Bebeklerde Gündüz Uykusunu Azaltmanın Pratik Yolları

Bebeklerde Gündüz Uykusunu Azaltmanın Pratik Yolları

Bebekler 3 aylık süreçten itibaren geceleri daha deliksiz uyumaya başlarlar. 4 aylık olduktan sonra ise gece uykusu uzun, gündüz uykuları daha kısa olur. Uyku düzeni ve uyuma süresi yavrunuzun ayına ve yaşına göre değişiklik gösterir. 4 aydan itibaren geceleri uykusuz kalıp, gündüzleri uyuyarak geçiren bebekler anne ve baba için büyük zorluk yaratmaktadır. Yavrunuz gece ile gündüz ayrımını yapamıyor ve gece uyumayı pek sevmiyorsa; neler yapabilirsiniz? Bu gibi durumla karşı karşıya kalındığında uyku düzeni nasıl sağlanır? Bebeklerde gündüz uykusunu azaltmanın pratik yolları nelerdir? Gibi sorulara bir göz atalım.

Ay Ay Bebek Uykusunda Bilmeniz Gereken İpuçları

Bebeklik dönemi öğrenmeye en açık olunan dönemdir. İyi bir öğrenme ve zihinsel gelişim için gece uykusunun önemli olduğunu unutmamalıyız. Hem sizin hem de bebeğinizin huzuru için gece uykusuna alışılmalı, alışkanlık haline getirilemiyorsa en doğru şekilde gece uyumaya teşvik edilmelidir. Bebeklerin içinde bulundukları aylara göre de uyku düzenlerinde değişiklikler olabilir.

0-3 Ay Bebeklerde Gece ve Gündüz Uykusu

Yeni doğan bebeklerde uyku ihtiyacı daha fazladır. 3 aylık olana kadar bebeğiniz gece ve gündüzü ayırt edemeyebilir. Bu süreçte yavrunuz sadece ihtiyaçları için uyanır. İhtiyaçları karşılandığında da tekrar uyumak isteyecektir. 0-3 ay bebeklerde nasıl bir uyku düzeni uygulanmalı? Kısaca bakalım.

  • Bebeğiniz 3 aylık olana kadar 15 ile 18 saat arası uyku ihtiyacı vardır. 
  • Bebeğinize gece ve gündüz kavramını öğretebileceğiniz en uygun dönem bu dönemdir. 
  • Yavrunuza gece gündüz kavramını öğretmek için 0-3 ay döneminde uyuma süresini gece daha ağırlıklı uyuturken, gündüzleri daha çok uyanık kalmasını sağlamalısınız.
  • Bebeğiniz gece 10-11 saat uyurken gündüz bu süreyi 7-8 saat olarak ayarlamalı, gündüz geriye kalan saatlerde bebeğinizle konuşmalı ve oynamalısınız. Böylece uyanık kalmasını sağlamalısınız.

3-6 Ay Bebeklerde Gece ve Gündüz Uykusu

3 aydan sonraki süreçte bebeğinizin uykuya olan ihtiyacı 18 saat iken, 3 aydan sonra bu süre düşmeye başlayacaktır. 6 aya kadar olan süreçte yavrunuzun uyku ihtiyacı 12-15 saat aralığında olacaktır. 3 aylık olduysa ve bebeğiniz hala gece gündüz ayrımını yapamıyorsa tedirgin olmayın. Bazı bebekler bu duruma 3 aylık olana kadar kavrarken çoğu bebek 4 ayın sonunda bu ayrımın farkında olabilmektedir. 

  • Miniğinizin gece ve gündüz ayrımının devamlılığı ve bu farkı fark etmesi için ağırlıklı uyku süresini geceye vermelisiniz.
  • Öncesinde 10 saat gece uyurken, 5 saat gündüz uykusu daha yeterli olacaktır.
  • Bebeğinizin gece uykusunun ilk 5 Saatine kadar, beslemek için uykusu bölünebilir.
  • 3 aydan sonrasında bebeğinize uyku eğitimi vermeye başlayabilirsiniz.

3-6 ay bebeklerde uyku eğitimi nasıl verilmelidir?

  • Artık yavrunuzun kucağınızda kendiliğinden uykuya dalmasını engellemelisiniz. 
  • Bebeğiniz uyuyacağı zaman beşiğine/yatağına yatırmalı ve kendiliğinden uykuya dalmasını sağlamalısınız.
  • Uyumadan önce uyku hazırlığı olarak uyku kıyafetleri giydirilmelidir.
  • Uykuya dalma sürecinde ninniler söylemelisiniz ki ninni onu uykuya teşvik ederken ninni sesini duyduğunda uyku sürecine girdiğini göstermeli.
  • Bebeğinizi uyuturken ortamın olabildiğince kısık ışık ve kısık ses içerisinde olmasına dikkat edilmelidir. 
  • Yavrunuza gece olduğunu hissettirmeli ve bunun bir uyku süreci olduğunu çağrıştırmalısınız.
  • Gece saatlerde uyumaması ve gündüz uykusunu uzatmaması adına bebeklerde gündüz uykusunu azaltmanın pratik yolları olarak miniğinizin uyku düzenini oturtana kadar her sabah uyanmıyorsa belli saatlerde uyandırmalısınız.

6-9 Ay Bebeklerde Gece ve Gündüz Uykusu

6-9 aylık süreçte yavrunuzun gündüz uykusu 2 saat ile sınırlı kalabilir. Bebeğinizin gündüz uykusunu alması için uykuda olması gereken süre 12-13 saattir. Miniğiniz 6 aydan itibaren geceleri sizinle birlikte 7-8 saat uykusu bölünmeden uyuyabilecektir. 

