Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma anne babalar için merakla beklenen bir süreçtir. Bebeğin o ilk sevimli dişlerini görmek onlar için her zaman çok keyifli olmuştur. Fakat bu süreç bebekler adına biraz zorlu geçebilir.

Her bebekte de ilk dişlerin ne zaman çıkacağı değişkenlik gösterebilir. Bazı bebekler birkaç diş ile doğabilirken bazı bebekler ise 1 yaşına geldiğinde dahi hiç diş sahibi olamayabilir. Bebeveynler bu süreçte endişe etmemeli ve kafalarına takılan soruları hekimlere yöneltmelidirler.

Birçok çocukta ortalama olarak süt dişleri olarak da bilinen birincil dişler 6.ay ve 1. yaş aralığında çıkmaya başlar. Birçok bebekte 20 adetten oluşan bu süt dişleri 3 yaşında tam sayısına ulaşır ve 7 yaşına kadar kullanım imkânı sunar.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zamandır?

Bebekler ortalama olarak 3. ay ile dünyayı ağızlarıyla keşfetmeye başlarlar. Bu ayda bazı nesneleri ağızlarına götürerek tanımaya başlarlar.

Ayrıca bu dönemde tükürük salgıları da artar. Bebeveynler ise bu ağza götürme olayını diş çıkarma ile bağdaştırırlar. Dişlerin olması gereken dönemden önce çıkacağına dair şüpheler beslerler. Fakat bu bebeğin gelişim döneminin bir parçasıdır ve bu olayın diş çıkarma ile bir bağlantısı yoktur.

İlk dişler ortalama olarak 6. ay civarlarında çıkar. Fakat bu süreç 1 yıla kadar da devam edebilir. Ya da 6.aydan önce de gerçekleşebilir. Bu her bebekte değişebilir. Anne babalar olarak bu konuda endişe etmemelisiniz. Bebeğinizin gelişim hızına göre diş çıkarma dönemi de değişkenlik gösterebilir.

Bebeklerin ilk çıkan dişleri de genelde alt önde bulunan kesici dişleridir. Bu dişlerin çıkması ile diğer dişler de yavaş yavaş çıkmaya başlar. Azı dişleri ise en son çıkan dişlerdir.

Çocuk artık 3 yaşına geldiğinde tüm süt dişleri çıkmış olur. Bu dişler ortalama olarak 20 tanedir. 6.aydan itibaren de her 6 ayda bir 4 tane olarak çıkmaya başlarlar.

Çocuk 4 yaşına geldiğinde ise çene ve yüz kemikleri büyümeye başlar. Bu nedenle süt dişlerinin arasında boşluklar meydana gelir. Bu noktada da endişe etmemelisiniz. Bu, daha büyük kalıcı dişlerin ortaya çıkması için mükemmel bir doğal büyüme sürecidir. Özellikle de 6 ve 12 yaş arasında hem süt dişleri hem de kalıcı dişler ağızda birlikte bulunmaya başlar.

Ayrıca bilinmelidir ki kız bebekler erkek bebeklerden daha erken diş çıkartmaya başlarlar.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri anne babalar için en fazla merak edilen konuların başında gelir. Her anne baba bebeğim ne zaman diş çıkaracak diye merak eder. Yine bebeğim diş çıkarırsa bunun belirtileri neler olacak diye de sorgulamaya başlarlar. Bu süreç bebekten bebeğe değişse de genel olarak bebeklerde diş çıkarma belirtileri şunlardır:

  • Kilo alımı yavaşlar veya kilo kaybı yaşanır.
  • İştahsızlık yaşanır.
  • Huysuz davranışlar gözlemlenir.
  • Uyku problemleri yaşanır.
  • Kabızlık ve ishal görülür.
  • Kulaklarda kaşıntı veya ağrı görülür.
  • Tükürük akıntısında artış olur.
  • Ağız etrafında dökülmeler başlar.
  • Geceleri sık uyanma yaşanır.
  • Bir şeyleri çiğneme isteği belirir.
  • Dışkısında hafif bir yumuşama görülür.
  • Şişmiş diş etleri ortaya çıkar

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bu diş çıkarma belirtileri her bebekte farklı cereyan edebilir. Bunlardan bazılarının bir arada görülmesi bebeğinizin diş çıkarma sürecinin başladığını gösterir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu

 Bebeklerde diş çıkarma dönemi genel olarak aşağıda gösterildiği gibidir:

  • Üst Ön Dişler: 6-8 aylıkken çıkar ve 6-7 yaş aralığında dökülür.
  • Üst Yan Dişler: 9-11 aylıkken çıkar ve 7-8 yaş aralığında dökülür.
  • Üst Köpek Dişler: 16-20 aylıkken çıkar ve 10-12 yaş aralığında dökülür.
  • Üst Küçük Azılar: 12-16 aylıkken çıkar ve 9-11 yaş aralığında dökülür.
  • Üst Büyük Azılar: 20-30- aylıkken çıkar ve 10-12 yaş aralığında dökülür.
  • Alt Ön Dişler: 5-7 aylıkken patlar ve 6-7 yaş aralığında dökülür.
  • Alt Yan Dişler: 10-12 aylıkken patlar ve 7-8 yaş aralığında dökülür.
  • Alt Köpek Dişleri: 16-20 aylıkken patlar ve 9-12 yaş aralığında dökülür.
  • Alt Küçük Azılar: 12-16 aylıkken çıkar ve 9-11 yaş aralığında dökülür.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş çıkarma bebeklerin olağan gelişiminde oldukça normal bir durumdur ve bu doğal süreç kendiliğinden tamamlanır. Bu süreçte çok ciddi rahatsızlanmalar görülmeyebilir. Sadece dişin çıktığı bölgede rahatsızlık ve ateş gibi konular gündeme getirtilebilir.

Bu noktada yapabileceğiniz bazı minik tedaviler vardır. Anne babalar olarak ilk önce ellerinizi güzelce yıkamalısınız. Ardından da bebeğinizin diş etine yavaş bir şekilde masaj yapabilirsiniz. Böylece hem diş çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz. Hem de ağrıyan yerleri rahatlatabilirsiniz.

Yine diş kaşıma halkları da kaşıntı için bir çözüm olabilir. Bebeğiniz kaşıma halkları ile dişlerini veya diş etlerini dilediği gibi kaşıyabilir. Böylece rahatlayacaktır.

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bu dönemlerde bebeğinizin ateşi de hafif seviyelerde yükselebilir. Bu konuda endişe etmeyin. Genellikle bu ateş 38 derecelerin üzerine çıkmaz. Küçük ıslak bezlerle bu ateşi dindirmeyi deneyebilirsiniz.

Ateşin 38 dereceyi geçtiği durumlarda ise bir hekime başvurunuz. Muhtemelen başka bir rahatsızlıktan dolayı ateş, o seviyelere çıkmıştır. Bu noktada hekiminizin uygulayacağı tedaviye yönelin.

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerde ilk dişin ortaya çıkması ile diş temizliğine de başlanmalıdır. Özellikle de çıkan süt dişlerin temizlenmesi ileride çıkacak dişlerin sağlığını da etkilemektedir. Bu nedenle bu dişler düzenli olarak temizlenmelidir.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken nokta florür takviyesidir. Bebeğinizin içtiği suların florür içerikli olmasına özen gösterin.

Diğer yandan yumuşak diş fırçalarıyla da bebeğinizin dişlerini günde en az 2 kere fırçalamalısınız. 7 yaşına kadar da çocuğunuzun diş fırçalama süreçlerini takip etmeli ve gözetlemelisiniz. Diş macunu oranını siz belirlemeli ve ağzın iyice yıkandığından emin olmalısınız.

Artık bebeğinizin diş çıkarma sürecine dair pek çok bilgiye eriştiniz. Yine de daha fazla sormak istediğiniz bir şey olursa yorumlarda buluşabiliriz.

Sağlıkla kalın.

Ramazan Çakmak

İçerik Editörü

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 🤰🏻 

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı: https://www.bebek.com/10-adimda-bebeklerde-cilt-bakimi-2/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Doktor Kontrol Sıklığı Nasıl Olmalı?

6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Hamilelikte Çatlak Oluşmaması İçin Neler Yapılmalıdır?