Hamilelikte Doğum Kontrolleri Ne Sıklıkta Olmalı?

Hamilelikte Doğum Kontrolleri Ne Sıklıkta Olmalı?

Antenatal muayene adı da verilen, belirli aralıklarla yapılan doğum öncesi muayeneleri anne adayları için oldukça önem taşır.

Herhangi bir şikâyeti bulunmasa bile anne adaylarının düzenli aralıklarla doğum kontrolüne gitmesi hem kendisinin sağlığı hem de minik bebeğinin sağlığı için hayati önem taşımaktadır.

Olası Erken Tanı ve Tedavi için Erken Muayenenin Önemi

Anne adayları çoğunlukla herhangi bir sorun yaşamaksızın sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirir ve normal bir doğumun ardından sağlıklı bir bebek sahibi olur. Bu noktada, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, oluşabilecek muhtemel bir sorunu daha oluşmadan önlemek ve erken dönemde tedavi etmek için kilit bir rol oynamaktadır.

Günümüzde ulaştığımız bilinç, teknoloji, bilim ve tıptaki ilerlemeler sayesinde anne ve bebek ölümleri, sakat ya da ölü doğum gibi konular önemli ölçüde kontrol edilebilecek seviyeye gelmiştir.

Anne adaylarının hamilelik süreci boyunca ya da doğum sırasında ölmesi, bebeğin rahim içinde ölmesi ya da anomalili bir şekilde dünyaya gelmesi her geçen gün azalmaktadır.

Düzenli Kontrol Anne Adayı İçin Önemi

Bu azalmanın en önemli sebebi ve şartı hiç şüphesiz gebelik döneminde yapılan düzenli doğum kontrolleridir. Antenatal da denilen bu doğum öncesi kontroller birçok problemin önceden tespit edilmesine olanak tanır.

Gerek anne adayı gerek bebek için oluşabilecek hayati sorunların önceden fark edilerek giderilmesini sağlar.

Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek isteyen anne adayları hiçbir şikâyet ya da yakınmaları olmasa bile düzenli bir şekilde doktor kontrolüne gitmeli ve oluşabilecek tüm risklere karşı kendilerini ve bebeklerini korumalıdır.

İlk doğum öncesi muayenesi bu noktada ayrıca öne çıkar. İlk muayenede doktor anne adayı için olası risk faktörlerini gözden geçirerek muayene sıklığına karar verir.

Herhangi bir risk faktörü taşımayan anne adayları ise herhangi bir şikayetleri olmasa bile 28. gebelik haftasına kadar dörder hafta, 28. ve 36. Haftalar arasında ikişer hafta aralıklarla, 36. Haftadan itibaren doğuma kadar olan süreçte ise haftalık olarak doktor kontrolüne gitmelidir.

Düzenli Kontrol Anne Adayı İçin Hayati Önem Taşıyor

Bir Sonraki Muayene Tarihi Beklenmemeli

Olası ayrıca bir şikâyet için anne adaylarının bir sonraki muayene tarihini beklememesi gerekir. Böyle bir durumda yeni bir muayene talep edilerek, gerekli doktor kontrolleri sağlanmalıdır. Ayrıca gerekli görülürse duruma göre ek muayeneler için de randevu oluşturulmalıdır.

Doktorun onayladığı risk faktörlerinin varlığında bu takip çizelgesi tümüyle değişir. Risk faktörü ya da faktörlerinin niteliklerine göre kontroller ve muayeneler daha sık aralıklarla gerçekleşir. Doktorun bu durumda isteyebileceği tetkikler ve incelemeler de değişiklik gösterebilir.

Belirtisiz Tehlikelere Dikkat Edilmeli

Doğum öncesi muayenesini önemli kılan sebeplerden biri de anne adayında ya da bebekte hiçbir belirti vermeden ilerleyen birçok tıbbi tehlikenin var olabilme ve ilerleyebilme ihtimalidir. Örneğin erken gebelik döneminde mol gebelik ve dış gebelik adı verilen durumlar hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir ve anne adayı durumu fark ettiğinde durum çok geç ve geri dönülemez bir noktada olabilir. Bu dönemde yapılacak basit bir muayene ve ultrason incelemesi ile anne adayı ve bebeği olası istenmeyen sonuçlardan çok pratik bir şekilde korunabilir ve durum için önlem alma şansına sahip olabilir.

Bir başka örnek annenin idrar yollarında hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde üreyebilen bakterilerdir. Bu durum basit bir idrar testi ile ortaya çıkarılabilir ve hayati sonuçlar doğurmadan önlenebilir.

Düzenli Kontrol Anne Adayı İçin Hayati Önem Taşıyor

Enfeksiyon Riskine Dikkat Edilmeli

Hamilelik döneminde ateşli seyredecek bir enfeksiyon hem anne adayı hem bebek için çok ciddi sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden bakteri, virüs ve enfeksiyonlara ayrıca dikkat edilmesi büyük önem taşır.

Gebelik zehirlenmesi adı verilen bir başka tehlikeli durum yine doğum öncesi muayenesi ile ortaya çıkarılıp önlenebilir.

Tedavisi mümkün olan bu durumu belirti vermeye başlamadan önce tespit etmek ve önlem almak anne adayı ve bebek sağlığı için hayati önem taşır.

Doğum öncesi muayenesini hayati kılan bir diğer önemli sebep, doğumdan sonra yaşaması kesin bir şekilde mümkün olmayacak kadar engeli ya da gelişim problemi olan bebeklerin doğumdan önce risksiz bir şekilde alınmasıdır. Bu durum anne adayının sağlığını riske atmamak için ayrıca önem taşımaktadır. Bu sebeple anne adayları hamilelikten şüphelendikleri andan itibaren hamilelik testi yaptırmalı ve çok geçmeden doktor muayenesine başlamalıdırlar.

Erken doğum öncesi muayeneleri ile kadın doğum uzmanları olası risk faktörlerini belirleyip bir yol haritası çıkarır. Bu sayede olası sorunların önüne geçilirken hem anne adayı hem bebek için sağlıklı ve keyifli bir hamilelik süreci yaşanmış olur.

Anne adayları kontrollerine düzenli olarak gittiklerinde ortaya çıkabilecek olası problemlerin tanı ve tedavisi için büyük bir şans elde eder. Bu nedenle anne adaylarının gebeliklerini öğrendikleri andan itibaren bu hassas konuya gerekli ciddiyet ve bilinçle yaklaşması hem kendi sağlıkları hem bebeklerinin sağlıkları için hayati önem taşır.

Hamilelik öğrenildiği andan itibaren başlayan ilk dönem muayeneleri ile hem anne adayları hem bebekler olası tehlike ve risklerden korunarak, bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirme şansı elde ederler.

Senem Tokuş – İçerik Editörü

Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-dogum-kontrolu/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın