Doğum Sonrası Kontrol

Doğum Sonrası Doğum Kontrol Hapı Kullanmak Sakıncalı Mı?

Halk arasında anne sütüyle emzirmenin kendisinin bir çeşit doğum kontrol yöntemi olduğu bilgisi bilimsel olarak da kanıtlanmış bir doğrudur. Ancak bu koruyuculuğun belirli koşulları var. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İbrahim Sözen doğum sonrası korunma konusunda merak edilenleri paylaşıyor.

Doğum kontrol hapları bebeklerini emziren kadınların sütlerinin gelmesini başlangıçta miktar ve kalite yönünden olumsuz etkiler. Günümüzde kullanılan düşük hormon dozlu haplarda bu etki daha azdır. Bu bayanların süt verim süreleri bu hapları kullanmayan kadınlara göre daha kısa olarak bulunmuştur. Buna karşın doğum kontrol hapı kullanan annelerinden süt emen bebekler üzerinde hastalık, zeka veya psikolojik bozukluk açısından hiçbir olumsuz etkiye rastlanılmamıştır.

Doğum Sonrası Doğum Kontrol Hapı Kullanmak Sakıncalı Mı?

Halk arasında anne sütüyle emzirmenin kendisinin bir çeşit doğum kontrol yöntemi olduğu bilgisi bilimsel olarak da kanıtlanmış bir doğrudur. Ancak bu koruyuculuk sadece tam emziren, yani düzenli aralıklarla (4-6 saatte bir) gece dahil emziren ve bebeklerine ek besin vermeyen annelerde ve ilk 6 ay için geçerlidir. Bu koşullarda emzirmenin gebeliğe karşı koruyuculuğu doğum kontrol haplarınınkine (%98) yaklaşmaktadır. En güvenilir koruyuculuk yukarda sözü edilen koşullarda emzirmenin ilk 10 haftasında görülür. Bebeğin emme gücünün ve sıklığın azalması emzirmenin koruyuculuk etkisini azaltır.

Doğum Sonrası Doğum Kontrol Hapı Kullanmak Sakıncalı Mı?
Genel kural olarak tam emziren annelerde doğumu izleyen 12. haftadan itibaren, aralıklarla emziren ve ek besin veren annelerde veya hiç emzirmeyen annelerde 3. haftadan itibaren bir doğum kontrol yöntemi kullanılmaya başlanmalıdır. Doğum kontrol hapları alınacaksa bunun düşük doz östrojen (20 mikrogram) içeren olmasına dikkat edilmelidir. Emziren kadınlar bu haplara doğumu izleyen 6. haftadan sonra, emzirmeyen kadınlar ise 3. haftadan sonra başlayabilirler. Emziren kadınlarda doğum kontrol haplarının alımından sonra süt miktarında önemli bir azalma görülürse, başka bir korunma yöntemine geçmek düşünülmelidir. 12 haftadan önce gerçekleşen düşük veya gebelik sonlandırmasından hemen sonra, daha büyük gebeliklerin düşük ve sonlandırılmasından 2 hafta sonra doğum kontrol haplarına başlanabilir

Post navigation

  • Merhaba ben adet olamıyorum ve doktora gittim bana kadın doğum hapı verdi aslında ben anne olmak istiyordum yani kulanmak istemedim ama adet dönemlerimde 1veya 2 gün oluyorum buda beni çok rahatsız ediyordu sizce bunu için ne yapmam lazım bu çocuğum olmasını engelermi.

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Bu Değerlere Dikkat!

Doğum Sonrası Yaşanan Cinsel Sorunlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Emzirme Dönemine Yönelik Sağlıklı Atıştırmalıklar