masallarin-cocuk-gelisimine-6-sihirli-etkisi

Masalların Çocuk Gelişimine 6 Sihirli Etkisi

“Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; develer tellal iken, pireler berber iken, ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken…”

Bu sözlerle açılır düşler aleminin kapısı… Gökten üç elmanın düşmesiyle veya onların muratlarına ermesiyle de sona erer, peki ama ya sonra?

Zaman ve mekan fark etmeksizin her çocuk, hatta bazı yetişkinler bile masal dinlemeyi çok sever. Düşler aleminden gerçek dünyaya, masalın çocukların gelişiminde bıraktığı izler yadsınamaz bir gerçek.

Anne babalar, çocuklarına masalları genellikle daha rahat uyuyabilmeleri için okur. Kimi zaman kendileri okumayı tercih ederken, kimi zaman da dijital platformlarda anlatılan masallardan destek alır. Fakat, bu masallar o kadar sihirlidir ki rahat bir uyku sağlama dışında çocukların gelişiminde ve psikolojisinde kritik bir öneme sahiptir.

Masalların 6 Sihirli Etkisi

  • Çocukların ailesi ve çevresiyle iletişimini güçlendirir.

Anne ve babalar, çocuklarına masal okudukları veya çocuklarıyla birlikte masal dinledikleri zaman verimli vakit geçirmiş olurlar. Ebeveynler, masal esnasında zaman zaman duraksayarak, masaldaki kahramanın ne yapması gerektiğini sorabilir; çocukların dinleme ve anlama becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayabilirler. Böylece çocuklar, gerçek hayat ile bağlantı kurup olay örgüsünün içerisinde yer alarak, problem çözme becerilerini geliştirebilir.

  • Çocukların hayal dünyasında yepyeni kapılar açar.

Masal, çocukların zihninde yeni bağlantılar kurar. Çocuk, masalda anlatılan dünyayı zihninde canlandırarak hayal dünyasının harekete geçmesini sağlar. Kendisini masal kahramanının yerine koyar; iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı kendi penceresinde irdeleyerek çıkarımlarda bulunur.

  • Çocukları, yarınlara iyi bir birey olarak hazırlar.

Masallardaki senaryolar, çoğu zaman sıra dışı olayları anlatsa da gerçek hayat içerisinden kesitleri aktarır. Böylece çevrelerindeki olaylarla bağlantı kurup, gerçek hayatı gözlemleme şansını elde ederler. Masallar çocuklara; sevginin birçok şeyden daha değerli olduğunu, arkadaşlığın önemini, doğa ve hayvan sevgisini, zekanın fiziksel güçten üstünlüğünü, zorlukların üstesinden gelmeyi, merhameti, dayanışmayı ve umut etmeyi öğreterek çocukları hayata hazırlar.

  • Çocukların kelime dağarcığını genişletir.

Masalın içerisinde geçen atasözleri, deyimler, benzetmeler ve farklı kelimeler çocuğun ana diline ve kelime dağarcığına katkı sağlar. Çocuk, masal dinlerken bilmediği kelimeleri öğrenerek veya ebeveynlerine sorarak dinleme-anlama becerisini geliştirir.

  • Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırır.

Kitap okumak, kazandırılması zor bir alışkanlıktır. Küçük yaşlarda kitap ve masalla büyüyen çocuklar, kitaplarda saklı birçok bilginin olduğunu öğrenir. Bu bilgiyi öğrenme merakıyla birlikte kitap okuma arzusu başlar.

  • Çocuklar, toplum kültürünü ve ahlakını öğrenir.

Masallar, genellikle içinden çıktıkları toplumun değer, tutum ve davranışlarını yansıtır. Çocukların hatalarını düzeltmek, olumlu mesajları uygun bir dille anlatabilmek ve kültürü gelecek kuşaklara aktarabilmek için masallar güçlü bir kaynaktır. Çocuklar, “yapma, etme” gibi uyarılarla bir şeyler öğrenmek yerine, her zaman eğlenerek öğrenmekten hoşlanır. Masallarda gösterilen doğru davranış kalıpları ve verilen öğütler, çocuğu iyi ve ahlaklı olmaya yönlendirir.

Çocuk yetiştirmek, satranç oynamaya benzer. Daima bir sonraki hamlelerini düşünmek ve ona göre hareket etmek zorundayız. Yaratıcılık ve hayal gücünün gelişmesi de çocukların zihinsel gelişimi için büyük önem taşır. Cemal Süreyya’nın, “Masal dinlememiş çocuklar büyüdüklerinde kedi resmini bile cetvelle çizerler.” sözü de masalın öneminin bir kez daha altını çiziyor.  

Sevgili anne ve babalar, çocuklarınızın masal dinlemesi için ekstra bir şeye ihtiyacınız yok. Türkiye, Amerika, Almanya, İsviçre ve İngiltere başta olmak üzere 27 ülkeden dinlenen Masal Bulutu podcast kanalından çocuğunuza hayal dünyalarını genişletecek birbirinden farklı eğitici masalı ücretsiz olarak dinletebilirsiniz. Spotify, Apple Podcast ve Deezer’dan şimdi abone olarak birlikte dinlemeye başlayabilirsiniz.

Masalların Çocuk Gelişimine 6 Sihirli EtkisiSpotify: https://spoti.fi/3qdYSda 

Apple podcasts: https://apple.co/3de3zzL 

Deezer: https://bit.ly/2ZAQzMH 

Kelimelerin sihrine inanın, çocuklarımızın nasıl büyüdüğü çok önemli.

Çocuk kahkahaları hayatımızdan eksik olmasın. ☺️

 

Çocuğunuzun Üstün Zekalı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Bebeğiniz İçin Vitamin ve Mineral Deposu Olan Besinler

1 Yaş Bebek Beslenmesi (12 Ay)