Hamilelik Öncesi Hepatit B Aşısı

Hepatit B, ülkemizde çok sık görülen HBV virüsünün farklı yollarla vücuda girmesi sonucu meydana gelen ve en çok karaciğere yerleşerek ciddi problemler yaratabilen bir hastalıktır.

Bu hastalığı geçiren erişkin insanların yüzde onunda, çocuklarda ise yüzde yetmişinde hastalık kronikleşmektedir. Kronikleşen enfeksiyonda maalesef, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz riskini arttırmaktadır. Bu virüs, kişinin yakın temasta olduğu yakınlarına ve gebe olan kadında ise bebeğine bu hastalığı bulaştırmak için önemli bir kaynak teşkil etmektedir.

İlk hastalığın ardından, taşıyıcı duruma geçmeyenlerde ise, vücutta antikor oluşturur ve kişi hastalığa karşı hayatı boyunca bağışıklık kazanmış olur.

Bu virüs 4 şekilde bulaşıcıdır.

Kan yolu: Enjeksiyon iğneleri, kan bulaşılan traş bıçakları ve manikür malzemeleri aracılığıyla bulaşır.

Tükürük: Hastalık, virüsü taşıyan kişinin tükürüğünün, başka birinin açık yarasına teması sonucu ile bulaşır.

Semen: Cinsel ilişki esnasında meydana gelir.

Doğum sonrası anneden bebeğine geçmesi: Annenin, virüslü salgılarının doğum anında bebeği ile teması sonucu oluşur.

Hastalık genellikle hafif halde seyretmektedir. Çoğunlukla kişi, grip olduğunu zanneder. Diğer belirtileri, fazla halsizlik, ağrı, iştahsızlık, bulantı ve kusmadır. Vakaların yüzde kırkında ise cilt ve sarılık görülmektedir.

Hafif vakalarda görülen belirtiler ve şikayetler en fazla sekiz hafta içinde ortadan kaybolur. Vücutta oluşan antikorla kişi, hastalığa karşı bağışıklık kazanır. Çok ağır vakalarda ise, bu hastalık siroz veya karaciğerde kansere kadar dönüşebilir.

Gebelikte geçirilen hastalığın durumu hamilelik dışındakinden de çok farklı değildir. Bu hastalığın, anne karnındaki bebeğe ters bir etkisi yoktur. Bu virüsün plasenta yoluyla bebeğe geçmesi çok ender görülür. Bu virüs anca, doğum esnasında annenin vücut sıvılarının bebeği ile teması sonucu meydana gelebilir.

Hepatit B hastalığı için hamileliğin başında kesinlikle tarama testleri yapılıp annenin durumuna bakılmalıdır. Anne taşıyıcıysa, doğum anında virüsün bebeğe bulaşma riski vardır. Böyle bir durumda da, doğumun hemen arından, ilk kırk sekiz saat içinde, bebeğe koruyucu Hepatit B aşısı, serumu yapılmalıdır. Bebeğe verilen serumun içerisinde, bebeği virüse karşı koruyan antikorlar bulunmaktadır ve bebeğe bulaşan virüsü ortadan kaldırmaktadır.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelikte aşı ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-asi/ 🤰[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın