Hamilelikte Kalsiyum

Kadınlar için yaşamın 3 döneminde kalsiyumun büyük önemi vardır. Bunlardan birincisi çocukluk ve ergenlik, ikincisi menopoz, üçüncüsü ve en önemlisi ise hamilelik-emzirme dönemidir. Bebek kemik gelişimi ve bedensel işlevleri için gerekli kalsiyumu alır, anne adayının kemik depolarında bulundan kalsiyumu ise hiç umursamadan tüketir. Bu nedenle hamilelik döneminde yeterli kalsiyum alımı çok önemli bir konudur. Yetersiz kalsiyum tüketimi durumunda, anne adayları  kısa zaman içinde kaslarında sıkışma ve kasılmalar hissedebilir. İleriki zamanlarda ise kemiklerindeki kalsiyum deposunun harcanması sonucunda ciddi kemik sorunları yaşayabilirler. Hamilelikte günlük 1.200 mg. olarak belirlenmiş kalsiyum gereksinimi süt ve süt ürünleri tüketerek kolayca sağlanabilir.

Kalsiyum sağlam kemik ve dişlerin oluşturulmasında ve korunmasında temel bir rol üstlenir. Ayrıca kas dokularının kasılma işlevlerinin yerine getirilmesinde önemli rolü vardır. Kan pıhtılaşmasında da etkindir. Kan içerisinde her zaman belli bir miktar kalsiyum bulunmaktadır. Gereksinim durumunda kalsiyum kemiklerdeki depolardan alınır. Anne karnındaki bebeğin vücut iskeletinin ve dişlerinin sağlıklı gelişimi için gerekli düzeyde kalsiyum alımı önemlidir. Bu ihtiyacı karşılamak için dengeli bir besin planına ek olarak günde en az 1 bardak süt tüketmelisiniz. Süt içemeyen hamileler kalsiyumu yoğurt, peynir ya da diğer süt ürünlerinden alabilirler. Hamilelik döneminin 28. haftasından sonra, bebeğin iskelet sistemi ve dişlerinin gelişimi en hızlı düzeye taşımış olur ve kalsiyum gereksinimi de büyük ölçüde artar. Bu dönemde kalsiyum, lohusalıkta süt yapımında kullanılmak üzere kemiklerde depo edilir.

Kalsiyum eksikliği tedavisi nasıl olur?

Dengeli ve yeterli beslenen hamile kadınlarda, kalsiyum eksikliği semptomları çok nadir görülür. Hamileliğin son haftalarında bacaklardaki kasılmalar bilimsel araştırmalar sonucunda etkinliği ortaya konmamasına karşın  karşın kalsiyum içerikli ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Güneş ışınlarından yararlanma imkânı olmayan, D vitamini ve kalsiyumu yeterli düzeyde alamayan hamilelerde ‘’ağır hipokalsemi’’ yani kanda kalsiyum düşüklüğü ve buna bağlı olarak istemsiz vücut kasılmaları yaşanması olasıdır. Ancak hekimler bu tip olgulara ender rastlamaktadır.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın