korona-viruse-karsi-bebeginiz-icin-evde-guvenlik-onlemleri

Korona Virüse Karşı Bebeğiniz için Evde Güvenlik Önlemleri

Dünyanın uzak bir köşesinde başlayıp tüm dünyaya hızla yayılan Korona Virüsü sebebiyle hepimizin evde kalmaya çalıştığı bu günlerde farklı aktivitelerle uğraşarak zamanımızı geçirmeye çalışıyoruz. Ancak çocuklu ailelerde farklı soru ve sorunlar da gündemde… “Acaba aile bireylerime virüs bulaştı mı?” “Bulaşırsa ne yapmalıyım?” ya da “Evde almam gereken korona virüs önlemleri nelerdir?” gibi sorular sebebiyle endişelenmeniz gayet doğal. Bu gibi endişelere mahal vermemek için alabileceğiniz korona virüs önlemleri hakkındaki araştırmamıza göz gezdirmelisiniz.  

Korona Virüs Nedir? Bebeklere Bulaşır mı?

İnsanları sokağa bile çıkmasına engel olan Korona; solunum yolu enfeksiyonuna yol açan bir çeşit Covid-19 virüsüdür. Çin’in Wuhan kentinde 2019 Aralık ayında ortaya çıkan bu virüs oldukça hızlı bulaşma özelliğine sahip olduğu için Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik hastalık olarak kabul edilmiştir. Sonrasında dünya genelinde görülen vakalar ise bunun pandemik bir hastalık olduğunu bize kanıtlamıştır. 

Korona Virüsü, diğer virüslerde olduğu gibi cansız haldedir. Ancak kendisine canlı bir konak bulduğunda çoğalmaya başlar. Bulduğu konağa yani canlı hücrelere yerleşen virüs çoğalarak büyüdükten sonra insanda hastalık belirtileri görülmeye başlar. Kuluçka süresi olarak isimlendirilen bu süre Korona virüsünde, minimum 5-6 gün olabileceği gibi, 14 günü de bulabilir. 

Bulaşma sonrası hastalık semptomlarının görülmeye başlamasından 1-2 gün önce, bireyin virüsü yaymaya başladığı yapılan çalışmalar sonucu görülmüştür. Bu sebeple belirtiler görülmeden önce herkesin taşıyıcı olabileceği söylenebilir. Bu yüzden öncesinde tedbir almak oldukça önemlidir. Bulaşma, diğer solunum yollarında olduğu gibi öksürme, hapşırma, konuşma sırasında ortalığa yayılan salgıların ağız ve burundan girmesiyle olmaktadır. Bu sebeple öpüşme, sarılma, tokalaşma gibi yakın temaslarla ya da virüs bulaşmış yere temas ettikten sonra elden ağız, burun veya gözlere temasla bulaşmaktadır. 

Korona virüsünün etkilediği yaş gruplarından biri de bebekler ve çocuklardır. Bu sebeple dünyanın birçok yerinde 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır. Yine dünyanın birçok yerinde çocuklara olan etkinin minimum seviyeye düşürülmesi için okullar tatil edilmiş ve uzaktan eğitime başlanmıştır. 

Dilerseniz “Bebeklerimizi koronadan nasıl koruyabiliriz?” konulu yazımıza aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bebeklerimizi koronadan nasıl koruyabiliriz? : https://www.bebek.com/bebeklerimizi-koronadan-nasil-koruyabiliriz/

Virüse Karşı Bebeğiniz için Evde Güvenlik Önlemleri

Bu basit kurallara uyarak ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayarak Korona virüsüne karşı güvenlik tedbirleri alabiliriz. Dışarı çıkmamak çocuklu ailelerde farklı sorunların yaşanmasına zemin hazırlasa da evde kalan çocukların vakitlerini doğru şekilde değerlendirmeleri süreci kolaylaştıraalmış durumda. Ancak büyüme çağında olan çocuklarda düzenli ve yeterli uyku oldukça önemlidir. Bu sebeple bebeğinizin yatma kalkma saatlerine uymasına özen gösterin. Korona öncesi dönemde çocuğunuz nasıl bir düzene sahipse içinde bulunduğumuz dönemde de o şekilde devam etmelisiniz. Örneğin; hafta içi ve hafta sonu yatma ve kalkma saatleri farklıysa bu uygulamaya devam etmeniz doğru olacaktır. 

  • Evde daha önce koyduğunuz kuralları uygulamaya devam edebilirsiniz. Disiplini bırakırsanız sonu olmayan isteklerin içinde kaybolabilirsiniz. Bu sebeple bazen kurallar esnetilebilir ancak çocukları başıboş bırakmamakta fayda vardır. 
  • Evde çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar vererek onun sorumluluk sahibi biri olmasına yardımda bulanabilirsiniz. Odasını ya da oyuncaklarını toplama ya da yemek hazırlığına yardım etme gibi görevler belirleyebilirsiniz. Bu sayede hem biraz da sizin yükünüz hafiflemiş olur. 
  • Aile içi iş bölümü yapabilirsiniz. Çocukların anne ve babalarına yardım edebilecekleri işlerde iş bölümü yaparak hem çocuğunuzda dayanışma, paylaşma, iş bölümü gibi becerilerin gelişmesini sağlarsınız hem de çocuğunuza daha fazla vakit ayırarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. 

