Menenjit Belirtileri: Menenjitten Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Menenjit Belirtileri: Menenjitten Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Ebeveynlerin korkulu rüyası, yavrularının hastalanmasıdır. Bir damla bile gözyaşına kıyamadığınız çocuklarınızın acı çekmesine dayanamadığınızı biliyoruz. Bu nedenle onu bütün hastalıklardan ve mikroplardan korumak istiyorsunuz. Erken teşhis edilemeyen ve ölümcül sonuçları olabilen, daha çok 2 yaş altı çocuklarda görülen hastalık olan menenjit belirtileri, menenjitten korunma yöntemleri nelerdir, alınabilecek önlemler ve tedavisi hakkında her şeye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir Korkulu Rüya Olan Menenjit

Menenjitten korunmak için yapılması gerekilen şeyler yapılmayıp, önlemler alınmazsa bu hastalık oldukça korkutucu bir hal alabilir. Ancak sizler kendiniz ve özellikle minik yavrularınız için önlemlerinizi alırsanız hiçbir şekilde korkmanızı gerektirecek bir durum olmadığını bilmelisiniz.

Menenjit Nedir?

Halk arasında menenjit olarak bilinen bu hastalığa sebep olan bakterinin tıp literatüründeki ismi meningokoktur. Beyin ve omurilik bölgesinde yer alan zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Belirtileri diğer hastalıkların belirtileriyle ortak olması nedeniyle teşhisi oldukça zor olan bu rahatsızlığın erken teşhisi de bazı durumlarda pek mümkün değildir.

Menenjitin Bebeklerdeki Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle bu hastalık yalnızca bebeklerde veya küçük çocuklarda görülür gibi bir durumun söz konusu olmadığını bilmelisiniz. Her yaş grubunda rastlanılabilir ancak 2 yaş altı bebeklerde görülme oranı, diğer yaşlarda görülme oranından çok daha fazladır. Ve bebeklerin yaşadıkları belirtileri doğru bir şekilde dile getirilemedikleri düşünüldüğünde, onlardaki teşhisinin çok daha zor olduğu söylenebilir.

Peki bebeğinizin hangi davranışları sizi şüphelendirmeli? Menenjit belirtileri bebeklerde nasıl anlaşılabilir?

  • Baş Ağrısı

Bebeğinizin başının ağrıyıp ağrımadığını, dile getiremediği için bilemezsiniz. Ancak bazı hareketleri size sinyaller verebilir. Ağlayarak başını tutması başından dolayı acı hissettiği anlamına gelebilir.

  • Kısık gözler

Halsizlik ve bunun yanında ışıktan kaçınma durumu, menenjitin belirtilerinden bir tanesidir. Minik yavrunuzun ışıktan rahatsız olması durumunu doktoruyla paylaşmanız gerekir.

  • İştahsızlık

Anne sütü ile beslenen bebeklerde de, ek gıdayla beslenen bebeklerde de yemek yememe durumu, bir problem olduğunun belirtisidir. Bu gibi durumlarda hemen çocuk doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

  • Durmadan Ağlama

Eğer miniğinizin ağlaması hiç kesilmeden tiz bir şekilde sürekli devam ediyorsa ortada bir problem var demektir. Miniğiniz her ağladığında endişelenmenize tabi ki de gerek yok. Onun isteklerini yerine getirdiğinizi düşünüyorsanız, karnı toksa, gazı çıktıysa, altı kuruysa ama ağlaması dinmiyorsa bu bir problem olduğu anlamına gelir ve dikkatli olmanız gerekir.

  • Renginin Solması

Bebeğinizin teninde bir değişim görüyorsanız, bunu doktoruna bildirmelisiniz. Yenidoğanlarda genellikle sarılık bir ten rengi değişimidir. Ancak biz böyle bir değişimden bahsetmiyoruz. Soluk bir ten, nefes almakta zorluk çeken bir görünümden bahsediyoruz. Bu gibi değişimleri bir uzmanla paylaşmalı ve gerekli önlemlerinizi almalısınız.

  • Dengesiz Nefes

Eğer bebeğiniz normal bir şekilde nefes almıyor ve bu durum dikkat çekici bir boyuta ulaştıysa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelisiniz. Fazla hızlı veya fazla yavaş soluk alıp verme durumu bir menenjit belirtisi olmasa bile oldukça sakıncalı bir durumdur.

  • Ateş

Ateş, havale gibi durumlar, 2 yaş altı için oldukça tehlikeli kabul edilir ve bununla birlikte menenjit belirtisi olarak da görülebilir. Ancak ateş birçok hastalığın belirtisi olması nedeniyle, diğer belirtiler de olmadığı takdirde bu durum pek fazla menenjiti çağrıştırmaz.

  • Üşüyen Eller ve Ayaklar

Bebeğinizin ellerinin ve ayaklarının soğuk olması bazı durumlarda oldukça normal kabul edilebilirken bir menenjit belirtisi olabileceğini de unutmamalısınız. Eğer diğer bahsetmiş olduğumuz belirtilerin yanı sıra bu belirti de görülüyorsa dikkatli olmanızda fayda olacaktır.

  • Bıngıldağın Şişmesi

Bebeklerde bıngıldak çok önemlidir. Henüz kapanmadan bıngıldağa çok fazla dokunulmaması gerekir. Kafanın üst tarafında yer alan yumuşak dokunun sert ve gergin görünmesi, iyi bir durum değildir. Menenjit belirtisi olabilir.

  • Ensenin Sertleşmesi

Bıngıldağın aşağısındaki ense bölgesinde de sertlik olması menenjit belirtilerinden bir tanesidir. Boynun arka kısmı kasılmış ve sert ise bir problem var demektir. Bunu göz önünde bulundurmalısınız.

  • Bedenin Kasılması

Minik yavrunuzun durup dururken kaskatı kesilmesi, hareket ederken zorlanması, donakalması gibi durumlar sizi tedirgin edebilir. Kaslarının ve tüm vücudunun bu şekilde kasılması olumsuz bir durum olduğunun göstergesi olarak algılanmalı ve hemen tedbir alınıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

  • Donuk Bakışlar

Eğer minik yavrunuzda bilinç değişikliği, sersemlemiş bir surat, normal olmayan davranışlar seziyorsanız, dikkatli olmalısınız. Beyin ve omurilik bölgesinde yer alan bu rahatsızlık direkt olarak hareketlere ve davranışlara yansıyabilir ve bu durum oldukça tehlikelidir.

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavi büyük bir önem taşır. Bu nedenle bebeğinizde bu belirtilerden birkaç tanesini görüyorsanız, doktorunuza menenjit ihtimalini sormalı ve bu hastalığı göz önünde bulundurmalısınız.

Bu hastalığın oldukça bulaşıcı olduğundan bahsetmiştik. Peki bulaşıcılığı bu kadar yüksek olan bir hastalıktan korunmanın en kolay şekilde korunmanın yolları nelerdir?

Menenjitten En Etkin Korunma Yöntemleri

Menenjitten nasıl korunmak gerektiğini bilmek için öncelikle bu rahatsızlığın nasıl bulaştığını bilmek gerekir.

Menenjit Nasıl Bulaşır?

Bu rahatsızlık daha çok virüs kaynaklı olsa da bakteri nedeniyle de bulaşabilir. Solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hapşırma, öksürme, nefes alma gibi eylemlerin; hastalıklı kişinin vücudundan çıkıp başka kişilerin ağız, burun, kulak ve göz bölgelerine temas etmesi nedeniyle virüsü veya bakteriyi vücuduna almasıyla gerçekleşir.

Menenjitin Korunma Yöntemleri Nelerdir?

  • Temastan Kaçınma

İnsandan insana bulaşan hastalıklardan korunma yöntemi denildiğinde akla ilk kalabalık ortamlardan uzak durmak gelir. Oldukça mantıklı olan bu fikir her zaman işe yaramayabilir. Çünkü bazı kişiler hasta olmasa bile taşıyıcı olabilirler ve hiç beklenmedik anda siz ne olduğunu anlamadan hastalık bulaştırabilirler.

Bu nedenle size işinizi garantiye almanızı ve aşı ile korunmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Aşı

    Grip, verem, soğuk algınlığı, boğmaca, Covid-19 gibi; solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olan menenjitten korunmanın en etkili yolu, tıpkı bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun aşı olmak olması gibi aşı olmaktır. Aşısı olan ve bizim hastalığı kapma ihtimalimizi ciddi oranda düşüren, hastalığı kapsak bile hafif atlatmamızı sağlayan tüm hastalıkların aşılarını olmamız gerekir.

    Aşı, bilimsel yollarla hazırlanan ve bizi hastalıklardan koruyan en güçlü silahtır. Aşıdan korkmamalı ve bu konuda uzman doktorların söylediklerini dikkate almalıyız.

    Menenjit aşısı Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde yoktur. Özel bir aşıdır. Bu nedenle ebeveynler gerekliliği konusunda şüpheci yaklaşabilirler. Bu aşının takvimde olmamasının nedeni, hastalığın ülkemizde çok fazla yaygın olmamasıdır. Ancak çok yakın zamanda yaşamış olduğumuz pandemi döneminden biliyoruz ki, virüslerin ülkeler arası seyahat etmeleri oldukça mümkün. Bu nedenle ülkemizde çok fazla olmasa bile Arabistan, Afrika ve Hindistan taraflarında menenjitten dolayı çocukların ölüm oranları yüksek ve bu bölgelere ülkemizden çok fazla seyahat ediliyor.

    Tüm bu durumlar göz önüne alındığında yapılabilecek en mantıklı şeyin aşı olmak olduğunu göreceksiniz.

    Yalnızca bu hastalık için değil, aşısı olan tüm hastalıklardan korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. Lütfen kendiniz ve sevdikleriniz için aşılarınızı aksatmayın.

    YouTube video

Çok daha fazlası için https://bittinsenmenenjit.com/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz!

Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan menenjitin belirtilerini ve korunma yöntemlerini sizler için anlattık.

Bu konuda aşı çeşitlerinin neler olduğu ile ilgili daha çok ayrıntıya yer verdiğimiz “Meningokok (Menenjit) Aşısı Nedir, Yararları Nelerdir?” başlıklı yazımızı okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Meningokok (Menenjit) Aşısı Nedir, Yararları Nelerdir? – https://www.bebek.com/meningokok-menenjit-asisi-nedir-yararlari-nelerdir/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

23 Aylık Bebek Gelişimi

Çocuklarda Bronşiyolit ve Solunum Yolları

Çocuklarda Görülen Tırnak Sorunları