdürlüğü’nden randevu almak için ise Alo 199 hattını arayabilir ya da internet sitesinden randevu alabilirsiniz.

“Yeni Doğum Bildirimi Randevusu” ibaresini gördüğünüz için kafanızın karışmasına gerek yok. Bu da diğer başvuru yöntemleri ile aynı niteliktedir. Kimlik kartı çıkarmak için başvurmak anlamına gelir.

Aldığınız randevu günü/saatinde ise, Nüfus Müdürlüğü’ne giderek sıramatikten sıra almanız gerekecek. Ardından da gerekli başvuruyu yapabileceksiniz.

Eğer randevu alınan gün ve saatte randevuya gidilmezse yeni randevu ancak 2 ay sonraya verilmektedir.  Randevu günü ve saatinde randevuya gidemeyecekseniz 2 gün önceden randevuyu iptal ettirmelisiniz.

Çıkarılan yeni yasaya göre kimlik kartı çıkarma işlemleri artık doğum yapılan hastanede de yapılabilir. Fakat bu hizmet tüm sağlık kuruluşlarında verilemediği için yine Nüfus Müdürlükleri’ne başvurmanız gerekebilir.

Gerekli Belgeler

Yenidoğan bebeğinize kimlik kartı çıkarmak için ihtiyacınız olan belgeler aşağıdaki gibidir:

  • İmzalı ve mühürlü doğum belgesi (hastaneden alınmalıdır)
  • Başvuruyu yapacak kişinin kimlik kartı, bebeğin annesinin ve babasının kimlik kartları

Bu belgeler ile gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. Yetkili kişi belgeleri teslim aldıktan sonra gerekli prosedürleri yerine getirecektir.

Başvuruyu yaptıktan sonra, kimlik kartı belirttiğiniz adrese gönderilecektir. Gönderilecek kimlik kartı için ise herhangi bir ücret ödenmeyecektir.

Bu nedenle kimlik kartını teslim edecek görevlinin böyle bir talepte bulunmasına dikkat edin. Aksi bir halde ise Alo 199 hattını arayarak şikayetçi olabilirsiniz.

Teslim aldığınız kimlik kartının sağlam olduğundan emin olun. Karttaki bilgilerin doğruluğundan da emin olmalısınız. Aksi bir durumda yine Alo 199 hattını arayarak gerekli bildirimleri yapmalısınız.

Her şeyin yolunda olduğu durumlarda ise bebeğiniz ile dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Artık onun da bir kimlik kartı var. O da bir isme sahip. O da resmi olarak bir vatandaş ve bunun getirdiği haklara sahip.

Şimdiden aramıza katılan yeni bebeklere hoş geldin diyoruz. Katılmak üzere olanları da heyecanla bekliyoruz.

Bundan sonra;

Unutmamalısınız ki 18 yaşına kadar çocuğunuzun kimlik kartının sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Bu nedenle kimlik kartını özenle korumalı ve saklamalısınız.

Kimlik kartının kaybolması veya kırılması halinde ise Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak yeni kimlik kartı çıkartabilirsiniz.

Bu ve benzeri konulardaki meraklarınızı gidermek için lütfen bizi takip edin.

Fikir, öneri ve sorularınız için de yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz.

Sağlık ve iyilikle kalın, iyi günler.

İçerik Editörü

Ramazan Çakmak

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Göbek Bakımı

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

En iyi 10 Bebek Bezi – Çok Tercih Edilen Bezler ve Yorumları