bebekler-hangi-pozisyonda-uyumali

Bebekler Hangi Pozisyonda Uyumalı?

Müjdelendiği andan itibaren bebeğinizin sağlıklı büyümesi için çok çabaladınız. Bu çabanız doğumdan sonraki süreçte de devam ediyor. Her zaman annelerin aklına “acaba uykusunu aldı mı?” “karnı doymuş mudur?” gibi sorular gelir. Sağlıkla büyümenin en büyük adımı uyku olduğu için, anneler bu konuda oldukça hassas davranırlar.

Bebeklerin uyudukları süre ve yattıkları pozisyonlar sağlıklı bir uykunun ilk adımıdır. Ani bebek ölümlerinin büyük bir kısmı uyku sırasındaki boğulmalarla meydana gelmektedir. Bu nedenle bebeklerde uyku pozisyonları oldukça önemli bir konudur. Peki, yavrularınız için uyku pozisyonu neden önemlidir? daha detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edelim.

Bebeğimin Güvenli Uyumasını Nasıl Sağlarım?

Anne karnında başlayan serüven ve sonrasında yavrularınızın güvenliği için elinizden geleni yaparsınız. Her ebeveyn bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyümesini ister. Sağlıklı büyümede en önemli faktörlerden birisi uykudur. ABÖS adı verilen ani bebek ölüm sendromları ne yazık ki bebekler uykudayken gerçekleşir. Halk arasında beşik ölümü olarak da anılmaktadır. Peki, ABÖS gibi kötü olayların önüne geçmek için ne yapmalısınız? 

  • Bebeğinizin sert bir zeminde yattığından emin olun. Yatağın sert olması sizi korkutmasın. Miniklerinizin cildi ne kadar pamuk gibi olsa da uyku güvenlikleri için sert bir zemin şarttır. Yumuşak yatakların içeri çökme tehlikesi daha yüksek olacağı için, bebeklerde nefessiz kalma gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.
  • Yastık kullanmayın. Yavrunuzun rahat etmesini isterken onu tehlikeye sürükleyebilirsiniz. Bu tehlike yastık gibi yumuşak ama zarar verebilecek nesnelerden gelebilir. Bu nedenle 1 yaşına kadar yataklarında yastık bulundurmanız yanlış olacaktır. Yastık kullandığınız zaman, bebeğin kafası vücudundan yukarıda kalacağı için soluk borusunda katlanmaya neden olur. Bu katlanma nefes almada güçlük yaratıp boğulma riskini doğurabilir. Bu olayın önüne geçmek için bebeğinizi düz ve yastıksız bir zeminde yatırmanız gerekir.
  • Kalın yorgan ve toplanmış çarşaflara dikkat edin. Bebeğinizin üşüdüğünü düşünerek çok kalın yorganlarla örtüyor olabilirsiniz. Nefes almasını zorlayan ve aşırı sıcaklık yaratan yorganlar yerine, ince bebek battaniyeleri tercih etmelisiniz. Bebeğinizin yatağındaki çarşafın bir araya toplanıp katlanmamasına dikkat edin. Düz bir yüzey her zaman güvenli uyku getirecektir.
  • Bebeğinizi yanınızda uyutun. Yeni doğmuş yavrunuza doya doya bakmak, en güzel anlar olsa gerek. Bu güzel anları birlikte geçirmeniz ve yavrunuzun güvenli bir uyku uyuması için, beşi odanızda tutmanız önemlidir. Yatakta yanınızda yatması için en az 1 yıl geçmesi gerekir. Yatağınıza yakın olacak şekilde beşiği konumlandırmanız, herhangi bir durumda bebeğinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Anne sütü emen bebekleri yatağına alın. Kendi yatağınıza aldığınız bebeğinizi yan bir şekilde emzirirken güvende olduğundan emin olun. O pozisyonda uykuya dalması sonucu herhangi bir kusma, nefes alamama gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için uyuyan bebeğinizi kendi yatağına yatırmak daha güvenli olacaktır. Memeyi ağzında bırakarak uyutmanız güvenilir bir hareket değildir.
  • Tek bir oyuncakla uyumasına izin verin. İlk zamanlar yavrunuza güzel bir beşik ortamı yaratmak isteyebilirsiniz. Fakat bebeğinizin yatağında fazladan bulunan her nesne ona zarar verecektir. Düz bir zemin ve sadece isterse sağlıklı bir uyku arkadaşı koymanız yeterli olacaktır. Küçük yastıklar ve oyuncaklarla yatağı doldurmanız, bebeğinizin güvenliği açısından uygun değildir.

Yukarıdaki durumlara dikkat ederek olası kötü olayların önüne geçebilirsiniz. Bebeklerde uyku pozisyonları güvenlik konusunda en önemli noktalardan biridir.

Bebekler Hangi Pozisyonda Uyumalı?

bebegim-hanigi-pozisyonda-uyumali

Ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken konuların başında bebeklerde uyku pozisyonları gelmektedir. Özellikle yenidoğan yavrularınız için uyuma şekilleri çok önemlidir. Kendi başına hareket edemeyen, kafasını doğrultamayan bebekler için en iyi pozisyonu sizin seçmeniz gerekmektedir. Bebeklerde uyku pozisyonları:

  • Sırtüstü uyuma

Yanlış bilinen bilgiler içerisinde sırtüstü uyuyan bebeklerin daha çabuk boğulduğu yer almaktadır. Araştırmalara göre bebeklerde uyku pozisyonları içinde, en uygun pozisyon sırtüstü pozisyonudur. Halk arasında kusan bebeklerin sırtüstü yattığında boğulacağı söylense de bilimsel olarak böyle bir durum söz konusu değildir. 

En doğru nefes karnımızın inip çıktığı, diyafram nefesidir. Çoğumuz bu nefes alışverişini düzgün sağlayamayız. Bu konuda en iyi olan kişiler bebeklerdir. Bebeğinizin karnına bakarsanız nasıl inip çıktığını görebilirsiniz. Bu güvenli nefes alışverişi, sırtüstü uyurken daha sağlıklı gerçekleşir. Sağlıklı uyku için bebeğinizi sırtüstü uyumaya alıştırmalısınız.

  • Yüzüstü uyuma

Bu pozisyonda bebeğinizin gerekli oksijeni alması mümkün değildir. Sırtüstü yatan bir bebek nefesini %100 kullanırken, yüzüstü yatan bebek %50 kullanabilmektedir. Boğulma risklerinin en fazla gerçekleştiği pozisyon yüzüstü pozisyonudur. Uzmanlar bebeklerin 1 yaşına kadar yüzüstü uyumasını önermemektedir. Bebeğinizin gazını çıkarmak ya da masaj hareketleri yapmak dışında bu pozisyonu tercih etmemelisiniz.

  • Yan uyuma

Sırtüstü uyuma pozisyonundan sonra gelen en güvenli pozisyon, yana yatma pozisyonu olarak bilinmektedir. Yenidoğan bebeklerde uyuma şeklini değiştirmek isterseniz bir süre sağa, bir süre de sola yatırabilirsiniz. Bu pozisyonda nefes rahat alınabilmektedir. Dikkat etmeniz gereken şey yavrunuzun kafa şeklinin bozulmamasıdır. Sürekli aynı pozisyonda uyuyan bebeklerin kafa şekillerinde bozulma ve saçlarında dökülme görülebilir. 

Yan uyuma pozisyonunda bebeğiniz için dikkat etmeniz gereken şey, karnının üzerine düşmemesi olmalıdır. Boyun kasları gelişmemiş ve başını destekleyemediği bir ayda ise lütfen dikkat edin. Aksi halde yan yatarken yüzüstü düşebilir ve boyun kasları gelişmediği için kendini çeviremeyebilir.

Aylara Göre Uyku pozisyonu

Bebeğim uyurken ne zaman kendi kendine pozisyon değiştirmeye başlar? Hangi ayda nasıl uyumalı? Gibi soruların cevaplarını bilmek oldukça önemlidir. Siz ebeveynler yavrularınız hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız sağlıklı büyümelerine de o kadar çok yardımcı olursunuz.

  • 4 aylık bebekler artık kendilerini boyunlarından destek alarak kaldırabilir, yavaş yavaş hareketlenmeye başlayabilirler. Bu nedenle 4 aydan küçük bebeklerde yüzüstü ya da yan yatma pozisyonu sağlıklı olmayacaktır. Kendilerini hareket ettirebildikleri zaman bu pozisyonlara geçilmelidir.
  • 4-6 aylık bebekler boyunlarıyla beraber vücutlarını da döndürebilirler. Siz sırtüstü yatırdığınızda onlar yüzüstü dönebilir, hareket edebilirler. Ara sıra kontrol etmenizde fayda vardır.
  • 6 ay ve sonrası bebekler artık uyurken daha fazla hareket etmeye başlarlar. Yine en güvenli pozisyon sırtüstü olsa da kendilerini döndürdüklerinde çok müdahale etmenize gerek yoktur.

Bebeğiniz 1 yaşını doldurana kadar sırtüstü yatmasını sağlamalısınız. Halk arasında sırtüstü yatırılan bebeklerin uykularında kusarak boğulabilecekleri söylense de uzmanlara göre durum öyle değildir. Araştırmalara göre bebeklerde uyku pozisyonları içerisinde en güvenilir olanı sırtüstü yatırma pozisyonudur. 

Bebeğinizin ilk 4 ay kendi kendini doğrultamaması ve motor becerilerinin henüz gelişiyor olmasından dolayı, yüzüstü yatırdığınızda boğulma riski artar. Yatış pozisyonunun yanı sıra, bebeğinizin yatağı da önemli faktörler arasında yer almaktadır. Olabildiğince sert ve üzerinde yastık dahi bulunmayan bir yatak tercih etmelisiniz. Bebeğinizin uyku pozisyonunda risk yaratacak nesneleri kullanmaktan uzak durmalısınız.

Dilerseniz aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Oturur? :https://www.bebek.com/yenidogan-bebeklerde-uyku-duzeni-ne-zaman-oturur/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Gelişiminde Ninninin Yeri Nedir?

Bebeklerde B12 Eksikliği İle İlgili Bilmeniz Gerekenler!

Anne Karnındaki Bebeğin Kaka Yutması