hamilelik gaz sancısı

Gebelikte Gaz Sancısını Önlemenin 6 Yolu!

Bu konudan bahsetmek birçok kişi için utanç verici olsa da herkes gün içinde birçok kez gaz çıkarır. Bu insani bir durumdur. Bazı durumlarda vücudumuzda biriken gaz miktarı artabilir ve rahatsız edici olabilir. Gebelik ise bu durumlardan biridir.

Hamilelikte gaz sancısı, birçok anne adayının kâbusu olabilir, ancak dikkat etmeniz gereken hususları bildikten sonra bu problemi çözebilirsiniz.

Hamilelikte Neden Gaz Sancısı Olur?

  • Hamileliğin ilk haftalarından itibaren, gebelik hormonu seviyesi artar. Bu hormonlar hamilelik belirtilerindeki semptomların ortaya çıkmasına sebep olurlar. Artan progesteron seviyesi sindirim sisteminizi yavaşlatır. Bu da yiyeceklerin vücudunuzda daha uzun kalması anlamına gelir. Bu yüzden de vücudunuzda normalden daha fazla gaz birikir.
  • Hamileliğin ilerleyen haftalarında rahminiz git gide büyüyecektir. Büyüyen rahim kendine yer açmak için bağırsaklarınızı karnınızın içine doğru iter. Dolayısıyla sindirim sisteminiz yavaşlar. Ayrıca rahim büyüdükçe mideye baskı yapar ve bu da daha şişkin hissetmenize neden olur.
  • Hamilelik hormonları sizin kötülüğünüzü istemez. Bebeğiniz ve sizin için çalışırlar. Sadece bunu yaparken gözden kaçırdığı şeyler vardır. Bu hormonlar vücudunuzdaki kasları gevşetir ve bu sebeple gazınızı kolayca tutamazsınız. Hal böyle olunca olup olmadık zamanlarda istemsizce sürekli gaz çıkarırsınız.
  • Beslenme şekli de hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik yaşanmasına neden olur. Asitli yiyecekler tüketmek, hızlı ve fazla miktarda yemek gaz problemi yaşamanıza davet çıkaran beslenme şeklidir. Kabızlık da buna bağlı olarak gaz ve şişkinliğe neden olur.

Hamilelikte Gaz Sancısını Önlemenin 6 Yolu!

  • Bol Bol Su Tüketin.
  • Yemek Seçiminize Dikkat Edin.
  • Bol Bol Hareket Edin.
  • Rahat Kıyafetler Seçin.
  • Stresten Uzak Durun.
  • Sigaradan Uzak Durun.

Hamileliğin birçok semptomu vardır, ama beklenen güzel şeye değdiğini bilmek bunları atlatmanızda etkili olacaktır. Peki, hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlikle nasıl mücadele edebilirsiniz onlara göz atalım;

Bol Bol Su Tüketin!

Hamile olmasanız bile günde en az 8-12 bardak su içmek vücudunuz için faydalıdır.

Bir de hamileyseniz suyun önemi iki kat artıyor. Nihayetinde karnınızdaki miniğiniz şu anda suyun içinde yüzüyor. Ha bire tuvaletin yolunu tuttuğunuzun farkındayız, ancak asla “çok tuvaletim geliyor su içmeyeyim” diye düşünmemelisiniz.

Yemek Seçiminize Dikkat Edin!

Yediğimiz şeylerin, vücudumuzda biriken gaz miktarına etkisi büyüktür.

Lahana, brokoli, karnabahar, turp, soğan, kereviz ve salatalık gibi sebzeler; mercimek ve kuru fasulye gibi baklagiller tükettiğinizde daha fazla gaz sancısı yaşadığınızı fark edeceksiniz.

Armut, şeftali, kayısı, erik, portakal ve muz da hamilelikte şişkinlik ve gaz yapan meyvelerdir. Bunların bazıları sizde etki yaratmayabilir. Bu nedenle yediğiniz yiyecekleri not edebilir, sonrasında gaz ve şişkinlik problemi yaşayıp yaşamadığınızı gözlemleyebilirsiniz.

Gebelik hakkında bilgiler konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.

YouTube video

Yemek öğünleriniz sık aralıklarla ve az miktarda olmalıdır. Hormonlarınız nedeniyle yavaşlayan sindirim sisteminize bir anda yüklenecek besinler, şişkinlik ve gaz problemi yaşamanıza sebep olur.

Aynı zamanda yerken acele de etmemelisiniz. Hızlı yemek daha çok hava yutmanıza neden olur. Bu da daha fazla gaz demektir. Yemek yerken yanında içecek içmek gibi bir alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmelisiniz.

Hamilelikte gaz sancısı yaşamamak için yemekten yarım saat önce sıvı tüketmeyi kesmeli, yemekten sonra da bir saat kadar daha tüketmemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca hazımsızlık yaşamamak için oturarak yemeli ve yemekten sonra hemen uzanmamalısınız.

Hamileyken işlenmiş et ürünlerinden, acılı soslardan, kızarmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu gibi yiyecekler midenizi bozabilir.

Eğer kabızlık yaşıyorsanız önce bu problemi çözmelisiniz. Kabızlığı önlemek için bol lifli ve posalı gıdalar tüketmelisiniz. Lifli gıdalar bağırsaklara su geçişini kolaylaştırır ve böylece dışkınız yumuşar. Çok fazla olmamak kaydıyla papatya çayı gibi bitki çayları da içebilirsiniz.

Bazı bitki çayları hamileler için iyi olmayabilir. Hangilerini ne miktarda içebileceğinizi doktorunuza sorabilirsiniz.

pregnant-hareket

Hamilelik Hareket Etmenize Engel Değil, Aksine Hareket Etmelisiniz!

Çevrenizdekiler hamileyken size sürekli ne yapıp ne yapmayacağınız konusunda fikirler veriler. Bazıları çok gereksiz ve yanlış olsa da bazıları doğrudur. Mesela hamileyken spor yapmanın size iyi geleceği gibi. Hamilelikte spor yapmanın birçok faydası vardır.

Bunlardan biri de bağırsak sisteminizi düzenlemektir. Spor yapmak kabızlık probleminizi çözecek, böylece gebelikte gaz sancısı ve şişkinlik probleminizden de kurtulacaksınız.

Ayrıca sürekli oturmak ve hareketsiz kalmak gazın vücudunuzdan atılmasını zorlaştırır. En kolay yapabileceğiniz hamilelik sporu yürüyüştür. Günde en az yarım saat açık havada yürüyüş yaparsanız hem vücudunuza temiz hava alır, kendinizi iyi hissedersiniz hem de sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlarsınız.

Yürüyüş dışında hamile pilatesi ya da hamile yogası da güzel seçeneklerdir. Birçok spor salonları artık hamileler için ayrı grup dersleri açıyorlar. Bunlardan birine kaydolun ve size ne kadar iyi geleceğini görün.

Rahat Kıyafetler Seçin

Karnınız haftalar geçtikçe git gide şişecek ve eski kıyafetlerinizle bir süre vedalaşmanız gerekecek. Gebeyken kendinizi rahat hissetmeniz siz ve bebeğiniz için oldukça önemli.

Sizi sıkan giyecekler karnınıza baskı yaparak sindirim sisteminizi olumsuz etkiler ve hamilelikte gaz problemi yaşamanıza neden olur. Bu yüzden karnınızı sıkacak dar pantolonlar giymek yerine rahat giysiler tercih edin.

Eğer şişen karnınıza uygun kıyafetiniz yoksa ebebekten kendinize hem şık hem de rahat hissedeceğiniz hamile kıyafetleri seçebilirsiniz. Hemen incelemek için aşağıdaki linke tıklayın.

https://www.e-bebek.com/hamile-giyim-c3890/

gaz sancısı gebe

Gaz Sancısı Çekiyorsanız Ayaklarınızı Havaya Dikin!

Hamilelikte gaz sancısı yaşadığınız zaman sancıyı azaltmak için düz bir yere uzanın ve ayaklarınızı havaya dikin. Böylece, bebeğinizin karnınıza yaptığı baskıyı vücuda dağıtmış olursunuz ve sindirim sisteminiz daha hızlı bir şekilde çalışmaya başlar.

Stresten Uzak Durun!

“Bu da mı stresten!” dediğinizi duyar gibiyiz. Stres öyle bir şeydir ki fazlalaştığında vücudumuzun her noktasını olumsuz etkileyebilir. Bazılarımız kendimizi stres altında hissettiğimizde daha fazla hava yutarız.

Bu da midemizde daha çok gaz birikmesine neden olur. Dolayısıyla, gaz sancısı ve şişkinlik problemiyle daha sık karşı karşıya kalırız. Bunun için doğru nefes alma tekniklerini öğrenebilir, yoga gibi sizi olumsuz düşüncelerden arındıracak meditasyonlar yapabilirsiniz.

Bu aktiviteler size daha sakin ve stressiz bir hamilelik geçirmenizde fayda sağlayacaktır.

Sigaradan Uzak Durun!

Hamileyken sigara içmek bebeğinize yapabileceğiniz en büyük kötülüklerdendir. Sigara içmenin tonlarca zararından biri de midenin asitlik derecesini artırmasıdır. Böylece daha fazla gaz şikâyetiniz olacaktır.

Bu Bir Gaz Sancısı mı Yoksa Doğumun Habercisi mi Nasıl Anlarım?

Eğer daha önce doğum yaptıysanız hamilelikte gaz sancısı ve doğum sancısını ayırt edebilirsiniz, ancak ilk gebeliğinizse bunu ayırt etmekte zorlanabilirsiniz. O zaman yaşadığınız sancının hangisi olduğunu anlamanızda yardımcı olalım;

  • Sancının hissedilme aralıkları en belirgin ayırt edici özelliktir. Doğum sancısı yaklaşık 5 dakikalık aralıklarla hissedilir ve git gide kasılmaların düzeyi artarak aralık süresi kısalır. Bu ağrıyı adet sancısına benzer bir şekilde tanımlayabiliriz. Gaz sancısı ise doğum sancısına göre daha düzensiz ve keskindir. Doğum sancısı gibi belirli aralıklarla hissedilmez.
  • Sancıyı yaşamadan yaklaşık 5-6 saat öncesinde neler yediğinizi düşünün. Eğer gaz yapan yiyecekler tükettiyseniz sorunun kaynağını buldunuz demektir.
  • Gaz sancısı esnasında şişkinlik hissedersiniz. Doğum sancısında ise karnınızdaki kasların tamamında kasılmalar hissedersiniz.
  • Eğer midenizde ağrı ve rahatsızlık hissi varsa muhtemelen gaz sancısı çekiyorsunuzdur.
  • Uzanarak ayaklarınızı havaya diktiğinizde ya da tuvalete çıktığınızda problemi çözüp çözemediğinize bakın, çünkü eğer gazınız varsa sorunu bu şekilde çözebilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gitmem Gerekir?

Eğer 1 hafta ve daha fazla süredir kabızlık yaşıyorsanız, sancılarınız çok şiddetli ve ne yaparsanız yapın azalmıyorsa; mide bulantısı, kusma varsa ve dışkınızdan kan geliyorsa hemen doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Hamilelikte gaz sancısı birçok kişide görülür. Eğer beslenmenize dikkat eder, sporunuzu yapar ve bol sıvı tüketirseniz bu gaz sancılarını en aza indirgeyebilirsiniz.

Emzirme döneminde gaz yapan besinler makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-gaz-yapan-besinler/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik Nezlesi

Gebeliğin İlk Döneminde Yaşanan Sancılar Hakkında Her Şey!

Online Emzirme Şenliği 3!