Emzirme Dönemine Yönelik Sağlıklı Atıştırmalıklar

Emzirme Dönemine Yönelik Sağlıklı Atıştırmalıklar

Emzirme Dönemine Yönelik Sağlıklı Atıştırmalıklar

Anne sütü ile beslenme her bebeğin hakkıdır. Anne ile bebek arasında gebelikte başlayan duygusal bağ emzirme döneminde daha farklı bir boyut kazanır.

Anne-bebek arasındaki duygusal bağın kurulması ve hormonal etkilerle başlayan süt üretiminin artarak devam etmesi için yeni doğan bebeğin doğumdan sonraki en kısa sürede, tercihen ilk yarım saat içinde emzirilmesi gerekmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, su dahil herhangi bir ek gıda verilmemesini, altıncı aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak, emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesi önerilmektedir. İsteyen anne ise 2 yaşından sonra da bebeğini emzirebilir diye belirtmektedir.

Emzirme döneminde anne, hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Anne yetersiz ve dengesiz beslenirse kendi vücut depolarından harcar. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olur.

Emziren anne her gün yaklaşık 700 ml süt salgılar ve bunun için her gün 500-700 kalori harcar.

Emzirme döneminde, kaybolan depoların yerine koyulması gerekir. Bu sebeple;

Emziren anneler, günlük beslenme planlarını 3 ana öğün, en az 2 ara öğün olacak şekilde planlamalıdırlar.

Gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de ara öğünler kan şekerinin dengelenmesi ve iştah kontrolünün sağlanması açısından büyük önem taşır.

Sağlıklı atıştırmalıklar, besin değeri yüksek ancak kalorisi, toplam yağı, doymuş yağı ve şeker oranları nispeten düşük olan aperatiflerdir. Bu denklemin ise en önemli kısmı besin değerindeki yüksekliktir.

Emzirme döneminde, sütünüzün artmasına yardımcı olacak 6 sağlıklı atıştırmalığı sizin için bir araya getirdik.

Emzirme döneminde beslenme önerileri konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Anne Sütünü Artırmaya Yardımcı Sağlıklı Atıştırmalıklar

Su

Anne sütünün yeterli düzeyde salgılanabilmesi için en önemlisi sıvı desteğidir. Bu dönemde bizim için en değerli sıvı sudur.

Günde en az 10-12 bardak su tüketmenizi öneririm. Su tüketmekte zorlanıyorsanız, suyunuzu çeşitli meyveler ile renklendirebilirsiniz.

Ayrıca emzirme döneminde sıvı alımınızı desteklemek için rezene, papatya gibi bitki çayları tüketebilirsiniz.

Tahin-Pekmez

Pekmez, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini artırır.

Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez ve bakır açısından zengindir bu sayede kemikleri korur. Mide ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezinin süt artırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda yüksek kalorisi ile anneye enerji verir.

Tahin ise içeriğindeki kaliteli yağlar ile süt kalitesini olumlu yönde etkiler. Haftada 2-3 gün 1 tatlı kaşığı tahin pekmezi karıştırıp tüketebilirsiniz.

Dikkat! Tahin ve pekmez şekerli olması sebebiyle porsiyon miktarını artırdığınızda size kilo olarak geri dönecektir.

Yulaf

Yulaf kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Uzun süre tok tutar, enerjik hissetmenizi sağlar ve süt miktarınızı artırır.

Yulaf, sütün meme kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyarıyor. Bu sayede sütün kanallardan ilerlemesi hızlanıyor.

Yüksek miktarda çözünür lif  ve posa içerir.

Bu sayede sindirim sisteminizi düzenler. Ara öğünlerinizde 3 yemek kaşığı yulaf ezmesine yoğurt ve meyve ilave edip rahatlıkla tüketebilirsiniz.    

Emzirme Dönemine Yönelik Sağlıklı Atıştırmalıklar

Süt / Ayran / Kefir

Anne sütünü artırmak için öncelikle sıvı tüketiminizi artırmalısınız. Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt, ayran ve kefiri ana ve ara öğünlerinizde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ayrıca bağırsak sağlığınız içinde bu grup oldukça önemli.

Rezene Çayı

Anne sütünü artırmak için sıvı desteğinin çok önemli olduğunu söylemiştik. Rezene çayı, hormon değişikliklerine sebep olan maddelerden zengindir ve anne sütü salınımı için gerekli olan östrojen ve prolaktin hormonlarının üretimini hızlandırır. Gaz şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Hem bebeğinizi hem sizi rahatlatır.

Ancak rezene çayını günde 1 fincandan daha fazla tüketmemeniz gerekiyor. Porsiyon kontrolüne dikkat etmezsek anne sütünü birden bire kesebilir.

Havuç

Havuç, içeriğinde bulunan östrojen ve bitkisel bir kimyasal olan fitoöstrojen sayesinde süt üretimini artırmaya yardımcı oluyor.

Ayrıca östrojen hormonu, meme dokusu içerisindeki süt kanallarını geliştiriyor.

Tüm bunların yanında havuç, iyi bir beta-karoten kaynağı bu sayede emzirme döneminde artan beta-karoten ihtiyacını da karşılamış oluyor. Salatalarınıza havuç ekleyebilir, ara öğünlerinizde ise havucu rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Doğum sonrası kiloları nasıl verilir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri

  • Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir. Günde en az 8-12 bardak sıvı alınması gerekir ve rezene, ıhlamur gibi bitki çayları ile takviye önerilir. Ancak emzirme döneminde yeşil çay tüketimi bebeğin uyku kalitesini etkileyeceği için önerilmez. Çünkü yeşil çayın kafein oranı yüksektir.
  • Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Süt ve meyve suyu aynı zamanda diğer besin öğelerinin tüketimini de karşılayacağından, anne sütü verimliliğini de etkileyecektir. Örneğin; süt tüketimi kalsiyum, meyve suyu ise C vitamini takviyesi sağlayacaktır. Meyve suyunun şekersiz olmasına ve bekletilmemesine dikkat edelim.
  • Emziklilik döneminde zayıflama diyeti, şok diyetlerdüşük kalorili diyetler yapılmamalıdır. Bu dönemde enerji alımı günlük 1800 kalorinin altına düşerse, vücut için gerekli olan besin öğeleri yeterli düzeyde alınmamaktadır. Bu durum anneyi halsizleştirebilir ve süt üretimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle emziklilik döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.
  • Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
  • Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.
  • D vitamini, besinlerde yeterli miktarda bulunmamaktadır. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansımasıyla sağlanır. Bu nedenle emzikli anne ve bebek güneşten yeterince faydalanmalıdır.
  • Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
  • Sebze ve meyveler, bol su ile yıkanmalıdır.
  • Hazır besin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Demir emiliminin azaltılmasını önlemek adına çay tüketimi azaltılmalı, eğer tüketilecekse yemeklerden 2 saat önce veya sonra olmalıdır.
  • Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine, taze sıkılmış meyve suları veya süt grubundan ayrankefir gibi sağlıklı içecekler tercih edilmelidir.
  • Şeker boş enerji kaynağı olduğundan, şeker yerine kan yapıcı pekmez tüketilmelidir.
  • Hekim önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
  • Emzirme döneminde ilk 10 gün, çiğ süt, çiğ sebze meyve tüketilmemelidir. Süt muhallebi şeklinde, meyve ise komposto veya meyveli muhallebi şeklinde tüketilmelidir. Çiğ süt, çiğ sebze ve meyveler bebeğe gaz yapabilir.
  • Kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
  • Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenilmemelidir 

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları ise soru-cevap sayfamıza sorabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/?hl=tr

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekler Nasıl Yatırılmalı? Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Bebeklerde Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Doğumsal Kalp Hastalığı Kader Değil