İkiz Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Herkese merhabalar,

Bugün ikiz bebek sahibi bebeveynlerimiz için derlediğimiz makalemizle beraberiz.

Sizin de aklınızda “İkiz bebeklerde emzirme nasıl olmalıdır?”, “Hangi emzirme pozisyonları kullanılmalıdır?”, “Emzirme düzenini nasıl planlamalıyım?”, “Bu süreçte annenin beslenmesi nasıl olmalıdır?” gibi sorular varsa hemen yazımızı okuyabilirsiniz.

Anne sütü, bir bebeğin ilk 6 ay boyunca tüm ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılayan mucizevi bir besin. Her annenin sütü özeldir. Her anne bebeğine uygun sütü üretir. Ayrıca anne sütünün içeriği bebeğin ayına, enerji ihtiyacına gelişim durumuna hatta bebeklerin kilosuna veya sayısına göre değişiklik gösterir.

İkiz Bebeklerde Sadece Anne Sütü Yeterli Olur mu?

Araştırmalara göre ikiz bebek annelerinin ilk 6 ay boyunca günde 2-2.5 LT’ye yakın süt ürettiği tespit edilmiştir.

Eğer ikiz bebek annesiyseniz vücudunuz bunun farkına varıyor ve iki bebeğinize de yetecek miktarda süt üretiyor!

Fakat bazı ikiz bebeklerde bebeklerin gelişimleri takip edilerek gerektiği durumda anne sütüne takviye olarak mamaya başlanabiliyor. Bu noktada doktorunuz tarafından bebeklerinizin gelişimlerinin değerlendirilmesi ve mama kararının doktorunuzun vermesi gerektiğinin altını çiziyoruz.

Bebeklerinize sütünüzün yetip yetmediğini değerlendirmenin en iyi yolu bebeğinizin ağırlık artışını incelemektir. Daha ayrıntılı bilgi için yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Anne Sütünün Yeterliliğini Nasıl Anlarım? https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/

İkiz Bebeklerde Emzirme

İkiz bebeklerde emzirme tek bebeğin emzirilmesine göre iki noktada farklılık gösterir. Bunlar emzirme düzeni ve emzirme pozisyonlarıdır.

İkiz Bebeklerde Emzirme Düzeni

İkiz bebeklerde anne sütüne aynı anda ihtiyaç duyan iki bebek olduğundan emzirme düzeni normalden farklıdır. Sırayla emzirme ve aynı anda emzirme olarak iki teknik bulunur.

Sizler için aynı anda emzirme ve sırayla emzirme yöntemlerini karşılaştırıp avantajlarından ve dezavantajlarından bahsettik. İki yöntemi de inceleyip kendinize en uygun olanı ve en rahat hissettiğiniz yöntemi tercih edebilirsiniz.

İkiz Bebeklerde Sırayla Emzirme

İkiz bebeklerin emzirilmesinde çok yaygın kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde bebeklerinizi dönüşümlü olarak emzirirsiniz.

Avantajları:

  • Bir seferde tek bebeği emzirdiğinizden dolayı aynı anda emzirmeye göre daha konforludur.
  • Bebeklerinize ayrı ayrı ilgi göstermiş, birebir vakit ayırmış olursunuz.

Dezavantajları:

  • Özellikle yenidoğanların memede geçirdiği vakti ele alacak olursak, emzirme sayısı da artacağından daha yorucudur ve daha fazla zaman alır.
  • Bir bebek emdiği esnada diğer bebek de acıkmış olacağından sabırsızlanıp ağlayabilir.

İkiz Bebeklerde Aynı Anda Emzirme

İkiz bebekleri aynı anda ve aynı pozisyonda emzirme yöntemidir.

Avantajları:

  • İki bebeğinizi de aynı anda emzirdiğinizden dolayı zaman tasarrufu sağlar.
  • Bir bebek emerken diğeri beklemek zorunda kalmaz.
  • İki göğüs de eşit düzeyde uyarılacağından süt salgılanma mekanizması daha dengeli işler.
  • Aynı anda emzirmeyle daha çok ten tene temas, oksitosin refleksinin daha çok uyarılması ve daha fazla süt salgılanmasını desteklersiniz.

Dezavantajları:

  • Aynı anda iki bebek tutulacağı için fiziksel açıdan yorucudur.

İkiz Bebeklerinizi Emzirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İkiz bebeklerin emzirilmesinde dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

Göğüsten gelen ilk süt ile son sütün içeriği aynı değildir. İlk gelen sütün laktoz ve su içeriği daha fazla iken son gelen sütün yağ içeriği daha yüksektir. Bebeğin bu iki sütü de alması gelişimi için önemlidir. Bu sebeple isterseniz aynı anda isterseniz de sırayla emzirin, sağ ve sol göğsü her emzirmede farklı bebeğe vermelisiniz.

Örneğin bir emzirmede bir bebeğiniz sağ göğsünüzü emmişse, sonraki emzirme sağ göğsünüzü diğer bebeğinize vermelisiniz. Bu sayede her iki bebekte besin içeriği farklı olan bu iki sütü de alır.

Aynı zamanda bu dönüşümü uyguladığınızda;

  • İki göğsünüzde her iki bebek tarafından uyarılarak eşit miktarda süt üretir.
  • Bir bebeğinizin emme refleksi daha zayıfsa, hep aynı göğsü emip o göğüsteki uyarının azalmasını engellemiş olursunuz.
  • Hem bebeklerinizin süt alımı, hem de göğüslerinizdeki süt üretimi için dengeli bir sistem oturtursunuz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise bebeklerinizin açlık belirtilerini takip etmenizdir. Özellikle sırayla emziriyorsanız bir bebeğinizi emzirirken diğer bebeğiniz de sabırsızlanıp ağlayabilir.

Erken açlık belirtilerinde bebeğin hareketleri artar, aranmaya başlar. İlerleyen belirtilerde ise gerinir, esner. Açlık seviyesi daha da arttığından ellerini emmeye başlar. Geç belirtilerde ise bebek ağlama krizine girer ve stres seviyesi yüksek düzeye ulaşır.

Bu noktaya gelen bebek meme verilse de memeyi tutmaz. Emzirilmeden önce sakinleştirilmesi gerekir. Bir bebek en geç, 2. aşama olan ilerleyen açlık belirtilerinde doyurulması gerekir.

İkiz Bebeklerde Emzirme Pozisyonları

İkiz bebeklerin aynı anda emzirilmesinde uygulanan bazı özel pozisyonlar mevcuttur. Bunlarda en sık kullanılanları “Yaslanarak Emzirme”, “Ön Çapraz Tutuş” ve “Çapraz Futbol Tutuşu” dur.

Çapraz Futbol Tutuşu

Bu pozisyonda her iki bebeğinizi de emzirme yastığınızın üstüne yerleştirdikten sonra koltuklarınızın altına doğru konumlandırır ve avuç içleriniz ile başlarını desteklersiniz.

Ön Çapraz Tutuş

Bu pozisyonda bebeklerinizi emzirme yastığına yerleştirdikten sonra çapraz şekilde görseldeki gibi göğsünüze yerleştirirsiniz.

Dik Şekilde Emzirme

Ay olarak biraz daha büyük ikiz bebeklerin emzirilmesinde bu pozisyon kullanılabilir. Bebekler emzirme yastığının üzerinde, annenin göğüslerine bakacak şekilde konumlandırılır.

Yaslanarak Emzirme (Doğal Emzirme Pozisyonu)

Bu emzirme pozisyonunda anne arkasını yastıkla destekleyerek arkasına yaslanır ve iki bebeğini de göğsüne yatırarak emzirir.

İkiz Bebeklerde Emzirme Yastığı Kullanımı

Süt salınımından sorumlu hormon olan oksitosin, annenin ruh halinden ve stres düzeyinden çok etkilenir. Stresli ve gergin olduğunuz taktirde bebeğiniz de bunu hisseder ve huzursuz olur. Bu yüzden emzirme esnasında rahat pozisyon almanız, gevşemiş olmanız çok önemlidir.

İşte bu noktada yardımınıza emzirme yastıkları koşuyor!

Emzirme yastığı emzirme esnasında hem sizin hem de bebeklerinizin rahat bir pozisyon almasını sağlar. Emzirirken belinizi destekleyip bel ve sırt ağrısı problemini engellerken emzirme esnasında bebeklerinizle aranızdaki mesafeyi ayarlamanızda yardımcı olurlar.

Ayrıca emzirme yastığıyla birlikte bebekleriniz memeye daha rahat yerleşir ve memeyi daha iyi kavrarlar. Bu sayede etkin bir emzirme gerçekleştirmiş olursunuz.

Özellikle ikiz bebek annelerinin emzirme yastığı kullanımı daha da önem taşıyor. Çünkü iki bebeği de aynı anda tutmak çoğu zaman yorucu olabiliyor.

Emzirme yastığıyla birlikte ikiz bebeklerinizi emzirirken bebeklerinizi daha iyi yerleştirdiğiniz için ellerinizi ve kollarınızı daha rahat kullanırsınız. Böylelikle bebeklerinize daha fazla temas etme fırsatı elde ederek oksitosin refleksinizi uyarır ve süt akışınıza da destek olmuş olursunuz.

İkiz Bebeklerde Emzirme Döneminde Annenin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Emzirme döneminde doğru beslenme çok önemlidir. Emzirme süreci için gereken enerji annenin tükettiği besinlerden ve kendi depolarından karşılanır. Bebeğin hem zihinsel hem bedensel gelişimi için, annenin depolarından harcanmaması için emzirme döneminde kaliteli ve yeterli beslenilmelidir.

Emziren anneler gün içerisinde süt üretiminden dolayı 600-700 kalori harcarlar. Fakat durum ikiz bebeklere geldiğinde bu sayı 1200-1400 kilokalori gibi sayılara ulaşmaktadır.

Bu enerji açığınızı besin değeri yüksek kaynaklardan doldurmanız çok önemli. Her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Enerji açığınız fazla olduğundan sağlıklı, doğal beslenme çerçevesinde porsiyon miktarlarınızı artırabilirsiniz.

İkiz Emziren Anneler İçin Örnek Beslenme Programı

Kahvaltı (09.00)

  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • İki parmak kalınlığında peynir (üzerine çörek otu ilave edebilirsiniz)
  • 7-8 adet zeytin
  • 2 tatlı kaşığı tahin/pekmez
  • 2 adet ceviz
  • 3 ince dilim tam buğday/çavdar/kepek ekmeği

Ara Öğün (10.30)

  • Rezene Çayı (1 fincan)
  • 1 meyve + 10 badem

Öğle (12.00)

  • 8 yemek kaşığı koyu yeşil yapraklı sebze yemeği
  • 6 yemek kaşığı yoğurt (3 yemek kaşığı haşlanmış kinoa)
  • 2 ince dilim tam buğday/çavdar/kepek ekmeği

Ara Öğün (14.30)

  • 2 kibrit kutusu büyüklüğünde tahin helvası + 10 badem
  • Anne sütü artıran çay

Ara Öğün (17.30)

  • 5-6 grissini
  • Ayran

Akşam (19.30)

  • 1 küçük kase çorba
  • Et / Tavuk / Balık (60 gram tavuk / 3 köfte kadar et / 250 gram balık)
  • Bol yeşillikli salata (İçerisine meyve ilave edebilirsiniz)
  • 2 ince dilim tam buğday/çavdar/kepek ekmeği veya 6 yemek kaşığı bulgur pilavı

Gece:

  • 1 su bardağı laktozsuz süt (tarçınlı)
  • 1 porsiyon meyve

Not: Bu liste geneldir. Diyet kişiye özeldir, kişisel farklılıklara göre azaltılabilir ya da arttırılabilir. Siz de kendi planınızı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız.

Sevgiler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Sağılan Anne Sütü ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bebeğiniz Emmeyi Reddediyorsa Ne Yapmalısınız?

Meningokok (Menenjit) Aşısı Nedir? Yararları Nelerdir?