Hamilelik Sonrası Adet Görülmesi

Doğum yaptıktan sonra ilk adetin gecikmesi normaldir. Bu durumda kaygılanacak bir şey yoktur, çünkü doğumdan sonra adet, 6 hafta sonra görülebiliyor. Bazı kadınlarda ise 1 yıldan daha çok sürebiliyor. Burada doktorunuza başvurmanız gereken zaman zarfı emzirme döneminin bitişi diyebiliriz. Emzirme dönemi bittikten sonra hala adet görülmemişse mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Doğumdan sonra tekrar rutin adet görülme sürecinin başlaması, uzun bir dinlenme sonucuna denk geliyor. Aynı zamanda köklü bir hormon değişikliği olması gerekiyor. Hormonal değişimin yaşanması için de uzun bir zaman geçmesi gerekiyor.

Emzirmeyen kadınlarda regl kanamalarının nasıl gerçekleştiğine geldiğimizde durum şöyle oluyor. Doğum gerçekleştikten sonra kadın bebeğini emzirmiyorsa, adet kanaması en erken iki hafta sonra başlıyor. Ancak ilk regl çoğunlukla düzensiz gerçekleşiyor. Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra ilk yumurtlama, yaklaşık iki hafta sonra da ilk adet dönemi başlıyor.

Doğumdan sonra adet düzeni ikinci ya da üçüncü adet döneminde normalleşmeye başlıyor. Yüzde 20 ve yüzde 30 gibi oranlarda, ilk adet kanamasından önce yumurtlama yaşanmıyor. Bazı kadınlarda ikinci adet dönemi çok kısa sürüyor. Ancak bu endişelenmenizi gerektirecek bir durum değil. Üçüncü adet dönemi başladığında bu durum düzeliyor.

Eğer sezaryen doğum yaptıysanız adet dönemine giriş süreciniz normal doğumdan farklı olmayacaktır. Emzirme bittikten sonra 1 yıldır regl yaşamadıysanız öncelikle hamilelik testi yaptırmalısınız. Ardından progesteron hormonu takviyesiyle regl olmanız sağlanır. Bunlara rağmen regl olmazsanız daha derin bir inceleme yoluna gidilir.

Peki emzirmek regli geciktirir mi? Doğum yaptıktan sonra bebeklerini emziren kadınların adet kanamalarının uzun süre geciktiğini söyleyebiliriz. Bebeğini emzirmeyen kadınlarda ise adet kanamaları daha erken süreçte başlıyor. Buna sebep olarak da diyebiliriz ki; emzirme süreci başladığında meme uçları etkilenir ve prolaktin hormonunun yükselmesi diyebiliriz.

Eğer emzirme düzenli bir biçimde yapılıyorsa, eğer bebek düzenli bir şekilde emziriliyorsa, emzirme boyunca foliküller geriye çekilir. Bu yüzden hamile kalma riski azdır. Düzenli  gebe kalma riski yüksek olmuyor. Düzenli emzirme derken bahsettiğimiz; bebeğin günde 5 kez ortalama 10 dakika emzirilmesidir. Böyle durumlarda yumurtlama bastırılır ve adet gecikir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 🤰[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın