bebeklerde dis cikarma sirasi hakkinda her sey

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Hakkında Her Şey!

Her bebekte dişler farklı dönemlerde çıkar. Ağızları ile her şeyi keşfetmeye çalışan miniklerin, bu dönemde gözlemlediğiniz her hareketini “bebeğim diş çıkarıyor” olarak anlamak yanlış olur. Diş çıkarma genellikle 6. ay sonrasında başlar.

Bu süreçte bebeğinizin ağız içinde bulunan diş etlerinin yavaş yavaş patlamaya hazırlandığını görebilirsiniz. Huzursuzluk, ateş ve diş kaşıntısı gibi belirtiler, dişlerin kendilerini et dışına atmaya hazırlandığının birer belirtisidir. Bebeklerinizin gelişim sürecinde olduğunu, her bebeğin diş çıkarma sürecinin farklı olabileceğini unutmayalım.

Gelişimde belli bir sıra olduğu gibi miniğinizin her çıkaracağı diş de belli bir sıraya göre çıkar.  Kesici dişlerle başlayıp, azı dişleri ile sona erecek olan beklerde diş çıkarma sırası ile ilgili bütün detayları dilerseniz birlikte inceleyelim.

Dişler Hangi Sıra ile Çıkar?

Bebeklerde ilk ön dişler çıkar. Bebeğiniz ön dişlerinin çıkması ile birlikte kaşık maması ve püre gibi çok yumuşak besinlerden meyve, bebek bisküvisi, ekmek  gibi daha sert yapılı besinlere geçebilir. Bırakın yavrularınız dişleri ile çiğnemeyi, besinleri kesmeyi başarsın.

Dişler sayesinde kendi başlarına yemek yeme alışkanlığı kazanmaları da hızlanacaktır. Bebeklerde ay ay diş çıkarma evreleri 6. aydan itibaren takip edilmelidir. Bu takibi en iyi şekilde yapabilmek için hangi aylarda hangi dişlerin hangi sıra ile çıkacağını, her çıkan dişin bebeğinizin beslenme alışkanlıklarında neler değiştireceğini bilmek gerekir.

Kesici Dişler

Bebeğinizin alt ve üst çenesinin önünde bulunan dişlere kesici dişler denir. Besinleri kesip koparmaya yarayan kesici dişler; üst orta- üst yan ve alt orta- alt yan olarak ayrılır. Bebeğinizin ilk önce ön kesici dişleri belirir. Bu dişler alt ya da üst çene üzerinde belirebilir. Dişlerin tamamen çıkması ile beraber bebeğinizin ısırma refleksi de gelişir. Böylece daha sert besinleri ısırabilirler. Kesici ismini almalarının nedeni de besinleri ısırıp kesebilmeleridir.

  • Üst ön kesiciler bebeklerde 6-8 aylar arasında çıkar ve 6-7 yaşlar arasında ise dökülü Bebeğinizin ağzında ilk çıkan dişler üst ön kesiciler olabilir.
  • Yan kesiciler ise 9-11 aylar arasında çıkmaya başlar ve 7-8 yaşlarında dökülürler. Ön kesicilerden sonra çıkarlar.
  • Alt ön kesiciler bebeklerde 6-10 aylar arasında çıkmaya başlarlar. 6-7 yaşları arasında da dökülmeye başlarlar. Üst ön ile birlikte ya da üst ön kesicilerden önce çıkarlar.
  • Alt yan kesiciler ise 10-12 aylar arasında çıkar ve yaklaşık 7-8 yaşlarına gelen çocuklarda da dökülür.

Köpek Dişleri

Köpek dişleri kesici dişlerin ardından çıkan ikinci diş grubudur. Alt ve üst çenede uçları sivri olan dişler olup toplamda 4 adet bulunur. Ek gıdaya geçen bebekler genelde püre veya yumuşak besinleri tüketirler, zaten dişlerinin olmaması aksine izin vermez. Köpek dişleri ile birlikte minikler artık besinleri koparıp parçalayabilirler. Bu da püre dışında farklı yiyeceklerle menülerin artık daha da zenginleşebileceği anlamına gelir.

  • Üst köpek dişleri 16-22 aylar arasında çıkar. Çocukluğun 10-12 yaşlarında dökülmeye başlar.
  • Alt köpek dişleri 16-20 aylar arasında çıkar ve 9-12 yaşlarında dökülmeye başlarlar.

Azı Dişleri

Azı dişleri köpek dişlerinin ardında dizilmiş olup yavrunuzun ağzında en son çıkacak olan diş grubudur. Bebeklerde 3 yaşına kadar üst çenede 10, alt çenede 10 olacak şekilde toplam 20 azı dişi olur. Azı dişleri sayesinde çocuklar artık rahatlıkla çiğneyebilir. Ebeveynlerin gözetimi altında olmak şartıyla dilediğiniz besini rahat bir şekilde çocuğunuza vererek yeni tatları deneyimlemesinin keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Üst küçük azı dişler: 13-19 ay arasında çıkar. 9-11 yaşları arasında dökülür.
  • Üst büyük azı dişler: 20-30 ay arasında çıkar. 10-12 yaşları arasında dökülür. Ağzın en arkasında bulunan büyük azı dişler en son çıkan dişlerdir.
  • Alt küçük azılar: 12-16 ay arasında çıkar. 9-11 yaşları arasında dökülür.
  • Alt büyük azılar: 20-30 ay arasında çıkar. 10-12 yaşları arasında dökülür.

dis cikarmayi kolaylastiracak yontemler

Diş Çıkarmayı Kolaylaştıracak Yöntemler

Diş çıkarma sırası, bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Dişlerin geç ya da erken çıkarması herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ancak bazen diş çıkarma, kendisi bir sorun hâline gelebilir. Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle bebeklerin rahat diş çıkarmasını sağlamak mümkün.