Bizde sizler için hem bu dönemi verimli geçirmek hem de bebeğinizin sağlığını korumak adına bebeğiniz/ çocuğunuz için evde uygulayabileceğiniz korona virüs güvenlik önlemlerini bir araya getirdik. 

korona-virus-guvenlik-onlemleri

  • Öncelikle bu virüsün ne olduğunu ve neden evde kalmanız gerektiğini çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde sade ve kısa bir şekilde anlatmalısınız. Bu konuda uzman kişilerden ya da öğretmenlerden yardım alabilirsiniz. 
  • Çocuğunuzu korkutmak yerine ona pozitif mesajlar vermeniz oldukça önemlidir. Bu yüzden “sokağa çıkarsan hasta olursun!” yerine “evde kalarak hem kendi sağlığımızı hem de parktaki arkadaşlarımızın sağlığını korumuş oluruz.” gibi olumlu cümleler kurmalısınız. Ayrıca çocukları televizyondaki korkutucu haber ve görüntülerden uzak tutmak da faydalı olacaktır. 
  • Ev yaşantısına ait alışkanlıklarınızı devam ettirmeye özen gösterin. Temizlik bu alışkanlıklar içinde oldukça önemlidir. Korona virüsünden korunmak için oldukça önemli olan bu alışkanlık için çocuğunuzla birlikte sık sık ellerinizi yıkayın ya da birlikte şarkı söyleyerek diş fırçalayın. Böyle keyifli hale getirilen dakikalar bir süre sonrasında çocuğunuzda alışkanlık haline gelecektir. Ayrıca evinizi sık sık havalandırmaya dikkat edin. 
  • Beslenme ritüelinizi bozmamalısınız. Hem çocuğunuzun bağışıklığını güçlü tutmak için hem de dengeli beslenme için bu oldukça önemlidir. Evdesiniz diye öğün atlama ya da sürekli yeme gibi alışkanlıklardan uzak durmalısınız. Çocuğunuzun yaşına uygun besin ve öğünlerle, yeterli ve dengeli beslenmesine dikkat etmelisiniz. 
  • Uyku da bu süreçte dikkat edilmesi gereken önlemli noktalardan biridir. Sürekli evde kalmaya devam ettiğimiz bu günlerde hepimiz uyku düzenimizin bozulmasından şikayetçiyiz. Bu durum ister istemez çocukları da etkisi altına den kurtulmuş olur ve vaktinizi verimli şekilde değerlendirebilirsiniz. Eğer okul çağında bir çocuğunuz varsa onun eğitimine uygun olacak şekilde günün ilerleyen saatlerini programlayabilirsiniz. Ödev saati, aile aktivitesi ya da oyun zamanı bu planlamalardan bazılarıdır. Çocuğunuz okul çağında değilse onun uyku düzenini bozmadan günlük aktivitelerinizi planlayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz evdeyken günlük yapılan planlar sayesinde boşluğa düşmez. 
  • Ailece keyifli vakit geçirebileceğiniz aktiviteler yapabilirsiniz. Bu aktiviteler aile bağlarını güçlendirmesinin yanı sıra çocukların psikolojisi içinde oldukça önemlidir. Çünkü korona sebebiyle evde kalan çocuklar bu farklı duruma adapte olmakta zorlanabilir hatta dışarı çıkmak için ağlama krizlerine girebilir. Bu sebeple bir arada olduğunuz keyifli aktiviteler düzenlemeye dikkat etmelisiniz. 
  • Hep birlikte yapabileceğiniz aktivitelerin yanı sıra anne ve baba olarak ayrı ayrı aktivite zamanları düzenleyebilirsiniz. Böylece anne ya da babadan biri çocukla ilgilenirken diğeri kendine vakit ayırabilir. Evden çalışan anne ve babalar için bu oldukça önemlidir. 
  • Eğitimin bilgisayar üzerinden sağlandığı dönemde çocukları ekran önünden uzakta tutmak bir hayli zor olmaya başlamış olabilir. Ancak bu noktada disiplinli davranmak daha faydalı olacaktır. Bilgisayar ya da tablet başında geçireceği süreyi ve ne yapacağını önceden planlayarak işe başlayabilirsiniz. 
  • Ortaklaşa seçeceğiniz bir film ile ailecek keyifli bir sinema seansı düzenleyebilir, uykudan önce hep birlikte kitap okuyabilir ya da el becerilerini güçlendirecek evde bulunan atıklarla farklı projeler yapabilirsiniz. 

Korona Virüs sebebiyle zorunlu olarak evde kaldığınız bu günleri çocuklarınızla birlikte keyifli ve verimli geçirmeye çalışmak için hazırladığınız evde uygulayabileceğiniz korona virüs önlemleri hakkındaki listeyi uzatmak mümkün. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta her gün programa uymak adına katı bir disiplin uygulamasının yanlış olacağıdır.

Bazı günler ne yaparsanız yapın çocuğun sıkılmasının önüne geçemeyebilir ya da siz sabrınızın sonuna doğru yaklaşmış olabilirsiniz. Bu sebeple bazı kuralların esnetilebileceğinin bilincinde olup bu durumu kabullenmek en doğru yöntem olabilir. Bazen planlanmamış aktiviteler de eğlenceli olabilir. Bu sebeple günlük planınızı yaparak günün akışına göre çocuğunuzla keyifli ve sağlıklı şekilde vakit geçirmenin, bu dönemde yapılabilecek en güzel şeylerin başında geldiğini unutmamalısınız. 

Covid-19 Dönemi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları: https://www.bebek.com/covid-19-donemi-ile-ilgili-sikca-sorulan-sorular-ve-cevaplari/

Slime Nasıl Yapılır?

4 Yaş Çocukların Bilişsel Gelişim Seviyeleri

Pasaklı (Dağınık) Oyun Nedir? Ne Değildir?