hamilelikte-kalca-agrisi-neden-olur-nasil-gecer

Hamilelikte Kalça Ağrısı: Neden Olur? Nasıl Geçer?

Vücudunuz sizi mucizevi bir ana, doğuma hazırlarken birçok değişimden geçer. Farklı organları ve sistemleri olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilen hamilelik döneminde anne adayları, zaman zaman bazı ağrılar yaşayabilir. Göğüs ağrısı, mide ağrısı, hormonlardan kaynaklı baş ağrıları en sık bilinen ağrılardır, fakat bebek büyüdükçe ve gebeliğin sonuna doğru yaklaştıkça kalçalarda ve pelvik bölgede ağrıların sıklığı ve şiddeti artış gösterebilir. Hamilelikte kalça ağrısı, gebeleri endişelendirebilir, hatta günlük hayatlarını olumsuz etkileyebilir.

Peki birçok fiziksel semptomun yaşanabildiği gebelikte kalça ağrıları neden meydana gelir? Ağrıları geçirebilmek için yapılacaklar nelerdir? Bu durumun hamilelik için bir tehlikesi var mı, birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Kalça Ağrısı Nedenleri

Ağırlaşan vücut ve değişen denge merkezi hamilelerin ağrı şikâyetlerini artırmaktadır. Bu süreç boyunca ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli davranmak durumunda olan gebeler için “Hamilelikte kalça ağrısı neden olur?” sorusunun cevabı oldukça önemlidir.

Hem rahim hem de bebek büyürken organlara ve sinirlere yaptıkları basınç giderek artar. Özellikle omurlardan başlayıp kalça boyunca ilerleyerek bacaklara kadar inen ve vücudun en uzun siniri olan siyatik siniri, gebelik boyunca en fazla baskıya maruz kalan sinirdir. Zamanla yükün artması siyatik sinirini ve kasları normalin üzerinde zorlayarak ağrı oluşturur. Kas yapısının giderek gevşemesi ve iskelet sisteminin farklı bir açıdan ağırlığı taşıyor oluşu da bu duruma eklendiğinde hamilelikte kalça ağrıları kaçınılmaz olur.

Ancak ağrıların sebebi her zaman kas ve iskelet sistemi olmayabilir. Gebelikte yaşanan kalça ağrılarının diğer olası nedenleri şunlardır;

  • Gebelik hormonları:

Östrojen, progesteron, relaksin gibi gebelik hormonları, vücuttaki bağ dokuyu yumuşatarak gevşetir. Bu durum kaslarda gevşeme oluşmasına ve kasların eskisinden daha zayıf olmasına yol açar. Kasların kuvvetini kaybetmesiyle taşınan ağırlık kaslara daha fazla baskı yaratır. Bel, sırt ve bacaklarda ağrılar çoğalabileceği gibi bu hormon seviyelerinin yükselmesi ile kalça ağrıları da artış gösterebilir.

  • Kilo alımı:

Gebelikte anne adayının hızlı ve aşırı kilo alması, iskelet sistemine ve eklemlere daha fazla yük binmesine ve buna bağlı ağrı oluşmasına neden olabilir.

  • Uyku pozisyonu:

Rahat bir uyku pozisyonu bulmak, anne adaylarını en çok zorlayan durumlardan biridir. Yan yatış pozisyonu, en sağlıklı uyku pozisyonu olmakla birlikte hamileler için çok da konforlu bir seçenek değildir. Fakat uyurken sağ yana veya sırt üstü yatmak, önemli ana damarlar üzerine baskı oluşturacağından dolayı rahme ve bebeğe giden kan miktarının azalmasına yol açarken sırt ve kalça ağrılarını da tetikleyebilir. 

  • Duruş şekli:

Vücudun ağırlık merkezinin değişmesi nedeniyle hamilelerin duruş şekli değişiklik gösterebilir. Büyüyen göbeği daha rahat taşımak için vücut ağırlığını geriye vermek kalça bölgesinde ağrı yapabilir. 

  • D vitamini eksikliği:

D vitamini eksikliği varlığında kemiklerin dayanıklılığı azalacağından ağrı miktarında artış olabilir.

Hamileler ağrı şikâyetlerini azaltmak için bu ağrıların kaynağını bilmek durumundadır. Nedeni ortadan kaldırabilecek tedbirler alındığında daha rahat bir gebelik geçirilebilir. 

Hamilelikte Kalça Ağrısı Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Kalça ağrıları hamilelikte sıklıkla 3. trimester olarak adlandırılan son üç aylık dönemde ortaya çıkar. Bunun sebebi, bebeğin giderek daha fazla ağırlaşması ve eklemlere yaptığı baskının artmasıdır. Fakat semptomların farklı etkenlerden kaynaklı sebepleri mevcutsa gebeliğin herhangi bir döneminde de ağrıların yaşanması mümkün olabilmektedir. Ayrıca bazı hamilelerde 3. trimesterden önce yani 2. trimester sonu gibi de semptomlar görülebilir.

Kısacası semptomlar gebeliğin başlarında da görülebilmekle beraber çoğunlukla 2. trimester ya da 3. trimester dönemlerinde ortaya çıkmaktadır.

Gebelikte Kalça Ağrıları Nasıl Geçer?

Hamilelik süresince günlük hayatı sekteye uğratacak derecede artış gösteren kalça ağrısı şikâyetleri mevcutsa doktor onayı dahilinde gebelere uygun birtakım ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Uygun bir ilacı uygun dozla kullanarak semptomlar hafifletilebilir. 

Peki ilaç kullanmadan hamilelikte kalça ağrısı nasıl geçer?

  • Hamilelikte ortaya çıkan kalça ağrısını gidermek için günlük olarak hafif egzersizler uygulanabilir. Kasılan bölgeyi rahatlatmaya yönelik esnetme hareketleri ile çözüm sağlanabilir. Ancak bu aşamada egzersiz hareketlerini yaparken dikkatli olmak, vücudu zorlayan hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • Hafif egzersizlere ek olarak ağrıyan bölgeye masaj uygulaması yapılabilir. Kalçadaki baskıya maruz kalan noktalar masaj sayesinde rahatlayacak ve ağrı hissi azalacaktır.
  • Ağrıyan bölgeye daha fazla kan akışı sağlayarak kasılmaları hafifletmek amacıyla kalçalara banyo esnasında sıcak su tutulabilir. Gün içerisinde sıcak su torbası kullanarak sıcak uygulama yapılabilir.

Hamilelikte Kalça Ağrısını Önlemenin Yolları

Hamilelikte bir anne adayının isteyeceği en son şey, vücudun herhangi bir yerinde sancı ve kasılma yaşamaktır. Hamileler birtakım tedbirler alarak olası kalça ağrılarının önüne geçebilirler.

Kalça ağrıları başlamadan önce yapılabilecekler şunlardır;

  • Hamilelikte kontrollü kilo almaya özen gösterin. Ani kilo artışı, kalçalara olan baskıyı daha fazla artıracak ve ağrıya sebep olacaktır.
  • Kilo fazlanız varsa gebelik iyice ilerlemeden bir diyetisyen ile görüşerek kilo kontrolü sağlayın.
  • Ağır kaldırmamaya, kendinizi zorlamamaya dikkat edin.
  • Uyurken sol yanınıza yatarak uyumaya özen gösterin. Konfor sağlamak için bel boşluğunu yastıkla destekleyin ve bacaklarınızı yastıkla yükseltin. Bunun için hamile minderlerinden de faydalanabilirsiniz.
  • Kan değerlerinizi her ay kontrol ettirin. Özellikle D vitamini değerleriniz düşükse doktor onayı ile D vitamini takviyesi alın.
  • Her gün en az yarım saat düzenli yürüyüş yapmaya özen gösterin. Vücudunuzu yormadan kan akış hızınızın yavaşlamasının önüne geçin. 
  • Ani hareketler yapmaktan kaçının. Aniden ayağa kalkma, eğilme, dönme gibi hareketler kalça bölgenizi zorlayabilir.
  • Gün içerisinde uzun süre hareketsiz kalmayın. Oturarak çalışan biriyseniz belli aralıklarla kalkıp yürümeye çalışın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmayın.
  • Her gün aşırıya kaçmadan hafif hamile egzersizleri, hamile pilatesi veya hamile yogası yapın. Eklem ve kaslarınızı düzenli egzersiz yaparak kuvvetlendirin. Ancak her gebelik özeldir. Spora başlamadan önce kendi durumunuzu ve yapacağınız sporun durumunuz için uygunluğunu mutlaka doktorunuz ile görüşün.
  • Hamileliğin başından itibaren bol bol dinlenin.

Bu tedbirler sayesinde kalça ağrılarını başlamadan önlemek ve geciktirmek mümkün olabilir. Hamilelikte kalça ağrısı sık karşılaşılan bir durumdur, ancak bu şekilde kabullenmek yerine zamanında alınan önlemler ve basit uygulamalar sayesinde kasılma ve ağrıları en aza indirebilme şansınız olacaktır. 

Peki bebeklerde kalça sorunları nelerdir, nasıl tedavi edilir? Öğrenmek için tıklayın: https://www.bebek.com/bebeklerde-kalca-sorunlari-nelerdir-nasil-tedavi-edilir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Koronavirüs Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Progesteron Kaç Olursa Hamile Kalınır?

Hamilelikte Kılcal Damar Çatlaması