emzik-nasil-biraktirilir-emzik-biraktirmak-icin-kullanilabilecek-yontemler

Emzik Nasıl Bıraktırılır? Emzik Bıraktırmak için Kullanılabilecek Yöntemler

Her bebek farklı şekillerde ve farklı alışkanlıklarla büyür. Bu nedenle her bebeğin emzik emmeye başlaması, sıklığı, bırakabilme dönemi farklılık gösterir. Yalancı memeyi ilk denemesinde çok seven ve sürekli kullanan bebekler olduğu gibi, kullanmamak için direnen ve bir süre geçtikten sonra alışmaya başlayan bebekler de vardır.

Yalancı meme, başlarda annelerin kurtarıcısı bir ürün olarak görülse bile, doğru zamanda bebeğe bıraktırılmadığı takdirde uzun süre kullanımının yarattığı sorunlarla kabusa dönüşebilir. Bu nedenle doğru zaman geldiğinde uygulayabileceğiniz en etkili emzik bırakma yöntemlerini sizler için derledik. 

Bebekler Neden Emzik Kullanır?

Bebekler 2 ile 6. Aylar arasında rahatlamak için parmaklarını ve ellerini emme alışkanlığı edinirler. Bu tamamen içgüdüsel bir reflekstir ve bu refleksi tatmin etmek için bir süre sonra ellerinin yerini yalancı memeler alır. Miniklerin emzikler sayesinde rahat bir şekilde uykuya dalması, annelerin bu ürünleri tercih etmesinde önemli rol oynar ancak bu ürünlerin avantajlarının yanı sıra dezavantajları olduğunu da unutmamak gerekir. 

Emziğin Avantajları

Yavrunuzun emme refleksini gerçekleştirmesini sağladığı nesne olan yalancı meme, emme ihtiyacını karşıladığı için önemli bir üründür. Bu ürün miniğinizin kendini huzurlu hissetmesini, bir konfor alanı olduğunu bilmesini ve rahat bir şekilde uykuya dalmasını sağlar. Kendini mutlu ve güvende hisseden yavrunuz sizi daha az yorar.

Emziğin Dezavantajları

Miniğinizin hangi dönemde hangi emziği kullanacağını dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekir. Aksi takdirde damak ve çene yapısında bozulmalar ve dişlerin birbirinden ayrılması gibi sorunlarla karşılaşırsınız. Doğru emzik seçmek için emzik modelleriyle ilgili olan yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu sorunlar sadece doğru emziği seçmekle de çözülmez. Çünkü çocuğunuzun belirli bir yaştan sonra yalancı memeden kopması şarttır.

Yalancı Meme Ne Zaman Bırakılmalı?

Miniklerimiz dünyaya geldikleri andan itibaren emme refleksine sahip bir şekilde doğarlar. Doğumlarından kısa bir süre sonra da bu emme reflekslerini biberon, emzik gibi farklı ürünler kullanarak geliştirirler. Bebeğinizin sağlığı için iki yaşının sonuna geldiğinde yalancı meme kullanmayı bırakmış olması gerekir. 

Ağız sağlığı, diş ve çene yapısı için 2 yaşını doldurduktan sonra yalancı memeyi bırakmış olması çok önemlidir. 3,5-4 yaşına kadar yalancı meme kullanan bebeklerde üst çene darlığı, damak gelişiminde problemler, dişler arasında açıklık, kulak ve burun hastalıklarının sıklaşması gibi durumlar gözlenir. Miniğinizin yalancı meme kullanma döneminde dikkatli olmanız ve bu alışkanlığı bağımlılığa dönüşmemesi, emzik bırakma döneminde size fayda sağlayacaktır. yalanci-meme-ne-zaman-birakilmali

Bebeğinizin yalancı memeye bağımlı olmaması için yapmanız gerekenler

  • Öncelikle bebeğiniz her ağladığında direkt olarak susması için ona yalancı meme vermemelisiniz. Eğer her ağladığında yalancı memesini verirseniz bir süre sonra sırf bunu bildiği için ağlamaya başlar ve ağlamaları sıklaşır. Bu nedenle yavrunuzu öncelikle farklı yollar deneyerek susturmaya çalışmalısınız. 
  • Eğer çok sık emzik verirseniz, emme içgüdüsünü emzikte kullanacağı için yeterli bir şekilde beslenemeyebilir. Anne sütünü emmemesi durumunda da yeterli ve dengeli beslenemez. Bu nedenle karnı açken yalancı meme vermemelisiniz.
  • 1 yaşından sonra gün içerisinde yalancı memeye erişimi kısıtlanmalı ve sadece uykuya dalma aşamasında kısa bir süreliğine emzik verilmelidir. 

Yalancı meme nasıl bıraktırılır?

Bebeklerin doğumlarından sonraki ilk senesi oral dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde nesnelerle genellikle ağız yoluyla ilişki kurarlar ve bu nesnelerin başında anne memesinden sonra yalancı meme yer alır. Bu nedenle yavrunuzun yalancı memeyle kurduğu ilişkiyi yanlış bir şekilde sonlandırmak, travma yaşamasına neden olabilir. 

Bebeklerle kurulan iletişimde davranışlarımız, söylemlerimiz çok önemlidir. “Çocuktur zaten anlamaz.” düşüncesi ile hareket etmek ciddi travmaların oluşmasına neden olabilir. Özellikle bu dönemlerde iletişim kurarken çok dikkatli olmak gerekir. 

