Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Herkese merhaba

Bugün birçok annenin endişe duyduğu bir konu olan “Acaba sütüm yetiyor mu, bunu nasıl anlarım?” sorusunu cevaplıyor olacağız. Haydi gelin, başlayalım.

Yenidoğanlarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tartışılmaz bir gerçeğimiz var ki bebeği ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle besliyoruz. Anne sütü, bebeğin tüm ihtiyaçlarının tamamını ilk 6 ayda tek başına karşılarken 6. aydan sonra yetersiz kalıyor. Bu süreçte ana öğünümüz hala anne sütüyken aralarda minik minik ek gıdayla tanıştırıyoruz.

Bebek yeni doğduğu günlerde mide kapasitesi oldukça küçüktür. İlk gün bir kiraz tanesi kadar iken (5-7 cc), üçüncü gün bir ceviz büyüklüğüne (22-27 cc) ulaşır. İlk ayın sonunda ise bir yumurta büyüklüğüne (80-150 cc) gelir.

Bebeğinizin midesi ilk günlerde çok çabuk dolup çok çabuk boşalabilmektedir. Bu yüzden her ağladığında, her arandığında ya da istediğinde emzirmelisiniz. Bunu bir sayıyla ifade edecek olursak günde en az 10-12 kez diyoruz fakat bu durum bebekten bebeğe göre değişiklik göstermekle birlikte bu sayıyı aşmanızın da bir sakıncası yoktur.

Gece Emzirmeleri Nasıl Düzenlenmelidir?

Emzirme döneminde prolaktin ve oksitosin adında iki önemli hormon mekanizması görev alır. Prolaktin süt üretirken, oksitosin üretilen sütün kanallardan akışını kontrol eder.

Süt üreten prolaktin hormonu gece saatlerinde daha aktiftir. Bu sebeple emzirme döneminde gece emzirmeleri çok önemli bir yer tutar. Prolaktin mekanizmasının daha etkili olduğu saatlerde emzirmek sütünüzün artırmanın yanı sıra devamlılığını da sağlayacaktır.

Bebekler ilk günlerinde mide kapasitesinin kısıtlılığından çok çabuk acıkacağı için gece uyuduğu esnada bunun farkında olmayacaktır. Bu noktada kan şekerinin düşüşünü engellemek için mutlaka 2-3 saatte bir uyandırıp emzirmelisiniz.

baby mom Emzirme Takip Bilekliği: https://www.e-bebek.com/baby-mom-emzirme-takip-bilekligi-p-bym-lea01

Bebeğin Açlık ve Tokluk Belirtileri Nelerdir?

Bebekler ne yazık ki konuşarak bizlere dertlerini anlatamıyorlar fakat bazı belirtiler ile bizlere “Açım!”, “Çok Açım!” veya “Doydum!” mesajlarını verebilirler.

Bebekler acıktığında;

  • Hareketleri artar.
  • Ayaklarını karnına çekerler.
  • Ağzını açar ya da elini emmeye çalışır.
  • Başını sağa sola hareket ettirir.

Açlık düzeyi kritik seviyelere ulaştığında ve bebeğiniz ağlama krizlerine girdiğinde onu beslemeden önce sakinleştirmeniz gerekir. Çünkü stres seviyesi çok yükseldiğinde direkt emzirirseniz memeyi hemen kabul etmeyebilir, reddedebilir.

Bebekler doyduğunda ise;

  • Memeyi kendi isteğiyle bırakır.
  • Rahatlamış, gevşemiş hisseder.
  • Yumruklarını sıkmayı bırakır, kolları serbest şekildedir.

Sütümün Kalitesini Nasıl Artırabilirim?

Anne sütünün kalitesi her annenin kafasındaki soru işaretlerinden yalnızca biri. Öncelikle şunu belirtelim ki; hiçbir annenin sütü kalitesiz değildir. Her annenin sütü bebeğine göre şekillenir ve her annenin sütü kendi bebeği için en uygun ve en yararlı besindir.

