yenidogan-bebeklerde-cilt-bakimi-icin-tavsiyeler

Yenidoğan Bebeklerde Cilt Bakımı için Tavsiyeler

Anne karnında amniyotik sıvı içinde dünyaya gelmeyi bekleyen bebekler doğumdan sonra bir alışma sürecine girerler. Yenidoğan bebeklerin cildi de her şeyleri gibi oldukça hassas ve narindir. Ciltleri daha ince ve daha az yağlı bir yapıya sahiptir. Kuru havaya alışmaları için doğum sonrasında 2-3 haftanın geçmesi gerekir. Bu süre zarfında dış etkenlerden kolayca etkilenebilecekleri için özel ve özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar.

Cilt kuruluğu, pişik, pullanma, kabuklanma, isilik ve soyulmalar bu dönemde en sık görülen sorunların başında gelir. Bebeklerinizin neye ihtiyacı olabileceği konusunda sizlere yardımcı olabilmek adına yenidoğan bebeklerde cilt bakımı için tavsiyeler ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda yardımcı olabilmek için detaylı bir yazı hazırladık. Bebeklerin hassas cildi hakkında bilinmesi gerekenleri okumaya başlayabilirsiniz. 

Yenidoğan Bebeklerin Cilt Yapısı

Gözlerini dünyaya açan minik bebeğiniz, gelişimini doğumdan sonrada devam ettirir ve dünyaya adapte olmaya çalışırlar. Ciltleri de bu adaptasyon sürecinin başında gelir. Yetişkinlere göre oldukça ince ve hassas bir yapıda olması sebebiyle ebeveynlerin bu konuda dikkatli olması bebeğin huzuru ve sağlığı açısından oldukça önemlidir. 

Bebekler dünyaya geldiklerinde ciltlerinin üzerinde mumsu bir tabaka vardır. Bu tabaka aslında onu dış ortamın ilk etkilerinden korumak için gerekli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bu tabaka temizlenmeye çalışılmamalıdır. Zamanla ve yıkandıkça kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanı sıra bebeğinizi kucağınıza ilk aldığınızda cildinin kuru olduğunu fark edebilirsiniz. Bu sizi endişelendirmesin çünkü bebekler anne karnında bir sıvı içindedir ve dünyanın kuru havasına hemen alışamazlar. Ayrıca ciltleri oldukça ince olduğu için henüz nem tutma becerisi gelişmemiştir. Bu sebeple kuruluk, pullanma, soyulma gibi problemlerin görülmesi doğaldır.

Halk arasında doğru bilinen yanlışlardan biri de bu dönemde zeytinyağının bebek cildine iyi geldiği inanışıdır. Bu tamamen yanlış bir bilgidir çünkü zeytinyağı asidik bir yapıya sahiptir ve bu da tahrişe neden olabilir. Onun yerine bu problemi çözmek için doktor tavsiyesiyle su bazlı krem ya da losyonlarını kullanabilirsiniz.

Göbek Bağı ve Bebeğinizin İlk Banyosu

gobek-bagi-ve-bebeginizin-ilk-banyosuBebeğin anne ile bağlantısını sağlayan ve ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olan göbek bağı doğum esnasında belli bir bölgeden kesilir ve sonrasında göbek bağının düşmesi beklenir. Bu süre yaklaşık 7-14 gün içinde kendiliğinden düşer. Bu süre zarfında iltihap ve enfeksiyon gibi sorunlarla karşılaşmamak için bakımının ve temizliğinin yapılması gerekir. Bakımı için ise şunlara dikkat edilmelidir:

  • Bebek bezi göbek deliğini kapatmamalıdır.
  • Bu bölgenin nemli kalmaması gerekir. 
  • Ara sıra kıyafetleri kaldırılarak göbek bölgesi havalandırılmalıdır. 
  • Eğer doktor onaylarsa alkollü bir gazlı bez ile temizlenmelidir. 
  • Göbek bağı düşene kadar bebeğin cildini temizlemek için yumuşak bir bezi ıslatıp sabunladıktan sonra silinir sonrasında da sabunlu kalmaması için ıslak bir bezle temizlenir. 

Bu noktalara dikkat ettiğinizde hiç bir sorun yaşamadan göbek bağı düşecektir. İşte bebeğin ilk banyosu da bu aşamada devreye girer. Göbek bağı düştükten 1 gün sonra bebeğinize ilk banyosunu yaptırabilirsiniz. Banyo yaptırırken ise;

  • Eğer bebek ameliyat geçirmişse ya da vücudunda bir yara varsa kaynatılmış ve ılıtılmış bir su kullanmalısınız. Bu konuda doktor tavsiyesi alınabilir. 
  • Bebeğinizi yıkayacağınız suyu kolunuzun iç kısmıyla kontrol edebilirsiniz. 
  • Bebeğinizin hassas cildi için parfümsüz, parabensiz ve SLE siz bebek şampuanı ve sabun kullanmalısınız. 
  • Bebeğinizin cildini nemlendirmek için durulama suyuna doğal yağlardan 1-2 damla damlatabilirsiniz. Sonrasında da bebeklere özel formüle edilmiş krem veya losyon ile nemlendirmelisiniz. 

Dilerseniz aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz: 

YouTube video

Yenidoğan Bebeklerde Cilt Bakımı için Tavsiyeler

Dünyaya gözlerini açan bebekler dış dünyaya adapte olurken yeni olan birçok şeye alışmaya çalışırlar. Uyku düzeni, beslenme, banyo gibi gündelik alışkanlıklar bunların başlıcaları olmakla birlikte gelişmeye de devam ederler. Bebek cildi de anne karnından sonra sıvı bir ortamdan kuru bir ortama adapteye olmaya çalışır ve bu sürede gelişimine devam eder. Bu sebeple ekstra bir özen gösterilmesi gerekir. Cildin nemlendirilmesi ve tahriş olmaması için hazırladığımız tavsiyeleri aşağıda bulabilirsiniz. 

