emzirme-konusunda-merak-edilen-sorular-ve-cevaplari

Emzirme Konusunda Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Sezaryen Doğum Sütümü Keser Mi?

Sıkça duyduğunuz sezaryen doğum sütü keser hikayeleri yanlıştır. Sütün gelmesi için en önemli iki etken psikolojiniz ve bebeğinizin emmesidir. Psikolojiniz iyiyse hormon salınımınız doğru orantılı olarak artar ve bebeğiniz emdikçe süt uyarımını artırır eğer bebeğiniz ememiyorsa elle sağma yöntemiyle de bunu sağlayabilirsiniz.

Neler Süt Yapımını Etkilemez?

  • Annenin yaşı
  • Cinsel ilişki
  • Adet döngüsü
  • Bebeğin yaşı
  • Sezaryenle doğum
  • Erken doğum
  • Çoğul gebelik
  • Size özel olan, beslenme uzmanı eşliğinde yazılmış diyetler sizin süt üretiminizi azaltmaz ve etkilemez.

Doğumdan Sonra İlk Gelen Sütün Rengi Koyu, Emzirmeli Miyim?

İlk 72 saat boyunca salgılanan kolostrum koyu sarı renkli ve proteinden en zengin olan kısımdır. Tamamen bağışıklık güçlendirici özelliği vardır. Bu süt hayatı boyunca geçireceği hastalıklara karşı bebeğinizi korur bu yüzden ilk 6 ay anne sütü hariç bir besin vermemelisiniz.

Sütüm Gelmiyor. Neden?

Sütünüzün gelmeme sebebini destek alarak sorgulamanız gerekir. Yanlış tutuş pozisyonu, bebeğe memeyi doğru kavratamamak veya emme güçlüğü gibi sorunlar olabilir. İlk günlerde emzirme zorlu bir süreçtir. Kendinize ve bebeğinize zaman tanımalısınız, sabretmelisiniz.

Bebeğim Ağlamıyor, Yine De Emzirmeli Miyim?

Bebeğinizin ilk günlerde uykuya eğilimi fazladır. Her ağladığında emzirmelisiniz eğer ağlamazsa belirli aralıklarda kendiniz uyandırıp emzirmelisiniz.

Bebeğime Emzirirken Su Versem Daha Kolay Emer Mi?

Anne sütü alan bebeklerin ilk 6 ay başka hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.  Bebeğinize her ay büyüme ve gelişme takibi yapılmaktadır ve bir sorun görülmediyse desteğe ihtiyaç yoktur. Zaten bebeğinizin bağırsak florası su için uygun değildir.

Dilerseniz Emzirmenin Anne ve Bebeğe Faydaları konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Ne Sıklıkla Emzirmeliyim?

Öncelikle ilk günlerde her ağladığında ve her ağzıyla arandığında emzirin. Her bebek kendine özeldir bu nedenle bebeğinizi tanımalı ve ne sıklıkla emzirmeniz gerektiğini kendiniz bulmalısınız. Davranışlarını gözlemleyerek acıktığını anlayabilirsiniz. 24 saatte ortalama 8-12 emzirme normaldir.

Emzirme Sürem Ne Kadar Olmalıdır?

Ortalama 20 dakika olmalıdır. Böylelikle yağlı kısımdan da faydalanmaktadır. 

Gece Emzirmeli Miyim?

Bebekler geceleri 1 veya 2 saatten fazla kesintisiz uyku uyuyamazlar. Bu nedenle gece her uyandığında altını değiştirip, gazını çıkartın ve emzirin.

Sütüm Yetiyor Mu?

İlk 6 ay anne sütü tek başına bebeğinizin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçtedir. Doğumdan sonra ki 3-4 gün içinde tartı ölçümü yapılır. Bu tartı sonucuyla beraber bebeğinizin dışkı ve idrar sıklığı sütün yeterliliğini gösterir.

Bebeğin Memede Kalması Çatlaklara Neden Olur Mu?

Emzirme Konusunda Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Genellikle bebeğinizi yanlış tutmak, bebeğin meme ucunu tam kavramaması çatlaklara neden olur. Bebeğiniz memede istediği kadar kalabilir, bu çatlaklara neden olmaz.

Meme Ucu Çatlaklarını Nasıl Engellerim?

Bebeğinizin memeyi tam kavraması meme ucu çatlaklarını önleyecektir. Bunun için bebeğinizin memenin kahverengi kısmının tamamını ağzına almış olması gerekir.

Emzirmek İçin Mememin Dolmasını Beklemeli Miyim?

Memeleriniz dolum olacak bir depo değil, istediği zaman üreten bir tesistir. Siz istediğiniz sürece emzirebilirsiniz ve emzirdikçe sütünüzdeki artışı göreceksiniz.

Sarılık İçin Şekerli Su Verelim Mi?

En büyük yanlışlardan birisidir. Bebeğiniz şekerin ne olduğunu bilmez, tanımaz. Damak tadı da yoktur ve sindirecek floraya da sahip değildir. Şekerli su değil, bol bol emzirmek sarılığı önlemektedir.

 

Sık Karşılaşılan Emzirme Sorunları ve Çözümleri Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Sık Karşılaşılan Emzirme Sorunları ve Çözümleri: https://www.bebek.com/sik-karsilasilan-emzirme-sorunlari-ve-cozumleri/

Sevim Ulupınar

Ebe/Doğuma Hazırlık ve Aktif Doğum Eğitmeni İDA-Suda Doğum Eğitmeni İstanbul Medipol Mega Hastanesi- Ebe İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Lisans Derecesi, Ebelik Bölümü 2015-2019

Post navigation

Bir yanıt yazın