hamilelikte-koronavirus-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

Hamilelikte Koronavirüs Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamile olduğunuz haberini aldıktan sonraki süreç heyecan verici olsa da birçok endişeyi de beraberinde getirir. Kendinizi olumlu ve olumsuz düşüncelerin sürekli sizi çekiştirip durduğu bir durumda bulabilirsiniz. Bu düşünceler beraberinde çok fazla soru işareti getirirken, koronavirüs salgını döneminde hastalığın bebeğinizi ve sizi nasıl etkileyeceği de sizi endişelendirecektir. Bu yüzden hamilelikte koronavirüs hakkında bilmek isteyeceğiniz çok şey olacak…

Gebelikte Kapılan Hastalıklar Bebekleri Etkileyebilir 

Hamilelik sırasında vücuttaki beklenmedik değişimler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Eğer kendinizde normal olmayan belirtiler görüyorsanız, ateşiniz varsa doktorunuzla iletişime geçmeniz her zaman en sağlıklı yoldur. Anne adayının kapacağı bazı virüsler anne karnındaki bebeği de etkileyebilecek güçtedir. Bu hastalıklardan bazıları:

  • HIV
  • Uçuk
  • Kızamıkçık
  • Suçiçeği
  • Zika Virüsü
  • Sitomegalovirüs
  • Parvovirüs

Herkesin bildiği gibi koronavirüs 2019 senesinde dünyayı etkisi altına aldı. Özellikle solunum yollarına yaptığı etki ile ölümcül boyutlara ulaşabilen bu virüs dünyamızın yeni korku kaynağı olurken Zika virüsü gibi bebeklere etki edip etmeyeceği gebeler için çok büyük önem taşıyor. Zika virüsü anne adayına bulaştığı zaman doğacak bebeklerde doğum anormalliklerine sebebiyet verebiliyorken şimdilik koronavirüsün şu an için bu etkiye sahip olmadığını biliyoruz. 

Öncelikle koronavirüs hala çok iyi bilinmeyen ve çok fazla soru işaretini içinde barından bir virüs. Bu yüzden hamileleri ve anne karnında bebekleri nasıl etkilediği tam olarak bilinmiyor. Bu her ne kadar sinir bozucu olsa da hamileyken almanız gereken önlemleri bilmeniz hem sizin hem de bebeğiniz için daha sağlıklı adımlar atmanıza yardımcı olacaktır. 

Koronavirüs Nedir?

Hem insanlar hem de havyanlar üzerinde yaşayabilen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir virüs ailesinin üyesi olan koronavirüs, Covid-19 ile yakın zamanda tanışmak zorunda kaldığımız bir hastalık etkenidir.  Soğuk algınlığından daha ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olan bu hastalık kolay bulaştığı için dünya çapında büyük bir tehlikenin kaynağı olmuştur. Uzmanlar, 2019 yılında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan virüsün temel olarak COVID-19 denilen solunum yolu hastalığına sebep olduğunu bilse de hakkında henüz bilinmeyen çok şey var. 

Hamile veya Emziren Anneler Hangi Belirtilere Dikkat Etmeli?

Eğer koronavirüse maruz kaldıysanız ilk belirtiler 2 ila 14 gün arasında ortaya çıkacaktır. Yapılan araştırmalara göre Covid-19 kuluçka süresi ortalama 4 ila 5 gün içinde tamamlanır. Hamile veya emziren bir anne olsanız da olmasanız da en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • Yorgunluk ve kas ağrıları
  • Koku ve tat kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Titreme
  • İshal

Bu belirtilerden birine ya da birden fazlasına sahipseniz doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Doktorunuzun talimatları ile muayene olmanız, ardından test olmanız gerekebilir. Doktorunuzu da önceden uyararak onların da gerekli önlemleri almasını sağlamalı, böylece hem kendi sağlığınız hem de doktorunuzun sağlığını korumak adına süreci daha kontrollü yönetmelisiniz.  

