hamilelikte-grip-nasil-gecer-gebelikte-grip-bebege-zarar-verir-mi

Hamilelikte Grip (Nezle) Nasıl Geçer? Gebelikte Grip Bebeğe Zarar Verir mi?

Mevsim geçişlerinde sıkça karşılaştığımız bir hastalık olan grip, hayatımızın akışını olumsuz etkilemesinin yanı sıra, hamilelikte grip olmanın bebeğe zarar verip vermeyeceği konusu, bebeğine kavuşmayı bekleyen annelerin korkulu rüyası olabiliyor. Gebelerde grip olmanın yan etkileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili aklınıza takılan bütün soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelikte Grip (Nezle) Olmak

Hamileyken grip olursanız bilmeniz gereken ilk şey, bu hastalığı gebe olmadığınız dönemlerden daha farklı şekilde geçirme ihtimaliniz olduğudur. Bu durumun temel sebebi gebelikten kaynaklı olarak; kalp atış hızının artması, pompalanan kan miktarındaki artış, bağışıklık sisteminin farklılaşması gibi fizyolojik değişiklikler ve bu değişikliklerin sebep olduğu yan etkilerin grip semptomlarını arttırabilme olasılığı diyebiliriz. 

Sağlığınızı korumak için ne kadar dikkat ederseniz edin, grip damlacık yoluyla havadan bulaşan bir hastalık olduğu için bir şekilde yakın çevrenizden size de bulaşabilir. Bu hastalığın kuluçka süresi 1 ila 5 gün arasında değişir. Özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde daha çok görülen bir hastalıktır. 

Hamilelikte Grip (Nezle) Belirtileri Nelerdir?

Kendinizi fiziksel olarak kötü hissettiğinizde hemen korkmaya gerek yok. Halsizliğin sebebi hafif geçireceğiniz bir soğuk algınlığı da olabilir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey, grip belirtilerinizi göz önünde bulundurmak olacaktır.  En belirgin grip belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Yüksek ateş
  • Kas ağrısı
  • Halsizlik
  • Öksürük
  • Terleme
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı 
  • Boğazda kızarıklık 

Bu belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurun.

Hamileyken Grip (Nezle) Olursam Bebeğime Bulaşır mı?

Minik yavrunuz rahminize düştüğü ilk andan itibaren onun her şeyden değerli olduğunu hissettiğinizi biliyoruz. Anne adaylarını en çok korkutan şey grip olmaktan çok, grip olduklarında hastalığın bebeklerine zarar verme ihtimalidir. Gebeliğinizin son dönemlerinde bu hastalığa yakalanırsanız, bebeğinize bulaşma ihtimali söz konusudur.

Bu durumun temel sebebi doğum sonrası bebekle yakından ilgilenmek zorunda kalacak olan annenin bu hastalığı bebeğe geçirme ihtimalinin yüksek olmasıdır. Ancak hamileliğinizin başlarında veya ortalarında bu hastalığa yakalanmak korkmanızı gerektirecek bir durum olmaz. Çünkü gebelerde grip, çoğu zaman kana karışmaz. Eğer çok yüksek ateşiniz ve uzun süredir geçmeyen bir enfeksiyonunuz varsa bebeğinize zarar gelme ihtimali olabilir ama bu ihtimal bile çok düşüktür. Bu nedenle bebek adına bir korku yaşamaya gerek yok.

Anne adaylarının merak ettikleri bir diğer konu da şiddetli öksürük nedeniyle bebeklerine zarar verme ihtimallerinin ne olduğudur. Eğer gribal enfeksiyon nedeniyle şiddetli öksürüğünüz varsa bu durumdan dolayı bebeğinize bir zarar gelmez. Bebeğinizin içinde yer aldığı amniyotik sıvı, sizin öksürmelerinizden dolayı olan kasılmalardan bebeğinizin zarar görmesini engeller. Bu konuda içiniz rahat olabilir. 

Gribal enfeksiyonun geçmesi için yapmanız gerekenleri doktor kontrolünde uyguladığınız takdirde eski sağlığınıza kısa sürede ve kolayca kavuşacaksınız.

Hamilelikte Grip (Nezle) Olunca Ne Yapmalı? 

hamileler-grip-olunca-ne-yapmali

Hamilelik döneminde grip geçirmeniz durumunda en kısa sürede hekiminize muayene olmalı ve verdiği tedaviyi uygulamalısınız. Bunun yanında gribin geçmesi için doktorunuzun bilgisi dahilinde aşağıdaki basit uygulamalar size yardımcı olacaktır.

  • Öncelikle yapmanız gereken ilk şey yakın temasınız olan kişi sayısını azaltmaktır. Gribal enfeksiyon damlacık yoluyla havadan bulaşan bir virüstür ve soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır. Cereyanda kalmak, çok üşümek, soğuk duş almak gibi sebeplerden dolayı bu hastalığı kapmazsınız. Grip virüsünün olmadığı yerde grip de olmaz. Kendinizi ve bebeğinizi korumanın en etkili yolu doktorunuz tavsiye ettiği sürece grip aşısı olmaktır. Bu aşının içinde canlı virüs yoktur. Bu nedenle de uzmanlar ekstra bir sağlık problemi olmadığı sürece hamilelerin bu aşıyı olmasında hiçbir sakınca olmadığını belirtir. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemlidir. C vitamini bakımından zengin besinler tüketmek ve dengeli beslenmek bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.  
  • Uzun süre kapalı ortamda kalmamak ve bulunduğunuz odayı sık sık havalandırmak da gribal enfeksiyonu çabuk atlatmaya yardımcı olur. 
  • Düzenli uyku da bağışıklık sistemini güçlendirerek bir an önce iyileşmenize yardımcı olur. Bu sebeple kendinizi çok yormamaya dikkat edin ve gün içerisinde yeteri kadar uyumuş olduğunuza emin olun. 
  • Toplu taşıma araçları gibi çok fazla kişilerin temas ettiği yerlerden uzak durun. 
  • Ellerinizi sık sık yıkayın ve dışardayken elinizi yüzünüze değdirmemeye özen gösterin. 
  • Bol bol sıvı tüketin. 

Hamilelikte Grip Aşısı Olmak Uygun mudur?

Grip aşısı, içerisinde canlı virüs bulundurmaması sebebiyle hamilelik döneminde anne adayına uygulanabilen bir aşıdır. Aynı zamanda bu aşı, doğum sonrası bebeği 6 ay boyunca koruyacaktır. Yani bu aşıyı yaptıran anneler, hamilelik döneminde kendilerini korumanın yanı sıra, bebeklerinin de doğumdan sonraki ilk 6 ayda grip olmalarını engellemiş olurlar. 

Doktorunuz uygun gördüğü takdirde hamileliğin herhangi bir döneminde grip aşısı yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda başka bir sağlık problemi olmadığı ve yine doktorun uygun gördüğü takdirde emziren annelerin de bu aşıyı yaptırmasında hiçbir sorun yoktur.   

Hamilelikte Grip Tedavisi ve Hamilelik Döneminde İlaç Kullanmak

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki; nedeni her ne olursa olsun doktorunuza danışmadan kesinlikle hiçbir ilacı kullanmamalısınız. En hafif ağrı kesiciyi bile kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. Bunun dışında doğal yöntemlerle bu rahatsızlığı en hafif haliyle atlatmak da mümkün. Bu nedenle gebelerde grip tedavisi ile ilgili bilmeniz gereken bazı önemli bilgiler var. 

Hamilelikte Grip Nasıl Geçer Gebelikte Grip Bebeğe Zarar Verir Mi?Gribi hafif atlatmak için yapmanız gerekenler:

  • İstirahat etmeye özen gösterin. Kendinizi kısa sürede toparlamanın en etkili yolu dinlenmek ve yorulmamaktır.
  • Geniz akıntısından dolayı bir rahatsızlığınız varsa yatarken yastığınızı yükseltmek sorunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Çift yastıkla uyumayı denemelisiniz.  
  • İştahınız kapansa bile yemek yemeyi bırakmamalısınız. Eğer yemek yemek istemiyorsanız az da olsa enerji bakımından zengin besinlerle beslenmeye çalışın.
  • C vitamini bakımından zengin olan gıdaları tüketmelisiniz. 

Örneğin: Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, limon, ananas, mango, domates, ıspanak, marul, roka, kırmızı biber, yeşil biber, brüksel lahanası, karnabahar, bezelye, brokoli gibi taze meyve ve sebzeler c vitamini bakımından zengin seçeneklerdir. 

  • Gribe yakalanmamak için aldığınız tedbirleri uygulamak, daha hızlı iyileşmeye yardımcı olacaktır. Örneğin kapalı alanlarda fazla kalmamak ve bulunduğunuz ortamı iyice havalandırmak hastalığı atlatabilmek için önemlidir. 
  • Bol bol su içmek boğaz kuruluğunu gidermeye yardımcı olur. 
  • Bulunduğunuz ortamın havasının kuru değil nemli olmasına dikkat edin. Nemli bir ortam daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
  • Grip olduğunuzda aklınıza hamileler pastil kullanabilir mi sorusu gelebilir. Öyleyse size iyi bir haberimiz var. Gebelikte boğaz ağrısı için pastil kullanmakta hiçbir sakınca yoktur.
  • Burnunuz tıkanıyor ve nefes almakta güçlük çekiyorsanız burun fısfısları yerine tuzlu su veya okyanus suyu kullanabilirsiniz.
  • Kuru öksürük şikayetiniz varsa, doktorunuzun bilgisi dahilinde sırt ve göğüs bölgesine mentollü merhem sürmek sizi rahatlatır, öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur.
  • Bulunduğunuz ortamın soğuk olmamasına özen gösterin. Sıcak bir ortamda olmak daha çabuk iyileşmenize yardımcı olacaktır.
  • Bitkisel çaylar olarak nane limon, kuşburnu ve ıhlamur tercih edebilirsiniz.
  • Herhangi bir şikayetiniz olduğunda en kısa sürede mutlaka doktora başvurmalısınız.
  • Doktorunuzdan habersiz medikal tedaviye başlamak ve reçetesiz satılan ilaçları kullanmaktan katiyen kaçınmalısınız. 

Artık belirti göstermediğinden dolayı gribin geçtiğini düşünseniz bile bir süre daha hastalığın tekrarlanma ihtimaline karşı tedbiri elden bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Gebeliğiniz süresince hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için mümkün olduğunca hastalıklardan kendinizi korumanız gerekir. Sadece grip değil başka enfeksiyon hastalıklarından da korunmak için kalabalık ve kapalı alanlarda insanlarla bir araya gelmemeye dikkat etmeli ve insanlarla sosyal mesafenizi korumalısınız.

Belirti göstermeyen kişilerin de virüs taşıyabileceğini ve virüsün 1 ila 5 gün arasında kuluçka sürelerinin olduğunu unutmayın. Eğer risk grubunda değilseniz hamilelikte grip olduğunuz zaman kendinizi koruduğunuz ve doktorunuzla iletişim halinde olduğunuz takdirde korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Gribal enfeksiyonunuzu hafif geçirmek için önerilerimize uyarsanız ortalama bir hafta içerisinde şikayetleriniz bitecektir. 

Dilerseniz aşağıdaki bağlantılara tıklayarak diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Bebeğimi Gripten (Soğuk Algınlığından) Nasıl Korurum? : https://www.bebek.com/bebegimi-gripten-soguk-alginligindan-nasil-korurum/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamile Mayosu Nasıl Seçilir ve Çeşitleri Hakkında Bilgiler

Corona Virüsü (COVİD 19) ve Emzirme

Hamilelik Döneminde Güneş Kremi Kullanımı