Bebekler Günde Kaç Kaka Yapmalı?

Bebekler Günde Kaç Kez Kaka Yapmalı?

Bebek sahibi olmadan önce herhangi biri size bir bebeğin bezinde gördüğü kakanın mutluluğunu anlatsa, şaşırırdınız. Ancak şimdi ebeveyn olarak bezde gördüğünüz kakanın yüzünüzü güldürdüğünü, içinizi rahatlattığını, bazen de tedirgin ettiğini itiraf edebilirsiniz.

Çünkü artık siz de bebek kakası ile bebeklerin beslenme şekli, miktarı ve sağlığı ile ilgili fikir yürütüldüğünü biliyorsunuz. Bu nedenle bebeklerde kaka sıklığı, bunun yanında dışkının rengi, kıvamı ve benzeri her özellik bizim için izlenmesi gereken önemli verilerdir.

Sağlıklı Bir Sindirim Sisteminin Önemi

Bebek sağlığının en önemli dinamiklerinden biri de sindirim sistemidir. Sindirim sistemi besinlerin kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılması, küçülen besinlerin bağırsaklardan emilerek kana geçmesi ve atıkların vücut dışına atılması olmak üzere üç temel aşamadan oluşur.

Sindirim sisteminin önemli bir bölümünü oluşturan bağırsaklar ise vücudun ikinci beyni olarak ifade edilir.

Çünkü bağırsaklar;

  • Besinleri küçük parçalara ayırır.
  • Sindirilen besinlerin dolaşım sistemine katılmasını sağlar.
  • Vitamin ve yağ asidi üretir.
  • Çok sayıda sinir hücresi içerir.
  • Mutluluk hormonu serotonin ve uyku hormonu melatonin başta olmak üzere çok sayıda hormonun üretilmesini sağlar.
  • Virüs ve bakterilerin öldürülmesini sağlayan proteinleri üreterek bağışıklık sistemine yardımcı olur.
  • Sindirim atıklarının vücut dışına atılmasını sağlar.

Bu kadar önemli görevleri yerine getiren bağırsaklarda herhangi bir sorun yaşandığında bunun ilk belirtisi ise dışkı ile ilgili olacaktır. İşte bu sebeple bebeklerde kaka yapma düzeni, rengi ve kıvamı önemlidir.

Bebeklerde Kaka Yapma Düzeni

Dışkılama sıklığı miniklerin kaç aylık olduğuna, formül mama ya da anne sütü ile beslenmesine, ek gıdaya geçip geçmemesine göre farklılık gösterir. Beklenen kaka yapma sıklığı ise aşağıdaki gibidir.

  • 1- 5 Günlük Bebekler

Yavrunuz ister formül mama ister anne sütü ile beslensin; bezde ilk kaka ile karşılaştığınızda panik yapmayın. Çünkü yenidoğanlar, ilk birkaç gün mekonyum denen ve henüz anne karnındayken bağırsaklarda biriken maddeyi bağırsaklarından atar.

Mekonyum siyah, yapışkan ve katrana benzer bir maddedir. Bağırsaklardan atılması 24- 48 saat sürebilir. Doğumdan yaklaşık 4 gün sonra dışkı sarı-yeşil tonlarında bir renk alacaktır.

Dünyaya henüz gelen miniklerin dışkılama sıklığının doğduğu günden 5 günlük olana kadarki geçen sürede, kaç günlük ise o kadar dışkılaması beklenir.

Yani doğduğu gün 1, ikinci gün 2, üçüncü gün 3, dördüncü gün 4, beşinci gün 5 defa kaka yapması normaldir. Bazı bebekler ise her emzirmeden sonra yapabilir.

  • 1 – 6 Hafta Arası Bebekler

Bağırsaklardaki emilim yeteri kadar iyi değildir. Bu nedenle dışkı genelde sıvı kıvamlıdır. Kıvam ve dışkılama sıklığı anne sütü ya da formül mama kullanımına göre değişir.

Anne sütü kullananlarda;

Emilimi ve sindirimi hazır mamalara göre daha kolaydır. Kıvam olarak hâlâ akışkandır ve sarı renklidir. İyi yanı, kokusu beklenenden daha iyidir.

Günde ortalama 4-6 kere kaka yapar, bazı bebeklerde bu sayı 8-10 olabilir.

Formül mama kullananlarda;

Formül mamanın sindirimi anne sütünden daha zordur. Bu nedenle dışkının emzirilen bebeklere göre daha yoğun olması muhtemeldir.

Günde ortalama 3-4 kere kaka yapması beklenir. Rengi bronz, sarı veya yeşilimsidir. Kokusu da anne sütüyle beslenen bebeklerinkinden biraz daha kötüdür.

Aşağıdaki videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.

YouTube video

  • 1,5 – 6 Ay Arası Bebekler

Aradan sadece birkaç ay geçmiş olsa da bağırsaklar eskisine nazaran daha etkili çalışır. Emilim ve sindirim artar, bu da kaka sıklığında biraz azalma, renkte biraz koyulaşmaya sebep olur.

Anne sütü kullananlarda:

Günlük kaka sıklığı yine 3-4’tür. Artık sayı 8-10’ları bulmaz, en fazla 6-8’dir. Kıvamın su oranı biraz azalmıştır. Renk yine sarımsı ancak biraz daha kahve rengine dönük, bronzdur.

Hardal çekirdeği gibi dışkının içerisinde küçük taneler bulunması normaldir. Koku biraz kötüleşir.

Formül mama kullananlarda:

Günlük kaka sıklığı yine 2-4’tür. Rengi açık kahveye dönük, yeşilimsidir. Koku eskisine nazaran biraz daha keskin ve rahatsız edicidir.

  • 6 – 12 Ay Arası Bebekler / Ek Gıda Sonrası

Masum kokulu bebek dışkıları ek besinle beraber bünyeyi terk eder. Dışkı koku, boyut ve şekil değiştirir. Tüketilen besinlerin yetişkinlerin tükettiklerine benzemesi, sindirim atıklarının da yetişkinlere benzemesine sebep olur.

Kaka rengi bebeğinize verdiğiniz besine göre değişiklik gösterir. Daha yoğundur. Boyut olarak daha büyük ve kalındır. Genelde günde 1- 3 defa yapsalar da bazen 2 günde bir yaptıkları da görülür. Bir günde yapılan kaka sayısı azaldıkça kakanın bağırsakta bekleme süresi artar.

Atıklar bağırsakta ne kadar çok beklerse o kadar çok koku yapar. Zaman geçtikçe bez değiştirmenin koku bakımından daha zor olmasının sebebi de budur.

  • 1 – 3 Yaş Arası Bebekler

Anne sütü veya formül mamadan tam yağlı süte geçiş, daha fazla besin çeşidi ile tanışma, besinleri artık eskisine nazaran daha iri taneli yeme gibi beslenme değişiklikleri ile dışkıda da değişmeler olur.

Günlük kaka sayısı 1-3 civarında olabilirken bazen günde 1, hatta 2 günde 1 de olabilir. Kaka kıvamı biraz daha sertleşir ve yetişkinlerinkine benzer. Oldukça kötü kokar.

  • 3 – 5 Yaş Arası Bebekler

Günde ortalama 1 defa yapması idealdir. Bazı çocuklarda 2 günde 1’de normaldir. Kaka yoğun kıvamlıdır. Zorlanmadan, kolayca yapması sağlıklıdır.

Aşağıdaki Durumlara Dikkat!

  • Mukus, su ve kanla dolu bir kaka ile karşılaşmanız bebeğinizin herhangi bir besine alerji gösterdiği veya enfeksiyon taşıdığı anlamına gelebilir. Böyle bir durumda doktora götürülmesi gerekir.
  • Geçmeyen sağlam ve sert kaka kabızlık belirtisidir. Kabızlık bebekte karın ağrısı, şişlik gibi rahatsızlıklara sebep olur. Bu rahatsızlıklar ise iştahsızlık, sürekli ağlama, uykudan aniden ve ağlayarak uyanma ya da uykuya geçememe gibi belirtilere yol açar. Bazen kabızlık durumunda atıkların anüsten atılması zor olduğundan anüste ince çatlaklar oluşup kanamalara sebep olabilir. Her koşulda mutlaka doktora bilgi verilmelidir.
  • Bazen minikler 3-4 gün boyunca kaka yapmayabilir. Bu durum özellikle anne sütünden formül mamaya geçme, mama değiştirme, ek besine geçiş ve diğer beslenme alışkanlıkları değişiminde gözlenir. Genelde önemli bir sorun yoktur. Ancak bu süre 5 günü aştığında derhal uzman bir çocuk hekimine götürülmesi gerekir.
  • Kaka sayısının azalması bazen emziren annelerde sütünün yetmediği düşüncesiyle paniğe yol açabilir. Ancak bebekte herhangi bir huzursuzluk yoksa, büyümesinde; boy ve kilo artışında bir gerileme bulunmuyorsa büyük olasılıkla herhangi bir sorun yoktur.

Fakat tersi durumda, yani kaka sayısında aniden belirgin bir artış olması herhangi bir enfeksiyon ya da alerji durumuna işaret edebilir.

Sağlıklı ve mutlu bir bebek için sağlıklı bir sindirim sistemi şart. Bu sebeple bebeklerde kaka düzeni, yapısı, rengi ve kıvamı takip edilmelidir.

Olumsuz bir durumla karşılaşılması durumunda zaman kaybetmeden uzman bir hekime danışılmalıdır.

Bebeklerde kabızlık belirtileri ve çözümleri konulu makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Bebeklerde kabızlık belirtileri ve çözümleri: https://www.bebek.com/bebeklerde-kabizlik-nedenleri-ve-cozumleri/

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

En Sık Görülen Doğumsal Hastalıklar Nelerdir?

Bebeklerde Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı