Gebelik öncesi hormon testi

Her kadın günün birinde anne olmak ister, ancak sadece istemek yetmez. Gebelik öncesi yapılması gereken pek çok şey vardır. Bunlar; çevre, alışkanlıklar, kalıtsal özellikler vücudun kan yapısı, psikolojik faktörler ve gebeliğin sağlıklı oluşumunu ve gelişimini destekleyen testler şeklinde sayılabilmektedir. Bir kadının gebelik durumunun en önemli belirtileri ve destekçileri hormonların muhtevasında kendini gösterir.

 Hormon

Anne adaylarının daha evlenmeden üzerinde durduğu ve ileride sağlıklı bir şekilde çocuk sahibi olmak için hormonel dengenin düzenin çok önemli olduğu günümüzde bilinmektedir. Anne olmayan bir kadın ile gebe bir kadın arasında hormonel farklılıklar vücudun kendini anneliğe hazırlamasıdır.

Bebeğin karında beslenmesi, gelişimini tamamlaması ve anne göğüsünde anne sütünün salgılanabilmesi için hormonların değişime uğradığı görülür. Örneğin beyin süt hormonunu eksik ve ya fazla salgılarsa gebelik olayının gerçekleşmesinde sıkıntı çekilir. Bunun için gebe kalmak isteyen bir bayanın doktora başvurarak geniş panelli hormon testi yaptırması gerekir.

 Gebelik Öncesi Hangi Testler Yaptırılır?

Her anne adayında baktırılan testlerin başında hemogram dediğimiz tam kan sayım testi gelmektedir. Bunun yanı sıra; tit yani tam idrar tetkiti, anne ve babanın kan grubu bilgisi bilinmiyorsa derhal tespiti için rh tayin eden kan grubu testi, toksoplazma ve rubella tetkikler.

Bunlar kızamıkçık için annede araştırılması gereken testlerin ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir, annenin hepatit B’ye karşı duyarlılık durumu, Guatr tespiti için TSH testi ve yapılması gereken aşılar şeklinde sıralanmaktadır.

 Hamilelik Hangi Testlerle Anlaşılır?

Adet tarihi geç kalmaya başlayan bir bayan gecikmeyi takip eden üç haftanın sonunda hamilelik testi için doktora başvurmalıdır. Çünkü bir ve ya iki haftalık gecikmeler çevresel ya da hormon düzeninin değişimine bağlı bir nedenle olabilir. Ancak üç haftalık bir gecikme doktorlarda hamilelik olasılığını düşündürür.

Doktorunuz gebelik için sizden BTHC testi ya da idrar tetkiti ister. Değerler referans aralığının üzerinde ise ultrasonla tekrar bakılır ve USG ortamında gebelik tespit edilmiş olur. Anne adayı hijyen, korku ve stres durumları hormon dengesini sağlamak ve hamilelik bakımından dikkat etmelidir.

Post navigation

Bir yanıt yazın