emekleme-ne-zaman-baslar-nasil-ogretilir

Emekleme Ne Zaman Başlar? Nasıl Öğretilir?

Anne karnında hızla gelişen miniğiniz, doğumdan sonra da hızla büyümeye devam etmektedir. Bu gelişime en yakın tanık siz annelersiniz. Her hareketini gözlemleyip, neye ihtiyaç duyduklarını anında anlarsınız. Bebeklerin çoğu, yürümeye başlayıp kendi özgürlüğünü ilan etmeden önce emekleme davranışında bulunurlar.

Bazen siz ebeveynlerin yardımıyla, bazen ise kendi çabasıyla yürüme yolunda adım adım ilerlerler. Her bebeğin emekleme serüveni farklı ilerlemektedir. Yavrunuzun emekleme serüveni hakkında bilgi almak ve bebeğin emeklemesi için ne yapılmalı merak ediyorsanız, devam edelim.

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Emekleme bebeğinizin kendi başına çevreyi tanımasına ve artık kendi hür iradesiyle bir şeyler yapmasına işaret eder.Motor ve kas gelişimi yeterince gelişmiş bebekler emeklemeye başlar. Yavrunuz elleri ve kolları üzerinde ya da karın üstünde yatarken İleri geri hareket ediyorsa emeklemeye başlamış demektir. Bu hareket bazen oturarak emekleyen bebeklerde de görülebilir. Oturarak emekleyen bebek, tam emekleme aşamasına henüz geçmemiş, kasları gelişmekte olan bebeklerde daha sık görülmektedir.

Bebeklerde kas gelişimi baş bölgesinden ayağa doğru ilerlemektedir. 3. Aya yaklaştıkça boyun kaslarını geliştirir, 5 ve 6. aylar arasında bel bölgesinde kas ve kemik gelişimi desteklemeyle oturma pozisyonu alabilir. 7. Ay ve sonrasında ise emekleme başlar. Sayılar sadece ortalama bilgi sunmaktadır. Her bebek aynı zamanda emeklemez. Bu sürecin bebekten bebeğe farklılık gösterdiğini unutmayın. 

Olası Emekleme Hareketleri Nelerdir?

Sizler bebeklerin emeklemesi için ne yapılmalı diye düşünürken onlar çeşitli davranışlar sergileyerek emeklemeye başlamış olabilirler bile. Mesela normal bir emeklemeden farklı olarak geriye doğru sürünen bir yavrunuz olabilir. Bu gibi hareketler tamamen normal ve her bebekte olabilecek davranışlardır.

  • Klasik emekleme

Bilinen emekleme biçimidir. Bebekler bu harekette diz ve ellerin üzerinde ileriye doğru hareket ederler.

  • Göbek üzerinde sürünme

Yavrunuzun karnının üzerinde elleri ile yerde süründüğünü görüyorsanız, bu anlattığımız hareketi gerçekleştiriyor demektir. Yüzüstü yatar vaziyette ayakları havada ve kollarıyla kendini ileri doğru çekmesi sonucu ortaya çıkan bir harekettir. Güçlü kollara sahip bir bebeğiniz olabilir.

  • Yengeç sürünmesi

Minik bebeğiniz kendini yengeç zannediyor olabilir mi? Bebeğiniz, bildiğimiz emekleme hareketini geriye doğru yapıyorsa, yengeç sürünmesini gerçekleştiriyor demektir.

 Emekleme Nasıl Öğretilir?

Emekleme, ebeveynler için en heyecanlı gelişim dönemlerinden biridir. Bebeklerin fiziksel gelişimi sonucu yaklaşık 7. ay ve sonrasında emekleme başlayan miniklere bu dönemde nasıl yardımcı olabileceğinize hep birlikte göz atalım;

  • En sevdiği oyuncağı kullanın.

Yavrunuzun en sevdiği oyuncağı kullanarak onu hareketlenmeye teşvik edebilirsiniz. Özellikle ses çıkaran bir oyuncağı varsa onunla dikkatini çekebilirsiniz. Oyuncağı ileri doğru tutmak ya da önüne biraz ileri doğru atmak, bebekte oyuncağa ulaşma isteği uyandırır. Bu sayede ileri doğru hareket teşvik edilmiş olur.

  • Yumuşak yastıklardan yardım alın.

Yere belli aralıklarla yumuşak ve renkli yastıklar sererek bebeğinizi emeklemeye teşvik edebilirsiniz. Yastıkların renkleri bebeğinizin dikkatini çekecek, merakını uyandıracak ve ileri gitmesi yönünde onu destekleyecektir.

  • Oyuncak bulma oyunu dikkatini çekecektir.

Oyuncağını bebeğin görebileceği şekilde, sadece bir kısmının saklı kalmasına dikkat ederek görünürdeki bir objenin altına saklayın. Bebeğiniz oyuncağa dikkatini verdiğinde emeklemeye başlayabilir.

  • Yakalamaca oyunu oynayın.

Siz de emekleme pozisyonuna girerek bebeğinizle yakalama oyunu oynayabilirsiniz. Sizi yakalamasını sağlayarak emekleme pozisyonunda hızla kaçarak bebeğinizin sizi yakalamasını sağlayın.

Bu etkinlikleri gerçekleştirirken bebeğinizi tebrik etmeyi unutmayın. Yaptığı her harekete büyük tepkiler vermeden öz güvenini sağlayacak övgülerde bulunun. Böylece özgüveni gelişirken ve yaptığı şeye de daha istekli olacaktır.

  • Siz de emekleyin.

Bebekler taklit ile keşfedip öğrenmeye başlar. Tıpkı yakalamaca oyununda yaptığınız gibi emekleme pozisyonu alın. Emeklerken bebeğinizin yanında durun. Sizin yaptığınız şeyi kopyalayan miniğiniz için oldukça öğretici bir rol olacaktır.

Emeklemeden Yürüyen Bebek

Bebeğin emeklemesi için ne yapılmalı diye araştırdığınızda önünüze çıkan egzersizlere başvurmanız ve sonrasında egzersizlerin işe yaramaması sizi endişelendirmesin. Her bebek emekleyerek yürür ve elbette o da emekleyecektir. Fakat 7. ayda hemen emekleyecek diye bir şey söz konusu değildir. Çünkü gelişimde bireysel farklılıklar vardır ve her bebek aynı dönemde emeklemeyecektir.

Motor gelişimine bağlı olarak ya da karakterleri gereği bebeğiniz, emeklemeden yürümeyi tercih edebilir. Bazen de ebeveynlere bağlı olarak emekleme sorunları yaşanabilir. Siz ebeveynler bebeği korumak adına emeklemesine izin vermiyor olabilirsiniz. Gerekli önlemleri aldıktan sonra yumuşak bir zeminde sizin gözetiminizde yavrunuzun emeklemesine, özgürce dolaşmasına izin vermeniz gerekir

emeklemeden-yuruyen-bebek

Doktora ne zaman başvurabilirim?

Bebeğinizin emekleme hareketlerini gerçekleştirmemesi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Motor gelişiminde aksaklık, kemik ve kas sisteminde oluşabilecek bir sorun sonucu emekleme hatta yürüme olayı gecikebilir. Her konuda olduğu gibi böyle bir sorunda da önce miniğinizi gözlemlemelisiniz.

Yavrunuz karnının üzerinde durup sürünmüyor ya da oturma hareketinde ileri geri hareketlerde bulunmuyor ise doktorunuza başvurabilirsiniz. Erken fark etmeniz alınacak önlemler ve tedaviler açısından oldukça önemlidir.

Emekleme Egzersizleri Nelerdir?

Miniklerin emekleme becerisi edinmesinde kat ettikleri yol;  motor gelişim düzeyleri ve sizlerin onlara bu konuda nasıl yardımcı olduğunuzla ilişkilidir. Bebeğin emeklemesi için ne yapılmalı diye merak ediyorsanız; emeklemeye yardımcı olacak egzersizler ile ilgili biraz bilgi edinmekte fayda var.

Karın üzerinde durma

Minikleriniz karınlarının üzerinde durduklarında kaslarda hareketlenme artar. Karın üzerinde durma boyun kasları, kol kasları ve gövde kaslarını güçlendirecek egzersizlerin başında gelir.

Bacaklara baskı

Bebeğinizi karnının üzerine yatırdıktan sonra, ayak tabanlarına avuç içinizle baskı yapın. Bu baskı itme gibi bir baskı olmamalıdır. Bebeğinizin kendisini avuç içinizden yardım alarak yukarı itmesini bekleyin.

Dikkatler yukarı

Bebeğiniz yüzüstü yatarken yukarıda dikkatini çekecek bir oyuncak sallandırın. Kafasını kaldıracak kadar bir mesafe yeterli olacaktır. Böylece boyun kasları çalışacak ve emekleme sürecine yardımcı olacaktır.

Sırta yardımcı bir destek

Yavrunuzun şevkini kırmamaya özen gösterin. Doğrulmak istediklerinde ellerinden tutarak ayağa kaldırmayın ya da kucağınıza almayın. Bunun yerine sırtını destekleyerek, kasları yardımıyla kendisinin doğrulmasını destekleyin.

Emeklemede Bebeklerde Özgüvenin Önemi

Bebeklerin emeklemeleri motor gelişimlerine bağlıdır. Karın kaslarının güçlenmesi, boyun kaslarını hareket ettirme, kol ve bacak kaslarını yönetebilme gibi aşamalar gerçekleştiğinde miniğiniz emeklemeye hazırdır.  Bu hazırlık sürecinde en önemli nokta özgüvendir. “Düşe kalka büyümek” deyimini tam bu noktada örnek olarak verebiliriz.

Yavrularınızın sağlığını ve güvenliği  her şeyden çok önemsediğinizi biliyoruz. Fakat emekleme aşamasında düşe kalka öğrenilen emekleme, bebeğinizin özgüvenini destekler. Her hareketinde müdahalelerde bulunmak, bebeğinizin şevkini kıracaktır.

Sürekli düşecek korkusu, elinden tutmak, ağladığında kucağa almak gibi hareketler, bebeğinizin gelişimini ve özgüvenini engelleyen hareketlerdir. Bu hareketler yerine güvenliğini sağlayarak bebeğinizin ne yapabileceğini görün. Ona özgüven vermek için her hareketinde övgü ve güler yüz gösterin. Böylece yaptığı hareketin doğru bir hareket olduğunu anlayacak ve kendi başarısının farkına varacaktır.

Bebeğin emeklemesi için ne yapılmalı sorusunu sizler için yanıtladık. Unutmayın her bebek aynı gelişimi göstermez. Belki ileri doğru değil geri doğru emekleyen bir yavrunuz vardır. Ya da emeklemeyi tercih etmeyip direkt olarak yürümeyi tercih eden bir bebeğe sahipsinizdir. Bunların hiçbiri birer sorun değildir. Bebeğiniz, 15. Aydan sonra herhangi bir emekleme, yürüme gibi aktivitelerde bulunmuyorsa o zaman bebeğinizi doktorunuza götürüp gerekli bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz.

Yürüteç Kullanmak Bebekler için Zararlı mı ?: https://www.bebek.com/yurutec-kullanmak-bebekler-icin-zararli-mi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kabız Olan Çocuğunuz İçin Faydalı Öneriler!

Bebeğinizin İştahını Artıracak 5 Öneri!

YÜRÜMEYİ DESTEKLEYEN OYUN VE OYUNCAK ÖNERİLERİ