Tüp Bebek Tedavisinin Tutmama Nedenleri

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla hamile kalamayan anne adaylarının çocuk sahibi olabilmeleri için uygulanan yardımcı bir yöntemdir. Kadından alınan yumurta hücresi ile erkekten alınan sperm hücresinin laboratuar ortamında döllenmesi işlemidir. Bu döllenme işlemi sonrasında oluşan embriyo ; anne rahmine aktarılmaktadır. Tüp bebek tedavisi doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan kadın ve erkeğin en sık tercih ettikleri yöntemdir. Bunun nedeni; tüp bebek tedavisinin diğer tedavi yöntemlerine göre başarı şansının çok daha yüksek olmasıdır.

Tüp bebek tedavisinin ilk seferde başarısız olması doğal bir durumdur. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan çiftler bile çocuk sahibi olmak istediklerinde bunu kısa bir sürede gerçekleştirememektedir. Bu nedenle ilk denemede başarısızlık yaşayan çiftler ümitsizliğe kapılmamalıdır. Tedavi sırasında morallerin yüksek tutulması gerekmektedir. Zamanı iyi değerlendirmeli ve uygulamayı ertelememelidirler. Çünkü kadının yaşı arttıkça daha çok deneme gerektirmektedir. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda daha çok deneme gerekmekte ve düşük yapma ihtimali daha çok görülmektedir.

En az 3 kez anne rahmine iyi kalitede embriyo aktarılmasına rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi durumuna tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı durumu denilmektedir. Başarısız tüp bebek denemelerinin sonuçları; anne rahmine iyi kalitede embriyo enjekte edilmesine rağmen gebelik elde edilemeyen durum ile kötü kalitede embriyo transferi sonrası gebelik elde edilemeyen durum olarak sınıflandırılmalıdır. Bu sınıflandırma göz önünde bulundurularak çözüm yoluna gidilmelidir.

Tüp bebek tedavisinin başarısız olmasının ardında pek çok neden bulunabilir. En sık rastlanan nedenlerin başında; rahme transfer edilen embriyonun iyi kalitede olmaması, genetik yapısının bozulmuş olması gelir. Ayrıca yumurta gelişimi esnasında yanlış ilaçların kullanılması da tedavinin başarısız sonuçlanmasına neden olabilir. Bir diğer neden de embriyonun geliştiği ortamın yetersiz olmasıdır. Embriyo dış zarının kalınlaşması gibi embriyodan kaynaklanan nedenler de tüp bebek başarısızlıklarının tekrarlamasına neden olabilir. İkincil nedenler arasında rahim yapısındaki bozukluklar, rahim içinde bulunan miyom ve polipler, daha önceden geçirilmiş kürtaj veya enfeksiyonlar, pıhtılaşma sorunları ve gelir. Üçüncül nedenler ise çikolata kistleri, tüplerin tıkanması ve şişmesidir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Tüp bebek ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/tup-bebek/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın