prematüre bebek hakkında bilinmesi gereken 7 şey!

Prematüre Bebekler Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey!

Prematüre Bebekler Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey!

Evet, anne ve babalar minik bir bebek dünyaya getireceklerini, onu besleyeceklerini, bakım ihtiyaçlarını yerine getireceklerini ve bu sürecin çok yorucu olacağını bilirler. Gebe kalmaya karar verirken tüm bu fedakarlıkları göze alırlar.

Ancak kimse prematüre bir bebek dünyaya getirmeye hazır değildir. Çünkü her şey ne kadar planlı ve kontrol altında olursa olsun erken doğum önceden planlanmaz ve prematüre bebekler birden hayatınıza girebilirler.

Prematüre bebekler hakkında bilmeniz gereken 7 şey, olası bir erken doğumda süreci daha kolay atlatmanızda size yardımcı olabilir.

Prematüre BebekPrematüre Bebek Nedir?

Gebelik, ortalama olarak 9 ay on gün; yani neredeyse 40 hafta devam eden bir süreçtir.

Gebeliğin ilk gerçekleştiği andan doğuma kadar bebek, anne karnında büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bu sebeple rahimdeki her gün değerlidir. 38 ile 42. haftalar arasında dünyaya gelen bebeğin tüm organları herhangi bir destek almadan çalışabilecek kadar gelişmiştir.

Ancak 37 haftayı doldurmadan dünyaya gelen bebek, prematüre bebek olarak adlandırılır 

Prematüre Doğum Özel Bir Durumdur, Olağanüstü Bir Durum Değildir!

Eski zamanlardaki tıbbi imkânların yetersiz olması nedeniyle erken doğan bebeklerin hayatta kalma olasılığı çok daha düşüktü.

Ancak günümüzde gelişen teknoloji, donanımlı hastaneler ve tecrübeli doktorlar sayesinde erken doğan bebekler sağlıkla büyümelerini devam ettirebiliyorlar. Bir bebeğin zamanından önce dünyaya gelme olasılığı ortalama olarak %10-12 civarındadır.

Bu oran çok düşük olmadığı gibi bu olay da olağanüstü bir durum değildir.

Gerekli önlemleri aldığınız sürece minik yavrunuz en kısa sürede yaşıtlarının gelişim düzeyine yetişecektir.

Prematüre Bebeklerin Özellikleri Zamanında Dünyaya Gelen Bebeklerden Farklıdır! 

Eğer normal gebelik sürecinin öncesinde doğum yaptıysanız; bebeğinizin zamanında dünyaya gelen diğer bebeklerden daha hassas olduğunu ve özel bakıma ihtiyaç olduğunu bilmelisiniz 

Bebek bakımı konusunda diğer anne adaylarına göre daha farklı ve detaylı bir bakım yapabilmeniz içinse öncelikli olarak bebeğinizi tanımalı ve prematüre bebek özellikleri ile ilgili bilgi edinmeniz gerekir.

  • Anne karnındaki bebeklerde en geç gelişen organlar akciğerlerdir. Bu sebeple, solunum yetersizliği en belirgin prematüre bebek özellikleri arasında yer alır.  
Bebeğiniz zamanından önce dünyaya gelmişse ciğerlerinin gelişim ihtiyacına bağlı olarak birkaç gün, hafta, hatta ay süresince yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı kalabilir  
  • Bağışıklık istemleri çok düşük olduğundan vücutları hastalıklara karşı savunmasız haldedir. Bu nedenle mümkünse ilk zamanlarda bebeğiniz yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalmalıdır.
  • Vücut yeterli miktarda yağ depolayacak kadar anne karnında kalmadığından vücutlarındaki yağ tabakası çok incedir. İnce yağ tabakası ise vücut sıcaklığını korumakta yetersiz kalır ve sıcaklık değerinde devamlı dengesizlikler olur. Bebeğin ateşi varken, birden vücut sıcaklığı olması gereken ortalama değerin altına düşebilir.
  • Hassas bağırsakları olan miniklerin dışkısında kan görülebilir.
  • Refleksleri zayıftır. Bu nedenle uyuşuk bir görüntüleri vardır. Bazı prematüre bebekler emme refleksleri de zayıf olduğundan ağızdan hortumla beslenir.
  • Prematüre bebek özellikleri arasında en çok dikkat çekenlerden biri de karındaki şiş görüntüdür. Erken doğan miniğin bağırsakları iyi gelişmediği için besinleri tam olarak sindiremezler. Bu sindirim problemi ise bebeğin karnının şiş görünmesine, gaz ve sık kusma problemlerine sebep olur.

Prematüre BebekErken doğan Bebekler Ebeveynlerine Yoğun Bir Stres ve Üzüntü Yaşatabilirler!

Anne ve babalar daha iki ay öncesinden bebeğin doğacağı gün ile ilgili organizasyon planları yapmaya başlar.

Doğumun olacağı hastane belirlenir, lohusa gecelik takımı, süslü terlikler, aksesuarlar, bebeğin kıyafetleri, doğum fotoğrafçısı, çikolatalar, kurabiyeler…

Fakat işler her zaman planladığınız gibi gitmez. Minik bebeğiniz dünyaya gelmek konusunda biraz aceleci davranabilir 

Erken doğan bebekler, bir süre yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalır. Bazı bebekler ilk haftalarda annesini ememeyip özel olarak doktorlar tarafından beslenmek zorunda kalırlar.

Bu durumda anne bebeğini emziremez, kucağına alamaz, koklayamaz.

Böyle bir durumda ebeveynlerin birbirine destek olması, sürecin geçici olduğunu ve elbet bebeklerini kucağına alacaklarını bilmeleri kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır 

Prematüre Bebekler Diğer Bebeklere Göre Daha Zayıf Bir Bağışıklık Sistemine Sahip Olduğundan Özel ve Yoğun Bir Bakıma İhtiyaç Duyarlar!

Anne karnındayken rahat ve güvenli bir ortamda yaşayan bebekler zamanında doğduklarında bile bağışıklık sistemleri çok güçlü olmazken, erken doğmaları savunma sistemlerinin daha da güçsüz olmasına sebep olur.

Bu nedenle prematüre bebekler için beslenme ve bakım hayati önem taşımaktadır. Bir süre dışarıdan gelecek enfeksiyon riskine karşı yalıtılmış özel alanlarda muhafaza edilip, anne sütü başta olmak üzere özenli bir şekilde beslenmesi gerekir.

İyi beslenen ve enfeksiyona sebep olabilecek etkenlerden uzak kalan prematüre bebek kısa sürede büyüyüp bağışıklık sistemini güçlendirme fırsatı bulacaktır.

Prematüre Bebeklerin Gelişimi  Bir Süreliğine Yaşıtlarının Gerisinde Kalabilir!

Bebeklerin yaşı döllenme tarihinden itibaren değil, dünyaya geldikleri günden itibaren hesaplanır.

Bu nedenle 40 haftayı tamamlamadan doğan prematüre bebeklerin gelişimi yaşıtları ile aynı düzeyde olmayabilir.

Bu normal bir durumdur. Ebeveynler prematüre bebeklerin gelişimi ile zamanında doğan bebeklerin fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini karşılaştırmamalıdır.

Merak etmeyin, kısa bir süre sonra yaşıtlarıyla hiçbir farkı kalmayacaktır 

Prematüre bebekler nasıl emzirilir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

32 Haftalık Doğan Bebekler Annesini Emerek Beslenebilir!

Bebekler ortalama olarak en erken 28. haftada en geç 42. haftada dünyaya gelerek hayatta kalabilirler.

32. haftasını doldurmadan doğan bebeklerin emme refleksi gelişmemiştir ve bu sebeple doğduklarında annelerini ememez ve beslenmeleri tıbbi ekipmanla gerçekleştirilir.

Ancak 32 haftalık doğan bebekler emme refleksi geliştirebildiği için annelerini güvenle emebilirler.

Her anne ve baba adayının hayali zamanında doğum yapmak ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Ancak ebeveynler her şeye hazırlıklı olmalı ve erken doğum ihtimalini de zihinlerinin bir köşesinde tutmalıdırlar.

Böyle bir durumla karşılaşıldığında soğukkanlı ve bilinçli bir tutum sergileyebilirseniz, bebeğiniz de siz de süreci en sağlıklı şekilde atlatırsınız.

Prematüre bebekler ile ilgili gerekli tüm bilgilere sahip olmanız süreçle baş edebilmenizi daha da kolaylaştıracaktır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Sezaryen Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Hamilelikte Saç Boyanır mı? Kaçıncı Ayda Saç Boyanır?

Doğumun Evreleri: Ikınma ve Doğurma