tummy-time-nedir

Tummy Time Nedir?

Doğumdan sonraki ilk yıl, bebeklerin fiziksel gelişiminde oldukça önemli bir süreçtir. Bunun en büyük sebebi ise, yürüme becerisinin genellikle 1 yaş sonuna doğru kazanılıyor olmasıdır. Bebek bu aşamaya ulaşıncaya kadar dönme, destekli ve desteksiz oturma, emekleme, yuvarlanma gibi farklı birçok yeteneğini geliştirerek yürümenin temel yapıtaşlarını oluşturur. 

Bebeğiniz, bu yeteneklerini geliştirmesi için kaslarını kuvvetlendirmeye kaslarının yeterli olgunluğa erişmesi ve vücudunu taşıyabilmesi için de bol bol Tummy Time egzersizleri yapmaya gereksinim duyar.

Peki Tummy Time nedir, ne gibi faydaları vardır? Minikler için neden bu kadar önemli birlikte inceleyelim.

Tummy Time Ne Demektir?

Tummy Time diğer bir deyişle Karın Üstü Aktivite Zamanı anlamına gelmektedir. 

Bebeklerin uyanık oldukları zamanlarda karınlarının üzerine yüzüstü pozisyonda yatırılması ile bebeğin kaslarının güçlenmesi ve emekleme, sürünme, dönme gibi motor becerilerinin gelişmesi için bu pozisyonda vakit geçirmesine Tummy Time adı verilir. 

Yaşamının ilk aylarında tüm bebekler için gelişimsel yararları olan Tummy Time’da bebek yüzüstü şekilde yatar ve kendini kaldırmaya çalışır. Etrafına ilgisini çekebilecek çeşitli objelerin ve oyuncakların da eklenmesi ile karın üstü aktivite zamanı daha keyifli hale getirilir. Böylelikle bebek başını yukarı kaldırmaya, elleri üzerinde doğrulmaya, oyuncağına ulaşmaya, kendi etrafında dönüp yuvarlanmaya ve emeklemeye gayret eder.

Bebekler için Tummy Time’ın Faydaları Nelerdir?

Bebekler günün çoğu vaktini uyuyarak ve yatarak geçirirler. Miniklerin yüzüstü pozisyonda uyumasının güvenli olmadığı bilindiği için genellikle uyku anlarında sırtüstü yatar pozisyonda olurlar. Fakat devamlı aynı şekilde duran bebeklerin oturabilmesi, dönüp yuvarlanabilmesi hatta sıralayarak yürümeye başlayabilmesi için vücudunun diğer kas gruplarını da aktif olarak çalıştırması ve güçlendirmesi gerekir. Karın üstü aktiviteleri ile bebeklerin kaslarını çalıştırması desteklenebilir. Bu nedenle bebekler ile Tummy Time etkinlikleri yapmanın gelişimleri üzerindeki kazanımları oldukça fazladır.

Tummy Time’ın bebekler üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Karın üstü aktivitelerinin faydaları şunlardır;

  • Sırt, bacak, karın ve omuz kasları başta olmak üzere vücuttaki gün içerisinde kısmen daha az çalışan farklı kas gruplarının çalışmasını sağlar ve geliştirir.
  • Karın kaslarını kuvvetlendirir, böylelikle özellikle ilk aylarda ortaya çıkan gaz sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar.
  • Motor becerilerini geliştirir. Uzanma, tutunma, dönme, yuvarlanma, emekleme ve oturma becerileri daha hızlı gelişir.
  • Bebeklerin baş ve gövde kontrolünü sağlamasına yardımcı olur.
  • Bebeklerin yürüme evresine daha hızlı ulaşmasını sağlar.
  • Bebeklerin vücut dengelerini korumayı daha çabuk öğrenmesini sağlar. 
  • Bebeklerin keşfetme duygusunu geliştirir. Yüzüstü pozisyonda duran bebeğin etrafını daha rahat görmesini sağlayarak keşfetme isteğini uyandırır.
  • El ve göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olur.
  • Bebeklerin etrafları ile daha fazla etkileşimde bulunmasına imkân tanır. Bu sayede zihinsel gelişim üzerinde olumlu etkisi vardır.
  • Sırtüstü yatmaya bağlı olarak ortaya çıkma ihtimali bulunan omurilik yapısında bozulmalar, yatsı kafalılık gibi bazı fiziksel sorunların önüne geçmeye katkıda bulunur.
  • Kendi kendinin fiziksel farkındalığına varır ve bu etkinlikler sayesinde kazandığı becerilerin başarısı ile özgüveni artar.

Bebeklerde Tummy Time’a Ne Zaman Başlanabilir?

Tummy Time
Anne ve babalar karın üstü aktivitelerine başlamak için en ideal zamanın ne zaman olduğunu merak edebilirler. Hatta çoğu ebeveyn yüzüstü pozisyonu 4 veya 5.aydan itibaren kullanmanın daha uygun olabileceğini düşünebilir. Oysa ki karın üstü aktivitelerine ne kadar erken başlanırsa o kadar faydalı olacaktır. 

Tummy Time aktiviteleri, bebekler için ilk doğdukları andan itibaren çok yararlıdır. Bebeğin ilk kilometre taşlarından olan dönme, yuvarlanma, emekleme ve yürüme becerileri, erken dönemde karın üstü pozisyonda bol vakit geçirmesi ile desteklenecektir. Bebeğinizin doğumundan itibaren ona uygun olduğunu ve rahat ettiğini düşündüğünüz dilediğiniz karın üstü pozisyonunu kullanarak Tummy Time denemeleri yapmaya başlayabilirsiniz. Tummy Time aktivitelerine doğumdan kısa bir sonra başlanmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Tummy Time Aktiviteleri Nelerdir?

Bebeği ile karın üstü egzersiz yapmak isteyen aileler, “Tummy Time nasıl yapılır?” merak edebilirler.

Tummy Time egzersizleri için kullanabileceğiniz pozisyonlar ve yapabileceğiniz aktiviteler şunlardır;

  • Yerde: Tummy Time için en sık kullanılan pozisyonlardan biri, yerde yapılandır. Yere temiz bir örtü serilir ve bebek bu örtü üzerine yüzüstü şekilde yatırılır. Etrafına sevdiği ve ilgisini çeken çeşitli objelerden geniş bir çember çizilir. Bebeğin çevresinde güvenli bir alan oluşturulması da unutulmamalıdır. Bu aktivite, anne bebeğin yanına uzanarak da yapılabilir. Bu nedenle pozisyon ‘göz hizası’ olarak da adlandırılabilir.
  • Karın karına: Daha küçük bebekler için oldukça ideal olan bu pozisyonda bebek ve anne karın karınadır. Aktiviteyi yapan kişi, yüzü kendisine bakacak şekilde bebeği göğsüne doğru yatırır. Karın karına dururken bebek annenin yüzünü daha rahat görüp inceleyebilir, anne şarkılar söyleyip taklitler yapabilir.
  • Ayakta: Sizin ayakta bebeğinizinse bir kolunuzun üzerinde yüzüstü durduğu bu pozisyonu daha çok bebeği gezdirirken kullanmaya uygundur. Bir elinizi bebeğin bacaklarının arasından geçirip avucunuzla kafası desteklerken diğer elinizle omzunu ve vücudunu desteklemeniz gerekir.
  • Dizde: Gaz sorunu olan ve kolik bebeklerde rahatlatıcı bir pozisyondur. Anne otururken bebeği, karnı dizinize gelecek şekilde yüzüstü yatırdığınız bu pozisyonda sinir sistemi daha rahat çalışır.
  • Destekli: Bebeğin başının ve ön gövdesinin yerden bir miktar yükseltilmesi için kollarının altına bir yastık, örtü benzeri bir eşya yerleştirildiği pozisyondur.

Aktivite önerileri ile ilgili daha fazla yazı için tıklayın: https://www.bebek.com/cocuklar-icin-10-yaz-tatili-aktivitesi-onerisi/

Karın Üstü Aktivitelerine Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Minikler ilk zamanlarda boyun ve sırt kasları güçsüz olduğu için başlarını ve kendilerini kaldırmakta zorlanırlar. Bu sebeple genellikle yüzüstü pozisyona getirildiklerinde huysuzlaşır hatta ağlamaya başlarlar. Bu durumu ortadan kaldırabilmek amacıyla anne ve babalar Tummy Time yapmaya başlarken bazı püf noktalardan faydalanarak bu egzersizleri minikler için daha keyifli ve ilgi çekici hale getirebilirler.

Aktivite öncesi şu noktalara dikkat edilmelidir;

  • Öncelikle bebeğin karnı tok, altı temiz ve uykusunu almış olması gerekir.
  • Aktiviteye başlanacak alan, bebek için güvenli hale getirilmeli, çevresindeki risk oluşturabilecek eşya ve objeler kaldırılmalıdır.
  • Karnının üzerinde rahat edebilmesi için sert bir zemin yerine daha yumuşak bir zemin seçilmeli veya bir battaniye ya da oyun halısı kullanılarak bebek bunun üzerine yerleştirilmelidir. 
  • Küçük bebeklerin veya yüzüstü durmaktan hoşlanmayan miniklerin kollarının altına rulo haline getirilmiş bir havlu veya örtü koyularak vücutları hafifçe yükseltilmelidir.
  • Ayna, çıngıraklı pelüş veya top, renkli zekâ kartları gibi çeşitli objelerden yararlanarak bebekle iletişim kurulmalıdır.
  • Bebeğin huysuzluğu arttığında ve ağlamaya başladığında fazla ısrarcı olunmamalı, sakinleştiğinde ve daha keyifli hissettiğinde karın üstü çalışmaları tekrar denenmelidir.

Şarkı söylemek, komik mimik hareketleri yapmak, kitap okumak, hikayeler anlatmak ve bebeğinizin oyuncakları ile birlikte oynamak Tummy Time için kullanabileceğiniz etkinliklerdir.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Emzik Türleri Nelerdir?

Bebeklerde Diş Gıcırdatması 

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Neden Olur?