  • Bebeğiniz 6 aylık olmuşsa ve hâlâ gece-gündüz uyku düzenini oluşturamadıysanız, bebeklerde gündüz uykusunu azaltmanın pratik yolları olarak gece bebeğiniz her uyandığında ve her ağladığında müdahale etmemeniz gerekir. 
  • Sürekli olarak bebeğinizin size ihtiyacı olmadığını bile bile her ağlamasında müdahale ederseniz, bebeğiniz tek başına uyuması gerektiğini anlamayacak ve bunu sürekli bir davranış haline getirecektir. 
  • 6 aydan sonra bebeğinizin uyku düzenini oturtmak ve bunu alışkanlık haline getirebilmek adına, miniğinizin uyku saatlerini düzenli olarak bilmek ve uygulamak önemlidir. 

9-12 Ay Bebeklerde Gece ve Gündüz Uykusu

9-12 ay bebeğinizin artık dış dünyanın farkına vardığı, tek başına uyumak istemediği dönemlerdir. Tek başına kalmak istemeyen miniğiniz onu yatağa yatırdığınızda tek başına kalacağını ve uyutma aşamasına geçtiğini anlar. Bunun sonucunda ve şiddetli ağlamalar ortaya çıkar. Bu durumda yavrunuzu yatağına bırakıp gitmek ilerleyen zamanlarda terkedilme duygusuna neden olacağı için doğru bir davranış olmayacaktır. Bu dönemde artık bebeğinizi gün içinde bir veya iki kere kısa aralıklarla gündüz uykusuna yatırabilirsiniz. 

  • Ağlama krizlerinin arttığı bu dönemde bebeğinizin uyuma ve uyanma saatlerine çok daha dikkat etmek faydalı olacaktır.
  • Yavrunuz artık bilinçlenmeye başladığı için uykusunu dağıtabilecek, uykuya dalmasını geciktirecek veya engel olacak uğraşlar bulacaktır. Bu süreçte dış uyaranlara karşı daha titiz davranmalısınız.
  • Uyku öncesinde yavrunuzu güvende hissettirmeli, şiddetli ağlama krizleri olduğunda ısrarla uyutmaya çalışmamalı, öncelikli olarak sakinleşmesini sağlamalısınız.
  • Doğru bir uyku eğitimi için ise her ağlamasında yanına yatmamalısınız. Tek başına uyuması gerektiği sinyalini bebeğinize iletmelisiniz.

12 Ay ve Sonrası Gece ve Gündüz Uykusu

Miniğinizin dış dünyaya ilgisinin arttığı en önemli dönemdir. Büyüdükçe uyku süresi azalan miniğinizin gündüz 12-13 saat uyuması yeterli olacaktır. Artık uyku dışında dış dünyayı tanımak isteyen bebeğinizin, gün içinde 1-2 saat uyuması yeterli olacaktır. 

Bebeğinizin Gündüz Uykusunu Azaltmak için Pratik İpuçları

Yavrunuz her şeye rağmen geceleri uyumuyor, gündüz gibi oynamak istiyor fakat gündüzleri de gece gibi uyumak istiyorsa bu duruma çözüm olabilecek gündüz uykusu azaltma ipuçları şu şekilde olacaktır:

  • Geceleri sık sık kucağa almamalı, gündüzleri daha sık kucaklamalı ve gün içerisinde kaç aylık olduğuna bağlı olarak mümkün derecede uyanık tutmalısınız. 
  • Yavrunuzun gece ve gündüzü ayırt edebilmesi için her sabah belli saatlerde uyanmasını sağlayın.
  • Gündüz uykusunda perdeleri kapatarak ona gece hissi vermeyin ki gece ve gündüz uykusunu ayırt edebilsin. 
  • Gece uykularında loş, karanlığa yakın bir ortamda uyutun. Bunun sonucunda loş ışığın verdiği; gece olduğunu ve tekrar uykuya geçmesi gerektiği mesajını alsın.
  • Gece uyutmadan önce sakinleştirici ninniler okumak, hikâyeler anlatmak uykuya dalmadan önce hem rahatlamış hissi hem de gece uykusu olduğunu anlama mesajını verecektir. 
  • Geceleri uyumakta zorluk çekiyorsa uykuya teşvik amaçlı yatağa yatırmadan önce ılık duş aldırabilirsiniz.
  • Her gün istikrarlı bir şekilde yatağında uykuya dalmasını sağlamalısınız ki yavrunuz, yatağın bir uyku alanı olduğunu anlayabilsin. 
  • Mümkün olduğunca aynı saatlerde uyutup, aynı saatlerde uyanmasını sağlarsanız bebeğinizin uykusu düzenli hâle gelecektir. 

Bebeklerde gündüz uykusunu azaltmanın pratik yolları konusunu sizler için ele aldık. Miniklerimizin yeteri kadar uyuması, gelişimi açısından önemli olduğu için mutlaka bir uyku düzeni ve uyku eğitiminin olması gerekmektedir. Her şeye rağmen uyku ile ilgili yaşanılan problem çözülemiyorsa mutlaka bir hekime başvurmanızı öneririz. 

Bebeğin Gündüz Uykusunu Nasıl Düzene Sokarsınız? : https://www.bebek.com/bebegin-gunduz-uykusunu-nasil-duzene-sokarsiniz/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekler için Güneş Kremi Kullanımı Hakkında Tüm Detaylar

Puzzle ve Blok Oyunlarının Bebeklerde Zihinsel, Fiziksel ve Duygusal Gelişime Etkisi

Bebek ve Çocuklarda Diş Sağlığı