Yenidoğan Bebek Banyosu

Yenidoğan Bebek Banyosu

Zorlu ve heyecanlı bir sürecin ardından dünyaya gelen bebeklerine kavuşmanın mutluluğunu yaşayan bebeveynlerin en merak ettikleri konulardan biri de yenidoğan bebek banyosudur. Bebeğin nasıl ve ne zaman yıkanacağı, yıkanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği merak edilen önemli başlıklardır.

Bilimsel olarak yenidoğan bebeğin hemen yıkanması yanlıştır ve tavsiye edilmez.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada yenidoğan bebeğin yıkanmasının en erken doğumundan 24 saat sonra gerçekleştirilmesi önerilir. Yenidoğan bebeklerin kordonlarının ıslanması istenilmediği için bu süreçte olabildiğince hassas ve dikkatli davranmak gerekir.

Kordona Dikkat

Yeni doğan bebeklerin sahip olduğu hassas vücut yapısı beraberinde dikkat edilmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getirir.

Bebeğin vücut ısısı, kordon, cilt hassasiyeti bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır.  Bu yüzden genel olarak bebeklerin kordonu düştükten sonra yıkanması tavsiye edilir.

Yenidoğan bebeğin göbek kordonu bazı durumlarda geç düşebilir ve bu durumda bebeveynlerin yapması gereken başka alternatiflerle bebeğin vücut temizliğini sağlamaktır.

Bebeğini vücudunu uygun sıcaklık ve yüzeyde bir mendil yardımı ile temizlemek ya da bebeğin göbek bölgesine su değmeyecek şekilde bebeği yıkamak bu durumda iyi birer alternatif olabilir.

Bebeğin kordonuna su değmesi iyileşme sürecini geciktirebileceği gibi bebeğin çeşitli enfeksiyonlar kapmasına da sebebiyet verebilir. Bu nedenle bebeğin göbeğinin suyla temasına ayrıca dikkat edilmelidir.

Bebeğin Cildine Gereken Hassasiyet Gösterilmeli

Yenidoğan bebeğin cildi de kendisi gibi çok hassastır ve bebeveynlerin bu hassasiyete saygı göstererek bebeklerini yıkamaları, giydirmeleri ve gerekli temizliği sağlamaları gerekmektedir.

Yenidoğan Bebek Banyosu

Yaşanabilecek olası cilt kuruluğu problemleri, çeşitli alerjik reaksiyonlar ya da bebeğin hassas derisinde meydana gelebilecek çeşitli tahrişlere karşı bebeveynler önlem almalı ve gerekli özeni göstermelidir. Örneğin sıcaklığı iyi ayarlanmamış bir su bebeğin cildini kurutulabilir ya da tahrişe neden olabilir.

İyi seçilmemiş bir banyo sonrası giysi de bebeğin cildinde tahrişlere ve rahatsızlıklara neden olabilir. Ya da erken yıkanan bir bebeğin derisi henüz buna hazır olmadığı için sonrasında çeşitli cilt problemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle bebevenyler bebekleri üzerinde gözlem yaparak bebeğe en doğru bakımı sunduklarından emin olmalıdır.

Yeni Doğan Bebeğin Yıkanma Sıklığı Ne Olmalı ?

Genel olarak yeni doğan bebeklerin sık yıkanmaya ihtiyaçları yoktur ve sık yıkamak yeni doğan için çeşitli riskler barındırabilir.

Bebeğin üşütmesi, olası cilt problemleri yaşaması gibi istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Günlük rutin içerisinde bebeveynlerden belli başlı bölgelerin temizlenmesi beklenir. Yemek sonrası, terleme durumu ya da bez değişimi sırasında zaten temizlenen bebekler, ayrıca bir yıkanmaya ihtiyaç duymaz.

Bebeveynlerin dikkat etmesi gereken günlük rutin içerisinde de bu temizlik işlemlerinin olabildiğince düzenli ve narin yapılarak herhangi bir soruna sebebiyet vermemesidir. Bunun dışında ayrıca gereken durumlarda da bölgesel temizlik yapılarak bebeğin hijyeni çok kolay bir şekilde sağlanabilir. Bu durumlar için bebevenylere kimyasal içermeyen ph derecesi uygun bir su ve pamuklu bir mendil önerilir. Bu şekilde bebeğin cildi yorulmadan ve tahriş olmadan gerekli temizlik ve hijyen sağlanmış olur.

Yenidoğan Bebek Banyosu

İlk yıllarında bebeklerin haftalık olarak 2 ya da 3 kez yıkanması yeterlidir. Daha sık ya da daha az yıkanması bebekler için çeşitli istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle bebeveynler bebeklerini gözlemleyerek bebeğin ihtiyaç ve özellikleri doğrultusunda en doğru sonuca varabilir.

Bebeveynler bu noktada bebekleri için düzenli bir rutin oluşturarak bu rutini takip etmelidir. Bu rutin sayesinde bebeklerin vücudu bu sürece çok daha kolay adapte olur ve bebeklerin temizlenme süreci çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.

Bebeğinizi Yıkarken Bunlara Dikkat Edin

Yenidoğan bebekler göbek kordonlarından kurtulana kadar belli bir süre yumuşak bir mendil ya da sünger yardımı ile nazikçe temizlenir. Bu yöntem bebeğin temiz kalmasını sağlarken olası istenmeyen sonuçlardan da bebeği korur.

Göbek bağı tamamen düşüp, kapanma gerçekleştikten sonra bebeğin su ile yıkanmasında diğer bir deyişle bebeğe banyo yaptırılmasında hiçbir sakınca kalmaz. Ancak bu yıkanma öncesinde, yıkanma sırasında ve yıkanma sonrasında bebeveynlerin dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar vardır.

İlk olarak bebeğin yıkanacağı ortamın sıcaklığı önemlidir ve bu ortam bebeğin üşümesini engellemek amacıyla gerekli sıcaklık değerlerine sahip olmalıdır. Sonrasında bebeveynlerin yıkanma sırası ve sonrasında kullanılabilecek tüm malzemeleri önceden hazır tutmaları, süreç sırasında çok büyük bir pratiklik sağlar.

Süreç sırasında bebeğe nazik davranmak, gerekli işlemleri olabildiğince yumuşak ve narin hareketlerle tamamlamak da bu noktada önemlidir. Yıkanma sırasında bebeveynler çok yumuşak hareketlerle bebeklerine banyo masajı da uygulayabilir.

Banyo sonrası tekrar bebeğin sıcak bir ortamda bakım ve giydirilme işlemleri tamamlanmalı ve bebeğin soğuk alması engellenmelidir.

  • Ortamın sıcaklığı
  • Kullanılacak malzemelerin önceden temizlenmiş ve hazır tutulması
  • Bebeğin hassas bölgelerinin yumuşak bir şekilde bebeğin cildine uygun narin temizlik ürünleriyle gerçekleştirilmesi
  • Bebeklere özgü ürünler kullanılması

Bu süreçte bebeveynlerin dikkat etmesi gereken belli başlı noktalardandır.

Senem Tokuş – İçerik Editörü

 

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı: https://www.bebek.com/10-adimda-bebeklerde-cilt-bakimi-2/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın