cocuklar-hangi-yasta-ne-tur-egzersizler-yapabilirler

Çocuklar Hangi Yaşta Ne Tür Egzersizler Yapabilirler?

Çocuklar için fiziksel egzersiz, yapılandırılmamış oyunla bir yaşında başlayabilir. Parkta veya oyun alanında oynamak, koşma, zıplama, yakalama ve top atma gibi daha yapılandırılmış oyunlara ilerleyebilir. Çocuklar büyüdükçe rekabetçi sporlara katılabilirler. Bazı fiziksel aktiviteler çocuklar için ergenlerden daha uygundur. Örneğin, küçük çocuklar genellikle jimnastik yaparken, orman jimnastiği oynarken veya ağaçlara tırmanırken kaslarını güçlendirir.

Çocuklar genellikle ağırlık kaldırma gibi resmi kas güçlendirme programlarına ihtiyaç duymazlar. Çocuklar büyüdükçe ve ergenlik çağına girdikçe, yapılandırılmış ağırlık kaldırma programlarına başlayabilirler. Örneğin futbol ya da basketbol takımı antrenmanlarının yanında bu tür programları da yapabilirler.

1 – 6 Yaş Arası Çocuklar için Önerilen Fiziksel Aktiviteler

Bir çocuğun yaşamının ilk birkaç yılındaki fiziksel aktivite, sonraki yıllarda daha karmaşık spor becerileri edinmenin temelini oluşturur. Ayrıca günlük yaşam için yararlı olan beceriler geliştirir.

1 ile 6 yaş arası çocuklar minimum kurallarla yapılandırılmamış oyunlara dahil edilmelidir. Amaç, fiziksel aktiviteyi günlük yaşamın eğlenceli bir parçası haline getirmektir. Etkinlikler, çocukları vücut fonksiyonlarını keşfetmeye ve farklı fiziksel ortamlarda öğrenmeye teşvik etmelidir. Temel hareket becerilerini geliştirmeleri için fırsatlar sağlamalıdırlar.

Bu beceriler üç geniş kategoride sınıflandırılır:

Lokomotor: Bunlar en önemlileridir ve vücudun uzayda seyahat etmesini sağlar. Kas gelişimini, dayanıklılığı ve koordinasyonu geliştirmeye yardımcı olurlar.

Nesne kontrolü: Bunlar, örneğin bir topu yakalamak gibi iyi bir koordinasyonu teşvik eder.

Stabilite: Bunlar, örneğin bir topu almak için eğilmek gibi hareket sırasında vücudun dengede kalmasına yardımcı olur.

Ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarını anlamalı ve onların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerine saygı göstermelidir. Aşağıda ebeveynlerin gözlemleyebileceği bazı egzersiz güvenliği ipuçları verilmiştir.

Fiziksel Geliştirme

Fiziksel aktivitenin yoğunluğu, sıklığı ve süresi çocuğun bireysel öğrenme yeteneğine, becerisine ve zindelik düzeyine göre belirlenmelidir. Çocuklara uygun antrenman teknikleri ile ısınma, soğuma ve esneklik egzersizlerinin yaralanmaları önlemek için önemi konusunda eğitim verilmelidir.

Zihinsel Gelişim

Fiziksel aktivite eğlenceli olmalı ve odak, geniş bir motor beceri yelpazesini öğrenmeye odaklanmalıdır. Tek bir sporda uzmanlaşmak ve yoğun ve yıl boyu süren antrenmanlara çok erken başlamak, aşırı kullanım yaralanmalarına, zihinsel strese ve tükenmişliğe neden olabilir. Çocuklar, bedenlerinin ve zihinlerinin dinlenmesine izin vermek için fiziksel aktiviteden biraz zaman ayırmalıdır. Çocuğun spora/beden eğitimine katılımı sırasında fiziksel ve psikolojik iyi oluşu düzenli olarak izlenmelidir.

Sosyal Gelişim

Çocuklara bireysel ve takım sporlarına katılım için gerekli olan işbirliği gibi uygun sosyal davranışlar öğretilmelidir. Fiziksel aktiviteler çocuğun özgüvenini ve sosyal gelişimini desteklemelidir. Bu, ebeveynler olarak çocuklarınızın zindeliği konusunda düşünceli olmanızı zorunlu kılar.

Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın fiziksel olarak aktif kalmaları ve sağlıklı beslenmeleri için yeterli egzersiz yapmalarını sağlamalısınız. Her çocuğun kendi fitness yetenekleri olabilir. Bu nedenle, onları ilgilendikleri fiziksel aktiviteye teşvik etmeye çalışın. Herhangi bir fiziksel aktiviteye olan ilgi, yine çocuğun böyle bir aktiviteyi yapabilme yeteneğine ve vücut tipine bağlıdır. Bunlar yine çocuğun yaşına bağlıdır. 

sosyal-gelisim

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar

1 ila 3 yaş arasındaki çocuklar temel olarak yeni yürümeye başlayan çocuklar grubuna girer. İnce motor ve kaba motor becerileri bu yaş grubundaki çocukların fiziksel uygunluklarına göre geliştirilir. Yürümelerine, zıplamalarına, tırmanmalarına, tutmalarına ve bir şeyleri çekmelerine veya çizmelerine yardımcı olan büyük ve küçük kasları hareket ettirmeye çalışırlar. Uzmanlara göre uyudukları zamanlar dışında hiçbir yürümeye başlayan çocuk 1 saatten fazla fiziksel olarak hareketsiz kalmamalıdır.

Bir yetişkinin gözetiminde en az 30 dakika grup oyunu ve çocuğa 30 dakika daha serbest oyun için zaman ayrılmalıdır. Yetişkin gözetiminde yapılan aktivite, küçük çocuklara yürüme, koşma, merdiven çıkma, atlama, yakalama oynama ve daha pek çok şey gibi esnekliği geliştirmek için kaslarını hareket ettirme fırsatı verecek şekilde olmalıdır. Aynı şekilde serbest oyun sırasında çocuk, oyuncakları koşmaya, zıplamaya, itmeye ve itmeye ve yapı taşları gibi entelektüel oyunlar oynamaya teşvik edilmelidir. Grup fiziksel aktiviteleri, yürümeye başlayan çocuğun diğer çocuklarla kaynaşmasına ve sosyal olarak güvenle hareket etmesine yardımcı olur.

Okul Öncesi Çocuklar

3-5 yaş arası çocuklar bu gruba girer. İnce ve kaba motor becerilerini iyi geliştirmiş olduklarından, birkaç kez koşmayı, zıplamayı, tekmelemeyi, oynamayı ve tırmanmayı severler. İlgi alanlarına göre yüzme, üç tekerlekli bisiklete binme, dans etme gibi bazı aerobik aktiviteler tanıtılabilir. Ayrıca dövüş sanatlarına da kaydolabilirler. Uzmanlara göre, okul öncesi bir çocuğa bir yetişkinin gözetiminde 60 dakikalık yapılandırılmış bir oyun ve 60 dakikalık serbest oyun ayrılmalıdır.

Okul Çocukları

6-12 yaş arası çocuklar bu gruba girer. Yeterince olgunlaştıklarında, zorunlu olan en az bir saatlik yoğun fiziksel aktivite gerektirirler ve 2 saatten fazla hareketsizlik tavsiye edilmez. Bu yaş grubu için fiziksel aktiviteler, kapı oyunları oynamak, bisiklete binmek, yüzmek, tekmelemek, dans etmek ve karate gibi dövüş sanatları etkinliklerini birleştirmek olabilir. Okuldaki Beden Eğitimi derslerinde yapılan esneme egzersizleri de bu tür esneme egzersizleri ve açık hava etkinlikleri, bu yaş grubundaki çocukların kaslarını güçlendirmelerine ve kas koordinasyonunu geliştirmelerine yardımcı olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı için iyi bir temel oluşturduğundan hayati bir rol oynar.

Gençler

Fiziksel, duygusal ve entelektüel olarak iyi gelişmiş gençler, ilgi ve yeteneklerine göre etkinlikleri seçme seçeneğine sahiptir. Bu, futbol, ​​hokey, voleybol, basketbol, ​​atletizm gibi bir açık hava sporundan, bir spor salonunda yarım saat minimum egzersiz yapmaktan, yoga yapmaktan, kung fu veya karate gibi yeni bir dövüş sanatına katılmaktan, her ikisinden de yeni bir adım öğrenmeye kadar her şeyi içerebilir. Gençler ilgi alanlarını çok iyi anlarlar ve bu yaşta ihtiyaç duydukları tek şey aile üyelerinden cesaret ve destek almaktır.

Çocuğunuzun kişiliğine ve yeteneğine bağlı olarak, aktif kalmanız ve onu ilgilerine göre fiziksel aktiviteye katılmaya teşvik etmeniz önemlidir. Çocuklar fiziksel olarak aktif olmayı sevseler de, ebeveynler olarak onlara rehberlik etmek ve desteklemek için sizden somut bir yardıma ihtiyaç duyarlar. Oyuncaklar açısından güvenli bir ortam ve güvenli ekipman sağlamak, küçük çocuklar ve okul öncesi çağındaki çocuklar için eşit derecede önemlidir.

Çocuğunuzun belirli bir spor dalındaki kabiliyetini veya bir sporcu olarak kabiliyetini tespit etmek ve destek sağlamak, sadece hayatta başarıya ulaşmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda fiziksel olarak aktif olarak sağlıklı bir yaşam tarzı sürmesine de yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki yazımız da dikkatinizi çekebilir.

Aylara Göre Gebelik Egzersizleri: https://www.bebek.com/aylara-gore-gebelik-egzersizleri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Öz Güven Eksikliği

Çocuğunuz Sizinle mi Uyumak İstiyor?

3-5 Yaş Çocuklarda Uyku Düzeni