bebeklerde-cilt-bakimi-nasil-yapilir

Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerimiz birçok konu ve yönden hassas olduğu gibi ciltleri konusunda da oldukça hassastırlar. Bu hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak, onlar için en uygun cilt bakımını uygulamak, bebeğimizin huzuru ve sağlığı için oldukça önemlidir. Bebeklerimiz dünyaya geldikleri andan itibaren ortama adapte olmaları pek kolay değildir. Bunun nedeni anne karnında bulundukları sıvı ortamdan, kuru bir ortama geçiş sağlanmasıdır. Bu adaptasyon sürecinde yavrularınızda oluşan cilt kurumalarını en doğru şekilde atlatmak için bebeklerde cilt bakımı nasıl yapılır? Sorusuna bir bakalım.

Bebeklerde Karşılaşılan Cilt Problemleri

Bebeklerde cilt bakımı nasıl yapılır? Konusunda annelerin en çok karşılaştığı problem, yavrularınızın ciltlerinde oluşan kuruluk ve dökülmelerdir. Birçok annenin bebeğinin hassas cildi konusunda karşılaştığı belli başlı problemler vardır. Karşılaşılan cilt problemleri ve bu problemleri önlemek için yapılması gerekenler:

Yeni doğan bebeklerde konak problemi

  • Bebeği yeni doğmuş annelerin birçoğu bebeğinin saç bölgesinde oluşan beyaz yağ tabakasıyla karşılaşırlar. Genelde bunun bir hijyen problemi olduğu düşünülse de aslında öyle değildir. 
  • Yeni doğan bebeklerin %75’inde konak problemi görülmektedir. Ancak bu konaklar hijyen gerektiren, temizlenmeyi, yıkanmayı ya da kaldırılmayı gerektirecek bir sorun değildir. 
  • Konak probleminde uygulanması gereken en doğru yöntem; zamanla kendiliğinden bebeğinizin vücudundan dökülmesidir. 
  • Yavrunuzun cildinden konakları uzaklaştırmaya yardımcı olabilmek için; öncelikle bebeğin cildini bebek yağı ile nemli ve ıslak tutmak olmalıdır. 
  • Kullandığınız ürünle masaj yapmalı ve zamanla yavrunuzun cildinden kendiliğinden dökülmesini beklemelisiniz.

Sık rastlanan cilt kuruluğu

  • Bebeğinizin cildindeki kuruluğu, kabuklanmaları ve pul pul olmasını engellemek için yavrunuzun cildini oldukça temiz ve nemli tutmakta fayda var.
  • Kimyasal madde içeren ürünler yavrunuzun cildine temas ederse cilt kuruması artar ve ciltte tahriş gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bunu önlemek için mutlaka doğal ürünler kullanmalı ve bebek bakım ürünlerinizin kimyasal içermediğinden emin olmalısınız. 
  • Yavrunuzun cilt kurumasını önlemek için düzenli olarak ve ihtiyaç duydukça nemlendirmelisiniz,
  • Hava şartlarının çok sıcak olduğu zamanlarda cilt kuruması meydana gelebilmektedir. Bunu önlemenin en etkili yolu kıyafetlerinin pamuklu olması ve bebeğinizin terlemesini önlemektir. Yavrunuzu kat kat giydirmemeli, terlemesine neden olmamalısınız. 

Bebek bezine bağlı olarak gelişen cilt problemi

  • Bebek bezi ve bebeğinizin altını temizlemek için kullandığınız ıslak mendiller her ne kadar pratik ve kolay olsa da aslında yavrunuzda tahrişe neden olan baş etmenlerdendir. Bebeğinizde bu tahrişi engellemek için saf su ile ıslatabileceğiniz pamuklu bir bezi kullanmanız önerilmektedir. 
  • Bebeğinizin altını sık sık değiştirmeli, uzun süre idrar ve kakasını cildinde tutmamalısınız. 
  • Yavrunuzun her bez değişiminde mümkün oldukça altı yıkanmalı, yıkayamıyorsanız kimyasal madde kullanmadan havluyu su ile ıslatıp silmelisiniz. 
  • Bebeğinizin alt temizliği için pratik olunması ve en kısa süre içerisinde kimyasal ve alkol içermeyen su bazlı ıslak mendiller ile alt temizliği sağlanmalıdır. 
  • Her bez değişiminde bebeğinizin altını kurulayıp mümkün oldukça havalandırmalısınız.
  • Emilim gücü yüksek olan, bebeğinizi tahriş etmeyen ve altını ıslak tutmayan bezler kullanırsanız bebeğinizin pişik olması engelleyebilirsiniz 

Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavrularınıza cilt bakımı yaparken mutlaka ılık duşlardan yararlanmalısınız. Kuru bir cilt en çok nemi hak eder ve bu nem ılık bir duşun ardından sürülen bebek yağları ile mümkündür. Pişik problemlerine bağlı olarak yapılacak cilt bakımlarında uzman tavsiyelerine bağlı olarak, pişik kremleri kullanılmalıdır.  Bebeğinize yardımcı olmak için:

  • Bebek yağı ile her banyo ve uykudan önce masaj yapmak
  • Doktorun tavsiyesi ile alınan doğal kremleri kullanmak
  • Cilt temizliğini yaptıktan sonra mutlaka nemlendirmek
  • Bebeğin cildini acıtmadan dairesel masaj yaparak nemlendirmek

bebeklerde-cilt-bakimi

Banyo ve sonrası cilt bakımı

Çoğu anne bebeğinin huzurlu ve mutlu hissetmesi için banyo sonrasında bebeğine özenle cilt bakımı yapar. Bu nedenle en merak edilen sorular arasında; bebeklerde cilt bakımı nasıl olmalıdır? Sorusu ile sık sık karşılaşılır. 

  • Banyo sırasında bebeğinizin cildini korumak için oldukça ılık su ile yıkamalı ve yavrunuzu yıkayacağınız suya bebek banyo yağı damlatmalısınız.  Bebek banyo yağı, bebeğinizin cildinin nemsiz ve kuru kalmasını engelleyecektir. 
  • Bebeğinizi yıkamanız ve kurulamanızın ardından losyon ve nemlendirici içerikli yağlarla masaj yaparak cildin kullandığınız ürünü tamamen emilim sağlamasını desteklemelisiniz.
  • Yavrunuzun cildinin hava alması ve tahriş olmasını engellemek için pamuklu kıyafetler, mendiller kullanmalısınız.

Bebeğinizin Cildi için Dikkat Etmeniz Gerekenler

Cilt bakımının yanı sıra dikkat etmeniz gereken önemli faktörlere vardır. Bebeğinizin cildi için güneş kremleri, ürünlerin doğal ve hijyenik olması gibi faktörlere bakarak cilt bakımları yapmanızda fayda vardır.

Kıyafetlerin yıkanmasında kullanılan hijyen ürünleri

Bebeğinizin cildini doğrudan etkilemese de dolaylı yönden etkileyen etmen, kullanılan hijyen ürünleridir. Bu etken bebeklerde cilt bakımı nasıl yapılır? Konusunda ele alınması gereken ve her annenin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Bebeğinizin cildinin sağlıklı olmasını istiyorsanız kullandığınız hijyen ürünlerine de dikkat etmenizde fayda var. Kullandığınız deterjanlar, yumuşatıcılar vb. ürünler bebeğinize alerji yapabilmektedir. Alerji olmaması adına, bu gibi hijyen ürünlerinin yavrunuz için uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

Zararlı güneş ışınlarından kaçınmak

Bebeğinizin anne sütünden alacağı D vitaminin yanı sıra birde güneşten alması gereken D vitamini vardır. D vitamini kemik gelişimine ve bebeğinizin diş gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Ancak güneş ışınları bebeğinizin hassas cildi için faydalı olduğu kadar bir tehdit etkeni olduğunu da unutmayalım. 

Bebeğinizi güneşe çıkaracağınız zaman dikkat etmeniz gereken başlıca önlemler vardır: Bebeğinizi doğrudan güneş ışınlarına maruz bırakmamak için şapka giydirmeli, kıyafetlerine oldukça dikkat edilmelidir. Bebeğinizi güneşe çıkarmadan önce mutlaka koruma sağlamalısınız. Bebeğinizin hassas cildine en uygun içeriği bularak, güneş kremi veya güneş losyonu kullanmalısınız.

Uzun tırnakların vücutta oluşturduğu çizikler

Yavrunuzu dış etmenlerin yanında birde cildine kendi kendisinin zarar vermesini engellemek için tırnak uzunluğuna dikkat etmelisiniz.  Bebeğinizin tırnakları kısa olmasına rağmen vücudunu çizebilir. Bunu önlemek ve engellemek için bebeğinize eldiven giydirmeli, tırnak uzunluğuna dikkat etmelisiniz.

Bebeğinizin tırnakları kısa olduğu halde cildini çiziyor ve tahriş ediyorsa bebekler için uygun olan törpüler yardımı ile bebeğinizin ince tırnaklarındaki bu keskinliği azaltabilirsiniz. Bebeğiniz için en uygun olabilecek tırnak makası, küt şeklinde olan ve bebekler için özel olarak üretilmiş tırnak bakım ürünleridir. 

Terleme ve isilik problemi

Yaz aylarında iseniz ve bebeğiniz sık sık terliyorsa isilik problemi meydana gelebilmektedir. İsilik, bebeğinizin cildinde kırmızı nokta görünümünde ortaya çıkar. Bu kırmızı noktalar yavrunuzun ter bezlerinin tıkanmasından dolayı oluşur. 

İsilikleri önlemek için yapılması gereken tek şey, bebeğinizin terlemesini önlemektir. Terletmeyecek kıyafetler giydirilmeli, bebeğinizi güneşten korumak ve terlemesini önlemek için, en uygun saatlerde dışarı çıkartmalısınız. Bebeğinize terletmeyen kıyafetlerin pamuklu, ince kıyafetler olmasına dikkat edin. Pamuk içeren kıyafetler bebeğinizin cildinde oluşan ısıyı çekerek serin tutmasına yardımcı olur. 

Bebeklerde cilt bakımı nasıl yapılır? Sorusunu sizin için yanıtlayarak tavsiyelerde bulunduk. Miniklerimizin cildi çok hassas bir yapıya sahip olduğu için mutlaka doğal içerikli yağ ve kremler ile düzenli bir şekilde masaj yapılmalıdır. İleri derecede bir problem görünüyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.

Yaz Aylarında Bebek Bakımı ile İlgili 11 Öneri: https://www.bebek.com/yaz-aylarinda-bebek-bakimi-ile-ilgili-11-oneri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Salya Neden Oluşur?

Bebeklerde Süt Alerjisi!

Karın Düzleştiren Kür – Diyetisyen Beyza Uyan