adet-gecikmesinden-onceki-hamilelik-belirtileri

Adet Gecikmesinden Önceki Hamilelik Belirtileri

Bir kadın, ne zaman ki adet olması gereken tarihte bir gecikme yaşarsa “Acaba hamile miyim?” sorusunu kendine sorar. Çünkü adet gecikmesi, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için en belirgin işaretlerden biridir. Ancak gebeliğin ilk haftalarında hamilelik oluşup oluşmadığı net olarak anlaşılamaz. Gecikmeden yaklaşık 10 gün sonra yapılacak idrar veya kan testi ile net sonuç öğrenilebilir. Gerçek bir şüphenin oluşması ve bu sonucun anlaşılabilmesi için bir adet gecikmesinin yaşanması gerekeceğinden dolayı kadınlar, adet gecikmesinden önceki hamilelik belirtileri neler, öğrenmek isterler.

Peki gebeliğin varlığı menstürasyon öncesinde anlaşılabilir mi? Gebeliğin erken haftalarında vücutta oluşan belirtiler nelerdir?

Erken Gebelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Hamile olduğunuzu öğrenmek için sabırsız bir bekleyişe dayanmanız gerekir. Vücut bazı tepkiler gösterse de çoğu zaman adetiniz gecikmeden önce şüpheye düşmezsiniz. Üstelik kesin olarak döllenmenin ne zaman gerçekleştiğini bilmek de mümkün değildir. Menstrüasyon geciktiğinde son kanamanızın tarihi baz alınarak tahmini bir döllenme zamanı belirlenir. Kısacası bebek beklediğiniz haberini ancak embriyo 3-4 haftalık olduğunda öğrenebilirsiniz.

Bu süreye kadar geçen zaman dilimi içerisinde, vücudunuzda bazı metabolik değişimler fark edebilirsiniz. Hamilelik hormonlarının etkisi ile ilk haftadan itibaren bünyeniz bazı tepkiler verebilir. Bu işaretleri her kadın fark etmeyebilir, çoğu zaman farklı durumlarla karıştırılıp anlaşılmayabilir. Ancak 1.haftadan itibaren hamilelik belirtileri kendini gösterebilmektedir.

Adet Gecikmesi Öncesindeki Gebelik Belirtileri

adet-gecikmesi-oncesindeki-gebelik-belirtileri

Anne adayları, heyecan ve meraklarına yenik düşerek şüphelerine cevap arayışında olabilirler ve vücutlarındaki değişimlerden hamile olup olmadıklarını öğrenmek için bazı belirtileri takip edebilirler. 

Erken dönem hamilelik belirtileri kısaca aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Halsizlik ve uyku hali

Progesteron hormonu, kadınlarda regl ve hamilelik dönemlerinde aktif rol alan bir kadınlık hormonudur. Her ay, rahmi olası bir gebeliğe karşı hazırlama görevini üstlenir. Progesteron hormon seviyelerindeki bu artış, döllenen embriyonun tutunabilmesi için anne rahminde birtakım değişiklikler meydana getirirken, vücutta halsizlik ve yorgunluk gibi yan etkileri de oluşturabilmektedir. Bu durum yorgun hissetme ve uyku halini beraberinde getirir. 

Bu nedenle ilk haftalarda ortaya çıkan işaretlerin başında, 

  • Anne adayının sürekli uykulu hissetmesi, 
  • Enerjide düşüş, 
  • Keyifsizlik ve 
  • Halsizlik sayılabilir ve bu belirtiler ilk 3 ay devam edebilir.

Ancak progesteron artışından dolayı halsiz hissedebileceğiniz gibi bunun altında yatan başka sebepler olabileceği de unutulmamalıdır. Yani kendinizi yorgun hissetmeniz veya sürekli uyumak istemeniz, hamile olduğunuzu kanıtlamaz.

  • Sık idrara çıkma

Menstrüasyon zamanınız gelmeden fark edebileceğiniz işaretlerden bir diğeri de sık sık idrara çıkma isteğidir.

Döllenmeden yaklaşık 2-3 hafta sonra hormon seviyeleri, giderek yükselir ve idrara çıkma isteğinde artışa neden olabilir.

Bunun altında yatan ana nedenler;

  • Gebelik nedeniyle artan kan hacmi
  • Böbrek verimliliğinin artarak atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması ihtiyacı
  • Rahmin genişleyerek mesaneye baskı yapmasıdır.

İlk haftalarda oluşan bu durum, hamileliğin son aylarında büyüyen bebeğin mesaneye baskısının artması ile tekrar kendini gösterebilir.

  • Şişkinlik ve kabızlık

Erken belirtiler arasında şişkinlik ve sindirim problemleri de bulunmaktadır.

Gebelik hormonları, anne adaylarında birçok sistemi doğrudan etkiler. Sindirim ve boşaltım sistemleri, bu dönemde en çok etki altında kalan sistemlerdir. Hormonlar sindirim sistemini yavaşlatarak sindirimin ve boşaltımın normalden daha yavaş ilerlemesine yol açar. 

Bundan dolayı, 

  • Şişkinlik artar
  • Mide yanması ve ekşimesi oluşur
  • Hazımsızlık artar
  • Boşaltım yavaşlar
  • Bağırsak tembelliği başlar
  • Kabızlık oluşur.

Hamile olduğundan şüphelenen kadınların birçoğunda şişkinlik görülebilir.

  • Göğüslerde hassasiyet

Göğüsler, kadınların özel dönemlerinde en çok hassasiyet yaşadığı bölgedir. Vücuttaki hormonal dalgalanmalar, göğüsleri doğrudan etkilemektedir. Gebelik varlığı söz konusu olduğunda da aynı durum geçerlidir.

Progesteron, prolaktin ve östrojen hormonları vücutta artış gösterdiğinde göğüslere taşınan kan miktarında da artış olur. Artan kan akışı ile göğüslerde karıncalanma hissi ve ağrı meydana gelebilir. Aniden yükselen bu hormonlar, kadınlarda memeleri süt üretimine hazırlamak için ilk hareketini gerçekleştirir. Bu sebeple regl gecikmesi öncesinde memeler normalden daha şiş görünebilir, dokunmaya karşı hassasiyet artabilir ve uyuşma benzeri bir his oluşabilir.

Bu belirtileri, döllenmeden hemen sonra yaşamaya başlayabilirsiniz. Ancak regl öncesinde de benzer şikâyetler meydana gelebildiği için bu durum tek başına bir gebeliğe işaret etmez.

  • Göğüs uçlarında koyulaşma

Göğüs uçlarının çevresindeki dairesel alana areola adı verilmektedir. Areola bölgeleri, her kadının ten rengine göre farklı renklerde olabilir. Fakat gebelik varlığında hormonlar, areolaların renginde koyulaşmaya yol açar. Ayrıca döllenmeden 1-2 hafta sonrasında areolaların genişlemeye başladığı da fark edilebilir. 

  • Koku hassasiyeti

Kokulara karşı aşırı hassasiyet, hamilelik belirtileri arasında en bilinenlerdendir. Bu işaret, gebeliğin erken döneminde de kendini belli edebilir.

Östrojen hormonu, hamile bir kadının sigara, yemek, parfüm ve ter kokusu gibi çeşitli baskın kokulara karşı daha hassas olmasına yol açmaktadır. Hatta bazı durumlarda anne adayları, eşyaların ve evin kokması gibi şikâyetlerde de bulunabilmektedir. Adet öncesi koku duyarlılığı ortaya çıktıysa gebelikten şüphe edilebilir.

  • Vajinal akıntıda artış ve kasılma

Gebeliğin ilk 4 haftasında anne adaylarında bazı vajinal bulgular meydana gelebilir. Bunların ana nedeni, hormonal değişimlerdir ve birçoğu, endişe edilecek kadar ciddi durumlar değildir.

  • Vajinal akıntıda artış olabilir. Hormon seviyeleri, vajinal yapıyı ve embriyoyu dış etkenlere karşı korumak için daha fazla salgı üretebilir. Bu normal bir durumdur.
  • İlk haftalarda kasık bölgesinde hafif kasılmalar ve kramplar hissedilebilir. Bu belirtiler, döllenen yumurtanın rahim iç duvarına tutunup yerleşmesi esnasında meydana gelmektedir ve doğaldır.
  • Kahverengi veya pembe renkte hafif lekelenmeler ve hafif kanamalar görülebilir. Yerleşme kanaması da denilen bu durum, erken belirtiler arasındadır.

Fakat normalin dışında bir kanama söz konusuysa veya kasılma ve kramplar dayanılmaz derecede ise, mutlaka bir uzman doktora başvurulması gerekir.

  • Mide bulantısı

Mide bulantısı ve öğürme hissi, hamilelik şüphesi oluşmasına neden olan işaretlerdendir. Beta HCG ve östrojen hormonu, mide bulantısına yol açabilir. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayı, yoğun bulantı ve kusma şikayetleri görülebilmektedir. Bazı anne adaylarında ise mide bulantısı yaşanmayabilir. Ancak gebelerin %60-70’i bu belirtiyi yaşamaktadır. Hormonların ani değişimi ile bu belirti ilk haftalarda da görülebilir.

Adet öncesi gebelik belirtileri, aslında hamilelik belirtileri ile hemen hemen aynıdır. Sadece şiddetleri farklı olabilir. Gebeliğin seyri ilerledikçe şikâyetlerde de artış olabilir, bazı zamanlarda azalma yaşanabilir. Bu işaretler kesinlikle bebek beklediğinizin garantisi değildir. Farklı rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Hamile olup olmadığınız ancak ve ancak gebelik testi ile kesin olarak belirlenebilir.

Adet gecikmesinin nedenlerini merak ediyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Adet Neden Gecikir? 10 Sebebi: https://www.bebek.com/adet-neden-gecikir-10-sebebi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

ebebek Hamile Ajandası

Anneler Günü Nedir? Anneler Gününün Hikayesi

En İyi Doğum Hediyesi Fikirleri