Hamilelik Sonrasında Oluşan Akıntı

Zorlu bir hamilelik döneminden ve doğumdan sonra oluşan döneme lohusalık dönemi denilir. Anne için lohusalık dönemi beraberinde başka durumlar meydana getirir ve vücut hem fiziksel hem ruhsal anlamda zayıflayabilir. Anneler birçok fizyolojik durumlar ile uğraşmakla birlikte bir de bebeğin bakımıyla uğraşmak zorundadır. Dolayısıyla bu dönemde stresle beraber; sancılar, ağrılar, aşırı halsizlik durumları, sıkılma hissi gibi ruhsal ve fiziksel rahatsızlıkları oluşacaktır. Doğum sonrası dönemde annelerin eşlerine ve hatta gerektiğinde doktor desteğine ihtiyacı olabilmektedir.

Doğum Sonrasında Akıntı Problemi

Doğum sonrası dönemde annelerin 9 ay bir döneme alışma süreci ve sonrasında yine hormonsal olarak değişim süreci vardır. Bu dönemde yaşanan fizyolojik akıntılar olağan olarak kabul edilerek, akıntı nedenleri değişim göstermektedir.

Doğum sonrası yaşanan akıntı nedenlerinden biri de lohusalık akıntılarıdır. Bu akıntı doğum sonrasındaki yaklaşık 6 haftaya özel oluşan akıntıdır. Sebebi ise anne vücudunda gebelikten kaynaklı olan herhangi bir kalıntı kalmaması ve onun dışarıya atımının sağlanmasıdır. Lohusalık akıntısı; genelde kendini kanama olarak gösterir, sonrasında bu akıntı rengi pembeleşir, renk sarıya döner  daha sonrasında rengi beyaza döner ve en sonunda, lohusalığın da sona ermesiyle yok olur.

Hamilelik döneminden önce de kronik olarak akıntı şikayeti olan kadınlarda ise genel olarak akıntı lohusalık dönemi bittiğinde de normal akıntılar devam eder.

Hamilelik sonrasında oluşan akıntı genellikle sabah saatlerinde artış gösterir. Sebebi, tüm gece süresince uyku pozisyonunda olunduğu için vajinada akıntı birikmesidir. Dolayısıyla sabah uyanılıp, ayağa kalkındığında biriken akıntılar hızlıca boşalım gösterir. Hamilelik sonrasında uzunca devam eden akıntılar önemli olabilir ve doktora danışılmalıdır. Özellikle kötü kokan akıntılar herhangi bir enfeksiyonun habercisi olabilir. Bu akıntıya, karın ağrıları, yüksek ateş ve benzeri gibi durumlar eşlik ediyorsa genel olarak endomiyometrit denilen rahatsızlık boy gösterir.

Yalnızca kötü kokan akıntılar önemsiz bir bakteriyel akıntı(vajinit) tanısı olabilmekle beraber, mantar enfeksiyonu oluşumunu da gösteriyor olabilir.

Mantar akıntıları genellikle, halk arasında peynir kesiği diye tabir edilen köpüklü akıntılardır. Bu akıntı vajinada kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler de gösterir.

Hamilelik ve doğum sonrası akıntılar uzun süre devamlılık göstermesi halinde önemsenmeli ve muhakkak uzman bir doktora konu danışılmadır.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın