Bebek Uçak Yolculuğu

Bebek İle Uçak Yolculuğu Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Altın Kural!

Bebek ile uçak yolculuğu nasıl yapılır? Bebeğe uçak bileti alınır mı? Kaç aydan sonra bebekle uçak yolculuğu yapılabilir? Bebekle seyahat ederken kabin bagajımda neler olmalı? Bu sorular aklınızdaki sorulardan yalnızca birkaçı değil mi? Bir Bosna Atasözü der ki: “Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.” Bu yazıyı okuduktan sonra bebeğinizle seyahat etmenizin önündeki tek engel kapının eşiği olarak kalacak! Söz veriyoruz.

Bebek İle Uçak Yolculuğu Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Altın Kural!

1 Aylık Bebek Uçak Seyahati Yapabilir mi?

Genellikle hava yolu şirketleri 1 haftadan büyük bebekleri doktor izniyle beraber uçağa kabul ederler ve uzmanlar 4 haftadan sonra bebeğin rahatlıkla uçak seyahati yapabileceğini söyler.

Minik yavrunuzda aktif bir enfeksiyon (özellikle kulak enfeksiyonu), kalp ya da akciğer rahatsızlıkları, ileri derecede kansızlık bulunmuyorsa ve seyahate çıkacağınız zaman ishal değilse gönül rahatlığıyla bebeğinizle seyahate çıkabilirsiniz!

Bebeğe Uçak Bileti Alınır mı?

Bebeğiniz 2 yaşın altındaysa ayrı bir bilet almanız gerekmiyor, kabin görevlilerinin size vereceği bebek emniyet kemeri ile bebeğiniz kucağınızdayken seyahat edebilirsiniz. 2 Yaşın üstündeki bebeğiniz için ayrı bir bilet almanız ve bu koltuğun bebeğinize ait olduğunu belirtmeniz gerekli. Çünkü; uçaklarda sınırlı sayıda bebek koltuğu ve bebek emniyet kemeri bulunur. Kısacası uçakta boş koltuk olması ile uçakta bebeğiniz için uygun koltuk olması farklı şeyler, unutmayın .

Bebek İle Uçak Yolculuğu Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Altın Kural!

Bebek İle Seyahat Ederken El Bagajınızda Neler Olmalıdır?

Bebeğiniz ile seyahat ederken el bagajınızı doğru hazırlamak, yolculuğunuzu hem bebeğiniz hem sizin için daha konforlu hale getirecektir. Öncelikle uçak içerisinde ihtiyacınız olmayacak tüm eşyaları check-in sırasında bagaj olarak vermenizi şiddetle öneririz. Hareket kabiliyetiniz, aradığınızı rahatça bulmanız için ihtiyacınız olan her şeyi koyacağınız bir çanta kurtarıcınız olacak. Peki bu çantanın içerisinde neler olacak?

Bolca bebek bezi ve bolca ıslak mendil olmazsa olmaz! Uçaktaki basınç bebeğinizin daha sık kaka yapmasına sebep olacağından bezleri yedeklemekte fayda var. Kurtarıcı bir not olarak, uçağa binmeden önce bebeğinizin altını değiştirir ya da tuvalete götürürseniz seyahat esnasında daha rahat edeceğiniz şüphesiz.

Islak mendil ve bezi fazla fazla koyuyoruz da biberonu ya da kıyafetleri bir tane almak yeter mi? Yetmez tabii… Uçak içerisinde biberon sterilizasyonu yapmanız mümkün değildir bundan dolayı kabin bagajınıza yedek biberon ve mama koymayı unutmayın.

Bebek İle Uçak Yolculuğu Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Altın Kural!

“Biz çoktan katı gıdalara geçtik bile…” diyorsanız bebeğinizin sevdiği ve kolayca yiyebileceği şeyleri çantanıza koymalısınız. Hava yolu şirketleri kabin bagajında her biri en fazla 100 ml olacak sıvılara izin verir fakat bu kural bebeğinizin mamaları, suyu ve ilaçları için geçerli değildir. Seyahatiniz esnasında yanınızda bulunacak diğer likitler için bu kuralı unutmamanızı ve teslim edeceğiniz bagajınıza koymanızı öneririz. Her ihtimale karşı yalnızca bebeğinize değil kendinize de yedek kıyafet almalısınız, onun kıyafetleri gibi sizinkiler de kirlenebilir. Bebeğinizi yolculuk için hazırlarken onun kendini en rahat hissedeceği kıyafetler seçmelisiniz hatta bunlar ev kıyafetleri bile olabilir. Bu sayede kendini evindeymiş gibi çok daha rahat hissedecektir.

Yolculuk esnasında bebeğinizin burnu tıkanabilir ve yanınıza alacağınız burun aspiratörü imdadınıza rahatlıkla yetişecektir. Daha öncesinde uçak yolculuğu yaptıysanız uçakların biraz serin olduğunu bilirsiniz, çantanızda bulunacak battaniye bebeğinizin uçuş boyunca üşümemesini sağlayacaktır.