  1. Yeni doğmuş bebeklerin cildi boğum boğumdur. Bu sebeple bu kıvrımların arasında kir birikebilir ve sonrasında enfeksiyona yol açabilir. Böyle bir durum yaşamamak için boğumların arası her gün düzenli olarak temizlenmeli ve nemlendirilmelidir. 
  2. Bazı bebeklerde doğum sonrasında halk arasında konak olarak bilinen deri birikimleri olabilir. Bunlar kaldırılmamalı, nemlendirici bir şampuan ya da kremlerle kendiliğinden kalkması beklenmelidir. Aksi halde bebeğinizin cildi tahriş olabilir. 
  3. Bebeklerin bazılarının cildi doğum sonrası çok kuru olabilir ve bu nedenle kepeklenme görülebilir. Bunun için de nemlendirici kremler kullanılmalıdır. 
  4. Bebek cildinin tahriş ve pişik olmaması için en önemli şeylerden biri bebek bezinin değiştirilme sıklığıdır. Uzun süre idrar ve kaka ile temas eden ciltte bir süre sonra problemler oluşmaya başlar. Bu sebeple bebek bezi ıslak bırakılmamalı sık sık değiştirilmeli sonrasında da cilt krem veya yağlarla nemlendirilmelidir. Bunun yanı sıra bez değiştirildikten sonra bebeğin poposu ılık suyla da yıkanabilir. 
  5. Bebeğin cildi kadar çamaşırlarının da neyle yıkandığı oldukça önemlidir. Bu sebeple bebeğinizin kıyafetleri bebeklere özel formüle edilmiş deterjan ile yıkanmalıdır. 
  6. Eğer bebeğinizi güneşe çıkaracaksınız bebeğinizin cildi ultraviyole ışınlara karşı çok hassas olduğu için güneşten korumaya dikkat etmelisiniz. Güneş koruyucu kremler ya da kıyafetler ile bebeğinizi güneşten koruyabilirsiniz. 
  7. %100 pamuklu kıyafetler bebeklerin cildine daha uygun olduğu için kıyafet seçerken buna dikkat edilmelidir. 
  8. Cildin nem dengesinin korunması önemlidir. Anne sütü ilk aylarda bunun için yeterlidir ancak ek gıdaya geçildiğinde bebeğinizin su tüketimi cildin nem dengesi açısından önem kazanır. Bu sebeple bebeğin su tüketimine dikkat edilmelidir. 
  9. Halk arasında yaygın olan düşüncelerden biri de pişik için pudra kullanılması gerektiğidir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar ve doktor tavsiyelerine göre pudra oldukça ince bir yapıya sahip ve soluma yoluyla akciğerlere taşınma ihtimali söz konusu olduğu için pudra kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Bunun yerine pişik kremleri ya da doğal yağlar tercih edilebilir. 
  10. Eğer bebeğinizde doğum lekesi varsa bunlara ilaç ya da krem ile müdahale edilmemesi gerekir. Doğum lekeleri bir süre sonra geçebilir ya da kalıcı olabilirler. Bunlar hakkında detaylı bilgi almak veya tedavisi için doktorunuzla görüşmeniz en doğrusu olur. 
  11. Eğer erkek bebeğiniz varsa ve sünnet olduysa bu bölgenin temiz tutulmasına da dikkat etmelisiniz. 
  12. Tırnak bakımı da oldukça önemlidir. Bebeklerin tırnakları ince bir yapıya sahip oldukları için oldukça keskindir. Bu sebeple eliyle yüzünü çizebilir, kendine zarar verebilir. Bu sebeple bebeğinizin tırnak uzunluğunu takip ederek düzenli olarak kesmelisiniz. Bunun için bebek tırnak makaslarını ve törpülerini kullanabilirsiniz. 
  13. Yaz aylarında bebeğiniz sık sık terleyip isilik olabilir. İsilik, bebeğin cildinde kırmızı noktacıklar olarak kendini gösterir. Bunlar ter bezlerinin tıkanması sebebiyle meydana gelir. Bu sebeple isilikleri önlemek için yapılması gereken bebeğinizin mümkün olduğunca az terlemesini sağlamaktır. Bunun için terletmeyen pamuklu ve ince kıyafetler giydirebilir, bebeğinizin güneşten korumalı ve güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamalısınız. 
  14. Banyo sonrasında bebeğinizin vücudunu nemlendirmek için bebek yağı ve kremleri kullanabileceğinizi söylemiştik. Bu bebeğinizin cildi için çok önemli evet ama bunun yanı sıra bebeğinizle olan bağınızı güçlendirmek için bu yağ ve kremlerle bebeğinize masaj yapabilirsiniz. Bu hem onun hoşuna gidecektir hem de birlikte keyifli vakit geçirebileceğiniz bir an yaratmış olursunuz. 
  15. Şimdiye kadar bebeğinizin cildine direk uygulayabileceğiniz bakım ritüellerinden bahsettik. Bunların yanı sıra bebeğinizin bulunduğu ortamın havasının da yeteri miktarda nemli ve ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Klima çalıştığı ortamın havasını kurutacağı için bebeğin olduğu ortamda çalıştırmamaya özen göstermelisiniz. 

Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? : https://www.bebek.com/bebeklerde-cilt-bakimi-nasil-yapilir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Uni Baby Yenidoğan Islak Mendil

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Kolik Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?