31-32-33-aylik-bebek-gelisimi

31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi

Tebrik ederiz, bebeğiniz 2,5 yaşını aştı. Yani bebeklikten çıkıp çocukluğa doğru emin adımlarla ilerlediği harika bir dönem sizi bekliyor. Peki gerçekten emin adımlarla mı ilerliyor? Bu dönemin gerçekten de sağlıklı bir ilerleme gösterip göstermediği konusunda bir fikir sahibi olmak istiyorsanız 31- 32- 33 aylık bebek gelişimi hakkındaki detayları bilmenizde fayda var.

Gelişim Alanlarına Göre 31-33 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Gelişim bir bütündür. Bilişsel, fiziksel, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanlarından birinde gösterilen ilerleme diğerlerini de doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir. Bu nedenle bebeğinizin büyüme sürecini bir bütün olarak değerlendirebilmek için 31- 33 aylık bebek neler yapabilir iyi bilmek gerekir.

Fiziksel Gelişim, Boy ve Kilo Tablosu

Yavrunuzun boy, kütle ve baş çevresi değerlerinde meydana gelen artış büyümedir. Fiziksel olarak büyümenin beklenen değerlerde olması diğer gelişim alanlarında ilerleme kaydetmek açısından önemlidir. Öyleyse aşağıdaki tablodan yararlanarak bebeğinizin uygun aralıklarda olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

Cinsiyet Ay Boy (cm) Kilo (kg) Baş çevresi (cm)
Kız 31 84,7 cm -98,2 cm 10,3 kg -16,5 kg 45,4 cm- 50,7 cm
32  85,4 cm -99 cm 10,4 kg -16,8 kg 45,5 cm- 50,8 cm
33  86 cm -99,8 cm 10,5 kg -17 kg 45,6 cm- 50,9 cm
Erkek 31  86,2 cm -99,2 cm 10,8 kg -16,9 kg 46,4 cm- 51,7 cm
32 86,8 cm -100 cm 10,9 kg -17,1 kg 46,5 cm- 51,8 cm
33 87,4 cm -100,8 cm 11,1 kg -17,3 kg 46,6 cm- 51,9 cm

Yavrunuzun bu değerlerin biraz altında ya da biraz üstünde olması olağan bir durumdur. Ancak sınır değerlerden uzak olması gelişimsel bir sorunun habercisi olabilir. Bu sebeple bebeğin büyüme takibinin uzman bir çocuk hekimiyle birlikte yapılması önemlidir.

Diş Gelişimi

Bebeğiniz 33 ayın sonuna geldiğinde bebeklik dişlerinin tamamını muhtemelen çıkarmış olacak. Dişleri tamamlanan miniğiniz artık sabah-akşam düzenli bir şekilde dişlerini kendisi fırçalayabilir. Tabi bunun tek başına değil sizin rehberliğinizde yapılacağını bilmeniz gerekir. Aşağıdaki hususlara dikkat ederek diş fırçalama alışkanlığı kazanması hususunda miniğinize destek olabilirsiniz.

  1. Öncelikle bebeğinize diş fırçalamanın neden önemli olduğundan mutlaka bahsedin. Her sabah ve her akşam yapmak zorunda olduğu şeyin neden gerekli olduğunu bilmek onun en doğal hakkı.
  2. Ona hoşuna gidecek renkte ya da üzerinde sevdiği bir karakterin resmi olan şirin bir bebek fırçası ve yaşına uygun bir diş macunu seçin.
  3. Diş macununu fırçasına koyarken miktarı ayarlamasına yardımcı olun. Çünkü ince kasları yeteri kadar gelişmeyen minikler gereğinden fazla macun koyabilir.
  4. Macun bir miktar köpürene kadar ilk önce bütün diş yüzeylerini siz fırçalayın ardından kendisinin sizin yaptığınız şekilde devam etmesini isteyin. Tabi bunu yaparken onu yalnız bırakmayın.
  5. Ağzını çalkalaması için plastik bir su bardağına bir miktar içme suyu koyun. Musluk suyu kullanmayın, çünkü minik bebeğiniz henüz etkili bir çalkalama yapamayacağı için suyun bir kısmını yutabilir.

Motor Gelişimi 

Fiziksel büyüme ile birlikte bebeğinizin kasları da kendilerinden beklenen işlevleri yerine getirmeye başlar. Bu da karşımıza ince ve kaba motor beceriler olarak ortaya çıkar. Bu dönemde yavrunuzdan beklenecek motor davranışlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.   

  • Daha dengeli koşar, merdivenleri önceki aylara göre daha kolay inip çıkar, hatta çok yüksek olmayan basamaklardan kolayca atlayabilir.
  • Topu hem ayak hem de el işe kolayca atabilir.
  • Kıyafetlerini giyme konusunda artık daha beceriklidir. Kazak, t-shirt ve atlet gibi üst kıyafetleri giyip çıkarmakta biraz zorlansa da eşofman altı, pantolon ve etek tarzı kıyafetleri daha kolay giyip çıkarır.
  • İki ayak üzerinde zıplar, tek ayak üzerinde kolayca durabilir. Genelde dizlerinin üzerinde zıplayacak olsa da güvenli olduğuna emin olduğunuz bir trambolin üzerinde keyifli dakikalar geçirebilir.
  • Bu dönemde boya kalemleri ile arası iyi olan minikler artık daha anlamlı resimler çizer. Çizdiği bir ağacı bir insandan ayırt edebilirsiniz. Hatta rehberlik etmeniz durumunda “A” ve “E” gibi harfleri yazabilir.
  • Oyun hamurlarıyla artık daha belirgin ve etkileyici şekiller yapabilecektir.

Tuvalet Eğitimi

Henüz tuvalet eğitimine başlamadıysanız bu dönem iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Tabi bunun için öncelikle bebeğinizin hem fiziksel hem de psikolojik olarak sürece hazır olması gerekir.

Miniğiniz gün içerisinde 1- 2 saat bezini ıslatmadan duruyor, bazı sabahlar gece uykusundan bezi kuru uyanıyor, bez takıyor olmasına rağmen kakası geldiğinde söylüyor ya da kakası gelince kimsenin olmadığı bir köşeye geçip çömelerek yapıyor ise tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.

Dil Gelişimi ve Konuşma Becerileri

Fiziksel, motor, bilişsel ve sosyal becerileri artan bebeğin dil becerilerinde de ilerleme kaydetmesi kaçınılmaz. 31- 32- 33 aylık bebek gelişimi sürecinde miniklerden beklenen beceriler aşağıdaki gibidir.

  • Yaklaşık 150 – 450 kelime bilen miniğiniz, artık bildiği kelimelerin tamamına yakınını söyleyebilir. Anlamını bilmediği kelimeler olduğunda gün içerisinde, günün doğal akışını bozmadan o kelimeyi birkaç defa kullanmaya dikkat ederseniz bir süre sonra anlamını öğrenecek hatta doğru bir şekilde cümle içerisinde kullanacaktır.
  • Dil gelişiminde en belirgin gözlemleyeceğiniz şey; artık 3-4 kelimeden oluşan uzun cümleler kurabiliyor olmasıdır. Artık cümlenin öğelerini sıralarken ve sözcükleri telaffuz ederken daha az hata yapar. Tabi bu bebekçe konuşmadıkları anlamına gelmez. Ne kadar şirin olsalar da siz de onun gibi konuşarak bebekçe konuşmalarını pekiştirmeyin ve sözcükleri doğru şekilde telaffuz edin.
  • Konuşma becerileri her geçen gün gelişen miniğiniz artık kendini daha iyi ifade eder. Sohbetlere daha fazla dahil olur, konu ile ilgili fikir bile beyan eder. Bunun en iyi yanı ise derdini anlatabildiği için ağlamaların azalması olacaktır.
  • Sesini, vurgu ve mimiklerini karşılıklı iletişimde kullanır. Şaşırma, korkma ve sevinme gibi farklı duygu durumları karşısında duruma uygun ses tonu ve coşkuyla konuşur. Anlatımını mimikleriyle güçlendirir.
  • Şarkı söyler, bildiği basit bir şarkıya eşlik edebilir. Çocuk şarkıları açarak birlikte dinleyip birkaç tekrarın ardından birlikte eşlik edebilirsiniz. Böylece hem çocukla aranızdaki bağ hem de miniğinizin kelime dağarcığı güçlenir.
  • Daha önce kendisine sık sık kitap okunan bebekler bu aylarda davranışı alışkanlık haline getirmeye başlar. Sık sık resimli hikaye kitapları okumanız ve masallar anlatmanız dil gelişimine büyük katkı sağlar. Cümle öğelerini doğru bir şekilde sıralayıp anlamlı soru cümleleri, olumlu ve olumsuz cümleler kurabilir. Hatta bazen gün içerisinde konuşma dili yerine kitap dilini kullanır.

Örneğin; konuşurken alışık olduğumuz “Parka gidiyo muyuz?” sorusu yerine “Parka gidiyor muyuz?” sorusunu, “Anne bak bu bir bebek” yerine “Anne bak bu bir bebektir.” cümlesini tercih edebilirler.

2,5 yaşını aşmasına rağmen hala anlamlı cümleler kuramayan minikler kendini ifade edemedikleri için agresif davranışlar sergileyebilir. Böyle bir durumda endişe etmenize gerek yok. Gelişimde daima bireysel farklılıklar vardır. Yapmanız gereken en doğru şey süreci yakından takip etmek ve gerekiyorsa uzman bir hekim ile görüşmek olacaktır.

Sosyal ve Duygusal Gelişim

31-32-33-aylik-bebek-sosyal-ve-duygusal-gelisimi

 

Fiziksel ve dil becerileri artan minikler artık daha çok sosyalleşme imkanı bulur. Bu da sosyal ve duygusal beceriler kazanmasını olumlu etkiler.

  • Sosyal ve duygusal becerilerin temelinde taklit vardır. Toplum içerisinde uyulması gereken temel kuralları, duyguları bu yolla öğrenir. Onlar için en önemli rol model de elbette ebeveynleridir. Olumlu davranışlarınız onlar için en önemli yol gösterici olacaktır.

Örneğin; ona yaptığı olumlu bir şey için “Teşekkür ederim.” demek, aile üyelerinin odasına girmeden önce kapıyı çalmak gibi davranışlar sergilemeniz ya da şaşırtıcı bir olay karşısındaki şaşırma şekliniz, kızınca kaşlarınızı çatmanız ve çıkardığınız homurtulu ses gibi duygu durumları karşısında verdiğiniz tepkileri dikkatlice gözlemler. Benzer durumlarda da öğrendiklerini taklit ederek benzer tepkiler verir.

  • Bu dönemde hayali arkadaş ile karşılaşmanız olası bir durum. Hayali arkadaşıyla oyun oynaması, sohbet etmesi endişe edilecek bir durum değildir. Ancak bu durumun çok uzun sürmesi ve içine kapanıp insanlarla iletişimini kısıtlayarak sosyal hayatını etkileyecek boyuta gelmesi durumunda derhal uzman bir doktorun görüşü alınmalıdır.
  • Fantezi ile gerçeği ayırt edemezler. Bu nedenle izlediği televizyon programları ve çizgi filmler konusunda dikkatli olmalı, mutlaka yaşına uygun şeyler olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde bebeğiniz örümcek adam gibi çok uzağa atlayabileceğini düşünüp aynı cesareti gösterebilir. Bu da ciddi yaralanmalara ve istenmeyen kazalara sebebiyet verir.
  • Paralel oyun oynamayı tercih ederler. Aynı ortamda başka çocuklar olsa dahi bir arada olmalarına rağmen bireysel oynamayı tercih ederler. Birlikte takım oyunu kurmazlar.

Bilişsel Gelişim

Zihinsel becerileri gelişen minikler 31- 33 ay arasında artık daha anlamlı sebep-sonuç ilişkileri kurup analitik düşünebilir. Bu aylar arasında miniklerden aşağıdaki bilişsel yeterliliklerin bir ya da birkaçına sahip olması beklenir.

  • Okuma yazması olmasa da minikler bazı sembollerin anlamını bilir. Arabada seyahat ederken annesinin kırmızı ışık yandığı için durduğunu anlar.
  • Daha önceden bildiği bir hikaye kitabının sayfalarına bakarak “Kırmızı başlı kız anneannesine gitmiş. Yolda kurt gelmiş.” gibi basit cümlelerle anlatabilir.
  • 3’e kadar sayabilir. Sayı sayma oyun, video ve şarkılarıyla pratik yapabilirsiniz.
  • Temel renkleri bilir.
  • Bul tak oyuncakları kolayca yapabilir, şekilleri uygun boşluklarla eşleştirir. Benzer amaçla kullanılan objeleri kolayca sınıflandırır.
  • Yaşına uygun bebek yapbozları yapar.
  • Cisimleri büyükten küçüğe ya da küçükten büyüğe doğru sıralar.

Yemek Yeme Alışkanlığı

31- 33 aylık bebek yemek yeme konusunda biraz canınızı sıkabilir. Dün bayılarak yediği kabağı bugün görünce “Böööğğğğ iğrenç!” diyebilir. O kadar emek verip seviyor diye besin değerini arttırarak yaptığınız yemek yenmediğinde, ardından sevdiği başka bir yemeği daha reddettiğinde ne yemek yapacağınızı bilmekte zorlanırsınız. Bu ve benzer durumlarda canınızı sıkmayın ve o yemeği farklı şekillerde sunun.

Örneğin; küp küp doğranmış kabak yemeğine bayılıyordu ama şimdi yüzüne bakmıyor. Öyle ise bu defa jülyen doğrayarak fırında pişirmeyi deneyin. Hatta daha iddialı olun ve daha önce sevmediği bir yemeği ona sunarak şansınızı bir kez daha kullanın. Sonuçta dün bayıldığı yemeğe bugün kötü diyorsa, dün kötü dediği yemeği de bugün neden yemesin?

“0-3 Yaş Çocuklarda Beslenme” Konulu videomuzu izlemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

YouTube video

 

Bebeğiniz Günde Kaç Saat Uyumalı?

Her geçen gün uykusu daha da düzene giren minikler artık daha uzun ve kesintisiz gece uykusu uyur. Gündüz uyku sürelerinin de önceki aylara göre biraz daha kısalması normaldir. Bu aylarda gün içerisinde yaklaşık 11- 13 saat uyuması beklenir. Bu sürenin 10- 11 saatinin gece, 1,5- 2 saatinin de gündüz uykusu şeklinde olması beklenir.

Miniğiniz için Oyun ve Etkinlik Önerileri

Bebekler için en iyi öğrenme şekli oyunla öğrenmedir. Öyleyse siz ebeveynler 31- 32- 33 aylık bebek gelişim özelliklerine uygun oyun ve etkinlikler sunarak öğrenme ortamını zenginleştirebilirsiniz. Bu oyunlar becerilerini geliştirirken aile bağlarınızı da güçlendirecek kadar güzel anılar biriktirmeniz için harika bir fırsat olabilir.

  • Peki sıradaki?

Objeleri ve olayları birbiriyle ilişkilendirmesini güçlendirmek için güzel bir oyun. Birbirleriyle ilişkili farklı kategorilerde nesneleri yere koyun. Örneğin; giysi (pantolon, kazak, çorap), banyo (diş macun, diş fırçası, havlu), mutfak (plastik tabak, kaşık, fırın tutacağı) kategorilerini kullanabilirsiniz. Sonra önüne kategori sayısı kadar kutu ya da poşet koyarak “Hadi bunları toplayıp yerine götürelim. Ama aynı yere gidecek eşyaları aynı poşete koyalım.” benzeri uygun yönergeler vererek nesneleri sınıflandırmasını sağlayın.

  • Tırtılı tamamla

Sayıları tanımak, saymak ve sıralamak için basit ama etkili bir etkinlik.  Çocuğunuzun eline kolayca alabileceği boyutta daireler çizin ve kesin. Bu dairelerden birine sevimli bir yüz çizin ve bunu tırtılın kafası yapın. Diğer dairelerin her birine ise bebeğinizin düzeyine uygun olarak 1’den 3’e ya da 1’den 5’e kadar rakamlar yarın. Ardından miniğinizden bu rakamları sıralı bir şekilde dizerek tırtılı tamamlamasını isteyin.

  • Yüzü tamamla

Keçe ya da kartondan bir yüz kesin daha sonra yüz üzerine yerleştirmek üzere ağız, burun, kaş, göz ve kulak gibi diğer organları renklerine uygun bir şekilde çizip kesin. Yüz üzerinde organ gelecek yerlere ve her bir organın arkasına cırt cırt ya da hamurumsu yapışkanlardan yapıştırın. Ardından yüzü duvara yapıştırın ve bebeğinizden eline aldığı organı gözü kapalı olarak yüz üzerine sabitlemesini isteyin. Ortaya çıkacak ağzı burnu farklı yapıştırılmış suratı görünce çok elenecek. Oyun sonunda kendisinden gözü açık bir şekilde resmi tamamlamasını isteyebilirsiniz.

Oyun esnasında bebeğinizin gözü kapalıyken istenmeyen kazaların yaşanmasını engellemek için onu duvara doğru yalnız göndermeyin, her defasında elini tutarak eşlik edin.

Gelişim belli bir sıra ile ilerler. Mesela fiziksel alanda hızlı gelişim gösteren bebeğin dil gelişiminin biraz yavaşlaması normaldir. Sizler ebeveynler olarak gelişimde bireysel farklılıklar olduğunu asla unutmamalı ve çocuğunuzu başka çocuklarla karşılaştırmamalısınız.

31- 32- 33 aylık bebek gelişimi sürecinde onlardan yukarıdaki davranış ve becerilerin tamamını aynı anda bekleyemezsiniz. Her çocuk özeldir ve onu kendi gelişim hızı içerisinde değerlendirmeniz gerekir. Buna rağmen yavrunuzun gelişim sürecinde belirgin bir aksaklık olduğunu düşünmeniz durumunda zaman kaybetmeden uzman bir hekimden destek almanız gerektiğini unutmayınız.

“3 Yaş Bebekler için Evde Etkinlik Önerileri” Konulu makalemizi okumaya ne dersiniz?

https://www.bebek.com/3-yas-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğinizin Yanında Eşiniz ile Tartışmak Bebeğinizi Nasıl Etkiliyor?