ilk-doktor-randevusunda-anne-adaylarini-neler-bekliyor

İlk Doktor Randevusunda Anne Adaylarını Neler Bekliyor?

Anneliğe adım atmanın hem heyecanlı hem de bilinmezlerle dolu birçok yanı vardır. Her ne kadar çevremizde arkadaşlarımızın ya da aile bireylerimizin tecrübelerinden birçok bilgiye sahip olsak da özellikle ilk hamilelikte bir sonraki adımların ne olacağı hep merakla beklenir.

Bildiğimizi sandığımız birçok şeye aslında o kadar da hakim olmadığımızı görürüz ki hamilelikte ilk doktor randevusu da bunlardan biridir. Daha önce defalarca doktora gitmiş, kadın doğum doktoruna muayene olmuş olsak da ilk kez yaşadığımız bu heyecanlı süreçte nereden başlayacağımızı, nasıl davranacağımızı bilemeyebiliriz. İşte bu yazıda, gebeliğinizi öğrendiğiniz ilk doktor muayenesi hakkında birçok değerli bilgiyi bir arada bulacaksınız.

Gebelik Testim Pozitif Çıktı. Doktora İlk Ne Zaman Gitmeliyim?

Evde idrar ile yapabileceğiniz gebelik testleri, hamile olup olmadığınızı öğrenmek için en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Adet gününüz birkaç gün gecikmiş olabilir ya da vücudunuzda birtakım değişiklikler hissetmeye başlayabilirsiniz, işte bu noktada yapacağınız bir gebelik testi ile yaklaşık 5 dakika da sonuç almak mümkün.

Eğer test sonucu hislerinizin tersini söylüyorsa, birkaç gün sonra yeni bir gebelik testi alarak tekrar deneyebilirsiniz. Gebelik testiniz pozitif çıktıysa artık gebelikte ilk doktor kontrolü için beklemeniz gereken başka bir durum yoktur. Kendi kadın doğum doktorunuzdan ya da ilk kez gideceğiniz bir kadın doğum doktorundan hemen uygun bir tarihe muayene randevusu alıp heyecanla bu günü beklemeye başlayabilirsiniz.

Gebelikte İlk Doktor Randevusuna Giderken Neye Dikkat Etmeliyim?

Gebelik testiniz pozitif çıktı ya da kan testinde Beta HCG değeriniz hamile olduğunuzu söylüyor… İlk doktor randevunuzu aldınız ve gideceğiniz gün geldi çattı. Peki, doktora giderken dikkat etmeniz gereken bir şey var mı? İlk gebelik muayenesi standart prosedürlere sahiptir, bu nedenle herhangi bir doktora gider gibi rahatlıkla gidebilirsiniz.

Doktora giderken aç olmanızı gerektiren bir durum yoktur ancak kendiniz hakkında bilmeniz gereken bazı bilgiler var. Bunlardan en önemlisi; son adet tarihinizin ilk günüdür. Doktorunuzun odasına girdiğinizde ve “gebelik testim pozitif çıktı, ilk kontrol için geldim” dediğinizde size soracağı ilk sorulardan birisi budur. Buna cevap olarak son reglinizin başlama tarihini söylemeniz gerekir.

Bununla birlikte hikâyenizi öğrenmek adına doktorun ilk muayenede soracağı sorular aşağıdaki gibi olacaktır:

  • Kronik bir hastalığınız var mı?
  • İlk hamileliğiniz mi?
  • Devamlı kullandığınız bir ilaç var mı?
  • Ailenizde özel durumu olan bir çocuk var mı?
  • Anne ve babanızda şeker – tansiyon gibi hastalıklar var mı?

Bütün bu sorulara doğru cevap verebilecek olmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

gebelikte-ilk-doktor-randevusuna-giderken-nelere-dikkat-etmeliyim

İlk Hamilelik Muayenesi Nasıl Olur?

Sizden aldığı cevaba göre, doktorunuz sizin kaç haftalık gebe olduğunuzu hesaplar ve ultrason kontrolü yapmak ister. Eğer gebeliğiniz 6. haftada, yani regl başlama tarihinizin üzerinden 6 hafta geçmiş ise doğrudan karın ultrasonu / batın ultrasonu ile keseyi görmek isteyebilir.

Bunun için sırt üstü uzanmak ve alt giysinizi hafifçe aşağı doğru sıyırmak doktorun kontrolü için yeterli olacaktır. Ardından karna sürülen bir kayganlaştırıcı jel ve ultrason cihazı ile doktor hamileliğin sağlıklı oluşup oluşmadığını kontrol eder, kesenin yerini gözden geçirir. Oldukça kısa süren bir işlem olan ilk muayenenin bu aşaması önemlidir.

Eğer gebeliğiniz 6 haftadan daha erken bir dönemde ise, yani son regl döneminizin başlangıç tarihinin üzerinden 6 haftadan daha kısa bir süre geçti ise kese karın ultrasonunda görünmeyebilir. Bu nedenle doktorunuz kendi yöntemlerine bağlı olarak vajinal muayeneyi tercih eder ya da 2 hafta sonra tekrar kontrole gelmenizi ister.

Bu noktada doktorunuzun tavsiyesine kulak verebileceğiniz gibi siz de tercihinizi kendisine belirtebilirsiniz. Vajinal muayene olmak istemiyorsanız, 2 hafta sonra gelmenin sizin için daha iyi olacağını belirtmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Bununla birlikte doktorunuz size folik asit kullanmanızı tavsiye edebilir, birçok farklı ilaç markasının ürettiği folik asiti eczanelerden satın alabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Folik asiti hamile kalmadan önce almanın daha faydalı olacağını da unutmamak gerekir.

Doktorun odasından çıkarken ise bir sonraki muayene tarihi belirlenir ve ultrason yapıldıysa şayet size bebeğinizin ilk fotoğrafı diyebileceğiniz, ultrason görüntüsü verilir. Eğer alttan ultrasonla ya da karın ultrasonuyla kese göründüyse doktorunuz sizi 4 hafta sonra tekrar görmek isteyecektir.

Bu aşamalar tamamlandıktan sonra, anneden tam kan sayım ve idrar tahlili istenir. Muayene çıkışında eğer klinikte laboratuvar mevcutsa orada yaptırabileceğiniz gibi, dışarıda başka bir sağlık merkezinde de tahlillerinizi yaptırabilir ve sonuçları doktorunuzla paylaşabilirsiniz. Tabii, hangisini tercih edeceğinizi önceden doktorunuza belirtmeniz ve dışarıdan gelen tahlil sonuçlarını kabul edip etmediğini de muayene sırasında sormanız yararlı olacaktır.

İlk Gebelik Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Bilgiler

Anneliğe adım atılan bu ilk günlerde zihninizin meşgul eden onlarca sorudan biri de doktor seçimidir. Eğer doktorunuzu daha önceden tanıyorsanız ve geçmişinize dair bilgilere sahip ise hamilelik dönemine de kendisi ile devam etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Sizin endişelerinizi bilen, sorularınıza doğru yanıtlar veren ve merakınızı gideren bir doktor bilinmezlerle dolu bu süreçte iyi bir yol arkadaşı olacaktır.

Daha önce tanımadığınız bir kadın doğum doktoruna gitmenin verdiği tedirginlik doğaldır. Bu tedirginliği en aza indirmek için ilk muayeneye gitmeden önce kadın doğum doktorları hakkında bilgi edinmek, muayene ücretlerini öğrenmek, daha önce gitmiş anne adaylarının tavsiyelerine kulak vermek sizi rahatlatacaktır.

Hamilelikte ilk doktor randevusu ya da takip eden diğer kontrollerde doktorunuzla anlaşamamak ya da yaklaşımını beğenmemek de son derece normaldir. Bu nedenle farklı doktorları denemenizde sakınca yoktur. Doktor değişim zamanlarında, önceki doktorda yaptırdığınız test sonuçları ve ultrason görüntülerini saklamayı ve beraberinizde götürmeyi unutmamak yeterli olacaktır.

İlk Defa Anne Olacaksınız Dikkat! Burada Bazı Mesajlarınız Var: https://www.bebek.com/ilk-defa-anne-olacaksaniz-dikkat-burada-bazi-mesajlariniz-var/

Post navigation

  • Geri bildirim: Çocuk Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bir yanıt yazın

Geç Döllenme Hakkında Tüm Detaylar

Yumurta Rezervi Azlığında Ne Yapılır?

Hamilelik Haftası Hesaplama