Son olarak yanınıza bolca kilitli poşet almayı unutmayın, bebeğinizin kirlenen eşyalarını kilitli poşetlerde muhafaza etmek hem sizler hem de diğer yolcular için en konforlusu olacaktır. Bebeğinizin yolculuğunu daha keyifli hale getirmek, sıkılmasını ve ağlamasını önlemek için sevdiği oyuncaklarını yanınıza almayı unutmayın. Çantanızda yeni bir oyuncak bulundurmak da son derece mantıklı, daha önceden tanışmadığı bu oyuncağı yolculuk anında keşfedecek ve oyuncaktan sıkılması epey gecikecektir. Artık el bagajınız hazır! Yolculuk için heyecanlı mısınız?

Bebek İle Uçağa Binmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yurt içi seferlerde uçuş saatinden en az 1 saat, yurt dışı seferlerindeyse en az 2 saat önce havaalanında bulunmalısınız. Eğer yanınızda eşiniz ya da size yardımcı olacak biri varsa bagaj teslim ve check-in işlemlerini yaparken bebeğinizle siz ya da o ilgilenebilir ancak bu işlemler gerçekleşirken bankodan çok uzaklaşmamakta fayda var. Görevli personel, tüm yolcuların nüfus cüzdanları, pasaportları gibi belgeleri kontrol ederken yolcuların yüzünü de görmek isteyecektir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra uçağınıza ulaşana kadar size bolca kolaylık sağlayacak bebek arabanızı unutmadık tabii ki özellikle baston pusetlerin kullanımı ve kolayca katlanması size kolaylık sağlayacaktır. Bebek arabanıza yolculuk sonrası size ait olan arabayı bulmanız için isminiz yazılmalıdır bu detayı atlamayın. Peki, uçağa ne zaman binmelisiniz? Bu konuda aceleci davranmalı mısınız?

Daha öncesinde size ve bebeğinize uygun olan koltuğu zaten seçmiştiniz uçaktaki yerinizi almak için acele etmenize gerek yok. Diğer yolcular uçağa binerken bebeğinizle vakit geçirebilir ve uçağa en son binerek bebeğinizin sıkılmasını engelleyebilirsiniz.

Bu sayede bebeğiniz,  uçağa yerleşilirken yaşanan karmaşanın içerisinde kalmayacak ve uçak havalandırması siz yerleşmeden önce çalışmaya başlamış olacaktır. Kısacası küçük detaylarla hem sizin hem bebeğinizin daha rahat bir yolculuk yapması mümkün!

Bebek İle Uçak Yolculuğu Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Altın Kural!

Sayın Yolcular Kaptanınız Konuşuyor Bebeğinizle İlk Uçak Yolculuğunuz Başlıyor!

Uçak yolculuğunuz esnasında içerisi 200-250 metre atmosfer basıncına ayarlanmış olur fakat uçakların kalkış ve inişi esnasında bu basınç artar ve biz yetişkinler de kulaklarımızdaki basıncı en fazla bu zamanlarda hissederiz. Bizler gibi sakız çiğneyemeyen ya da basıncı hissettiği anda yutkunmayı aklına getiremeyecek kadar minik olan bebeklerimizi nasıl rahatlatabiliriz?

Cevabı çok basit: yutkunmalarını veya emmelerini sağlamamız gerek.

Uçak kalkarken ya da inerken bebeğinizi emzirebilir bu sayede de bu basıncı hissetmesini engelleyebilirsiniz. Bebeğiniz o sırada emmiyorsa su içirebilirsiniz, son çare olarak emzik verebilir kısacası yutkunmasını sağlayabilirsiniz. Minik ama kurtarıcı bir detay vermemiz gerekirse, eğer bebeğinizi yolculuktan önce tam olarak doyurmaz ve yolculuğunuzu beklerseniz işiniz kolaylaşacak, yavrunuzun emme isteği artacaktır. Başarılı bir kalkıştan sonra bebeğinizle bulutları izleyerek oyalanabilir, sıkılınca oyuncağını çıkarabilirsiniz. Eğer çocuğunuz çizgi film izleyebilecek kadar büyüdüyse uçaklardaki çizgi filmler de eğlenceli bir alternatif olacaktır. “Aaaa o da ne? Bir koku mu geliyor? ” hiç telaş yapmayın kabin görevlileri sizin için uçak tuvaletlerini hazırlayacak ve rahatlıkla bez değiştirebileceksiniz.

Bebeğinizi en iyi siz tanıyorsunuz, uçak biletinizi bebeğinizin uyku saatlerinde alarak uçuşunuz esnasında uyuma ihtimalini artırabilirsiniz. Emzirmek, alt değiştirmek, uyku gibi rutinler seyahatinizin uzunluğuna bağlı olarak değişecektir. Kulağınız bir yandan da anonslarda değil mi? Kaptanınızın anonsları kabin memurlarınızın bilgilendirmeleri siz ve bebeğiniz için önemli. Uçağınız alçalıyor! Kalkarken uyguladığınız taktikleri burada da tekrarlamayı unutmayın.

Son olarak alt değiştirme, bagaj teslim, bebek arabası ve diğer konularda soru sormaktan, yardım istemekten hiç çekinmeyin.

Bebeğinize ve size şimdiden iyi yolculuklar!

Meltem Akça

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğim Neden Emeklemiyor?

Çocuklarda Alerji Türleri

12-24 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni