40 Yaşından Sonra Gebelik Riski

40 yaşından sonra gebelikte yaşanacak en büyük sıkıntı, doğurganlık özelliğinin yüzde beşe inmesidir. Haberlerde ve sosyal medya mecralarında 50 yaşından sonra mucizevi bir şekilde çocuk doğuranların haberlerini görüyüoruz. Ama bunun arka planında yaşanan hayal kırıklıkları, geçilen aşamaları ve riskleirni bilmiyoruz.

Anne adayının vücudunda hamilelik esnasında, sağlıklı ve genç insanın kaldırabileceği ve uyum sağlayabileceği değişiklikler oluyor. Fakat 40 yaşlarından sonra hamile kalan kadının; kalp damar, solunum, böbrek, iskelet ve jinekolojik organlar ve en sık görülen rahim olmak üzere her organ sistemi olumsuz bir şekilde etkileniyor ve yükü artıyor. Mesela vücudundaki kan miktarı % 50 artıyor. Bu yüzden kalbin yükünde de ciddi bir artış söz konusu meydana geliyor. Eğer sağlık sorunu yoksa sorun yaşanmıyor. Fakat sağlık sorunu varsa ve rezervleri azsa hamilelik bu sorunları daha da ağırlaştırıyor.

40 Yaş Sonrası Gebelik, Anneyi Nasıl Etkiliyor?

Anne adayında daha önceden diyabet varsa, gebelikle beraber daha da ağırlaşıyor.

Hamileliğin 3. evresinde plasentaya bağlı olarak daha sık kanama yaşanıyor.

Dış gebeliğe bağlı olarak anne ölümünün yaşanması.

40 yaşından sonra gebelikte yaşanan risk, 20’li yaşlara gore yüzde 10 kat daha fazladır.

Geçirilen enfeksiyon, ameliyat, tüp bebek yöntemleri dış gebelik riskini daha da arttırıyor.

Bebek Nasıl Etkilenir?

Yüzde 30 düşük riski vardır.

Erken gebelik ya da gebelik haftasına bağlı olarak bebeklerde gelişim geriliği ya da ölü doğumlarda artmıştır.

Bebeklerde Mongolizm görülme oranı, annenin yaşına orantılı olarak artış gösteriyor. Bu risk, anne adayı 20 yaşındayken on binde bir, 40 yaşındayken de yüzde birdir.

Bu yaşlarda anne adaylarının bu süreçlerinde meydana gelecek risklere karşı alınacak ilk önlem, konunun uzman doktoruna başvurmaktır. Hamilelik öncesinde annede var olan hastalıklarla ilgili detaylı bir muayene ve tedavilerle, anne adayının gebe kalmasından sonra, bebeğin annesine ek yüklemeleri ile oluşacak sistematik sorunlar halledilebiliyor.

Bu süreçte anne ve bebeği uzman takibinde olmaya devam etmelidir. Bebeğin içinde yaşadığı sıvıdan örnek almak ya da daha geç dönemde bebeğin kordonundan kan alınarak, bebeğin genetik özellikleri incelenebiliyor.

 

Nasıl hamile kalınır ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamile-nasil-kalinir/

Post navigation

Bir yanıt yazın