Hamilelik Sonrası Fiziksel Değişiklikler

Hem heyecanlı hem de zor geçen gebelik sürecinden sonra, fiziksel olarak bazı değişikliklere uğrar anne vücudu. Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda yaşadığı değişiklikleri, toparlaması ve vücudun eski haline geri dönmesi için belirli bir süre geçmesi gerekiyor.

Yeni annenin, hamilelik sonrası fiziksel değişiklikler görmesi olması gereken bir durumdur. Bu değişikliklerden bahsedecek olursak; meme sorunları, saçlardaki matlaşma ve azalma, cinsel isteksizlik, vajinal değişiklikler ve bunlar gibi daha birçok fiziksel değişiklik yaşanır.

Bu değişiklikler nelerdir?

Doğum yaşandıktan sonra kadınlarda gözle görülen en büyük değişiklik memelerde oluyor. Eğer yeteri kadar emzirilmiyorsa, süt üreten bezler dolayısıyla, memeler şiş, hassas ve sert oluyor. Bu doluluk sebebiyle de anne ağrılar yaşayabilir ve bebeğin de beslenmesinde sorun çıkabilir. Bu durumu engellemek içinde bebek sık sık emzirilmeli ve emzirilmediği zamanlarda da memeler sağılarak boşaltılmalıdır.

Gebelik süresince saçlarda fark edilen parlaklık ve sağlıklı görünüm, doğum yapıldıktan sonra tam tersi haline bürünecektir. Bununla birlikte emzirmenin azalmaya başladığı dönemlerde anne adayı saç dökülmelerini daha sık yaşamaya başlar. Bu durumun sebebi ise hamilelik sürecinde hormonların etkisiyle, dökülmeyen saçların, bu dönemde dökülmesidir.

Normal doğum ya da sezaryen sonrasında, lohusa akıntısının tamamen kesilmemesinden dolayı cinsel ilişkinin kısıtlanması ve enfeksiyon gelişiminin engellenmesi açısından yararlı olur. Normal doğum yapan annelerin, doğum sırasında vajinada oluşan yaralanmaların tamamen iyileşmesi gerekmektedir. Doğum sonrasında annelerin, eşleri ile eskisi gibi bir cinsel hayata dönmesi biraz vakit alan bir süreçtir.

Normal doğum sırasında, bebeğin vajinaya uyguladığı baskı sebebiyle, vajina gerilir. Bu sebeple de minik ezikler ve sıyrıklar olabilir. Doğumdan sonra ilk 2-3 hafta boyunca gevşek ve ödemli bir yapıya sahip olur. Bunlar gibi doğuma bağlı bir şekilde gelişen değişiklikler, doğum yaptıktan üç hafta sonra iyileşmeye başlar.

Bahsedilen değişikliklerin yanında;

-Hamileliğin son haftalarında, gün geçtikçe büyüyen rahmin, diyaframa baskı yapmasından dolayı anne adayı nefes almakta zorluk çekebilir. Ancak doğum yaptıktan sonra bu sorun ortadan kalkacaktır.

-Gebelik sürecinde hormonal değişiklikler sebebiyle, bağırsak bölgesinde yavaşlama ve kabızlık yaşanabilir. Doğum sonrasında hormonların da düzene girmesiyle birlikte kabızlık geçebilir. Ancak annenin hareketsiz kalması, daha az yemek yemesi, vajinanın doğum sonrasında ağrılı ve acılı olması sebebiyle, tuvalete çıkma gecikebilir.

-Doğum sırasında idrar torbası ve idrar kanalında gelişen ödem sebebiyle, doğum yaptıktan sonraki ilk gün idrar yapma konusunda sorun yaşanabilir. Hamilelik süresince vücutta biriken sıvının dışarıya atılması sebebiyle, lohusalıkta sık sık idrara çıkılır.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 🤰[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın