Hamilelik Döneminde Kansızlık

Anne adaylarının neredeyse tamamı hamilelik döneminde kansızlık yaşamaktadır. Kansızlık önemli belirtiler veren ve göz ardı edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Kansızlığın size ve bebeğe etkisi nedir? Zararı var mıdır? gibi soruların cevabını bulmanız kafanızdaki soru işaretlerini biraz olsun giderecektir.

Hamilelik döneminde yaptırdığınız test sonuçlarında hemoglobin değerleriniz 10.5 gr/dl’nin altındaysa bu durum anemi (kansızlık) olarak adlandırılır.

Dünyada bulunan hamile anne adaylarının %50’inden fazlası, kansızlık problemi yaşamaktadır. Anne adaylarının günde yaklaşık olarak 7mg demire ihtiyacı olduğundan bu problem teşkil edebilmektedir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık; nabzın hızlı atması, kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 eksikliğiyle görülen dilde şişkinlik, kabarmalar, cildin ya da mukozanın soluk olması, dalağın büyümesi ya da sarılık gibi belirtiler gösterir.

Kansızlık Hangi Şikayetlere Yol Açar?

Kansızlık(anemi) beraberinde bir çok şikayeti getirmektedir. Bunlar; yorgunluk ve halsizlik hissi, sürekli iştahsızlık hali, efor sarf edildiğinde nefes darlığının yaşanması, çarpıntı, baş ağrısı, bayılma ya da bayılma hissi, baş dönmesi, süre gelen kulak çınlaması, ani saç dökülmesi, uyku problemleri, konsantrasyon eksikliği, göğüs ağrıları olmak üzere başlıca şikayetlerdir.

Anne Adaylarının Yaşadığı Kansızlık Bebeği Etkiler mi?

Kansızlık çeken anne adaylarının karşılaşabileceği tehlikeli durumlar olabilir. Bu durumlar; erken doğum riski, zorunlu operatif doğum, doğumun uzaması riski, anne karnında fetal ölüm gibi etkilerdir.

Kansızlık Çeşitleri  Nelerdir?

a- Hamilelik Döneminde Demir Eksikliği Anemisi (Kansızlığı)

Hamilelikte döneminde en çok görülen anemi çeşididir. Yaşanan demir eksikliği anemisi bazı sorunlardan kaynaklıdır. Bu olay; sıkça doğum yapmak, bağırsak paraziti, dengesiz ve yetersiz beslenmek, sık sık düşük veya kürtaj gibi durumlardan kan kaybı yaşamak, demir ilacı kullanmamak gibi sebeplerden olmaktadır. Demir eksikliği anemisinde, demir keseciklerinde yeterli demir bulunsa bile önlem olarak demir desteği muhakkaktır.

Bu rahatsızlığın tedavisi için; muhakkak doktor yardımıyla demir ilacı alınmalı ve demir içeren besiler tüketerek beslenmenize özen göstermelisiniz.

b- Hamilelik Döneminde Megaloblastik Anemi (Kansızlık)

Anne adaylarının yaşadığı ve en çok görülen ikinci anemi türüdür. Başlıca nedeni olarak folik asit eksikliği gösterilmektedir. Doktor tedavisi ışığında genelde gün aşırı 1 mg folik asit tablet verilmektedir.

Hamilelik döneminiz de ya da öncesinde mutlaka senede 2 kere kan tahlili yaptırmaya özen gösterin ve kan sayımınıza baktırın. Böylece doktorunuzun önerileri doğrultusunda kansızlık yaşamaktan kurtulur, kansızlıkla ilgili şikayetleri yaşamadan hamilelik döneminizi sağlıkla tamamlamış olursunuz.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Panik Atak ve Hamilelik Sürecindeki Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte Ağız Kokusu Neden Olur? Neler Yapılabilir?

Hamilelikte Ayak Şişmesi