Verimli bir emzirme dönemi için annenin dengeli ve düzenli beslenmesi çok önemlidir. Düzgün beslenme ile sütünüzün kalitesini artırabilirsiniz. Bunun için yardımınıza anne sütünün kalitesini artıran besinler koşuyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yulaf, ceviz, yoğurt, badem gibi hem kalsiyum hem de sağlıklı yağları içeren bu besinleri beslenme planınıza dahil edebilirsiniz.Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

Anne sütünüzün bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılamakta yeterli kalıp kalmadığını anlamanın bazı göstergeleri bulunmaktadır. Bunlardan en sağlıklı değerlendirmeyi sağlayan kriter bebeğinizin ayına göre kilo alımının sağlıklı aralıklar arasında olmasıdır.

Bir yenidoğan doğumdan sonra doğum ağırlığının yaklaşık %10’unu kaybeder. Bazı anne babalar bu durum gerçekleştiğinde endişeye kapılabiliyorlar fakat bu kilo kaybı her bebeğin fizyolojik gelişiminde yer alan doğal bir süreçtir. Burada önemli olan bebeğin ilk 15 gün içerisinde kilo kazanımı ile tekrar doğum kilosuna ulaşmış olmasıdır.

Sonraki dönemlerde bebeğinizin en az her hafta 125 gram, yani ayda 500 gr kilo alımı anne sütünün yettiğine dair en önemli göstergedir.

Bebeğinizin kilo alımını takip etmenin en iyi yolu persentil çizelgeleridir. Siz de boy kilo cetvelimiz sayesinde bebeğinizin gelişimini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak takip edebilirsiniz.

Erkek ve Kız Bebeklerde Boy Kilo Cetveli: https://www.bebek.com/erkek-kiz-bebeklerde-boy-kilo-cetveli/

Anne sütünün yeterliliğini değerlendirebileceğiniz diğer bir gösterge ise günde 6 kez idrarını, 1-2 kez de dışkısını yapıyor olmasıdır.

Bunların haricinde bebeğinizin genel anlamda keyifli olması, huzursuzluk yaşamaması, emzirmeden sonra göğüslerinizde gevşeklik ve yumuşama hissetmeniz gibi küçük değişiklikler de bebeğinizin anne sütü alımı hakkında küçük ipuçları verebilir.

Sütümü Nasıl Artırabilirim?

Anne sütü salınımını artırmak için yapabileceğiniz uygulamaların başında bol bol emzirmek geliyor. Siz bebeğinizi ne kadar emzirirseniz, süt üreten hormon mekanizmalarını bir o kadar uyarmış olursunuz ve yeni süt üretimi devreye girer. Emziremediğiniz anlarda ise sütünüzü sağarak göğsünüzü tam olarak boşaltmaya gayret edin.

Emzirme döneminde görev olan diğer bir hormon da oksitosindir. Oksitosin hormonu, duygu ve düşüncelerden çok kolay etkilenen bir hormondur. “Acaba sütüm yetiyor mu?” ya da “Acaba sütüm kalitesiz mi?” gibi düşünceler maalesef sütünüzü olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden bebeğiniz hakkında olumlu düşünmeniz, kendi sütünüzün en iyisi olduğuna inanmanız, beslemek için hazır, gevşemiş ve rahat hissetmeniz sütünüzü hem artırır hem de kalitesini olumlu etkileyecektir.

Son olarak ise dengeli, düzenli beslenmeyle beraber günde 2.5-3 litreye yakın su tüketimi süt artırmak için uygulayabileceğiniz önemli yöntemlerdendir.

YouTube video

 

Anne Sütü Artıran İçecek ve Atıştırmalıklar için Bağlantıya Tıklayın!: https://www.e-bebek.com/search?text=promalt 

Sevgiler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

    • Merhaba Leyla Hanım,

      Endişelenmenize hiç gerek yok. 🙂 Ayına göre kilo kazanımı olması gerektiği gibiyse ve idrar / dışkı sayısı normalse sütünüz yeterli demektir. Emzirmede rol oynayan önemli hormonlardan biri olan oksitosin duygu durumunuzdan oldukça etkilenir. O yüzden bu süreçte olumsuz düşünceler kapılmamak çok önemli. İçiniz rahat olsun.