  • Soğuk su

Miniğinizin ağız içinde oluşan şişkinlik, ağız içinde ferahlık isteği ortaya çıkarır. Çünkü şişkinliğin, bazen de iltihaplanmaların hafif ateşe yol açması sonucu damaklarda oluşan sıcaklık hissi rahatsızlık verebilir. Bebeğinizi rahatlatmak için dolapta bekleterek soğuttuğunuz meyve ve sebzeleri kemirmek işe yarayacaktır. Bebeğinizi bu besinleri kemirirken asla yalnız bırakmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

  • Çiğneme hareketi

Yavrunuzun diş çıkarmasında en büyük yardımcı ağızda oluşan basınçtır. Bu basıncı sağlamanın en iyi yolu çiğneme hareketidir. İlk zamanlar acı duyan bebek sonrasında ağzını sıkma ihtiyacı duyar. Böylece dişlerin çıkması daha da kolaylaşır.

Diş çıkarma sırası ön dişlerden başladığı için çiğneme hareketini ön dişlere yoğunlaştırmak gerekir. Çiğneme hareketlerini soğuk meyveler yardımı ile yapabilirsiniz. Bebeklerin meyveleri rahat yemesi için üretilmiş meyve torbaları da iyi bir seçenek. Bunlara meyve filesinde denilebilir.

Meyveyi rahat yemesi ve yerken boğazına kaçmasını engellemek için üretilmiş olan bu file, yavrunuzun diş çıkarma evresi için de yardımcı olabilir. Eğer bir fileniz yoksa küçük, tülbent ya da ince ve temiz bir pamuklu bezi kullanarak kendi meyve filenizi de yapabilirsiniz. Buzdolabına koyacağınız meyveleri o bezlerin içine yerleştirerek, bebeğinizin ön çenesi ile ısırmasını sağlayarak diş çıkarmasını hızlandırabilirsiniz.

  • Diş kaşıma oyuncakları

Hem ebeveynler hem de bebeklerin sevdiği diş kaşıma oyuncaklar; içi sıvı dolu, eldiven şeklinde, hayvan şekilli ya da düz olarak tasarlanmış yumuşak objelerdir. Bunları kullanmadan önce buzdolabına atarsanız, yavrunuzun ağzında ferahlık ve rahatlama yaratabilirsiniz. Çoğu ebeveyn bu soğutma işlemini bilir ve kullanır. Bu işlem bebeklerin ağzında oluşan iltihapların verdiği ateşi yatıştırma etkisine de sahip olduğundan en çok tercih edilen işlemlerden biridir.

Sağlıklı Dişler için Çocuklarda Diş Temizliğinin Önemi

Diş bakımı küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gereken bir alışkanlık olmalıdır. Çabuk çürüme, diş eti problemleri gibi sorunları en aza indirmek için yumuşak yapılı fırçalar, doğal içerikli diş macunları en iyi yardımcılarınız olacaktır. Kıl fırçalardan farklı olarak bebekler için özel üretilmiş silikon ve kauçuk ürünleri erken yaşlardan itibaren güvenle kullanabilirsiniz.  Sabah ve akşam olacak şekilde günde iki defa birlikte diş fırçalamak alışkanlık kazanmayı kolaylaştıracaktır.

Anne rahmine tutunduğumuz andan itibaren büyüyen ve gelişen canlılar olarak biz insanlar, diş konusunda da büyüme ve gelişme dönemleri geçiriyoruz. Dişin çıkması, sonrasında dökülme, dökülme sonrasında tekrar diş çıkarma aşamalarıyla süreci devam ettiriyoruz. Diş çıkarma sırası alt ön ve üst ön ile başlar. Yavrunuzun ön dişlerinin çıkması ile birlikte kendi başına bir şeyler yemesi de kolaylaşır.

Diş çıkarma zamanlarını tam olarak bilemeseniz de diş çıkarmaya başladıklarını belli başlı belirtiler ile anlamak mümkün. Huzursuzluk, tükürük birikimi, ağız içinde şişlikler en sık karşılaşılan belirtiler olup size sürece hazırlanmanız için zaman kazandırır. Belirtilerinden sonra diş kaşıma oyuncakları ve soğuk uygulamalar ile süreci daha kolay geçirmek mümkün.

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER! Konulu makalemizi okumak içn aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER! https://www.bebek.com/bebeklerde-dis-cikarma/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Emzirme Döneminde Sütünüze Destek Olacak Atıştırmalıklar

Erkek Çocuk Saç Kesim Modelleri!

Bebeğiniz için Besin Değeri Yüksek 9 Un Çeşidi