biberon-nasil-secilmelidir-dikkat-edilmesi-gerekenler

Biberon Nasıl Seçilmelidir? Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Başınıza gelebilecek en güzel şeylerden biridir bir çocuk sahibi olmak. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk andan itibaren içinizi kıpır kıpır edecek duygular başlar. Bir an önce bebeğinizi kucağınıza almak istersiniz. Büyük bir hevesle odasını hazırlamak, yakışacağını düşündüğünüz tatlı kıyafetler almak için sabırsızlanırsınız. Bu süreçte hiçbir şeyi eksik olmasın istersiniz.

Onun sağlığı ve konforu için elinizden geleni yaparsınız. Elinizde, bir bebeğin ihtiyacı olanların bulunduğu kocaman bir liste… Her şeyin dört dörtlük olması için araştırmalar yaparsınız. Bu listede en çok araştırdığınız eksiklerden biri de biberon olacaktır. Bebeğinizi en doğru biçimde beslemek için bu eksiğin seçimi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda “biberon nasıl seçilmelidir” sorusu aklınıza gelecektir. En doğru seçim nasıl olmalıdır hep birlikte öğrenmeye çalışalım.

Biberon Hangi Parçalardan Oluşur?

Öncelikle öğrenmeniz gereken şey bu materyalin hangi parçalardan oluştuğudur. Çünkü yapısını bilmediğiniz bir şeyi doğru kullanmanız zor olabilir. Biberon iki parçadan oluşmaktadır. Altta sıvının konduğu hazne(şişe) ve üstte meme ucu. Temin edeceğiniz bu materyalde dikkat edeceğiniz özellikler doğru şişe ve meme ucu olmalıdır. Şimdi bunların hangi özelliklere sahip olduğu ve olması gerektiğini daha detaylı öğrenelim.

Şişe Tipleri:

Cam Şişeler

Cam şişeler ağırlığı ve kırılabilir özellikleri açısından kullanışlı olmayabilir. Diğer şişelere göre daha pahalıdır. Fakat zararlı kimyasalları barındırmama açısından daha sağlıklıdır. Temizlemesi daha kolaydır. Bulaşık makinesinde yıkanabilir. Kaynatılarak steril edilebilme özelliğine uygundur. Son çıkan cam biberonlarda dışta kırılmaz bir plastik kaplama olabilmektedir. Bu da onları daha kullanışlı hale getirir.

Plastik Şişeler:

Plastik şişeler hafiftir ve kırılmaz özelliğe sahiptir. Ayrıca kolay bulunur ve cam şişelere göre daha ucuzdur. Fakat malzeme özelliklerinden dolayı kimyasal barındırma riskinden dolayı akılda soru işaretleri barındırabilir. Kaynatma ve bulaşık makinesinde yıkanmaya gelmezler ve bozulabilirler.

Paslanmaz Çelik Şişeler

Hafif, kırılmaz ve kimyasal barındırmayan özellikleri açısından tercih edilebilir. Ayrıca içerisindeki sıvının çabuk soğumasını engelleyen bir yapıları vardır. Oldukça dayanıklıdırlar. Temizlikleri de oldukça kolaydır. Fakat cam şişeler ve plastik şişeler gibi kolay bulunamayabilirler. Diğer ürünlere göre daha pahalıdırlar.

Silikon Şişeler

Hafif, kırılmaz, yumuşak ve kimyasal madde içermez yapılara sahiptirler. Cam ve plastik şişelere oranla daha pahalıdır. Diğerleri gibi çabuk temin edilemeyebilir.

Şişe Boyutları:

biberon-sise-boyutlari

Küçük Boyutlu Şişeler

Bu tipler yenidoğanlara yöneliktir. Kapasiteleri düşüktür.

Büyük Boyutlu Şişeler

Bu tipler daha büyük bebekler için uygundur. Kapasiteleri 6 ay ve sonrasında ki beslenmeler için uygundur.

Hangi Boyutta Şişe Tercih Etmelisiniz?

Biberon nasıl seçilmelidir konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden biri de şişe boyutu olacaktır.

Doğumdan sonra ki ilk aylar için küçük biberonları tercih edebilirsiniz. Fakat bunların sıvı alım miktarları az olduğu için büyüyen bebeklerin ihtiyaçlarını karşılamayabilir. Büyük bir şişe alıp ihtiyaca göre doldurup kullanabilirsiniz. Tercihinize göre farklı boylarda da temin edebilirsiniz.

Meme Ucunda Kullanılan Malzemeler:

Meme uçlarında iki çeşit malzeme kullanılır. Bunlar lateks ve silikondur.

Lateks Uçlar: Bu tip uçlar yumuşak ve esnek bir yapıya sahiptir. Alerjiye neden olabilir. Ayrıca yumuşaklığından dolayı dayanıklı olmayabilir ve sık değiştirilmesi gerekebilir.

Silikon Uçlar: Malzemesi itibariyle biraz daha sıkı ve dayanıklıdır. Lateks alerjisi olan bebeklerde kullanılabilir. Latekse oranla daha dayanıklıdır. Fakat bunlarında hijyen açısından birkaç ayda bir değişmesi gerekebilir.

Meme Ucu Tipleri:

Bu ürünler meme ucu şekli, akış hızları ve boyutları ile değişkenlik gösterirler.

Meme ucu şekli

  • Geleneksel uçlar kubbe şeklindedir.
  • Ortodontik uçlar yanları yassı şekildedir. Bu şekil bebeğin damak yapısına uygun olması için dizayn edilmiştir.
  • Düz ve geniş uçlar anne memesine daha çok benzer. Bundan dolayı hem emzirme hem biberon kullanılacaksa tercih edilebilir.

Meme ucu boyutları ve akış hızları

  • -Seviye ve boyutlarına göre yavaş akıştan hızlıya doğru gider.
  • -Yenidoğan ya da prematüre bebeklerde yavaş akışlı uçlar tercih edilmelidir. Çünkü yenidoğan bir bebeğin çenesi ve emme gücü çok yüksek olmayacağı için fazla akış boğulmalara neden olabilir.
  • Bebek biraz daha (3 aydan 12 aya kadar) büyüdükçe akış hızı yüksek bir uç tercih etmenizde fayda olacaktır. Çünkü çene kuvvetlendikçe az süt gelmesi bebeği sinirlendirebilir.
  • 1 yaşını doldurduktan sonra daha fazla akışlı bir uç kullanabilirsiniz.

Peki bebeğiniz için biberon nasıl seçilmelidir. Bu da en çok merak edilenler arasındadır.

Biberon Seçimi

  • Emmesi kolay bir uç seçimi bebeğinizin ağız ve dil kas gelişimi açısından pek faydalı olmayabilir. Bu durumda ileride konuşma bozukluklarına yol açabilir.
  • Meme yapınıza en yakın ucu seçmelisiniz. Çünkü farklı seçim bebeğinizin sizin memenizi bırakmasına neden olabilir.
  • Akış hızı, bebeğin ayına göre seçilmeli. Fazla akış hızı küçük bebeklerde boğulmalara neden olabilir. Ya da büyümüş bir bebekte az akış hızı sinirlenmeye sebep olabilir.
  • Uygun olmayan bir uç bebeğin aşırı beslenmesine yol açabilir. Bu durumda fazla gıda bebek tarafından geri çıkarılır.
  • Bebeklerde biberon seçimi için en önemli unsur ürünün herhangi bir kimyasal madde taşımamasıdır.

Tüm bu saydıklarımız sadece birer öneridir. Çünkü her çocuk bireysel özelliklere sahiptir. Bundan dolayı doğru ucu tespit etmek adına farklı uçları denemeniz gerekebilir. İyi diye düşündüğünüz biberon aslında bebeğiniz için uygun olmayabilir. Farklı uçlar temin edip deneme yöntemiyle en iyiye ulaşmanız mantıklı bir davranış olacaktır.

Tercih Edilebilecek Özel Ürünler:

Bazı bebekler maalesef farklı sağlık sorunlarıyla dünyaya gelebiliyorlar. Reflü, kolik, gaz, kulak enfeksiyonu gibi. Böyle bir durumla karşı karşıya iseniz biberon nasıl seçilmelidir sorusu yerini özel bir ürün mü tercih etmeliyim sorusuna bırakacaktır. Eğer bu sorunlardan biri veya birkaçına sahip bir çocuğa sahipseniz bu ürünleri tercih edebilirsiniz.

Reflü sorununa karşı; akış hızı yavaş bir ürün seçmek yerinde olacaktır. Ya da bu sorun için özel üretilen bir ürün seçebilirsiniz. Bu ürünler ağzı tam kaplayan bir yapıya sahip oldukları için hava girişini aza indirgeyecektir.

Kolik ve gaz sorununa karşı; kolik oluşumuna karşı özel ürünler temin edebilirsiniz. Bu ürünler beslenme sırasında hava kaçışını önlemek amacıyla tasarlanmıştır.

Sık kulak enfeksiyonuyla karşı karşıya iseniz; bebek çok yatık pozisyonda durduğunda bu enfeksiyon riskini yükseltir. Açılı olarak dizayn edilen bir ürün tercih ederek bu durumu önlemeye çalışabilirsiniz. Ürünle birlikte çocuğu daha dik tutmanız daha iyi sonuçlar verecektir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Bulaşık makinesinde yıkamaya uygun bir biberona sahipseniz. Makinede yıkadıktan sonra tekrar durulamanızda fayda var.
  • Uçların eskidiğini düşündüğünüz an (birkaç ay sonra) değiştirmelisiniz.
  • Plastik bir şişeye sahipseniz kötü koku ya da biçiminde bir değişiklik tespit ettiğiniz an yenisini temin etmelisiniz.
  • Şişeniz cam ise çatlaklara dikkat etmelisiniz. Kesinlikle zarar görmüş şişeyi kullanmamalısınız.
  • Bebek beslendikten sonra biberon içindeki sütü dökmelisiniz. Bir sonraki beslenmede yeni süt konulmalıdır.
  • Her defasında akış testi yapmalısınız. Bunu şişeyi baş aşağı çevirerek yapabilirsiniz. Uçtan sadece birkaç damla süt çıkmalı eğer daha fazla çıkıyorsa ucu değiştirmelisiniz.
  • Isıtma işlemini mikrodalgada yapmamalısınız. Çünkü bu tip bir ısıtıcı sıvıyı eşit miktarda ısıtmayabilir. Bu “ağızda yanık” durumuna sebep olabilir.
  • Besleme sırasında biberon açılı tutulursa daha az hava yutulması sağlanır bu da gaz yapmayı aza indirger.
  • Diş çürüğü, boğulma, kulak enfeksiyonu yaşamak istemiyorsanız biberonu bebek uyuduktan sonra ağzından almalısınız.
  • Her seferinde sterilizasyon yapmanız gerekmese de beslenmeden sonra mutlaka biberon ve ucunu yıkamalısınız.

 

En çok merak ettiğiniz “biberon nasıl seçilmelidir” sorusunu cevaplamaya çalıştık. Tabi ki tercih edeceğiniz ürün yavrunuzun doğduğu şartlara bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Çünkü erken doğan bir bebeğe normal boyutta bir ürün pekte uygun olmayacaktır. Bebekler bazı sebeplerden dolayı oldukça seçici olabilirler. Bundan dolayı birkaç ürün denemekte fayda olacağını unutmamalısınız.

“Biberon Temizleyicisi Nedir? Nasıl Kullanılır?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Biberon Temizleyicisi Nedir? Nasıl Kullanılır?: https://www.bebek.com/biberon-temizleyicisi-nedir-nasil-kullanilir/

Doğum Sonrası Anneler için Uyku Tüyoları

Doğum Sonrası Hangi Vitaminler Alınmalıdır?

Bebeğinizi Biberon ile Beslerken Dikkat Etmeniz Gerekenler!