Hamileler Koronavirüs’e Karşı Daha Fazla mı Risk Taşırlar?

Uzmanların elinde bunu kanıtlayabilecek bir veri olmadığı için bu soruyu kesin olarak cevaplamak yanlış olacaktır.  Şöyle ki salgın öncesi bilinen bir gerçeğe dayanarak hamile kadınların grip gibi her türlü solunum yolu enfeksiyonuna diğerlerinden daha duyarlı olduğunu belirtiyordu. Bunun nedeni ise hamilelik sürecinde vücut bebek oluşumu için enerji harcarken bağışıklık sisteminin kısmen zayıflamasıdır. 

Her ne olursa olsun günümüz verilerine bakarak Covid-19 rahatsızlığının hamile kadınlarda daha ağır geçtiğini söylemek yanlış olur. Hamilelere virüs bulaşsa bile altta yatan başka bir kronik rahatsızlık yoksa hastalığın ciddi komplikasyonlarına yakalanma ihtimalinin başka insanlardan daha yüksek olmayabileceği yaygın görüşler arasındadır. 

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre Covid-19 hastalığına yakalanan hamile kadınlar incelendiğinde büyük çoğunluk hastalığı hafif şekilde geçiriyor. Enfeksiyon kapan 147 Hamile kadından sadece 8’i hastalığı ağır geçirirken 1 kişinin durumunun kritik olduğu belirtiliyor. 

Hamilelikte koronavirüs ağır enfeksiyon şeklinde devam ettiyse kadınlarda düşük yapma, erken doğum, ölü doğum gibi durumlara sebebiyet verebilir. Hamileliğin ilk üç ayında, nedeni ne olursa olsun yüksek ateş, doğum kusurlarına yol açabilir.

hamileler-korona-viruse-karsi-daha-fazla-mi-risk-tasirlar

Hamilelikte Koronavirüs Tedavisi 

Hamilelik sürecinde koronavirüse yakalanmışsanız endişelenmeyi bir kenara bırakarak iyileşmeye odaklanın. Hastalığı yenmede sağlam bir psikolojinin ve pozitif düşüncenin etkileri sandığınızdan çok daha fazladır. Öncelikli olarak en güvenilir tedavi doktorunuzun söylediklerini harfiyen yerine getirmekten geçer. 

Hamileler için genel olarak verilen tavsiyeler ise:

  • Bol bol su içmek
  • İyi beslenmek
  • Ateşi dengede tutmak

Doktorunuzun verdiği ilaçlar ve tavsiyeler ile beraber moralinizi yüksek tutarak, karamsarlığa düşmeden hastalığı kolayca atlatabilirsiniz. Hastalık süresince kendinizi ve belirtilerinizi kontrol etmeyi unutmayın. Ateşiniz düşmezse, sürekli kusmaya başlarsanız, nefes almakta güçlük çekerseniz en hızlı şekilde bir sağlık kuruluşuna ulaşmalısınız.

“Korona Virüsüne Karşı Anne Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz:

YouTube video

 

Hamileyken ya da Doğum Sırasında Koronavirüs Bebeğime Geçebilir mi?

Eğer hamileyken koronavirüse yakalandıysanız koronavirüs bebeğe geçer mi sorusunun aklınıza gelmesi gayet normal. Bu soruya yanıt olarak doğum yapan enfekte kadınlara bakarak hayır diyebilsek de kesin bir sonuç hala yok. COVİD-19 damlacıklar ve hava yoluyla bulaşma eğiliminde olduğu için bebeğiniz ancak doğumdan sonra bunlara maruz kalabilir. 

Yapılan bir çalışmada, 9 Çinli COVİD-19 teşhisi konmuş hamile kadın incelenmiş. Bu incelemede kordon yolunda geçiş yapan sıvı ve kanda virüse rastlanmamıştır. Ancak bazı durumlarda yeni doğan bebeğin virüs testinin pozitif çıktığı vakalar da var. Uzmanların bu duruma yanıtı en olası şekilde doğum esnasında ya da başka temas sonucu enfekte olduğu yönündedir.

Hamilelikte Covid-19 Geçiren Anneler Sezaryen Doğum mu Yapmalı?

Sezaryen ya da normal doğum için tercih yaparken koronavirüs seçiminizi etkileyecek bir faktör değildir. Hastalıktan bağımsız olarak doktorunuzun tavsiyesi ile size en uygun tercihi yapabilirsiniz. Uzman tavsiyelerine göre sezaryen doğum için önemli sebepleriniz yoksa normal doğum yapmanız daha uygundur. Virüs nedeniyle güçsüzleşmiş vücuda ameliyat yapmak bağışıklık sisteminizi daha da düşürerek sizi hastalığa karşı savunmasız bırakabilir. 

Covid-19 Anne Sütünden Bebeğe Geçer mi?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tavsiyesine göre eğer Covid-19 olduysanız ya da olabileceğinizden şüpheleniyorsanız emzirmenin artılarını ve eksilerini doktorunuzla danışarak hareket etmeniz gerekir. Çünkü emzirirken bebeğinizle yakın temasta olabileceğiniz için bulaş riski de artacaktır. Yapılan çalışmaların çoğunda anne sütünden bebeğe direk olarak virüs geçmediği belirtilmiştir. Eğer doktorunuza danıştıktan sonra emzirmeye karar verdiyseniz aşağıdaki tedbirleri almanızda fayda var:

  • Bebeğinize doğrudan emzirme yoluyla anne sütü vermeyin. Sütünüzü sağın ve sağlıklı bir kişinin bebeğinizi beslemesini sağlayın.
  • Süt sağma esnasında ve sonrasında temas ettiğiniz her yüzeyin hijyeninin sağlandığından emin olun.
  • Bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi çok iyi bir şekilde dezenfekte edin.
  • Bu aşamaların her birinde çift kat maske takmanız kafanızdaki endişeleri uzak tutmada yardımcı olacaktır. 

Koronavirüsten Korunmak için Bazı Tavsiyeler 

Hastalıktan korunmak için belirteceğimiz koronavirüs tavsiyeleri ile defalarca karşılaştığınıza eminiz ama bunları tekrar tekrar hatırlamak daha tedbirli olmanıza yardımcı olacaktır.

  • El hijyenine çok özen gösterin. Sabunlu su ile ellerinizi 20 saniye yıkadığınıza emin olun. Eğer dezenfektan kullanıyorsanız alkol oranının en az %60 olması gerektiğini unutmayın.
  • İnsanlarla mesafenizi sürekli koruduğunuza, maske takmanıza rağmen en az 1.5 metre mesafe uzaklıkta olduğunuza emin olun.
  • Elinizi yüzünüze, burnunuza ve ağzınıza götürmeyin.
  • Kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durun. Düğün gibi toplu etkinliklere gitmemeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından yerinde bir karar olacaktır. 
  • Düzenli ve iyi beslenin. Ne kadar sağlıklı bir bedene sahip olursanız bu virüse karşı o kadar güçlü olursunuz. 

Henüz hamilelikte koronavirüs hakkında bilmediğimiz ve araştırılması gereken çok şey olsa da genel kanı hamile kadınların diğer insanlardan daha fazla risk altında olmadığı yönündedir. Bu kesin kanıtlanmamış söylemlere ve ufak araştırmalara baktığımızda virüsün gebelik süresince veya doğum sırasında bebeğe geçmesi pek olası değil. Her ne olursa olsun tedbirleri en üst düzeyde tutarak kendinizi ve bebeğinizi korumak en doğru yol gibi görünüyor.

 

Korona Sürecinde Hamileler için Korunma Önerileri Konulu Yazımızı Okumak için Aşağıdaki Bağlantıya Tıklayın: https://www.bebek.com/korona-surecinde-hamileler-icin-korunma-onerileri/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Ramzi Teorisi

Hamilelik Dönemi İçin 5 Aktivite Önerisi!

Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler