13. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Günler su gibi akıp giderken bebeğinizle birlikte siz de çok yol alıyorsunuz. Gebeliğin 13. haftası geldi çattı. Hamilelik 3’er aylık zaman dilimlerinden oluşan 3 trimester döneminden oluşur ve siz ilk trimester döneminin son haftasına girdiniz. İlk ve son trimester dönemi hamileliğin daha zor geçen zamanlarıdır ve siz ilk aşamayı başarıyla geçtiniz. Artık değişimlerin gözle görülmeye başladığı bu dönemde sizi ve bebeğinizi bekleyen değişimleri sizler için bir araya getirdik.

13 Haftada Bebek

Her günün kıymetli olduğu ve birçok değişimin yaşandığı gebelik döneminde aklınızda her geçen gün yeni sorular belirir. Bunların birçoğu elbette bebeğinizle ilgilidir. Peki, 13 haftalık bebek hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Her doktor kontrolü öncesi merak edilen konulardan biri bebeğin ne kadar büyüdüğüdür. Çünkü ilk güne baktığınızda bir hücre olarak yaşamaya başlayan bebeğiniz 40 hafta sonunda bir insan formuna ulaşacak. Bu elbette mucizevi bir olay. Şimdilik 13 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki tabloda gibi olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
13. hafta 15-25 6-8

Doktor kontrolüne gittiğinizde bu değerler farklılık gösterebilir. Bunun sebebi döllenme zamanıdır. Eğer döllenme daha geç gerçekleştiyse bebeğinizin boy ve kilosu farklıdır.

Bu bilgileri referans olarak kabul edersek bebeğiniz bir önceki haftanın neredeyse 2 katı ağırlığa ulaşmış diyebiliriz. Bu da demek oluyor ki artık daha hızlı büyüyecek. 13 haftalık bebek olarak büyüklüğü ise neredeyse bir limon boyutuna ulaştı diyebiliriz.

YouTube video

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Önceki haftaya göre bu hafta itibariyle bebeğiniz artık daha hızlı gelişip büyüyecek. Organlarının olması gerektiği yere konumlandığını hatta bazılarının çalışmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu bilgi doğrultusunda 13 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi ne aşamadadır gelin birlikte inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Geçen hafta beyinciğin oluşmaya başlamasıyla beyin, gelişimine devam ederken gebeliğin 13. haftası içinde beyinde bulunan sinir hücreleri miyelin kılıfı adıyla bilinen bir yağ tabakasıyla çevrelenmeye başlar. Bu kılıf yalıtkan bir madde olup merkezi ve çevresel sinir sistemlerindeki sinir hücrelerindeki uyarıların hızını artıran ve uyarı eşiğini düşüren bir dokudur. Ayrıca bu hafta itibariyle beyin bazı salgı bezlerine hormon üretme emri vermeye başlar.

  • Dolaşım Sistemi

Yolk kesesi bu hafta itibariyle tamamen kaybolur ve yerine plasenta ve göbek kordonu çalışmaya başlar. Böylece anne ve bebek arasında dolaşım artarak devam eder. Ayrıca kalp atım hızı önceki haftalara göre yavaşlasa da hâlâ sizden çok daha hızlı. Muayene esnasında sesi duyduğunuzda bu hıza şaşıracaksınız.

  • Sindirim Sistemi

Hamileliğin 13. haftası, sindirim sisteminin artık gayet düzenli çalışmaya başladığı zaman dilimidir. Bebek tarafından yutulan sıvı böbreklerden geçerek bağırsaklardan emilir tekrar amniyotik sıvıya karışır ve göbek kordonuna ulaşır. Buradan plasentaya ve annenin kanına transfer olur.

  • Solunum Sistemi

Daha önce yutma egzersizlerine başlamış olan bebek bu hafta itibariyle nefes egzersizlerine başlar. Bundan sonraki haftalarda hızla büyüyecek olan bebeğinizin akciğerleri ve diyaframı doğuma hazırlanmaya başlar.

Ses telleri yavaş yavaş gelişimini tamamladığı için doğduğu anda atacağı çığlığa hazır olun.

  • Destek ve Hareket Sistemi

13 haftalık bebek artık tüm vücudunu gerebilir ve uyarılara refleks olarak cevap verebilir. Önceki haftalarda küçük küçük hareketler yapmaya başlamış olan miniğin hareketleri bu hafta daha hızlı. Kemik ve kas yapısı güçlendiğinde ve yeterli büyüklüğe ulaştığında sizde bu hareketleri hissedebileceksiniz. Ama henüz bunun için çok küçük.

  • Boşaltım Sistemi

Böbreklerin önceki hafta çalışmaya başlamasıyla bebeğiniz çiş yapma pratiğine başlamıştı. Ancak endişelenmenize gerek yok çünkü bu idrardan kaynaklanan atıklar plasentadan anne kanına ulaşır.

  • Üreme Sistemi

En merak edilen konulardan biri bebeğin cinsiyeti ve siz nihayet o haftaya geldiniz. Hamilelikte 13. hafta cinsel organların neredeyse gelişimini tamamladığı zaman dilimidir. Ancak henüz bebeğiniz buna hazır değilse cinsiyetini göremeyebilirsiniz ya da doktorunuz emin olmak ve kesin sonucu söylemek için biraz daha beklemeyi tercih edebilir.

  • Bağışıklık Sistemi

Amniyon sıvısı bebeğin bağışıklığı için oldukça önemlidir. Buna ek olarak önceki hafta oluşmaya başlayan akyuvarlar bu hafta da gelişimine devam eder.

13 Haftalık Bebek Hareketleri

Daha öncesinde de belirttiğimiz gibi artık bebeğinizin hareketleri daha hızlı. Hatta vücut hareketlerinin yanı sıra bu hafta yüz mimikleri de belirginleşmeye başladı. Hatta şanslıysanız ultrason görüntüsünde onu gülümserken bile görebilirsiniz.

Ancak aklınızda 13 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi diye bir soru varsa bunun için biraz daha vakit var. İlerleyen günlerde kasları ve kemikleri geliştikçe attığı tekmeleri ve yumrukları hissedeceksiniz, fakat şimdi değil.

13 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Beynin sinir hücreleri geliştikçe duyu organları da gelişir ve bebeğiniz birçok şeyi hissetmeye başlar. Bu hafta miyelin kılıfının oluşması da bu süreci hızlandıracak faktörlerden biridir. Peki, gebeliğin 13. haftasında bebeğinizin duyu organları ne kadar gelişmiştir gelin birlikte inceleyelim.

  • Göz ve Görme Duyusu

Bebeğinizin fetüs formuna girdiği zamandan bu zaman kadar geçen süre içinde kafası vücuduna göre daha büyük bir görünümdeydi. Ancak yüzü de vücuduna oranla daha küçüktür. Bu durum biraz kafa karıştırıcı olsa da kemikler geliştikçe ve yüz hatları belirginleştikçe normal boyutlara ulaşacak.

Gözlerin yüzün ortasına doğru ilerleyişi bu hafta da devam eder. Ama görme duyusundan söz etmek henüz mümkün değildir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İç ve dış kulağın gebeliğin 13. haftası içinde oluştuğunu söyleyebiliriz. Kulak büyüdükçe olması gereken şeklini almaya devam ediyor. Yani az bir zaman sonra bebeğiniz sizin sesinizi duyabilecek.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Dokunma duyusu bebeğinizin ilk gelişen duyusudur diyebiliriz. Çünkü karnınıza dokunduğunuzda bunu hisseder ve kendini geri çekebilir. Artık bu hafta ayak tabanlarında da dokunma hissi vardır.

Onu sıcak tutmaya yarayacak olan lanugo tüyleri belirmeye başlar. Bu tüyler bebeğin henüz deri altında onu ısıtacak ve ısı yalıtımı yapacak yağ tabakası olmadığı için gereklidir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Tat alma duyusu bu hafta itibariyle gelişmeye başlar. Böylece 13 haftalık bebek amniyotik sıvı içerisinde bulunan laktik asit, sitrik asit, üre, protein ve benzeri maddelerin tadını alabilir. Ayrıca emme ve yutma gibi reflekslerde gelişmeye devam eder. Bebeğinizi doktor kontrolünde parmağını emerken bile görebilirsiniz.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusuyla birlikte koklama duyusu da gelişir. Böylece yuttuğu sıvının tadını alırken kokusunu da yavaş yavaş alacaktır.

 

YouTube video

 

13 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman doktora gittiğinizde, doktorunuz hamileliğinizi haftalarla ifade edecektir. Bu bizler için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Doktorlar son adet zamanını hamileliğin başlangıcı olarak kabul ettikleri için hesaplamalarda farklılık olabilir.

Peki, hamilelikte 13 hafta kaç aydır? Birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün, 1 ay=30 gün

13 hafta = 13×7 = 91

91/30 = 3 ay 1 gün

Tebrikler, artık ilk 3 aylık dönemi bu hafta itibariyle geride bıraktınız. Şimdi tam olarak 3 aylık hamilesiniz diyebiliriz. Böylece ilk trimester döneminin de sonuna geldiniz. Birçok anne 2. trimester dönemini hamileliğin balayı olarak adlandırır. Eğer riskli bir durum yoksa artık gönül rahatlığıyla sevdiklerinizle bu güzel haberi paylaşabilirsiniz.

13 Haftalık Gebelikte Anne

Gebeliğin 13. haftası bebeğin hızla büyüdüğü ve sizin de bunun sonucu olarak fiziksel olarak hamile olduğunuzun belli olduğu dönemin başlangıcındasınız. Yaşadığınız fiziksel değişimin yanında ruhsal bir değişim de yaşamanız şaşırtıcı değil. Biz de sizler için 13 haftalık gebe olarak bu dönemde yaşayacağınız değişimleri araştırdık.

Kilo artışı:

Hamile olduğunuzu yakınlarınızın anlaması için karnınızın büyümesi gerekir. Bununla beraber elbette kilo artışı yaşanır. Fazla kilo almak bebeğinizin daha sağlıklı ve daha hızlı büyüyeceği anlamına gelmez. Bu sebeple 13 haftalık hamilelikte anne olarak iki kişilik beslenme yerine hem siz hem de bebeğiniz için faydalı olabilecek besinleri dengeli ve yeterli miktarda tüketmelisiniz. Böylece kilo artışını kontrol altında tutabilirsiniz.

Rahmin ve karnın büyümesi:

Rahim artık oldukça büyüdü ve bulunduğu konuma sığmamaya başladı. Bu sebeple rahim artık sadece karnın içine değil dışarı doğru da büyür. Bu durum karnınızın belirginleşmesine sebep olur. Artık rahim eskisi kadar mesaneye baskı yapmadığı için sık sık idrara çıkma sorunu da şimdilik bir nebze olsun azalacaktır.

Çatlakların oluşması:

Vücudunuz değişime uğradıkça küçük çatlaklar oluşmaya başlayacaktır. Bunun üzerine bir de beklenenden daha hızlı ve fazla kilo alırsanız bu çatlaklar daha derin ve geniş bir alanda oluşur. Bu sebeple beslenmenize oldukça özen göstermelisiniz.

Göğüslerde hassasiyet ve ilk süt oluşumu:

Önceki haftalarda başlayan hassasiyet bu hafta da devam eder. Göğüslerinizde “kolostrum” adı verilen sıvı oluşmaya başlar. Bu sıvı besinlerle doludur ve bebeğinizi ilk besleyeceğiniz süt bu sıvıdır.

Vajinal akıntı:

Hamileliğiniz boyunca akıntınızın olması normaldir. Bu akıntının sebebi östrojen hormonunun artışı ve pelvik bölgedeki artan kan dolaşımıdır. Vücudun hamileliğe verdiği bu tepkinin de elbette bir amacı var. Bu akıntı sayesinde doğum kanallarının enfeksiyondan korunduğunu ve sağlıklı bakteri sayısının dengelendiğini biliyor muydunuz?

Libido yükselmesi:

Hamileliğin en çok merak edilen konularından biri de cinselliktir. Artan kan dolaşımının da etkisiyle anne adayının libidosunun yükselmesi normaldir. Bu konuda doktorunuzla görüşüp sağlıklı bir bilgi alabilirsiniz. Ancak uzmanlar eğer tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değilse çiftler arasındaki cinselliğin devam edebileceği yönünde fikir sahibidir.

Ciltte lekelenme:

Daha önce başlamış olan cilt sorunları bu hafta da sürmeye devam edebilir. Yüzünüzde ya da bedeninizin farklı bölgelerinde koyu lekelere neden olan “Gebelik Maskesi (Chloasma)” adı verilen cilt problemi görülebilir. Bu geçicidir ve genel olarak doğum sonrası kaybolurlar. Farklı cilt problemleriniz için doktorunuzla görüşmeniz daha faydalı olacaktır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Daha önce hamilelik geçirmiş olanlar 13. hafta itibariyle hamileliğin en güzel zamanlarının başladığını söyler. Sabah bulantılarının artık bittiği, karnınızın büyüdüğü ve hamile olduğunu hissettiğiniz zamanların başındasınız. Ancak yaşanan hem fiziksel hem de hormonal değişimler bazı sıkıntıları beraberinde getirebilir. Rahatsızlık veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kolayca uygulayabileceğiniz ve sizi rahatlatacak bazı ipuçlarını sizler için derledik.

  1. Diş eti kanamaları bu hafta da devam edebilir. Sık sık dişlerinizi fırçaladığınız zaman rahatladığınızı hissedeceksiniz. Organik, florür içermeyen diş macunlarını kullanmanız sağlığınız için tavsiye edilir.
  2.  Bol bol su içmeye devam etmelisiniz. Bu hem sindirim sisteminin düzenli çalışmasına hem de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır.
  3. Demir takviyesini düzenli kullanmaya devam etmelisiniz. Bu kan dolaşımı için doktor tavsiyesiyle kullandığınız bir ilaç ya da demir bakımından zengin besinler yardımıyla olabilir.
  4. Beslenmenize mutlaka özen gösterin. Tükettiğiniz besinler bebeğiniz ve sizin için yeterli ve dengeli olmalıdır. Protein ve kalsiyum zengini gıdaları beslenme rutininize mutlaka eklemelisiniz. Ayrıca magnezyum içeren besinler sayesinde kramplar da azalacaktır.
  5. Lifli beslenmeye devam etmelisiniz. Örneğin; portakal suyu içmek yerine tam bir portakalı tüketmeniz sizin için lif açısından daha doğru olur.
  6. Bu hafta itibariyle bebeğiniz daha hızlı büyüyecek. Bu sebeple kilo artışınıza dikkat etmelisiniz. Yaygın olan “artık 2 kişilik beslenmelisin” söylemlerine aldırmamalısınız. Çünkü çok kilo artışı bebeğin daha sağlıklı olacağı anlamına gelmez. Önemli olan gerekli besinleri doğru miktarda ve dengeli şekilde tüketmektir.
  7. Kilo artışı beraberinde çatlak oluşumunu da getirmektedir. Bunun için ani kilo artışından uzak durmanın yanı sıra yapabilecekleriniz şunlardır:
  • Oluşabilecek ödemin önüne geçmek için antioksidan değeri yüksek besinlerin yanı sıra bol su ve sıvı tüketmelisiniz.
  • Beslenmenize az yağlı ve bol proteinli besinleri eklemeye dikkat etmelisiniz.
  • Güneş ışınları da çatlak oluşumuna sebep olduğu için hamileliğin kış aylarına geldiyse böyle bir problemin olmayacak. Ancak yaz döneminde bir hamilelik geçiriyorsan güneşe çıktığınız saatlere önem vermelisiniz.
  • İstikrarlı bir kilo artışıyla beraber düzenli egzersizlere devam etmek çatlak oluşumunu engelleyecek faktörlerden biridir.

Kaç Kilo Almalısın?

Bebeğiniz artık hızlı büyüme evresine girdi. Bu sebeple sizin kilo artış hızınız da artacaktır. Hâl böyle olunca ilk 3 ayda ne kadar az kilo alırsanız sonraki aylarda hem daha rahat edersiniz hem de hamileliğinizi daha az kiloyla bitirebilirsiniz.

Hamilelik boyunca almanız gereken 11-12 kilodur. Fazla kilo artışı bebeğin daha sağlıklı olacağı anlamına gelmez. O yüzden iki kişilik beslenme yerine yeterli ve dengeli beslendiğiniz zaman bebek sağlıklı doğacaktır. Eğer 13 haftalık gebelikte kaç kilo alınır şeklinde kafanızda uçuşan soru işaretleri varsa bu haftaya kadar 2,5-3 kilo almanız yerinde olacaktır.

Beslenme Önerileri

Bebeğinizin hızlı bir gelişme sürecine girdiği dönemdesiniz. Geride bıraktığınız 3 ayı göz önüne alırsak bebeğiniz oldukça büyüdü ve gelişti. Ancak bundan sonraki gelişimi daha da hızlı olacak. Bunun yanı sıra bebeğinizin göbek kordonuyla size bağlandığını ve sizin depolarınızdan ve yediklerinizden faydalandığını düşünürsek daha dikkatli olmanız gerekmekte. 13 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili birkaç püf noktayı sizin için araştırdık.

  1. Günlük beslenmenize mutlaka protein zengini besinleri eklemelisiniz. Geçtiğimiz 3 ayda da buna özen gösterdiğinizi biliyoruz ama artık daha titiz davranmanız gerek. Doktorunuzdan günlük ne kadar tüketmeniz gerektiğini öğrenip buna göre öğünlerinizi ayarlayabilirsiniz. Yağsız et, yumurta ve süt ürünleri, kuruyemişler, barbunya gibi yiyecekler protein bakımından zengindir. Balık ise hem protein hem de Omega 3 zengini olduğu için haftada en az 1 defa tüketmeniz gereken bir besin çeşitidir.
  2. Demir hamilelikte oldukça önemlidir. Hamilelik öncesinde demir eksikliği gibi bir probleminiz varsa demir takviyesi almanız doktorunuz tarafından tavsiye edilecektir. Vücudunuzda yeni bir canlıyı büyüttüğünüzü ve bunun için oldukça fazla kana ihtiyaç olduğunu düşürsek demirin önemi ortaya çıkacaktır. Yağsız kırmızı et demir açısından zengin olsa da eğer vejetaryen iseniz ıspanak gibi yeşil bitkileri ya da baklagilleri de tüketebilirsiniz.
  3. Bebeğinizin kemik ve diş oluşumu için yeterli miktarda kalsiyum almak son derece önemli ve gereklidir. Eğer yeterli kalsiyumu alamazsanız bebeğiniz sizin vücudunuzdaki kalsiyum depolarını kullanacaktır. Bu da sizin sağlığınız için iyi bir durum değildir. Günlük 4 porsiyon süt ürünü tüketerek gerekli kalsiyumu alabilirsiniz.
  4. Kafeinden kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü uzmanlara göre kafein plasenta yoluyla bebeğe geçiyor ve doğum kilosunun düşük olmasına sebep oluyor. Bu sebeple günlük 1 bardak Türk kahvesi sizin için yeterli olacaktır. Fazlasından kaçınmalısınız.

Egzersiz Önerileri

Hamilelik tamamen hareketsiz olmanız anlamına gelmez. Mümkün olan her fırsatta hareket etmelisiniz. Karnınız henüz yeni yeni belirmeye başladı şimdilik bu size engel oluşturmuyor. Bu sebeple 13 haftalık gebelik egzersizleri kilo alımını kontrol altına almak ve kaslarınızı güçlendirmek için oldukça faydalı. Bu egzersizler; hafif tempolu yürüyüşler ya da hamile yogası ve plates gibi grup sporları olabilir.

Dilerseniz “Hamilelikte Egzersiz Hareketleri” Konulu yazımızı okuyabilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelikte-egzersiz-hareketleri/

13 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Henüz yaptırmadıysanız ultrason ve kan tahlilinden oluşan ikili testi yaptırmanız için uygun bir zamandasınız.
  2. Artık doğum ve doğum sonrası hakkında hazırlanmaya başlayabilirsiniz. Eğer endişeleriniz varsa bunlar için düzenlenen kurslara katılabilirsiniz. Birçok annenin bulunduğu bu kurslar sayesinde yalnız olmadığınızı görecek ve rahatlayacaksınız.
  3. Gebeliğin 13. haftası karnınızın artık belirgin olmaya başladığı zamandır. Öncesinde de hamile kıyafetleri giymiş olabilirsiniz ama bundan sonra karnınızı sıkmayacak rahat ve bol kıyafetler için bir alışveriş yapabilirsiniz.

gebelikte-12-hafta

14-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamile Mayosu Nasıl Seçilir ve Çeşitleri Hakkında Bilgiler

Hamilelikte Akıntı Neden Olur?

Anne Karnında Bebek Hareketleri