      Emzirme konusunda sizlerin her zaman yanınızdayız. Emzirme konusunda, Emzirme Destek Elçilerimizden danışmanlık almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli. 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

      • Merhaba bebeğim 15günlük sarılık olduğu için sütümü sağıp biberon ile veriyordum sarılığı atlattı ve ben biberonu bırakıp emzirmeye başlamak istiyorum sağdığımda iki memeden 130 cc falan süt çıkıyor doktor yeterli olduğunu söyledi şimdi biberonu kesip emmeye dönmek istiyorum bebeğim emiyor uzun uzun göğüslerimde boşalma oluyor fakat doyduğundan emin olamıyorum çünkü uyumuyor sürekli dili ile yalanıyor soymadığını düşünüp biberonla sütü verdiğimde uyuyor ne yapmam gerek tamamen biberonu bıraktırmak ıcın lütfen yardıma edin 😔😣😢

    • Sütünüzü artırmanın 3 önemli yolu vardır. Bunlar ilki ve en önemlisi bol bol emzirmektir. Bebeğiniz ne kadar emerse o kadar süt salgılayıcı hormonlar uyarılacak ve süt yapımı gerçekleşecektir. Emzirirken mutlaka bebeğinizin göğsü tam olarak boşalttığından emin olun. Emziremediğiniz anlarda mutlaka sütünüzü sağın. Çünkü göğsü tam olarak boşalttığınızda tekrar süt yapımı gerçekleşecektir ve böylelikle sütünüz artacaktır.

      Emzirirken veya sağmadan önce memeye masaj yapmanız veya ılık havlu koyup bir süre beklemeniz faydalı olabilir. Hatta ılık duş alırsanız çok daha etkili olacaktır. Emzirirken bebeğinizle göz teması kurmanız, sütünüzü sağarken ise bebeğiniz yanında olması, yanınızda değilse de bile herhangi bir giysisini koklamanız oksitosin refleksinizi uyaracaktır.

      İkinci olarak ise olabildiğince pozitif düşünün ve sütünüze inanın. Oksitosin hormonu biraz nazlı bir hormondur ve en ufak bir olumsuz düşünceden kolaylıkla etkilenip sütünüze yansır. Hiçbir annenin sütü kalitesiz değildir, her annenin sütü çok değerlidir. Bu yüzden kendinize güvenin ve daima sütünüz bebeğinize yaradığına inanın.

      Üçüncü olarak ise gün içerisinde 2.5- 3 LT’ ye yakın su tüketmeye gayret edin. Süt artıran besinler de bu durumda imdadımıza koşuyor. 🙂 Çörekotu, yulaf, rezene çayı ( günde 1 kupayı geçmemek şartıyla) tüketebilirsiniz. Kimyon çayı ise çok güzel artırıyor. 1 bardak sıcak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kimyon ekleyerek kimyon çayını hazırlayabilirsiniz.
      Emzirme konusunda sizlerin her zaman yanınızdayız. Emzirme konusunda, Emzirme Destek Elçilerimizden danışmanlık almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli. 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

  • Merhabalar 4bucuk aylık oglum var prematüre doğdu 1.760gram doğdu şuan 6kilo civarında nasıl sizce kilosu gün içinde 2 3kez kakasını yapıyor çişini de yapıyor rahat
    Ancak benim göğüs uclarim çatladı kanıyor ne yapabilirim bunun için oğlum emiyor ama göğüs uclarim çok yarıldı

    • Merhabalar Elif Hanım,

      Bebeğinizin kilosu sağlıklı aralıklar arasında yer alıyor. Göğüs ucu yaraları ve çatlakları yaşamanızın en önemli sebebi bebeğin etkin emmemesidir. Etkin bir emzirme için ağzını kocaman açıp mümkün olduğu kadarıyla göğüs ucunun etrafındaki kahverengi bölgeyi almalı. Bebeğin çenesi memeye yapışık olmalı ve vücudu tamamen anneye dönük olmalı.

