evde-kolay-oyun-hamuru-yapimi

Evde Kolay Oyun Hamuru Yapımı

Yaklaşık 2-3 yaşlarına gelen çocukların oynarken zihinsel gelişimlerini sağladıkları, motor becerilerini geliştirdikleri ve hayal güçlerini kullandıkları ürünlerden bir tanesi oyun hamurudur. Özellikle havaların soğumaya başladığı ve yavaş yavaş çocukların dışarıda geçirdikleri vakitlerin azaldığı dönemlerde, evde zeka ve beceri geliştirici oyunlar oynamak, sağlıklı büyüme ve gelişim için çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzla evde kaliteli vakit geçirmek istiyorsanız size vereceğimiz önerimizden bir tanesi, vaktinizi oyun hamuruyla değerlendirmenizdir.

Peki evde oyun hamuru yapılır mı, evde oyun hamuru nasıl yapılır diye düşünüyorsanız hiç merak etmeyin. Evinizde çocuklarınızla birlikte kendi oyun hamurlarınızı yapmanız mümkün.  Yapılışı oldukça basit olan ev yapımı oyun hamuru tariflerimizde size en uygun olanı seçerek oyun saatini vakit kaybetmeden başlatabilirsiniz.

Evde Oyun Hamuru Yapımı

İçeriğinde bilmediğiniz katkı maddeleri ve kimyasallar olan ürünleri, hazır bir şekilde almak istememeniz sizin en doğal hakkınız. Artık gelişen teknolojiyle birçok ürünü evde kendi imkanlarınızla yapmanız mümkün ve çok da kolay. Oyun hamuru da bu ürünlerden yalnızca bir tanesi. İki farklı yapılış tekniği olan oyun hamurunu, size en kolay gelen yöntemle dakikalar içerisinde hazırlayabilirsiniz. 

Oyun hamuru yapımında iki teknik vardır: pişirilerek yapılan oyun hamuru ve pişirilmeden yapılan oyun hamuru. İki teknikle yapılan hamurun içeriği birbirine oldukça benzerdir. Yani hangi yöntemi seçerseniz seçin kullanacağınız malzemeler aşağı yukarı aynı ve çoğu malzeme de her evde olan malzemelerdir. 

Bu iki yöntemi kısaca açıklayalım:

Pişirerek Oyun Hamuru Yapılışı

Eğer minik yavrunuzun oyun hamuruyla oynarken küçük parçaları yutmasından korkuyorsanız pişirerek bir oyun hamuru yapabilirsiniz. 

Gereken Malzemeler:

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı tuz
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 2 çorba kaşığı tartar kremi veya elma sirkesi
  • Gıda boyası veya renk verebilecek ürünler (kahve, kakao, zerdeçal, kırmızı pancar, portakal, çilek, ıspanak…)

Malzemelerin oranını değiştirmeden istediğiniz ölçüde yapabilirsiniz. 

Önce kuru malzemeleri karıştırın ve ardından sıvı malzemeleri yavaşça ekleyin. Bütün malzemeleri iyice karıştırıp sıvı bir kıvama geldiğince ocakta karıştırarak pişirmeye başlayın. Kısık ateşte pişirmeniz çok önemli. Bir süre sonra malzemeler yavaş yavaş katılaşmaya ve topaklaşmaya başlayacak. Tavaya yapışmayacak bir kıvama geldikten sonra hazırladığınız hamuru tavadan alın ve soğumaya bırakın.

Soğuduktan sonra istediğiniz kadar parçaya bölerek, gıda boyası veya sebzelerden elde ettiğiniz renkli sıvıları ekleyip oyun hamurlarınızı elde edebilirsiniz. 

Yapım aşamasında kıvamı ayarlamak için un veya su ekleyebilirsiniz. 

Pişirmeden Oyun Hamuru Yapılışı

pisirmeden-oyun-hamuru-yapilisiOyun hamurunuzu olabildiğince hızlı bir şekilde yapmak isterseniz bu yöntemi kullanabilirsiniz. Çocuğunuz hamurla oynamak istiyor ve bu konuda çok heyecanlıysa 5-6 dakika içerisinde hamuruna kavuşmasını sağlamanız mümkün. Aynı zamanda bu yöntemde ocak ve ateş olmadığından, yapım aşamasına çok daha rahat bir şekilde çocuğunuzu dahil edebilirsiniz. Oyun hamuru yapmak da oyun hamuruyla oynamak kadar eğlenceli ve öğretici olabilir. Çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmeniz için mükemmel bir yöntemdir. 

Gereken Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • Çeyrek su bardağı tuz
  • Gıda boyası veya renk verebilecek ürünler (kahve, kakao, zerdeçal, kırmızı pancar, portakal, çilek, ıspanak…)

Malzemelerin oranını değiştirmeden istediğiniz ölçüde yapabilirsiniz. 

Önce kuru malzemeleri karıştırın ve ardından sıvı malzemeleri yavaşça ekleyin. İyice yoğurup hamurunuzun kıvamını tutturduktan sonra istediğiniz kadar parçaya bölerek, gıda boyası veya sebzelerden elde ettiğiniz renkli sıvıları ekleyip oyun hamurlarınızı elde edebilirsiniz. 

İşte evde oyun hamuru yapmanız bu kadar kolay. İster pişirerek isterseniz de hızlı bir şekilde oyun hamurunuzu elde edebilirsiniz. Hamurları yaptıktan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli şey, hala almayan plastik veya cam kaplarda saklamanızdır. Eğer yaptığınız hamuru oynadıktan sonra açıkta bırakırsanız, hamurunuz kurur ve şekil almayacak bir hale gelir. 

Oyun Hamuruyla Oynamanın Faydaları

Çocuklar için oyun hamuru oldukça önemli ve geliştirici bir eğlence aracıdır. Çoğu çocuğun severek oynadığı renkli hamurların gelişimleri açısından birçok olumlu sonucu vardır. Hep birlikte o sonuçlara kısaca göz atalım.

  • Hayal güçlerinin gelişmesini sağlar. 

Renkli oyun hamurlarıyla yaratıcılıklarını konuşturan çocukların hayal güçleri gelişir. Farklı farklı şekiller oluşturabildikleri esnek bir kıvama sahip oyuncaklar bu nedenle çok önemlidir. Oyun hamurunu kullanarak yaptıkları şekillerle, nesneleri kafalarında nasıl canlandırdıklarını anlayabilirsiniz. Kendi oyuncaklarını yaptıkları özgür bir alan onları mutlu eder. 

  • El ve parmak becerileri gelişir. 

Henüz okula gitmeyen ve kalem tutmayan çocukların okul öncesindeki aktiviteleri önemlidir. Hamurla oynamak da çocukların el ve parmak kaslarını geliştirdiği için, eğitim dönemine daha hazır bir şekilde gitmelerini sağlar. Parmak kaslarının gelişmesi için en güzel oyun araçlarından biridir. 

  • Oyun hamuru sayesinde iletişim kurarlar.

Çocuklar yaşadıkları duyguları oyun hamuruyla ifade edebilirler. Bu dönemlerde çocuklarınızı çok iyi gözlemlemeniz gerek. Çünkü duygularını ne şekilde ifade edecekler hiç belli olmaz. Oyun hamurları da sizinle iletişim aracı olabilir. 

  • Renkleri, sayılar, harfleri öğrenmelerini sağlar.

Minik yavrunuz bu oyun sayesinde renkleri ve renk karışımlarının hangi rengi oluşturduğunu öğrenir. Okul öncesi dönemde bu eğitimlere yavaş yavaş başlanmalıdır. Oyun hamurları da eğitimi eğlenceye dönüştürür. 

Sadece okul öncesi dönemde değil, aynı zamanda okula başladığı dönemde de okulda öğrendiklerini tekrar etmek için oyun hamuruyla renkli harfler ve sayılar yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Böylece çocuğunuz öğrendiği bilgileri de pekiştirmiş olur. 

  • Sakinleştirici bir etkisi vardır. 

Hamuru sıkmak, şekil vermek, mıncıklamak stresi ve siniri atmaya yardımcı olur. “Minicik çocuk neye sinirlenir ki?” diye düşünmeyin. Her insanda olduğu gibi çocukların da duyguları vardır ve küçük şeylere üzülüp sinirlenebilirler. 

  • Özgüveninin gelişmesini sağlar.

Sınırsız hayal gücü ve özgür bir ortamda oyun oynamak, çocuğunuzun özgüveninin gelişmesinde büyük bir rol oynar. Kendi kurallarını belirleyip kendi istediği şekilleri ortaya koyması onu mutlu eder.

  • Duyu organlarının gelişmesine katkıda bulunur.

Oyun hamuru ile oynayan çocukların dokunma, koklama, görme gibi duyuları harekete geçer. Bu şekilde duyu organlarını kullanmaları da, gelişmelerine katkı sağlar. 

Sadece oyun hamuru değil, evde bir yemek yaparken de hazırlamış olduğunuz hamurun bir kısmını çocuğunuza verip sizinle beraber yemek yapmasına izin verebilirsiniz. Böyle bir durumda da bir şeyler ortaya çıkardıklarını fark etmeleri ve bunu oyun olarak değil, yetişkinle birlikte yapmaları onları mutlu eder. 

Teknolojik gelişmelerle yeni nesil çocuklarının oyun ve eğlence anlayışında değişimler meydana geldi. Artık tablet, televizyon ve bilgisayarı eğlence ve oyun olarak kullanan ve genellikle bu şekilde büyüyen bir nesil var. Ancak çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde gelişmesi için radyasyon yayan bu aletlerden olabildiğince uzak durması ve bu aletlerle olabildiğince geç tanışması gerekir. Sokaklarda oyun oynayarak büyüyen çocuklar görmek maalesef artık çok zor. Elinizden geldiğince kendi yaptığı oyuncakları kullanan, zihinsel ve fiziksel gelişimine katkısı olacak oyunları oynamasını teşvik etmelisiniz. 

Oyun hamuru da bunlardan biri! Hem eğlenerek evde birlikte kolayca yapabileceğiniz bir tarif hem de çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayan bir oyun. Daha ne olsun? Evde oyun hamuru nasıl yapılır sorusunun cevabını sizlerle paylaştık. Yaparken ve oynarken çok eğlenmeniz dileğiyle. 

Aşağıdaki makalemiz de dikkatinizi çekebilir:

Oyun Grubuna Geçiş Dönemi: https://www.bebek.com/oyun-grubuna-gecis-donemi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Karantinada Evde Yapılabilecek Etkinlikler

İnternetin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Çocuk Gelişiminde Tiyatronun Önemi