Hamilelik Sonrası Saç Dökülmesi

Hamilelik Sonrası Saç Dökülmesi

Anne adaylarının dört gözle beklediği bir şey varsa o da bebeklerini kucaklarına almaktır. Diğer yandan hamilelik sonrasında bazı sürprizler ile de karşılaşabilirler.

Örnek olarak doğum sonrasında saçlarınız dökülmeye başlayabilir. Bu konuda hiç endişe etmemelisiniz. Bu geçici bir süreçtir. Hamilelik sırasında dökülmeyen saçlarının bu dönemde dökülmeye başlar.

Bu konudaki daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelik sonrası süreçte bazı sorunlar ile karşılaşılabilir. Özellikle de anneler bebeklerinin getireceği yeni sorumluluklar yüzünden bazı endişeler duyabilirler.

Hassas bir dönem yaşayan annelerin davranışlarında, duygu ve düşüncelerinde ve bedenlerinde birtakım değişiklikler görülebilir. Görülen bu değişiklerin en başında ise saç dökülmesi gelmektedir.

Uzmanlara göre özellikle de doğumdan sonraki ilk 6 aylık dönemde bu saç dökülmeleri normal karşılanmalıdır. Lohusalık dönemimde iç salgı bezlerindeki değişikliklere bağlı olarak bu dökülmeler meydana gelebilmektedir. Diğer taraftan başka sebeplerden ötürü de saç dökülmeleri yaşanabilir. Hadi gelin hep birlikte bu sebepleri inceleyelim.

Doğum Sonrasında Annede Görülen Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Hamilelik döneminden sonra annede görülen saç dökülmelerinin en büyük sebeplerinden biri hormonal değişkenliklerdir. Hamilelik esnasında östrojen ve progesteron başta olmak üzere bazı hormonlarda artış görülür.

Doğumdan sonra ise yükselen bazı hormonlar düşüşe geçer. Bu dönemde prolaktin süt hormonu yükselir. Vücuttaki hormonların değişiklik göstermeleri, kaygı ve stres gibi sıkıntılar ile bir araya gelir ve saç dökülmeleri yaşanır.

Doğum sonrasında annede yoğun olarak saç dökülmesi görülüyorsa bunun altında başka sebepler de yatabilir. Örnek olarak annede görülen demir eksikliği buna sebebiyet verebilir.

Kansızlık sorunu da yoğun saç dökülmelerine sebep olabilir. Yeterli mineral ve vitamin alınamaması da annede saç dökülmelerini tetikleyebilir.

Bu konularda muhakkak doktorunuza birlikte hareket etmelisiniz. Onun vereceği reçeteye göre gerekli tedaviler görebilirsiniz. Böylece dökülme sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Diğer taraftan annede görülen saç dökülmesi doğumdan hemen sonra başlayabilir. Ya da dökülme doğumdan birkaç hafta sonra görülmeye başlayabilir. Peki dökülmeyi ortadan kaldırmak için neler yapabiliriz? Hadi gelin bu sorunu da beraber aşalım.

YouTube video

Doğum Sonrasında Annedeki Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Doğum sonrasında anneler bebeklerini kucağına almanın mutluluğunu yaşarlar. Diğer yandan görülen saç dökülmeleri nedeniyle de huzursuz olurlar. Özellikle de lohusa döneminde olmak onların canını daha da fazla yakabilir. Oysa bu nokta da endişe etmemelisiniz. Bunun normal bir durum olduğunu anlamalısınız. Bu süreci atlatmanızı kolaylaştıracaktır.

Ayrıca beslenme rutininize Omega-3 içeren ürünleri ekleyebilirsiniz. Bu da sürecin hızlıca geçip gitmesine yardımcı olabilir. Yeterli ve dengeli beslenerek de bu duruma bir çözüm getirebilirsiniz. Demir eksikliğinin bertaraf edilmesi de saç dökülmenizi önleyebilir.

Bunlar dışında saçlarınıza yapacağınız bakımda dökülmeleri önleyebilir. Özellikle de zararlı kimyasallar içerek saç boyalarından uzak durmalısınız. Havanın sıcak olduğu günlerde kurutma makineleri yerine saçlarınızın kendi kendine kurumasını bekleyebilirsiniz.

Bu noktada tarak seçimiz de önemlidir. Yumuşak ve geniş dişli tarakları tercih edebilirsiniz. Doğal bakım kremleri ve şampuanlar kullanmalısınız. Saçlarınızın kırılmamasına özen gösterin. Buna uygun olarak hareket etmelisiniz. Tüm bunları yapmanıza rağmen saçlarınız dökülmeye devam edebilir. Bu noktada mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelik Sonrası Saç Dökülmesi

Doğum Sonrasında Annede Görülen Saç Dökülmesinin Tedavisi

Çocuğunuz artık ya emekliyor ya da yavaş yavaş yürümeye başlıyor. Bazı sesleri de çıkarmaya başladı. Tahminen doğumunuzun üzerinden 1 yıla yakın bir süre geçti. Eğer hala saç dökülmeniz görülüyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Doktorunuz muhakkak demir ve çinko eksikliğine göre bir tedavi önerecektir. Demir ve çinko takviyesi ile saç dökülmenizi önleyebilirsiniz. Özellikle de emzirme döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmelisiniz. Uykunuzu iyice almalısınız. Tüm bunlar ile saçlarınızın dökülmesini önlemeye başlayabilirsiniz.

Hamilelik Sonrasında Saç Dökülmesi Ne Zaman Biter?

Doğum sonrasında annelerde çeşitli sebeplerden dolayı saç dökülmeleri görülebilir. Bu her annede farklı dönemlerde yaşanabilir. Genel olarak ise ilk ayda bu saç dökülmeleri gözükmeye başlayabilir. Sıklıkla ikinci ayda da saç dökülmeleri yaşanabilir.

Bazı kadınlarda bu sorun üçüncü aydan itibaren sona ermeye başlar. Bazıların da ise bu sorun altıncı ayı bile bulabilir. Nadir de olsa bir yılı deviren anneler de hala saç dökülmesi şikâyeti görülebilir. Dönemin uzaması veya kısalması kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Hamilelik Sonrası Saç Dökülmesi

Diğer taraftan saçlarındaki dökülmenin azaldığını gören anneler tedbirlerine bir süre daha devam etmeliler. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmeliler. Saçlarını bakımını doğal ürünler ile sürdürmeye devam etmeliler.

Varsa demir, çinko ve vitamin eksikliklerini gidermeye devam etmeliler. Uykularını düzenli bir şekilde almaya devam etmeliler. Bu ve bunun gibi bazı tedbirlerini sürdürerek saç dökülmelerinden kurtulabilirler.

Hamilelik sonrasında ilk bir yıllık dilimde kullanmamanız gereken bazı ürünler vardır. Bu dönemde saç jölesi, saç spreyi, şekillendirici ve saç köpüğü gibi ürünlerin kullanımına ara vermelisiniz. Hamilelik sonrası dönemde saçlarınızın daha sağlıklı bir yapıya ulaşması için bu gereklidir.

Ayrıca saçlarınızı her ay birer santim kestirerek de onları iyileştirmeye devam edebilirsiniz. Bu hem saçlarınızın daha hızlı uzamasını hem de hacim kazanmasını sağlayacaktır. Saç dökülmenizin yoğun görüldüğü ve geçmediği her durumda ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Siz de bu konu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız yorumlar kısmında bize ulaşabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Ramazan Çakmak – İçerik Editörü

“Hamilelik” konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelik: https://www.bebek.com/?s=hamilelik

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Sonrası Kilo Vermek

Süt İzni (Emzirme İzni) Nedir? Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

Kolay Doğum İçin Püf Noktalar!