Bebeklerde Güneş Kremi Kullanımı Hakkında Tüm Detaylar

Bebekler için Güneş Kremi Kullanımı Hakkında Tüm Detaylar

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı ışınlarından korunmak, gerekli bir hâl alır. İstenmeyen güneş yanıkları başta olmak üzere birçok cilt sorununa neden olabilen bu ışınlara uzun süre korunmasız olarak maruz kalınması, ilerleyen yıllarda cilt kanserine dahi sebep olabilir.

Bu sebeple küçük yaşlardan itibaren korunma çok önemlidir. Bebekleri ve çocukları korumak ise tabii ki ebeveynlerin sorumluluğundadır. Anne ve babalar bu amaç doğrultusunda öncelikli olarak güneş kremlerine başvururlar. Bunun için bebeklerde güneş kremi kullanımı hakkında mutlaka bilgi sahibi olunması gerekir.

O halde bebeklerde güneş kremi kullanımına yönelik merak edilen her şeyi birlikte inceleyelim.

Bebeklere Güneş Kremi Sürülür mü?

Sıcaklar bastırdığında ailelerin en sık merak ettiği konuların başında “Bebeklere güneş kremi sürülür mü?” sorusu gelmektedir.

Bilindiği gibi bebek cildi oldukça hassastır. Cilt yüzeyindeki hücrelerin aşırı duyarlı oluşu; sıcak, soğuk, rüzgar ve kimyasal maddeler ile temas durumunda bebeği savunmasız bırakabilir. Bu durum cildin dış etkenlerden daha hızlı ve daha ciddi etkilenmesine yol açar. Buna engel olmak için yaşamlarının ilk yılında çok daha özenli davranılmalı ve bu etkenlere karşı önlem alınmalıdır.

Güneş yanıklarına karşı alınabilecek önlemlerin en başında güneş kremi veya losyonu kullanmak gelir. Ancak bebek cildi hassasiyeti söz konusu olduğunda bu ürünleri kendi vücudunuzda kullandığınız gibi rahatça kullanmak her zaman iyi bir fikir değildir.

Uzmanlar, 6 ayını doldurmamış küçük bebeklere güneş koruyucu ürünlerin sürülmesini onaylamamaktadır. Bunun yerine bebeği güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde güneşe çıkarmamak, gölgede tutmak veya uzun kollu ve ince pamuklu kıyafetler giydirmek gibi alternatif koruma yollarını tavsiye etmektedir. Fakat mecburi durumlar varsa öncelikle çocuk doktoru ile görüşülmesi daha uygun olacaktır.

Bebeklere ve küçük yaştaki çocuklara doktor bilgisi ve onayı dahilinde koruyucu ürünler sürülmesi gerekir. Kısacası bebeklere de güneş kremi sürülebilir, ancak bu doktorunuzun onayladığı zamanda ve şekilde olmalıdır.

Güneş Kremi Kullanmanın Bebekler için Faydaları

Bebeklere güneş koruyucu ürünler kullanmanın faydaları şunlardır;

  • Minikler kendilerini güneş ışığından koruyamazlar. Uygun bir ürün ile olası cilt yanıkları ve tahrişlerinden bebeğinizi koruma fırsatınız olur.
  • Erken yaşlardan itibaren krem kullanarak ilerleyen yaşlarda cilt kanserine yakalanma olasılığı en aza indirilmiş olur.
  • Cilt kırışıklıklarını ve derinin erkenden yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Bebeğin vücudunda güneş yanıklarına bağlı su kaybı (dehidrasyon) oluşumunu önler.

gunes-kremi-kullanmanin-bebekler-icin-faydalari

Güneş Kremi Kullanmaya Ne Zaman Başlamak Gerekir?

Güneşin zararlı etkileri, her yaş grubunu olumsuz etkileyebilir. Sıcak yaz aylarında bu zararlı etkiler çok daha tehlikeli boyutlara ulaşır. Bu nedenle ebeveynler kendilerini olduğu kadar çocuklarını ve bebeklerini de bu ışınlardan korumalıdır.

Peki güneşten korunmanın en etkili yolu olarak bilinen güneş kremi kullanımına bebeklerde ne zaman başlamak uygundur? Bebeklerde güneş kremi ne zaman kullanılmalı?

Uzmanların ortak görüşü, ilk 6 ay bebeklerin cildine herhangi bir koruyucu ürün uygulanmaması yönündedir. Çünkü bebek teni, özellikle ilk aylarda oldukça hassastır ve krem, losyon gibi ürünlerin emilimini gerçekleştirmede zorlanır. Sonuç olarak bebekte alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bebeğiniz 6. ayını bitirdikten sonra, doktor onayıyla güneş koruyucu ürünlere başlanabilir.

Güneş Kreminin Bebekler için Zararları

Piyasada bebekler ve çocuklar için tasarlanıp üretilmiş birçok güneş koruyucu bulunmaktadır. Ancak her ürün bebeğinizin cildine uygun olmayabilir. Bazı kremlerin içeriği, UV ışınlarından korurken bebek tenine zarar verebilir.

  1. İçerisinde alkol, paraben gibi maddeler içeren formüller bebeklerde kanser riskini artırır.
  2. Bazı sentetik ürünler, çocukların erken ergenliğe girmesine yol açabilir.
  3. Kimyasal filtre içeren mineral içeriği düşük ürünler, bebek teni tarafından emilemeyerek ağır reaksiyonlar oluşturur. Alerjik durumlar meydana gelebilir.
  4. Çocuklar için uygun olmayan ürünler vücut yüzeyine sürüldüğünde kalıcı güneş lekelerinin oluşmasına neden olabilir.

Güneş ürünlerinin bu tür zararlı etkilerinin olması, tüm koruyucu ürünlerin zararlı olduğu veya güneş kremi kullanmanın bebeklerde zararlı olacağı anlamı taşımaz. Bebeğinizin tenine en uygun içerikli koruyucuyu bularak miniğinizi bu tür etkilerden koruyabilmeniz mümkündür.

Bebeklerde Güneş Kremi Kullanımı Nasıl Olmalı?

bebeklerde-gunes-kremi-kullanim-nasil-olmali

Kullanacağınız koruyucu üründen maksimum fayda sağlayabilmeniz amacıyla bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.

Bebeklerde güneş kremi kullanımı şu şekilde olmalıdır;

  • Yaşına uygun olmalı

Ultraviyole ışınların miniğinizin tenine zarar vermesini önlemek istiyorsanız bebeğiniz için doğru ürünü seçtiğinizden emin olmalısınız. Çocuklar gelişim çağında olmaları sebebiyle her yaş aralığında farklı gereksinimler duyabilirler. Özellikle ciltlerinin en üst tabakasının daha korumasız olduğu erken yaşlarda saf içerikli maddeler kullanılarak üretilmiş ve yüksek koruyuculuğu bulunan ürünlere yönelmek daha doğru olacaktır.

  • Önce test edilmeli

Güneş kreminiz ne kadar doğal içerikli olursa olsun mutlaka birtakım kimyasal maddeler de barındıracaktır. Bebeğinizin bu maddelerden herhangi birine karşı duyarlılığı olabilir. Bu durumun sebep olacağı alerjik reaksiyonların gelişme ihtimalini en aza indirmek adına koruyucu ürününü tüm tenine sürmeden önce bebeğin cildinin küçük bir bölgesine, mümkünse el bileğinin iç kısmına sürerek deneyin. Herhangi bir kızarıklık oluşmadığından emin olduğunuzda tüm vücuduna uygulayabilirsiniz.

  • Her bölgeye uygulanmalı

Bazı ebeveynler, güneş kremi kullanmalarına rağmen çocuklarının bazı yerlerinin kızardığını veya güneş yanığı oluştuğunu fark edebilirler. Bunun ana sebebi, kremin yeterli miktarda ve tüm bölgeye uygulanmamış olma ihtimalidir. Kulaklar, ense, ayaklar, ellerin üstü, kol altları gibi bölgeler en sık unutulan yerlerdir. Bebeğinizin bu bölgelerine de yeterli miktarda krem sürdüğünüzden emin olmalısınız.

  • Evden çıkmadan sürülmeli

Güneş kremi kullanımında en önemli nokta, güneşe çıkılmadan en az 30 dakika önce uygulanmış olmasıdır. Bebeğinize koruyucu krem sürdükten yarım saat sonra dışarıya çıkmaya özen göstererek kremin etki etmesini beklemeniz gerekir.

  • Sık sık tazelenmeli

Çocuklar denizde, havuzda ve plajda fazla zaman geçirebilirler. Bebeğiniz her sudan çıktığında kremini yenilemelisiniz. Ayrıca birkaç saatte bir tazeleyerek koruyuculuğun sürekliliğini sağlamanız gerekir. Aksi hâlde istenmeyen güneş yanıkları oluşabilir.

  • Mevsim ayrımı yapılmamalı

Birçok kişi, güneşten koruyan ürünlerin sadece yaz aylarında, güneş ışınlarına doğrudan maruz kalındığında kullanılacağı gibi bir yanılgıya kapılırlar. Oysa yazın gölgede durarak güneşin dik ışınlarından korunduğunu sansanız da bebeğiniz olumsuz etkilenebilir. Hatta kış aylarında bulutların arasından sızan UV ışınları da cilt için zararlıdır. Bu nedenle yaz, kış ve gölge ayırt etmeksizin krem sürülmelidir.

Bebekler için Güneş Kremi Seçerken Hangi Özelliklere Bakılmalı?

Bebeğiniz için tercih ettiğiniz güneş kreminde dikkat etmeniz gereken özellikler şunlardır;

  • Bebekler için özel olarak formüle edilip üretilmiş bir koruyucu tercih edin.
  • İçeriğinde alerjen madde bulunmamasına özen gösterin. Üzerinde ‘Hipoalerjenik’ ibaresi olmasına dikkat edin.
  • Güneş kreminin en az SPF 15 koruma faktörüne sahip olmasına dikkat edin. Tercihen 50 koruma faktörlü, tam koruma sağlayabilecek ürünleri kullanın.
  • Paraben ve alkol içermemesine ve dermatolojik olarak test edilmiş olmasına özen gösterin.
  • Yaşına uygun olmasına dikkat edin.
  • Mümkün oldukça mineralli ürünleri tercih edin.

Tüm bu özelliklere sahip bir güneş koruyucu bulduğunuzda bebeğinizin tenine uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışıp onayını alın. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde bebeklerde güneş kremi kullanımı sizin için oldukça kurtarıcı olacaktır.

 

“Bebekler için En İyi Güneş Kremleri” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

 Bebekler için En İyi Güneş Kremleri: https://www.bebek.com/bebekler-icin-en-iyi-gunes-kremleri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

baby me Organik Serisi ile Tanışın!

Bebeklerin İlk Kelimeleri Nelerdir?

Erken Doğum Riskine Dikkat!