Örneğin bebeğinize artık büyüdüğünü ve emziği küçük bebeklerin kullanması gerektiğini söyleyip birden ortadan yok ederseniz, büyümenin kötü bir şey olduğunu düşünüp büyümek istemeyebilir. Bu da kişisel gelişimi açısından olumsuzluklara sebep olur. Emzikten nasıl kurtuluruz diye düşünen annelerin uygulayacağı ve bebeklerin olumsuz olarak en az etkileneceği emzik bıraktırma yöntemleri şunlardır:

Bebekleri Emzikten Uzaklaştırmak İçin Yapılabilecekler

  • Yavaş yavaş bıraktırmak

Öncelikle yalancı meme bırakma serüvenine, gün içerisinde yalancı memeyle geçirdiği sürenin yavaş yavaş kısaltılmasıyla başlanmalıdır.

  • Emziğe daha çok bağlanmasına sebep olacak tatlardan uzak tutmak

Yalancı memenin kesinlikle bebeğinizin seveceği tatlara batırılmaması gereklidir. Örneğin şekere, reçele veya çikolataya batırmak miniğinizin bu üründen uzaklaşmasını güçleştirir. 

  • Yerine sevdiği başka bir şeyi koymak

Bebeğiniz yalancı memesini istediği zaman ona başka sevdiği yemekler vererek oyalayabilirsiniz. Tabi bu ürünlerin de sağlıklı ürünler olması gerekir. Örneğin sevdiği bir meyve tercih edilebilir. 

  • Emmediği zamanlarda ödüllendirmek 

Yalancı memeyi bırakmaya başladığında, emmediği zamanlarda ödüllendirilmesi de işe yarar. Sözlü bir şekilde emmesine teşvik etmek de önemlidir. Artık bir yalancı memeye ihtiyacı olmadığını hissetmesi, bırakmasını kolaylaştırır. 

  • Emziğin ucunu kesmek

Miniğinizin yalancı memesiyle oluşturduğu konfor alanını bozmanız da ondan uzaklaşmasına sebep olacaktır. Yani bebeğinizin alışık olduğu emziği emme hissini, yalancı memenin ucunu keserek değiştirmeniz, onun rahatsız olmasına sebep olur ve bu durumda da emzikten uzaklaşır. Ancak emziği keserken üzerinde küçük parçaların kalmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bebeğinizin boğazına kaçma riski olacaktır.  

  • Bir süreliğine ortadan kaldırmak

Yalancı memeyi bazı zamanlarda ortadan kaldırmak işe yarayabilir. Dışarıya çıktığınızda emziğin evde kaldığını ve eve gidince kullanabileceğini söyleyip, o ürünle birlikte geçirdiği vaktin süresini kısaltmak işi yarayan yollardan biridir. Ancak bu durumda istikrar çok önemlidir. Bunları söyledikten sonra ağlamasına dayanamayıp yalancı memesini verirseniz, her istediği yaptırmak için ağlamaya başlar ve size karşı güven sorunu oluşabilir. 

  • Emziğe hoşuna gitmeyecek tatlar sürmek

Emziğe bebeğinizin hoşuna gitmeyecek ama ona zarar vermeyecek tatlar sürmek, onu yalancı memesinden uzaklaştırmaya yarayabilir. Çok acı olmayan biber salçası, acı oje, limon gibi ürünler tercih edilebilir.

  • Emziğin üzerine çay yaprağı koymak

Yalancı memenin üstüne küçük bir çay yaprağı koymanız da bebeğinizin onu böcek sanıp emzikten uzaklaşmasına sebep olabilir. 

  • Emziği istediği başka bir eşya ile takas etmek

Miniğinizin yalancı meme yerine tercih edeceğini düşündüğünüz, daha çok sevdiği bir eşya ile takas etmeyi teklif edin. Bir oyuncakçıya gidip emziği ile ödeme yaparak istediği bir eşyayı alabileceğini söylerseniz, hem kendi kararının sonuçlarına katlanmayı öğrenir hem de yalancı memesi yerine koyabileceği başka bir nesne ile bağ kurar. 

  • Konuşarak açıklamak

Konuşarak iletişim kurmak ve ikna etmek zor olsa da çocuğunuza neyi, niçin yaptığını açıklamalar yaparak anlatmak her zaman daha etkili olan ve izlenmesi gereken bir yoldur. Anlayamayacağını düşündüğünüz durumlarda bile açıklayıcı olmaya çalışmanız, sağlıklı bir iletişimin ilk anahtarıdır. 

Emzik bıraktırma kaç gün sürer?

Miniklerin emziklerinden kopma süreleri farklılık göstersede, genellikle bir hafta içerisinde yeni düzenlerine alışmaya başlarlar. Bu sürecin uzamaması için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli şey, bu süreçte her istediklerini yapmamak ve sabırlı olmaktır.  

Minik yavrunuzun hem duygusal hem de fiziksel bağ kurduğu bir üründen vazgeçmesini sağlamak sizi zorlayabilir. Ancak unutmayın ki emzik bırakma dönemi her bebeğin yaşayacağı ama atlattığı bir dönemdir. Kendinizi strese sokmamanız gerektiğini ve biraz daha sabırlı olarak bu işi çözeceğinizi bilmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey bebeğinizin en az zararla bu dönemi atlatmasıdır. Verdiğimiz yöntemler de bunu sağlayacaktır. 

“Emzik Türleri Nelerdir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Emzik Türleri Nelerdir?: https://www.bebek.com/emzik-turleri-nelerdir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bit Nasıl Oluşur Nasıl Tedavi Edilir?

Deprem Çocuğunuzu Nasıl Etkiliyor?