bebeklerde-sac-bakimi-nasil-yapilmalidir

Bebeklerde Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Yavrularımızın bebeklik döneminde hassas olan vücutlarının bakıma ihtiyacı vardır. Cildi kadar saçları da hassastır ve bakımı oldukça önemlidir. Bazı anneler için bebeklerinin saç bakımı ilk doğduğunda başlarken bazı anneler için bu süreç daha sonraki zamanlarda başlayabilmektedir. Saç köklerinin oluşumu anne karnında başlar. Bazı bebekler saçlı olarak dünyaya gelirken, bazı bebekler de oldukça saçsız dünyaya gelebilmektedir.

Saçlı doğan bebeklerin de bir süre sonra doğduğundaki saçları dökülerek yerine yeni saçlar çıkmaktadır. Her bebeğin cildi gibi saçı, saç derisi, saç kökleri de farklıdır. Bebeklerde saç bakımı nasıl yapılmalıdır? Sorusuna geçelim.

Saç Derisinde Konak 

Yenidoğanlarda doğum sonrasında hızla büyüme meydana gelir. Bu hızla büyümelerde deride fazla miktarda yağ üretilir. Oluşan yağın fazlalığı da ciltten atılmak için ölü deri olarak cilde yapışır. Özellikle saç diplerinde sarı ve beyaz pullanmalar meydana getirir. Bu pullanmaların adı konaktır.

Konak oluşumu neden olur?

Her bebeğin gelişim süreci farklıdır ve bu farklılık cildinde de görülür. Farklılıklar konak probleminde de görülebilir. Bazı bebeklerde bu sorun hemen geçebileceği gibi bazı bebeklerde de bu süreci atlatmak için doğru bakım gerekmektedir. Konakların oluşumunda da birçok etken vardır. 

  • Bebeğinizin yağ bezlerinin aşırı çalışması.
  • Annenin gebelik döneminde beslenme şekli. (tükettiği yiyecek ve içeceklerin içeriği)
  • Genetik yatkınlıklar.
  • Bebeğin saçının banyo sonrasında nemli kalması.
  • Bebeğinizin saçının sürekli olarak şapka vb. ile kapalı kalması ve hava alamaması.
  • Yavrunuzun olası bir vitamin eksikliği yaşaması.
  • Bebeğinizin bulunduğu ortamdaki oda sıcaklığının bebeğiniz için uygun olmaması gibi durumlar saç derisinde pullanma ve dökülmelere sebep olabilmektedir. 

Yaşanılan konak probleminin hijyenle alakası yoktur. Yavrunuzun sağlığı açısından bir tehdit oluşturmamaktadır. Konak problemi ağırlıklı olarak saç derisinde yaşandığı için eğer bebeğiniz saçlı olarak dünyaya gelmişse ve konak problemi yaşıyorsanız saçlarında oluşabilecek dökülmeler için tedirgin olmayın. 

Konak sorunu olsun veya olmasın, yavrunuzun doğumdan gelen saçları bir süre sonra dökülecektir. Ancak konak problemiyle birlikte saç derisindeki pullanmalarla yavrunuzun saçlarındaki dökülme hızlanmışsa yerine yeni saçlar çıkacaktır. Konak, yani saç derisindeki pullanmalar bebeğinizin saç köklerine zarar vermemektedir. 

Konak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde saç bakımı nasıl yapılmalıdır? Konusunda en çok karşılaşılan problem yeni doğan bebeklerin saç köklerinde meydana gelen konaklardır. Konak herhangi bir sağlık sorunu olmadığı için bir tedavi yöntemi de yoktur. 

  • Bebek yağı ve bebek yağı gibi içeriği bebekler için en uygun olan kremlerle konak olan bölgeyi nemlendirerek masaj yapabilirsiniz. 
  • Küçük masajlar sonrasında bir süre beklenerek masaj yardımıyla dökülen ve dökülmeye yakın olan pullanmaların giderilmesi için yavrunuza en uygun içerikli bebek şampuanını tercih etmelisiniz. Konak problemini atlatıncaya kadar bu işlemi uygulayabilirsiniz.
  • Konak problemi ileri boyutta olan bebeklerde yağlı tabaka daha kalın ve daha kuruysa bebeğinizi yağladıktan sonra yumuşak ve kıllı bebek tarakları ile masajınızı gerçekleştirebilirsiniz. 

Bebeklerde Uygun Ürün Seçimi

Bebeklerde saç bakımı nasıl yapılmalıdır? Sorunun en önemli aşamalarından birisi bebeğinizin hassas ve narin olan saç ve saç kökleri için zararsız ve doğru bakım ürünlerini seçmektir. Yavrularını daima gözünden sakınan anneler her zaman bebeği için en korunaklı olan ürünü seçmek isteyeceklerdir. Bu yüzden bebeğimiz için şampuan, yıkama jelleri ve bakım ürünleri alırken mutlaka etiketine ve içeriğine bakmakta fayda var.

Aksi durumlarda yabancı içerikli ürünler bebeğinizin cildini ve saç derisini tahriş edebilecektir. Bu tahrişin yanı sıra hassas olan miniğinizin saç derisine ve köklerine zarar verebilmektedir. Miniklerimiz için doğru ve zararsız ürünler nasıl olmalıdır? Bebeğim için nasıl ürün almalıyım? Tek bilmeniz gerekenler şunlardır:

  • Paraben içermeyen
  • Parfümsüz
  • Yabancı maddelerin olmadığı
  • Temiz içerikli 

Fırça Seçimi

Bebeklerde saç bakımı nasıl yapılmalıdır? Aşamalarında uygun ürünü seçmenin sonrasında yavrunuzun hassas olan saçları için uygun fırça seçimidir. İlk 6 ay bebeğinizin saçlarının taranması ya da taranmaması büyük problemler oluşturmazken sonraki dönemlerde yavrunuzun hareketlenmeye de başlamasıyla saçları birbirine karışacaktır. Bebeğiniz için en hassas ve en doğru fırçayı seçerek miniğin karışan saçlarını yıpranmalardan, kırılmalardan ve dökülmelerden korumuş olursunuz. Yavrunuzun fırça seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar?

  • Yetişkin tarağından farklı olarak özellikle bebekler için üretilen bebek fırçası olmalı
  • Tarak yerine fırça tercih edilmeli 
  • Saç derisini zedelemeyecek şekilde yumuşak olmalı
  • Yuvarlatılmış fırçalar
  • Yuvarlatılan fırçalar sayesinde yavrunuzun saç diplerine masaj yapılabilir.
  • Geniş saplı bebek fırçası olmalı
  • Tarağın sapı ve kendisi hafif olmalı böylece bebeğinizin baş bölgesine daha hafif işlem uygulamış olursunuz.
  • Üretilen malzemenin bakteri tutmaması adına suya dayanıklı ve hızlı kuruyan yapıda olması daha sağlıklı olacaktır. 

Saç Kurutma işlemi 

Yavrunuzu yıkama işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi kurutma işlemidir. Bebeğinizin saçlarının ıslak kalması durumunda hem hasta olma olasılığı artacaktır, hem de saçları daha çok karışacaktır. 

  • Bu gibi durumlarla karşılaşılmaması için banyo sonrasında ilk olarak pamuklu havlu ile nazikçe saçın fazla olan ıslaklığını almalısınız.
  • Sonrasında kurutucunun mesafesini uzaklığını en doğru şekilde ayarlayarak miniğinizin özenle baktığını saçlarını küçük masajlarla kurutmalısınız. 
  • Banyo sonrası miniğinizin kendini en hafif ve rahatlamış hissettiği zamanlar uyku için en doğru süreçtir. Banyodan sonra kurutma işleminin ardından miniğinizin saç diplerine yapacağınız masaj hem onun uyuma sürecini hızlandıracak hem de rahatlamasını sağlayacaktır. 

Saç bakımı çerçevesinden de bebeğinizin saç derisini yapacağınız masaj uyaracaktır.

Saç Derisi

Bütün bu bakımlara ve hassasiyete rağmen bazen bebeğin saçında ve saç derisinde istemediğimiz durumlarla karşılaşabiliriz. Olası bir tahriş, saç derisinde kabuklu yaraların oluşması bunun örneklerindendir. Miniğinizin saçıyla ilgili bir problem olduğunda size bunu gösterecek olan şey yavrunuzun saç derisidir. Bu yüzden bu gibi problemlerle karşılaştığınızda erken teşhis edebilmek önemlidir. 

Sık sık bebeğinizin saç derisini ve saç diplerini kontrol etmek faydalı olacaktır. Olası bir kabuklanma, tahriş gibi şeylerle karşılaştığımızda yapacağımız ilk şey bu problemin neyden kaynaklı gerçekleştiğini gözlemlemek olacaktır. Yavrunuzun saç diplerinde kabuklu yaralar oluşmuşsa mutlaka nemlendirmeli ve kabuklarının kendi düşmelerini sağlamalısınız. Problemin sebebini anlayamadığınız ve problemi giderek şiddetlendiğini fark ettiğinizde mutlaka bir uzmana başvurmakta fayda olacaktır. 

Bebeklerde saç bakımı nasıl yapılmalıdır? Sorusunu sizin için cevapladık. Gözünüzden sakındığınız miniklerinizin her bakımının önemli olması gibi saç bakımları da büyük öneme sahiptir. Bütün bu bakımlarınızın ve dikkatlerinizin yanı sıra yavrunuzun ve sizin karşılaşabileceğiniz herhangi bir saç, saç derisi ve kıl köklerinde oluşabilecek sorunlarda mutlaka uzman yardımı almalısınız. 

“Bebeklerin Saç Kesimi Nasıl Yapılmalıdır?” Konulu yazımızı okumak için bağlantıya tıklayın: https://www.bebek.com/bebeklerin-sac-kesimi-ne-zaman-yapilmalidir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Alerjik Bebekler için Alternatif Besinler

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi!

Bebekler Ne Zaman Nasıl Oturmaya Başlar?