Adet Neden Gecikir? 10 Sebebi

Adet Neden Gecikir? 10 Sebebi

Kadınlar ergenlik ve menopoz dönemi arasında her ay düzenli olarak adet (regl, menstruasyon) olurlar. Üreme çağındaki bir kadında ortalama 28 günde bir tekrar eden yumurtlama ve kanama sürecine adet döngüsü denir.

Bu döngünün kişiden kişiye değişmekle birlikte 27-35 günde bir tekrarlanması gerekir. Birkaç günlük gecikmeler normal sayılır. Ancak bir haftadan uzun sürüyorsa  farklı rahatsızlıkların göstergesi olabilir.

Kanamaların normal süreden geç olması, tıp dilindeki diğer adıyla oligomenore, 35 gün ve üstünde regl olan kadınlar için kullanılan bir terimdir. Gecikmelerde ilk akla gelecek sebep hamileliktir. Gerekli testler yapıldıktan sonra hamilelik tespit edilmemişse farklı tetkiklerle sebepleri araştırılmalıdır.

Düzensizlik çok basit sebeplere bağlı olabileceği gibi önemli ve tedavi gerektirecek sebeplerle de yaşanabilir.

Adet Neden Gecikir?

Hormonal Bozukluklar

  • Normal menstruasyon döngüsünde beyin, rahim ve yumurtalıklar arasında hassas bir denge vardır. Beyinden salgılanan FSH ve LH hormonlarının yeterli düzeyde olmaması bu soruna sebep olabilir.
  • Böbrek üstü bezlerinin eksik ya da fazla çalışması sorunu tetikler.
  • Lohusalık döneminde süt üretimini prolaktin hormonu sağlamaktadır. Bu hormonun emzirme dönemi haricinde salgılanması regl düzensizliklerine yol açar.
  • Progesteron beyinden salgılanan ve kadınlar için çok önemli bir hormondur. Eksikliğinde yumurtlama sorunları oluşur ve bu durum da oligomenore (adet gecikmesi) durumu yaşanır.

Tiroit Bezlerinin Düzensiz Çalışması

Yapılan araştırmalar hipofiz, tiroit ve yumurtalıklar arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Tiroit bezinin fazla ya da eksik çalışması bu ilişkiyi bozarak adet gecikmelerine sebep olabilir.

Tiroit bezi bozuklukları genellikle guatr hastalığıyla birlikte görülür. Guatr bazı kadınlarda çok büyümediği için fark edilmez. Bu sebeple regl düzensizliklerinde cinsiyet hormonlarıyla birlikte tiroit bezlerine de bakılmalıdır.

Yumurtalıklardaki Kistik Yapılar (Polikistik Over Sendromu)

Polikistik çok sayıda küçük kistler içeren kanser hücresi taşımayan yumurtalık anlamına gelir. Polikistik over sendromu yumurtalıklardaki keseciklerin çatlamayıp her defasında kist olarak birikmesiyle oluşur.

Progesteron yumurtlama  döngüsünün ikinci döneminde salgılanarak kadının regl olmasını sağlayan hormondur. Kistik yapılar bu hormonun düşürerek  gecikmelere yol açar. Sendromundan kaynaklı  gecikmelerden sonra yoğun miktarda ve uzun süren kanamalar görülebilir.

Kronik Hastalıklar ve İlaç Kullanımı

Menstruasyon dönemleri hem bazı kronik hastalıklardan hem de grip gibi basit enfeksiyonlardan olumsuz etkilenebilir.Diğer adı şeker hastalığı olan diyabet, oluşturduğu kilo problemlerinden dolayı gecikmelere sebep olabilir.

Çölyak; tahıllarda bulunan gluten proteinine karşı ince bağırsaklarda oluşan alerjik rahatsızlıktır. Adet düzensizlikleri çölyak hastalığının belirtilerinden birisidir.

Kullanılan pek çok ilaç kanama düzensizliği gibi yan etkiler gösterebilir. Yeni bir ilaca başlamak, ilacın dozunu değiştirmek adeti geciktirebilir. Özellikle doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kemoterapi ilaçları bu sorunu tetikler.

Vücut Ağırlığının Düşük Olması ya da Obezite

Vücut ağırlığındaki ani değişimler adet sürelerini olumsuz etkilemektedir. Diyet ,hastalık vb sebeplerle kilo vermek ya da almak özellikle de obezite, hormonal değişikliklere yol açarak oligomenore rahatsızlığını yaratır.

Vücut kitle indeksiniz %35 in üzerindeyse yağ dokusu ve östrojen hormonu artar. Bu durumda atlanan regl  dönemleri oluşur. Anoreksiya denilen yemek yiyememe rahatsızlığı, hızlı bir şekilde kilo kaybına yol açtığı için yumurtlama düzenini bozar.

Sağlığınızı korumak ve adet düzensizliklerini önlemek için ideal kilonuzu ve kitle indeksinizi normal aralıklarda (18 -24) tutmalısınız.

Doğru beslenme düzeniyle kilonuzu normal seviyelere taşıyabilirsiniz.

Stres

Stres hormonu olan kortizol böbrek üstü bezlerinden salgılanarak tehlike anında savunma mekanizmasını  harekete geçirir. Bu hormon ayrıca üzüntülü bir olay yaşadığında da vücudun dengesini sağlar.

Kortizol hormonunun  gün içerisinde belirli seviyelerde olması gerekir. Hayatımızda yaşadığımız olumsuz duygu değişiklikleri  sürekli hale geldiğinde stres hormonlarını artırarak organlarımızın çalışma düzenini bozar. Bu durum pek çok hastalığı tetiklediği gibi kadınların menstruasyon döngüsünü de olumsuz etkiler.

Erken Menopoz

Kadınların regl dönemlerinin tamamen bitmesi anlamına gelen menopoz 45 ile 55 yaşları arasında gerçekleşir. Her yüz kadından üçü menopoza daha erken yaşlarda girse de bu süreç  kişiden kişiye yaş farklılıkları gösterebilir.

Kanamaların 40 yaşından önce kesilmesi durumuna erken menopoz denir. En önemli belirtilerinden biri de adet düzensizlikleri ve gecikmeleridir.

Emzirme

Adet neden gecikir sorusunun pek çok cevabı olabilir. Emziren annelerde adet gecikmelerinin yaşanması normaldir. Özellikle de bebeklerini düzenli olarak emziren anneler  bu sorunu bir sene kadar yaşayabilirler.

Lohusalık döneminde süt üretimini sağlayan prolaktin hormonu normalden fazla salgılanır. Bu salgı miktarının artması ise yumurta hücrelerini azaltarak regli geciktirebilir. Yaklaşık bir senenin sonunda bu problem kendiliğinden ortadan kalkar. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da bu döneminde yaşanan her gecikmenin emzirmeden kaynaklanmıyor olmasıdır.

Emzirme Dönemi ve Adet Görmeme konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Günlük Yaşamdaki Değişiklikler

Bir çok kadının belirli çalışma saatleri ve uyku düzeni vardır. Günlük yaşamımızda bazen rutin düzeni bozan değişiklikler olabilir. Başka bir şehir ya da ülkeye taşınma, tatile gitme, mesai saatlerinin değişmesi gibi durumlar rahim ve yumurtalıkları etkileyerek regl olma süresini uzatabilir.

Karşılaşılan değişikliğe her bünye farklı tepkiler verir. Genellikle kalıcı olmayan bu sorun vücudun uyum sağlamasıyla kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Yoğun Spor ve Egzersiz

Yapılan araştırmalar hafif düzeyde yapılan spor ve egzersizlerin adet döngüsüne olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Uzmanlar  yapılan sporun türüne ve süresine göre bazı kadınların regl olma süresinin uzayabileceğini söylemektedirler.

Dayanıklılık ve vücut geliştirme sporları yapan kadınlar bu sorunu daha sık yaşamaktadırlar. Özellikle ağır sporcu diyetleri düzensizliklerin görülme olasılığını artırır.

Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Adet  gecikmesi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Bu nedenle önemsenmesi gereken bir konudur. Belirtileri kişiden kişiye  farklılıklar gösterse de her kadın zaman zaman bu sorunu yaşayabilir.

Eğer  aşağıdaki belirtilerden bir ya da birden fazlasını gösteriyorsanız bir kadın doğum uzmanına başvurarak gerekli testleri yaptırmalısınız.

  • Sık sık adet gecikmesi,
  • Zamansız kanamalar,
  • Kanamanın çok ve pıhtı şeklinde olması,
  • Regl döneminin çok uzun sürmesi,
  • Menstruasyon sırasında ağrı, kramp, mide bulantısı ve kusma,
  • Vücutta aşırı yağlanma ve tüylenme,

Çoğu zaman kendiliğinden düzelen gecikmeler bazen cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi gerektirebilir. Kulaktan dolma bilgilerle bitki ya da ilaç kullanmak tedavisi olmayan ciddi sorunlara yol açabilir.

Bu nedenle adet neden gecikir sorusunun cevabı hakkında fikir sahibi olunmalı ve mutlaka alanında uzman sağlık kuruluşlarından ve doktorlardan yardım alınmalıdır. Belli bir yaştan sonra rutin jinekolojik kontroller ihmal edilmemelidir.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Rahim Perde Nedir? Gebeliği Engeller mi?

ebebek Hamile Ajandası

İşitme Engelli Bebeğe Anne Karnında Tanı Konması