      Emzirme konusunda sizlerin her zaman yanınızdayız. Emzirme konusunda, Emzirme Destek Elçilerimizden danışmanlık almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli. 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

  • Merhaba benim 53 günlük kızım var sıkıntımız kızım emmek istemiyor memeyi ağzına aldığı zamanda sağa sola çekiştirip çıkarıyor sağlıklı bi şekilde emdiremiyorum emmediği için sütüm olmuyor ilk doğdoğunda 2 , 3 gün sütüm gelmedi ondan sonra sütüm geldi ama kızım ilk bir hafta emdi yanlız sık sık emmiyordu emdikten sonra uykuya dalıyordu 4 saat uyuyordu o saat içinde emzirmek isrediğimde kesinlikle emmiyordu halende uyuduğunda emzirmek istesemde emmiyor bu süreçte sütüm çok fazla azaldı yani çok sağlıklı bir şekilde emdiremiyorum ve sütüm azalıyor ne yapmalıyım teşekkür ederim

    • Merhabalar,

      Gelen sütün akış hızı, bebeğinizin istediği gibi olmadığında emmek istemeyebilirler. Süt artıran önerilerin yanı sıra Emzirme Destek Sistemi’ni uygulamanızı öneririz. Emzirme Destek sistemini kendiniz oluşturabileceğiniz basit bir düzenekle uygulayabilirsiniz.

      Tüm uygulamaları öğrenmek ve emzirme konusunda destek almak için Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

        • Merhaba Sümeyra Hanım,

          Haftalık 125 gr, aylık ise 500 gr ağırlık kazanımı sağlıklı kabul ediliyor. Bu sebeple hiç endişe etmeyin 🙂 Dengeli beslenme ve anne sütünün kalitesini artıran besinlerle sütünüzün kalitesini daha da artırabiliriz.

          Anne sütünün kalitesini artıran besinler ve emzirme konusunda aklınıza takılan tüm sorular için Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂

          https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

          Sevgiler.

  • Merhaba oğlum daha 12 günlük ve 2890 doğdu bugün 3050 gram olarak devam ediyoruz .Malesef sarılığımız var bol bol emziriyorum günde en fazla 11 en az 8 kere çiş yapıyor 5 kere falan da dışkı fakat ilk günlerde sütümü sağdığım için şu abda sütüm az çoçuk doymuyor gibi hissediyorum sütümü arttırmak kalitesini yükseltmek için ne yapmalıyım sizce.

  • Merhaba Sitenizi yeni keşfettim. Araştırma yaparken buldum sitenizi. Emzirme destek elçileri sisteminizi çok beğendim takdir ettim doğrusu bir de ücretsiz danışmanlik veriyor olmanız takdire şayan. Iyi ki sizin gibi iyi insanlar var. Bu alanda online sisteminizle hizmet veriyor olmanız da ayrıca bir avantaj. Bir uzmana giderek danışmanlık almanin maddi ve zaman anlamında yetersizlik dolayısıyla ve pandemi donemi olmasi hasebiyle yaptığınız iş anneler için cok faydalı yararlı bir iş. Allah sizlerden razi olsun. Sizleri canı gönülden tebrik ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.

  • iyi günler bebeğim 13 günlük emmiyo sağıp veriyorum. 2 saate bı veriyorum bazen 60 ml bazen 90 ml emiyo arada tüm çabalarıma rağmen 5 dk kadar felan kendi mememi emziriyorum yenidoğan çocuğa göre bu şekilde emmesi fazla mi normal mi acaba

  • Merhaba benim bebeğim 3 kilo doğdu şu an 6.5 kilo 2 aylık 20 gündür mama ile anne sütüyle besliyorum sütüm yetmediğine farkındayım çocuğum tam doymuyor nasıl yapabilirim sütümü nasıl arttırabilirim yardımcı olur musunuz süt arttırıcı damlayı da kullandım fakat sütüm artmadı

  • Merhabalar. 3 aylık bebeğim var kilo alımı gayet güzel 1 ayda 620 gram almışız. Kolik bir bebeğim var. Emziriyorum yarım saat sonra ağlama krizi geliyor ağlarken memeyi almıyor ama yaparsam içiyor. Kaka da yapıyor çiş de acaba sütüm mü az diyorum. İki hafta öncesine kadar 15 dakika da 120 110 cc süt sağıyordum şimdi 70 e 60 a düştü. Neden acaba

Bir yanıt yazın

0-3 Ay Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebekler Neden Uyumaz?

Yenidoğan Bebeğin Günlük Rutini